Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) cere definirea fermierului activ: Fermierii „de canapea” trebuie să dispară

Fermierii „de canapea trebuie să dispară după 2020”, a transmis europarlamentarul Daniel Buda, după o dezbatere din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, unde s-a discutat despre viitorul Politicii Agricole Comune ( PAC). „O simplă bucată de pamânt nu trebuie să te facă beneficiar de fonduri europene”, argumentează eurodeputatul român. 

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

În intervenția sa, eurodeputatul român a solicitat opinia experților, dar și a Comisiei Europene, „cu privire la definiția fermierului activ, cu alte cuvinte, a celui care trebuie să beneficieze de fondurile europene”. Concluzia a fost unanimă că da, astăzi avem fermieri de „canapea”, mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv și că această categorie trebuie să dispară după 2020. Sub acest aspect, reprezentanții Comisiei Europene și experții au arătat că un rol important în aceasta direcție va trebui să îl aibă și statele membre.

„Cu toate acestea, apreciez că o definție unică la nivel european trebuie avută în vedere în viitoarele dezbateri”, informează Daniel Buda.

Reprezentantul Comisiei Europene a transmis în intervenția sa faptul că propunerea executivului comunitar vine în urma unei consultări foarte largi cu părțile interesate, cu parlamentele naționale. „Pe baza consultării, noi am introdus o serie de elemente. Pentru prima dată, vrem să existe un singur plan strategic pentru toate statele membre, dar asta nu înseamnă că nu ținem cont de specificitățile naționale. Deci, ele au suficient loc să se exprime, iar autoritățile regionale își pot păstra rolul lor. În ce privește împărțirea sarcinilor, avem diviziunea responsabilităților, dar dăm mai multe responsabilități statelor membre, dar asta nu înseamnă că renaționalizăm PAC. Avem o nouă arhitectură pentru mediu și climă, avem trei niveluri: condiționalitate, eco-condiționalitatea, angajamentele folosite pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor la pilonul II. În același timp, consider că o bucată de pământ nu trebuie să te facă beneficiar de fonduri europene.”

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.