Connect with us

Dragoș Pîslaru

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, după acordul liderilor UE: România are o șansă istorică, atât prin prisma alocărilor financiare nerambursabile, cât mai ales pentru oportunitatea de a fi actor, nu spectator în marea transformare de la nivel european

Published

on

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru (PLUS, Renew Europe) apreciază că fondurile europene acordate României în urma acordului la care au ajuns șefii de stat sau de guvern în urma discuțiilor maraton prelungite pe durata a patru zile și patru nopți reprezintă ”o mare șansă, atât prin prisma alocărilor financiare nerambursabile generoase, cât mai ales pentru oportunitatea de a fi actor, nu spectator în marea transformare de la nivel european”.

În cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul român a salutat compromisul obținut de liderii UE, considerând că este o ”veste bună, în condițiile în care orice întârziere afecta practic capacitatea UE de a se mobiliza și depăși criza economică și socială declanșată de pandemia de COVID-19”.

În acest sens, Parlamentul European, care are rol de codecident pe buget, se va reuni joi în sesiune extraordinară pentru a adopta o rezoluție referitoare la acordul propus de Consiliu.

În viziunea europarlamentarului român, principalele probleme pe care le va ridica Parlamentul European sunt următoarele:

  • nivelul bugetului, cu privire la tăierile de sume față de propunerea inițială din mai multe programe, cum ar fi Fondul pentru o Tranziție Justă, programul Horizon pentru cercetare, fondurile pentru digitalizare sau dezvoltare rurală etc.
  • noile reguli de guvernanță impuse de statele ”frugale”, și anume frâna de siguranță prin care un stat membru poate bloca plățile pe Facilitatea de Redresare și Reziliență dacă i se pare că reformele implementate în acest program nu sunt în grafic sau nu sunt respectate. Această prevedere creează un dezechilibru între Consiliu și Parlament în ceea ce privește prerogativele de codecizie, ceea ce este inacceptabil pentru Parlament.
  • condiția respectării statului de drept, care deși menționată ca principiu, a fost mult voalată față de propunerea inițială a unui mecanism concret de vot cu majoritate calificată prin care să se poată penaliza statele care deviază de la respectarea principiilor statului de drept.

Rezultatele pentru România

Dragoș Pîslaru, co-raportorul Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, a realizat o trece în revistă a rezultatelor pentru România, luând în calcul trei variabile: cifre, condiționalități și capacitate de absorbție.

Din perspectiva cifrelor, europarlamentarul român consideră că ”există două moduri de a privi rezultatele acestui Consiliu European”.

”Pe de-o parte, dacă facem comparația cu alocările pe care le-a primit țara noastră în alte perioade bugetare, suma de 79,9 miliarde de euro pe care am obținut-o pentru 2021-2027 este o sumă-record. Alocarea este împărțită între cca. 63,2 miliarde de euro granturi și cca. 16,7 miliarde de euro împrumuturi. Sau, altfel, cca 46,3 de miliarde de euro granturi pe bugetul clasic, 16,7 miliarde de euro granturi pe planul de redresare (RRF – 13,7 mld de euro, JTF – 1 mld de euro, rural 0,6 mld de euro, REACT – 1,4 mld de euro) și cca. 16,7 miliarde de euro împrumuturi tot pe planul de redresare. Pe de altă parte, dacă facem comparația pre / post summit, imaginea este oarecum altfel. Față de propunerea de dinainte de Consiliul European, România pierde din alocarea de granturi. Prin tăierea a 20 de miliarde de euro din Fondul de Tranziție Justă, a 2,5 mld de euro din REACT, a 7,5 miliarde de euro din alocarea suplimentară pentru dezvoltarea rurală și a 7,7 miliarde de euro din programul de sănătate, România pierde granturi în valoare de cca. 2-3 miliarde de euro. Recuperează 100-200 de milioane de euro granturi pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, dar tot rămâne o pierdere față de poziția de dinainte de summit pe partea de granturi. Există o compensare prin împrumuturi mai mari, dar nu este același lucru, evident”, a explicat Drașos Pîslaru.

Concluzia europarlamentarul român în acest caz este că România ”nici nu a pierdut nimic din alocare, dar nici nu a câștigat ceva”, în condițiile ”lipsei de transparență cu privire la alocările inițiale”, obiectivul de a nu fi tăiate alocările însemnate pe Politica de Coeziune sau pe Politica Agricolă Comună fiind realizat.

Capacitatea de absorbție și ”căutarea timpului pierdut”

Dragoș Pîslaru semnalează că ”România are șansa să accelereze investițiile pe care le-a tot amânat de atâta timp – școli, spitale, șosele, infrastructură edilitară, socială și economică”, în contextul în care România va beneficia de aproape 50 de miliarde de euro din politicile uzuale ale UE.

Astfel, ”este nevoie de concentrare a alocărilor financiare, de prioritizare adecvată, de pregătire rapidă și adecvată a proiectelor. Poate mai important ca niciodată este asumarea debirocratizării folosirii fondurilor europene. Fără a renunța la maculatura inutilă, fără a digitaliza toată interfața de lucru, a transparentiza toate procesele și a realiza parteneriate serioase cu sectorul privat, vom ajunge iarăși la un eșec al absorbției”, a explicat europarlamentarul român.

