Connect with us

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene să permită statelor membre UE să folosească, pentru sprijinirea agricultorilor și procesatorilor, fondurile neutilizate din cadrul programelor de dezoltare rurală pentru a depăși criza COVID-19

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a solicitat Comisiei Europene să permită statelor membre să folosească pentru sprijinirea agricultorilor și procesatorilor fondurile neutilizate din cadrul programelor de dezoltare rurală, argumentând că o astfel de măsură ”ar putea acoperi rapid cheltuielile pentru depozitarea, prelucrarea și conservarea mărfurilor perisabile, ar preveni pierderile și ar oferi și compensații pentru logistica necesară accesului acestora pe piață.”

Fermierii români și străini trebuie sprijiniți mai mult în această perioadă de criză prin valorificarea tuturor instrumentelor financiare pe care le avem la dispoziție în Uniunea Europeană. Printr-o nouă scrisoare pe care am adresat-o comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, i-am solicitat acestuia să permită statelor membre să folosească pentru sprijinirea agricultorilor și procesatorilor fondurile neutilizate din cadrul programelor de dezoltare rurală. O astfel de măsură ar putea acoperi rapid cheltuielile pentru depozitarea, prelucrarea și conservarea mărfurilor perisabile, ar preveni pierderile și ar oferi și compensații pentru logistica necesară accesului acestora pe piață.”, a menționat eurodeputatul român într-o postare pe Facebook.

Pentru a face ca măsura excepțională privind COVID-19 să fie operațională, Dan Motreanu, alături Rareș Bogdan, Daniel Buda și alți 21 de europarlamentari, semnatari ai scrisorii, propun introducerea unei modificări specifice în Regulamentul privind dezvoltarea rurală, și anume un nou articol: ”Redresarea potențialului de producție și procesare agricolă, afectat de pandemia COVID-19, inclusiv prin acțiuni preventive. Acest nou articol introduce măsura excepțională COVID-19 prin compensarea costurilor pentru acțiuni de stabilizare a sectorului precum cele pentru:

– Stocarea produselor și acoperirea pierderilor din cauza reducerii veniturilor, a prețurilor, diminuarea și întreruperea activităților;

– Logistica necesara identificării de alternative pentru desfacerea și procesarea produselor.

– Achiziționarea de echipamente de dezinfecție, de protecție și de instrumente digitale, care să protejeze lucrătorii și să mențină funcționarea ciclului de producție de-a lungul anului.”, este precizat în scrisoarea înaintată comisarului european pentru Agricultură.

”Stimate domnule comisar, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro este mobilizat pentru sprijinirea fermierilor în lupta lor împotriva impactului pandemiei și pentru menținerea zonelor rurale”, a precizat Dan Motreanu în scrisoarea transmisă comisarului Wojciechowski, alături de ceilalți colegi europarlamentari, care s-au alăturat demersului.

În cadrul aceluiași document, Dan Motreanu a salutat răspunsul rapid al Comisiei Euopene ”care a făcut ca produselor agroalimentare să circule fără restricții, precum și permisiunea oferită statelor membre de a <<valorifica la maximum flexibilitatea și oportunitățile oferite de componenta de dezvoltare rurală a Politicii Agricole Comune>>.”

”Flexibilitatea oferită nu este însă suficientă pentru a face față naturii provocării în mod punctual și rapid; instrumentele de gestionare a riscurilor sau instrumentele financiare nefiind disponibile pentru în toate statele membre. Tocmai de aceea eu și colegii mei Rareș Bogdan, Daniel Buda și alți 21 de europarlamentari contăm pe analiza atentă a posibilității de a introduce o măsură excepțională COVID-19 ca răspuns rapid la nevoile fermierilor români și străini, care ne asigură tuturor hrana zilnică.”, a conchis eurodeputatul Dan Motreanu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dan Motreanu

Dan Motreanu, numit membru în noua Comisie de anchetă din Parlamentul Europen privind protecția animalelor în timpul transportului

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, a fost numit membru, din partea Grupului Popularilor Europeni, în noua Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Comisia de anchetă privind presupusele contravenții și administrarea defectuoasă a transportului animalelor va cerceta în primul rând presupusul eșec al Comisiei și al statelor membre de a pune în aplicare în mod ineficient numeroase norme ale UE referitoare la transportul animalelor în UE și dincolo de frontierele sale, potrivit comunicatului oficial.

Înființarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu 605 de voturi pentru, 53  împotrivă și 31 abțineri.

Din această comisie specială va face parte încă un europarlamentar român din partea Grupului Popularilor Europeni, și anume Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, dar și eurodeputatul româ Carmen Avram, din partea Grupului social-democraților.

Comisia  își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.

Președintele și vicepreședintele acestei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.


Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

Dan Motreanu

Vicepreședintele Comisiei ENVI Dan Motreanu i-a solicitat comisarului european pentru sănătate să garanteze dreptul pacienților la tratament în orice țară a UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu și sănătate publică (ENVI) din Parlamentul European, i-a solicitat comisarului pentru sănătate, Stella Kyriakides, să garanteze dreptul pacienților la tratament în orice țară a UE, fără a întâmpina dificultăți administrative, potrivit unui mesaj pe Facebook.

„Pacienții au dreptul să aleagă țara din UE în care doresc să se trateze, conform Directivei europeane privind asistența medicală transfrontalieră. Ca vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Parlamentul European, i-am solicitat comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, prezentă ieri în plenul de la Bruxelles, să pună în aplicare această Directivă cu toate prevederile ei”, menționează eurodeputatul PNL.

De asemenea, Dan Motreanu precizeazî că, în scrisoarea pe care i-a adresat-o, a subliniat faptul că multe dintre statele membre nu pun corect în aplicare prevederile Directivei, ridicând anumite bariere administrative, care limitează accesul pacienților la asistența medicală transfrontalieră, precum cerințe de autorizare prealabilă extrem de complicate sau limitări privind rambursarea.

„Aceste probleme au fost sesizate de altfel și într-o Rezoluție pe care Parlamentul European a adoptat-o în 2019”, adaugă eurodeputatul. 

Vicepreședintele ENVI atrage atenția că „sănătatea este un drept fundamental al tuturor cetățenilor” și tocmai de aceea consideră „important ca doamna comisar să se implice pentru a ne garanta că Directiva privind Sănătatea, care oferă dreptul pacienților europeni să acceseze servicii de asistență medicală în altă țară a UE decât cea de origine, este aplicată uniform”.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de Angela Merkel în cadrul ședinței Grupului PPE: Europa trebuie să își consolideze puterea pe plan internațional

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, a participat la ședința Grupului Popularilor Europeni alături de cancelarul german Angela Merkel. 

Principalele subiecte de discuții au fost protejarea cetățenilor europeni, lupta împotriva populismului și a dezinformării, depășirea dificultăților economice și prioritățile pentru ca Europa să își consolideze puterea pe care o are pe plan internațional: ”Uniți suntem mai puternici”, a transmis într-un mesaj scris pe pagina de Facebook deputatul european Dan Motreanu.

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri un apel către statele membre ale UE și către Parlamentul European pentru ca planul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 să fie un succes și a solicitat “o abordare holistică” în direcția acestor eforturi de recuperare.

Merkel s-a adresat Parlamentului European, prezentând în plen prioritățile președinției Germaniei la Consiliul UE, într-un discurs încheiat cu aplauze și în care a numit protejarea drepturilor fundamentale, coeziunea și solidaritatea drept “temelie” a Uniunii și a președinției germane. Discursul său, urmat de o dezbatere cu eurodeputații, a fost continuat cu o întâlnire alături de președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European pentru demararea unor negocieri inter-instituționale înainte de summitul extraordinar din 17-18 iulie consacrat relansării economice a UE.

Drepturile fundamentale, coeziunea, protecția climei, digitalizarea și responsabilitatea Uniunii Europene la nivel mondial sunt cele cinci priorități pe care Germania și le asumă în cadrul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, a spus Angela Merkel, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European de la Bruxelles și care s-a încheiat în aplauzele eurodeputaților.

 Puteți citi, pe larg, despre președinția germană a Consiliului UE aici.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending