Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Europarlamentarul Doru Frunzulică (PSD, S&D): Combaterea terorismului, o mare prioritate europeană

Published

on

Printre numeroasele amenințări si provocări cu care se confruntă cetățenii europeni, în sondaje terorismul reprezintă amenințarea cea mai puternică, fiind urmat de schimbările climatice, stabilitatea economică (șomajul în rândul tinerilor, în primul rând), atacurile cibernetice, numărul mare de refugiați, tensiunile cu Rusia etc. 

Conform unor analize și investigații sociologice realizate în mai multe țări europene, peste 75% dintre cetățeni percep grupările teroriste islamice, în special ISIS (Daesh), ca pe o amenințare majoră pentru țara lor, transmite Doru Claudian Frunzulică, deputat european (PSD, S&D) membru în Comisia Specială privind terorismul a Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă.

Foto: europarl.europa.eu

În ultimii ani, dar și recent, mai multe orașe din Europa au fost puternic lovite de atacuri teroriste, comise de ISIS sau de afiliații săi, iar nivelul de alertă rămâne in continuare foarte ridicat. (43 de grave atentate teroriste, cu sute de victime, intre 2014 si 2017).

Pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor, Parlamentul European a înființat o Comisie specială pentru combaterea terorismului, care și-a început activitatea în luna septembrie 2017. Comisia evaluează amploarea amenințării teroriste pe teritoriul european și va evidenția, într-un raport, eventualele erori, deficiențe și disfuncționalități la nivelul insituțiilor de combatere a terorismului.

Principalul obiectiv al Comisiei este acela de a propune măsuri adecvate pentru a permite Uniunii Europene și statelor membre să îmbunătățească prevenirea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor legate de terorism.

În mod cert, UE are nevoie de o nouă directivă europeană (legislație) privind combaterea terorismului.

În lupta împotriva terorismului islamic radical internațional, provocarea nu se limitează la o singură organizație (ISIS) sau la anumiți indivizi. Mai degrabă, aceasta consistă în combaterea unei vaste rețele europene și internaționale, cu o acoperire globală.

Rețeaua teroristă reprezintă o amenințare fără precedent, îmbrăcând o combinație periculoasă de caracteristici unice.

Una dintre aceste caracteristici este credința extremiștilor musulmani în comanda divină, care cere membrilor săi să răspândească viziunea radicală și extremistă asupra lumii, pe întregul glob, prin folosirea, mai ales, a violențelor extreme și a terorismului și, din ce în ce mai mult, a unor tehnici noi de propagandă și de racolare, prin folosirea pe scară largă a internetului.

Credința în Jihad (războiul sfânt) face ca acești activiști fundamentaliști să fie deosebit de periculoși. In cele din urmă, din prisma unei astfel de viziuni, voința lui Dumnezeu nu acceptă nici argumente, nici compromisuri. Războiul sfânt (Jihadul) pare să fie singura lor opțiune (o interpretare greșită a jihadului, desigur).

Privind înapoi la ceea ce s-a întâmplat, mai ales după evenimentele din 9.11.2001 din SUA și în special din Europa în ultimii ani, aș putea spune că erorile și eșecurile sistemului european de combatere a terorismului sunt multiple.

Foto: europarl.europa.eu

Eurodeputatul Doru Frunzulică prezintă și câteva concluzii personale privind situația actuală:

  1. Un sistem de securitate slab

– există multe aspecte de abordat la acest nivel, dar aș dori să pun accentul pe controlul slab și necoordonat al frontierelor internaționale ale UE, privind bazele de date pan-europene fragmentate și incomplete, pe sprijinul si pe resursele limitate acordate forțelor de securitate din anumite state- slăbiciuni studiate în profunzime de către teroriști.

  1. Eșecuri ale serviciilor de informații

– în special eșecuri în supravegherea, în detectarea și prioritizarea amenințărilor, privind schimbul de informații relevante între intituțiile naționale cât și europene de securitate, eșecul în accesibilitatea datelor de securitate europene (în unele state membre ale UE).

  1. Probleme cu sistemul judiciar:

– diferențe la nivelul legislației și al culturilor de securitate din statele membre ale UE, care împovărează schimbul de informații.

– condamnări la închisoare de scurtă durată pentru acte de terorism și pentru crime violente în unele state membre.

  1. Eșecuri și rezultate slabe în combaterea radicalizării și a recrutării online:

– Trebuie să subliniem aici viteza procesului de radicalizare în era internetului

– utilizarea instrumentelor de criptare de către organizațiile teroriste (Daesh, Al-Qaeda   etc.)

  1. Resurse insuficiente și, în multe cazuri, lipsa responsabilizării poliției, a serviciilor de informații și a instituțiilor de securitate, precum și o finanțare ineficientă:

– Capacități limitate la nivel național (resurse umane și resurse tehnice) în peste jumătate din statele Uniunii Europene.

