Connect with us

Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda: Îmbunătățirea accesului la o educație de calitate, o condiție esențială pentru a stopa dispariția unui număr ridicat de locuri de muncă

Published

on

Europarlamentarul român Daniel Buda i-a sesizat comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, doamnei Marianne Thyssen, problemele cu care se confruntă România în sectorul locurilor de muncă, și anume că un număr tot mai ridicat de astfel de locuri se află în pericol de dispariție, statul român aflându-se pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește această problemă, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Mai mult de 60% din totalul locurilor de muncă din România sunt supuse pericolului dispariției din cauza avansului tehnologic. Un aspect ce amplifică acest fenomen de reducere drastică a locurilor de muncă este generat de valoarea adăugată scăzută creată de angajatul român, care este de patru ori mai mică decât în Europa. Acest lucru este vizibil cu precădere în industria auto, unde muncitorul român realizează doar 16% din valoarea adăugată produsă de muncitorul european” a apreciat Daniel Buda.

Acesta a indentificat că aceste probleme au drept cauză subfinanțarea educației. “România este unul dintre statele care alocă cel mai mic procent din PIB pentru învățământ. Drept urmare, aproape 50% dintre persoanele active pe piața muncii nu au finalizat cele zece clase ale învățământului obligatoriu“, a mai spus reprezentantul României în Parlamentul European, solicitând, în același timp, să i se comunice instrumentlee avute la îndemână de către Comisie pentru a reduce riscul de dispariție a locurilor de muncă din statele membre.

Nivelul de finanțare al educației este important, trebuie observat că, în realitate, accesul inegal la o educație de calitate în România limitează potențialul capitalului uman, iar relevanța educației pe piața muncii rămâne o provocare“, a precizat Thyssen, ca formă de răspuns la interpelarea făcută de europarlamentarul român, subliniind astfel importanța asigurării accesului egal la o educație de calitate, în special pentru grupurile defavorizate..

“Printre recomandările specifice fiecărei țări adresate României de către Consiliu în 2017, s-a propus îmbunătățirea accesului la o educație generală de calitate, în special pentru romi și copiii din zonele rurale. Propunerea a fost motivată de gravele deficiențe la nivelul competențelor de bază în rândul adolescenților din România și de relevanța acestor competențe pentru participarea la viața economică și socială”, a mai spus comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă .

Aceasta a amintit și de programul operațional “Captial uman” care se desfășoară în România în perioada 2014-2020, prin intermediul căruia Fondul Social European (FSE) finanțează reformele în curs din sectorul pieței muncii și cel al educației, în vederea obținerii unor rezultate durabile.

“FSE contribuie la implementarea unor măsuri active pe piața muncii (în valoare de peste 1 miliard de euro), cum ar fi cursurile de calificare și recalificare, subvențiile pentru ocuparea forței de muncă și subvențiile pentru mobilitatea forței de muncă. De asemenea, FSE contribuie la implementarea unor măsuri care abordează atât relevanța educației pentru necesitățile pieței muncii (în valoare de până la 330 de milioane de euro), cât și prevenirea abandonului școlar timpuriu (în valoare de până la 550 de milioane de euro)”, a conchis aceasta.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Ucraina și R. Moldova au demonstrat că doresc să îmbrățișeze principiile europene, iar comunitatea europeană își arată unitatea

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

„Trăim momente istorice în aceste zile în care Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE.  La 120 de zile de la începutul agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva Europei, comunitatea europeană își demonstrează unitatea. Felicitări celor două popoare victorioase, care au demonstrat de-a lungul ultimilor ani ca își doresc schimbarea, își doresc să se apropie de UE și sa îmbrățișeze principiile europene”, a transmis deputatul european pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, europarlamentarul liberal i-a felicitat pe președinții Ucrainei și Republicii Moldova pentru progresele europene efectuate în ultimele luni: „Felicitări, Maia Sandu, Volodimir Zelenski, pentru că prin puterea și determinarea voastră, le oferiți cetățenilor șansa pe care o meritau de foarte mult timp, pentru ca ați rămas drepți în fața agresiunii Rusiei și luptați până la capăt pentru popoarele voastre, pentru Europa! Vom rămâne alături de voi”, a conchis deputatul european. 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, intervenție în cadrul Conferinței pentru Pactul Rural: Trebuie să lucrăm împreună pentru a atrage tinerii în mediul rural

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul Europeană a făcut apel la colaborare pentru a atrage tinerii în mediul rural.

Acesta a participat joi la Conferința pentru Pactul Rural, eveniment ce reunește politicieni din toată Uniunea Europeană, împreună cu autorități locale, părți interesate din domeniul social și economic, într-un eveniment care reflectă ambiția și caracterul ”de jos în sus” al viziunii rurale.

În cadrul conferinței se determină angajamentele necesare pentru realizarea viziunii pe termen lung pentru zonele rurale ale UE.

