Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) propune soluții pentru ca fermierii români să își atingă potențialul maxim iar productivitatea agricolă să crească

Europarlamentarul PNL, PPE Daniel Buda propune soluții pentru paradoxul în care se află România în domeniul agriculturii.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Deputatul european a precizat că în pofida  potențialului agricol ridicat al României, țara noastră are unul dintre cele mai puțin performante sectoare alimentare la nivel european, iar reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine au semnalat faptul că fermierii români se situează pe ultima poziție în rândul statelor membre în ceea ce privește criteriile de profitabilitate în agricultură.

„Cu toate că România dispune de un potențial agricol ridicat în raport cu majoritatea statelor europene, valorificarea acestuia rămâne printre cele mai scăzute. Drept urmare, 70% din alimentele pe care le consumăm sunt aduse din alte state membre. Asociațiile de profil recomandă să fie aplicată în România varianta europeană de creștere a productivității”, a precizat Daniel Buda.

Acesta a oferit și soluția pentru depășirea obstacolului, cerând și îndrumarea Comisiei Europene: „.Așadar, soluția cea mai oportună în vederea obținerii unei productivități mai ridicate ar fi dezvoltarea fermelor de reproducție astfel încât exploatațiile românești să nu mai depindă de genetica adusă din exterior. Majoritatea statelor membre pun accent pe dezvoltarea programelor de reproducție încă de acum trei decenii, investind constant în agricultură. Am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii dezvoltării fermelor de reproducție din România. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.