  1. Dezvoltare asimetrică în implementarea fișierelor naționale de date:

– lipsa unei puneri în aplicare depline la nivelul UE a unor instrumente importante precum PNR (datele din registrul cu numele pasagerilor) și cadrul Prüm (baze de date ADN și amprente digitale)

  1. Eșecul integrării în societate a multor tineri musulmani europeni; eșecul urmăririi și integrării persoanelor care s-au întors în Europa (după ce au luptat pentru ISIS în Siria și Irak); creșterea criminalității pe fondul migrației masive în unele țări europene.

– creșterea traficului ilegal și, aici este demn de menționat faptul că multe dintre actele teroriste din Europa sunt finanțate cel puțin parțial prin infracțiuni, în special prin trafic de droguri, de arme, furt, jafuri, vânzare de mărfuri contrafăcute, spălarea banilor, etc.

  1. De asemenea, integrarea diferențiată a statelor membre ale UE pune în pericol cooperarea generală și solidaritatea Uniunii Europene (nu toate țările sunt membre ale spațiului Schengen, niveluri de cooperare diferite cu Europol, Eurojust si alte instituții UE)

Fără îndoială, avem nevoie de o „Mare Strategie” la nivelul UE pentru a combate și a învinge terorismul. Eliminarea acestei amenințări înseamnă o lupta foarte grea, care necesită un capitol lung si special. Orice „Mare Strategie” pentru combaterea amenințării fără precedent a terorismului, trebuie sa combine atât acțiuni militare și de securitate, cât și strategice și sociale, abordând simultan amenințările la nivel local, european și internațional.

Sunt necesare soluții de securitate și de asigurare a respectării legii pentru a suprima direct și imediat riscurile emergente, în timp ce comunitățile europene și internaționale trebuie să depună un efort conjugat pentru a contracara în mod strategic radicalizarea islamică (înrolarea în grupări islamice extremiste) si extremismul de orice fel.

Este de lăudat faptul că statele membre ale UE își consolidează în mod coordonat programele de combatere a terorismului, stabilind abordări noi si inovatoare pentru a lupta împotriva numeroaselor aspecte ale amenințării dinamice a terorismului. De asemenea, trebuie amintită inițiativa de înființare a unei structuri europene de informații anti-terorism; Încă se negociază ce formă va avea aceasta.

Cetățenii europeni așteaptă măsuri puternice, excepționale, pentru a combate amenințările precum terorismul. Ei doresc să trăiască în pace, stabilitate și prosperitate; Și o vor face dacă factorii europeni de decizie vor lua măsurile potrivite. Privind prevenirea și combaterea terorismului, România poate reprezenta un exemplu pentru multe alte state membre ale UE.

.

COMUNICATE DE PRESĂ

Ubitech Construcții anunță că proiectul Pavilionului Multifuncțional din cadrul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu a fost recepționat

Published

on

© Ubitech Construcții / Facebook

Compania Ubitech Construcții, una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România specializat în proiecte de infrastructură și apărare NATO, a anunțat că proiectul Pavilionului Multifuncțional din cadrul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu a fost recepționat, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Ubitech Construcții informează, de asemenea, că au fost livrați 4800mp în 33 de luni de la începerea proiectării până la recepția Pavilionului Multifuncțional din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

Lucrarea de modernizare a fost efectuată având în vedere sarcinile asumate de Academia Forțelor Terestre privind organizarea și desfășurarea procesului de formare și dezvoltare profesională a personalului militar în cadrul instituțiilor militare subordonate Statului Major al Forțelor Terestre, presupun asigurarea unei baze moderne, adaptată cerințelor impuse de învățământul militar superior. 

Mai mult, în cadrul acreditării universitare, unul dintre aspectele urmărite se referă la asigurarea condițiilor de cazare și masă a studenților, cerințele fiind stabilite pentru toate instituțiile de învățământ superior, militare sau civile.

Configurația anterioară a clădirii nu permitea un confort sporit ori creșterea numărului de locuri de cazare. Având în vedere perspectivele de dezvoltare pe linia universitară a instituției, s-a impus atât îmbunătățirea gradului de confort oferit de spațiile de cazare existente, cât și creșterea numărului de locuri de cazare.

Pavilionul Multifuncțional are un volum total de 14.600 metri cubi și este compus din patru corpuri care asigură spații de cazare, sală de mese, spații de antrenament, săli de studii, festivități și de relaxare a personalului militar în formare, din cadrul instituțiilor militare. În acest mod, proiectul facilitează formarea și dezvoltarea profesională a acestora, oferind condiții moderne de învățământ.

Pavilionul Multifuncțional se împarte în două părți. Prima parte este formată dintr-o clădire de trei etaje ce adăpostește camere de cazare totalizând 156 locuri la etajele superioare și funcțiuni alimentare și 168 locuri la parter.

A doua parte a proiectului este formată dintr-o clădire ce adăpostește amfiteatrul cu 256 locuri pe scaune și 10 la prezidiu. Între amfiteatru și clădirea de trei etaje există un corp de legătură ce preia și rolul de foaier al sălii.

Înființată în 2015, compania cu capital 100% românesc, Ubitech Construcții este una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România, reușind până în prezent să implementeze metodologia BIM la nivelul întregului proces de lucru, în cele mai importante proiecte derulate la nivel național.

Compania oferă servicii complete de tip design & build și reușește să livreze cu succes și la termen toate proiectele asumate, indiferent de gradul de complexitate al acestora. Cu o echipă puternică de profesioniști în domeniul construcțiilor, compania Ubitech Construcții este pregătită în orice moment să se adapteze unei piețe în continuă schimbare, dar și celor mai pretențioase cerințe venite din partea beneficiarilor.

Compania oferă servicii complete în domeniul construcțiilor: – Antrepriză Generală; – Proiectare și execuția; – Management de proiect.

Automatizarea și Digitizarea tuturor proceselor, cu implementare la un nivel ridicat din punct de vedere atât tehnic, cât și a documentației metodologiei BIM, reprezintă o prioritate pentru compania Ubitech, în vederea sporirii nivelului de eficientizare a comunicării și creșterii calității execuției proiectelor.

Compania Ubitech Construcții a adjudecat recent, ca lider al unei asocieri din care mai fac parte companiile Telekom Romania Communications SA, ERP Management Construct AG și Leviatan Design, proiectul privind lucrările de infrastructură pentru Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, cel mai important centru de comandă NATO de pe teritoriul României, care va asigura lanțul de comandă între structurile aliate din sudul flancului estic al NATO și Comandamentul Forțelor Întrunite NATO de la Napoli.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

30 de ani de la dispariția Uniunii Sovietice: New Strategy Center, dezbatere despre modul în care rușii au trăit întregul proces ce a dus la încetarea existenței URSS

Published

on

© captură de ecran/caleaeuropeana.ro

New Strategy Center a organizat miercuri, 15 decembrie, a treia dezbatere din seria dedicată împlinirii a 30 de ani de la dispariția Uniunii Sovietice.

„30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Consequences for Russia” s-a axat pe analizarea modului în care rușii au trăit întregul proces ce a dus la încetarea existenței URSS, ce a însemnat pentru ei ”glasnosti și perestroika” și reformele începute de Mihail Gorbaciov.

Totodată, discuția a vizat și anii de început ai noii Federații Ruse și speranțele rușilor în evoluția propriului stat și cum s-a ajuns ca actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, să considere că „dispariția URSS a fost cel mai mare cataclism geopolitic al secolului XX”.

Moderată de ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al New Strategy Center, dezbaterea a beneficiat de contribuția Dr. Andrei Illarionov, un eminent economist rus, fost consilier pe probleme economice al președintelui Putin între 2000-2005, în prezent Senior Fellow în cadrul Center of Security Policy, Washington DC, SUA.

Citiți și:
30 de ani de la destrămarea URSS: New Strategy Center, dezbatere despre percepția Europei Occidentale asupra acestui eveniment istoric din decembrie 1991
New Strategy Center a organizat prima dezbatere din seria dedicată împlinirii a 30 de ani de la dispariția URSS, având în vedere impactul acestui eveniment în SUA

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre din Sibiu au organizat „Investments in a Safer Future”, proiect interactiv cu studenți civili și militari

Published

on

© New Strategy Center

A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.

Proiectul a fost selectat de Divizia de Diplomație Publică a NATO în cadrul apelului de proiecte intitulat “Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities” și reunește tineri cadeți de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

De asemenea, proiectul s-a desfășurat într-un cadru non-formal, cu mai multe activități ce au ca scop sporirea rezilienței tinerilor în fața campaniilor de dezinformare. Activitățile din cadrul inițiativei presupun evaluarea atât a nivelului de cunoștințe privind activitatea NATO, cât și a potențialelor vulnerabilități la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice și coeziunea la nivelul NATO, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Citiți și: New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre din Sibiu, cooperare inedită destinată creșterii rezilienței tinerilor în fața dezinformării

Atelierul de lucru facilitat de tinerii cadeți pentru studenții din Timișoara, a avut loc sâmbătă, 11 decembrie, când cadeți din cadrul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” au susținut o sesiune de training pentru studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, aceasta fiind a patra etapă a proiectului. În primele două etape, au fost aplicate chestionare grupului-țintă din cadrul Universității de Vest din Timișoara, urmate de un focus-grup în care subiectele au fost aprofundate. Mai apoi, în a treia etapă a inițiativei, tinerii studenți militari din Sibiu au fost instruiți să faciliteze un transfer de cunoștințe utile către colegii din Timișoara.