La eveniment au mai luat parte Rasim Srsen, ministru adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Cehe, țară care va prelua de la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, Ulrika Landergren, președintele al Comisiei pentru resurse naturale (NAT) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Josep Puxeu, membru al Comitetului Economic și Social European și Tom Jones, președintele Alianței Comunităților Rurale Europene.

Cu acest prilej, Daniel Buda a discutat despre cum oficialii europeni, din pozițiile în care se află, pot contribui la dezvoltarea zonelor rurale, dar și a Pactului Rural.

În debutul intervenției sale, europarlamentarul și-a exprimat aprecierea pentru ”dezbaterile pe această temă importantă”.

”Pactul Rural trebuie să fie un concept adoptat de toți actorii relevanți: Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul, Comitetul European al Regiunilor, statele membre și desigur, societatea civilă. Scopul Pactului este de a crea o zonă rurală atractivă pentru cetățeni. Dezvoltarea rurală trebuie realizată implicând comunitatea locală pentru că ea cunoaște problemele și bineînțeles că pot determina soluțiile. Trebuie să plecăm de la niște realități. Zonele rurale se confruntă cu o depopulare masivă. Doar 25% din populație trăiește în regiunile rurale. Tinerii fermieri reprezintă doar 6% din comunitatea agricolă europeană”, a semnalat Daniel Buda.

În acest context, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a subliniat nevoia de ”a schimba această tendință”, punctând că ”soluțiile sunt în mâinile noastre” pentru ”a atrage oameni” în mediul rural.

Făcând apel la studii, Daniel Buda lista o serie de nevoi pentru a realiza acest lucru.

”Potrivit studiilor, o cerință principală este nevoia de internet în bandă largă în zonele rurale. De asemenea, avem nevoie de investiții în mediul rural, în infrastructură și mai ales în sistemul medical și educațional. Numai așa vom putea reduce decalajul dintre rural și urban. Cercetarea și inovarea în digitalizare trebuie să fie, de asemenea, baza investițiilor viitoare. Zona rurală înseamnă agricultură și fermieri. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne referim doar la fermieri. Repet, nu mă refer doar la fermieri. Zona rurală este, de asemenea, o oportunitate și pentru alte activități din sectorul economic. Acum trăim vremuri grele. Pe lângă toate provocările deja cunoscute, ultima perioadă a marcat agricultura cu și mai multe provocări”, a atras atenția eurodeputatul.

Acesta a mai spus că ”evoluțiile recente din politică au subliniat importanța zonelor rurale în sectorul agriculturii”.

”Provocările din Ucraina aveau să devină foarte curând o problemă globală. Trebuie să ne asigurăm că există securitate alimentară nu numai în UE, ci și în lume. Este foarte important. Fermierii trebuie să-și mențină capacitatea de a produce alimente de calitate la prețuri accesibile pentru consumatori. Sinergia fondurilor, fie că vorbim despre politica de coeziune sau despre alte fonduri să fie prezentă în proiectele viitoare. Doar atunci vom putea contribui la dezvoltarea reală a zonelor rurale. Parlamentul European va fi aproape de fermieri și zonele rurale și va fi un partener în acest proces, de găsire a celor mai bune soluții. Am încredere că Pactul Rural va oferi soluții și va reuni toți factorii de decizie, de la autorități, la fermieri și societatea civilă, pentru a face față tuturor provocărilor”, a conchis într-o notă optimistă Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, deplânge faptul că există ”un nivel diferențiat de subvenție în diverse state ale UE”: Suntem actori pe aceeași piață

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, deplânge faptul că există un ”nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care suntem actori pe aceeași piață”.

Acesta a participat la o dezbatere pe marginea raportului privind performanța Politicii Agricole Comune în perioada 2014-2021.

”Cred că performanța PAC, dincolo de orice s-ar spune, în afară de ce spun colegii de la AGRI, pentru că noi cu toții suntem conștienți de importanța unei producții agricole comune puternice, pentru că nu am avea un sector agricol durabil la nivel european fără un instrument PAC puternic, indiferent de ce parte suntem a mesei, dar evident că avem un impact diferit în funcție de nivelul subvențiilor care se dau în fiecare țară, pentru că din păcate, avem astăzi un nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care suntem actori pe aceeași piață în ceea ce înseamnă inputurile, avem aceleași costuri de înființare a culturilor, indiferent că discutăm de Franța, Germania, România sau Ungaria, prețurile sunt la fel, piața pe care vindem este la fel și din păcate, subvențiile sunt diferențiate”, a subliniat Buda.

În acest context, eurodeputatul l-a întrebat pe reprezentantul Comisiei Europene câte proiecte a avut ”finanțate din Pilonul II de dezvoltare, de exemplu, în urmă cu câțiva ani de zile și câte le mai regăsim astăzi în piață”.