Cu o curiculă de training dezvoltată în baza strategiei inițiale, a nevoilor identificate în urma etapei de chestionare și din focus-grup, trainerii cadeți de la Academia Forțelor Terestre au învățat alături de tinerii de la Universitatea de Vest din Timișoara informații și și-au însușit instrumente pentru contracararea dezinformării și a știrilor false. Schimbul dintre mediul militar și cel civil a avut loc într-un format neconvențional, prin material teoretic și exerciții interactive deopotrivă.

© New Strategy Center

În cele patru module de training, tinerii au abordat concepte de bază cu privire la Alianța Nord-Atlantică, valorile și principiile ce guvernează NATO, precum și familiarizarea acestora cu o serie de concepte folosite la nivel aliat. Exercițiile interactive menite să dezvolte comportamente responsabile în rândul tinerilor au abordat exemple practice de dezinformare și propagandă ostilă și au facilitat asumarea mai multor instrumente de contracarare a acestor fenomene.

Studenții au beneficiat de prezentări și exerciții cu privire la istoria NATO și la modul în care valorile Alianței se reflectă în acțiunile NATO. De asemenea, atelierele au contribuit la familiarizarea studenților cu informațiile referitoare la rolul României în NATO și contribuțiile țării noastre la obiectivele de securitate ale Alianței, precum și la principiile ce stau la baza bugetului și misiunilor Armatei României.

© New Strategy Center

Mai mult decât atât, studenții civili și militari au beneficiat de activități care i-au ajutat să dobândească mai multe cunoștințe pentru identificarea și contracararea dezinformării, prin exerciții practice. De asemenea, tinerii au fost încurajați să aplice metodele critice de analiză a informațiilor în vederea identificării și contracarării propagandei, a știrilor false și a manipulării informației.

Ducând conceptele de la teorie la practică, atelierul practic organizat în cadrul proiectului a avut ca scop să contribuie la dezvoltarea aparatului critic al tinerilor, consolidând astfel reziliența acestora la narative ostile derulate în spațiul media și social-media.   

„Astazi, la Universitatea de Vest din Timișoara, se desfășoară un proiect care vrea să investească într-un viitor mai sigur și să crească reziliența tinerilor la campaniile de dezinformare. Noi, cei din Forțele Terestre, din Armata României, de fiecare dată am spus ”da” unui asemenea demers. În acest proiect avem implicați și studenții din cadrul Academiei Forțelor Terestre, o resursă umană de prezent și de viitor. Ne bucură acest dialog dintre studenții civili și militari, pentru că astfel ei pot contribui la consolidarea unei culturi de securitate care promovează valorile democratice și încrederea în NATO, precum și spiritul de solidaritate și cooperare care caracterizează Alianța Nord-Atlantică”, a transmis Gl. mr. Iulian Berdilă, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

„Este un proiect inedit, care aduce laolaltă tineri din zona universitară civilă și militară, pentru a putea construi punți de comunicare reale și eficiente, menite să contribuie la contracararea campaniilor de informații false”, a afirmat Ileana Rotaru, profesor la  Facultatea de Științe Politice, Filosofie si Științe ale Comunicării.

Mai mult, Izel Selim, Director de programe al New Strategy Center, a menționat că tinerii vor putea să identifice și să-și însușească o serie de instrumente utile în viața de zi cu zi și în activitatea profesională. „Pe baza rezultatelor acestor sesiuni de formare, ne propunem să construim un ghid de bune practici care ar putea fi folosit și de alte state din NATO”, a adăugat aceasta. 

© New Strategy Center

Prin acest proiect, New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu doresc să contribuie și la instruirea viitorilor lideri din zona civilă și militară prin diseminarea informațiilor privind aportul NATO la sporirea securității României și a întregului Flanc Estic, investițiile în domeniul apărării fiind, de fapt, investiții într-un viitor mai sigur, care să asigure prosperitate și securitate regiunii noastre, a subliniat Isabela Dragomir, profesor la Academia Forțelor Terestre. 

Continue Reading

Facebook

U.E.2 hours ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.3 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO3 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA4 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO5 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA5 hours ago

Ministrul german de externe întreprinde vizite la Kiev și Moscova pentru a promova calea diplomatică, fără a face compromisuri privind inviolabilitatea frontierelor Ucrainei și dreptul acesteia de a-și alege alianțele

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

Advertisement

Team2Share

Trending