”Este foarte important să vedem: Oare banii pe care nu i-am dat pentru dezvoltare, plecând de la Tânărul Fermier, plecând de la ceea ce înseamnă dezvoltarea unor sectoare de procesare și așa mai departe, regăsim aceste structuri economice în piață și astăzi? Există perspectiva să le regăsim și în viitor? E nevoie să venim cu măsuri suplimentare pentru acestea? Pentru că din ceea ce am discutat cu fermierii din România, să știți că nu este suficient să-i dăm unui tânăr fermier 50.000 euro, îl închidem în ceea ce înseamnă posibilitatea de a accesa fonduri europene pe următoarea perioadă de 3-4 ani de zile până la implementare și pe urmă ne așteptăm să-l regăsim în piață peste încă 2 ani de zile. De aceea cred că sub acest aspect trebuie să vedem în ce măsură trebuie să intervenim secvențial pe cei pe care i-am ajutat la început, dacă nu au nevoie de ajutor și mai departe pentru a putea să-i regăsim în piață pentru că simplul fapt că le dăm niște bani nu este suficient în opinia mea”, a completat acesta.

Drept răspuns, reprezentantul Comisiei Europene a punctat că ”piețele sunt și nu sunt la fel. Dacă ar fi să comparăm ce ați spus dumneavoastră cu ce s-a spus despre Țările de Jos, veți vedea că în ceea ce privește prețurile la produse sau prețurile la îngrășăminte, fermierii se confruntă cu același lucru. Dar când este vorba de piețele de terenuri, care este unul dintre elementele cele mai importante în materie de active disponibile fermierilor, atunci situația este foarte diferită între statele membre, atât în ceea ce privește prețul arendării pe o unitate de teren cât și în ceea ce privește deținerea terenurilor. 50% din terenuri sunt în arendă și aceasta poate ajunge la 80% și în ceea ce privește legislația în statele membre privind moștenirile și așa mai departe. Există anumite elemente care schimbă mult capacitatea statelor membre de a face ajustări, inclusiv în redistribuirea sprijinului. În 3 studii de impact succesive am vrut să vedem cum se poate redistribui sprijinul în mod echitabil, ținând cont de costul terenurilor și costul muncii”.

La rândul său, Daniel Buda i-a dat dreptate oficialului executivului european când vine vorba de ”accesibilitatea la terenuri” și a ținut să clarifice că se referea la ”efortul financiar pe care îl face fermierul din România și din estul Europei în general, pe unitatea de hectar lucrată”.

”El ca să ajungă la același nivel cu fermierul pe care îl raportăm din altă parte a UE, trebuie să facă un efort mult mai mare. Atenție legat de ceea ce înseamnă plata arendei, că în România, plata arendei se raportează la bursa cerealelor de la Londra. Eu mă refer la ceea ce înseamnă efortul făcut pe unitatea de hectar de către fermierul din România. Pentru că acolo avem aceleași costuri de producție și ne adresăm pe aceeași piață. Mulțumesc oricum pentru observații”, a explicat eurodeputatul.

”Ceea ce ați spus despre fermierii români: Aici follow-up-ul, banii care vor veni la fermieri după aceea, va depinde foarte mult de monitorizarea la nivelul Comisiei și va depinde de felul în care monitorizăm noi ce se întâmplă în statele membre. Tocmai m-am întors din țara mea, din Grecia într-o astfel de misiune și ceea ce am spus acolo este că 30 de ani am ascultat aceleași probleme și așa este: Dacă se schimbă politica dar nu se schimbă nimic în anumite domenii, totuși există răspunderea și în altă parte. Trebuie totuși să ne uităm atent și la ce se întâmplă la fața locului”, i-a răspuns reprezentantul Comisiei Europene.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA41 mins ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă l-au asigurat pe șeful diplomației sârbe de susținerea politică și tehnică a României pentru integrarea europeană a Serbiei

ROMÂNIA1 hour ago

SUA: Prin implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, România este un partener exemplar în scopul comun pentru securitate transatlantică

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu Věra Jourová despre finalizarea „cât mai curând” a MCV și despre continuarea monitorizării „exclusiv” prin mecanismul UE privind statul de drept

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Maia Sandu, primul lider primit la Kiev de Zelenski după ce Ucraina și R. Moldova au devenit state candidate: Vom colabora pe calea de aderare la UE

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, conferință de presă cu omologul sârb: România acordă importanță creării interconectorului de gaz Arad-Mokrin, mai ales în contextul regional actual

NATO5 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

G75 hours ago

Liderii G7 au adoptat o declarație comună prin care asigură Ucraina că va fi în continuare sprijinită financiar și militar, amenințând Rusia cu sancțiuni

NATO5 hours ago

Jens Stoltenberg: Noul Concept Strategic va defini Rusia drept cea mai directă amenințare la adresa securității și va aborda în premieră provocările generate de China

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană pune bazele unui parteneriat strategic între UE și Norvegia în domeniul bateriilor și al materiilor prime critice

G75 hours ago

Boris Johnson, apel către liderii G7: Trebuie să punem capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial

NATO5 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO6 hours ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi4 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

Team2Share

Trending