Acesta a atras atenția că ”este timpul pentru o cu totul abordare a banilor europeni”, repetarea greșelilor, cu aceleași proceduri și aceiași oameni fiind contraproductivă.

Noua generație de reforme și România posibilă

România ar urma să aibă alocată o sumă de cca. 30,5 de miliarde de euro pe Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF). În urma intervenției statelor frugale și nu numai, folosirea acestor sume va fi condiționată de îndeplinirea reformelor incluse în Planurile de Redresare și Reziliență, în corelare cu Recomandările Specifice de Țară din cadrul Semestrului European.

”România va trebui să propună reforme serioase, vizând transformarea ecologică, digitală, legate de competitivitatea economică, de dezvoltarea de competențe, de reziliența socială și de modernizarea administrației. Iar pentru a putea primi banii europeni va trebui să le și implementeze. Planurile trebuie trimise în această toamnă, aprobate până în aprilie 2021, iar reformele trebuie să poată angaja în totalitate fondurile europene în perioada 2021-2023”, a menționat Dragoș Pîslaru, membru al Comsiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European.

”Consiliul European a marcat un moment important în procesul de relansare a Uniunii Europene. Urmează alte câteva luni critice pentru ambiția europeană să fie pusă în practică cât mai curând. Pentru România este o mare șansă, atât prin prisma alocărilor financiare nerambursabile generoase, cât mai ales pentru oportunitatea de a fi actor, nu spectator în mare transformare de la nivel european. Tot acest proces presupune însă un cu totul alt nivel de guvernare în România. Presupune voință politică, pricepere profesională și largă consultare publică. Soarta unui salt serios al României este în joc. Putem upgrada țara noastră la România posibilă pe care o visăm de atâta vreme”, a conchis europarlamentarul român.

Șefii de stat sau de guvern, au ajuns luni noapte la un compromis cu privire la bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro și pachetului de relansare economică post-pandemie, a cărui anvelopă bugetară se ridică la 750 de miliarde de euro, în urma unor discuții-maraton care s-au prelungit pe durata a patru zile și patru nopți, în cadrul primului summit ”în persoană” a Consiliului European după izbucnirea pandemiei, sub auspiciile președinției germane a Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea UE convenit de liderii statelor membre ale Uniunii Europene.

Șeful statului a precizat că suma de aproape 80 de miliarde de euro va fi folosită pentru proiecte europene, dând drept exemplu construcția de spitale, școli, modernizarea sistemelor publice, dar și reconstrucția economiei românești.  

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Statul român trebuie să facă parteneriat cu cei care cunosc realitățile din teren pentru implementarea programelor de integrare a romilor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Statul român trebuie să facă parteneriat cu cei care cunosc realitățile din teren pentru implementarea programelor de integrare a romilor, este mesajul transmis de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, coordonator Renew Europe pentru Comisia de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, în contextul adoptării, ieri, cu o largă majoritate (545 la 96), a unui raport despre implementarea Strategiilor Naționale pentru integrarea Roma în Uniunea Europeană.

„Este cutremurător să comparăm cifrele de investiții în integrarea Roma, în România dar și alte țări UE, cu indicii de excluziune socială, din educație, piața muncii, acces la nutriție, locuire sau sănătate pe care minoritatea romă trebuie să îi înfrunte în continuare. Știm că se poate, știm că pot exista programe de succes, că sunt oameni ca Valeriu Nicolae în Ferentari, Claudia Costea la Pirita, Nadia Gavrila la Ponorâta și alte asociații care se implică la firul ierbii, în comunități, și care au soluții la astfel de probleme”, scrie eurodeputatul.

În calitate de coordonator al Renew Europe pentru Comisia de Muncă și Afaceri Sociale, Dragoș Pîslaru  menționează că s-a asigurat că raportul conține „o cerere pentru obiective obligatorii puse de către Comisie, împreună cu măsuri și calendare propuse statelor membre, pentru următorul val de finanțare pentru strategiile naționale”. Aceasta trebuie să vină la pachet cu fonduri suficiente și asistență tehnică care să țină cont de realitățile din teren, adaugă politicianul român.

El este de părere că statul român trebuie să facă parteneriat cu cei care cunosc realitățile din teren pentru implementarea programelor de integrare a romilor.

„Este de datoria noastră să cream acces și oportunitate pentru toți cetățenii României, indiferent de apartenența etnică, indiferent de partidul pentru care votează. Uniunea Europeană va continua să investească în aceste programe, dar este timpul ca autoritățile din România să facă pașii necesari, reali, pentru a lăsa aceste probleme cu adevărat în urmă!”, subliniază Dragoș Pîslaru. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, a îndemnat Guvernul României să înceapă pregătirea dosarului de candidatură pentru găzduirea noii agenții a Uniunii Europene pentru cercetări biomedicale, anunțată astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul primului său discurs său privind Starea Uniunii Europene. 

Într-o intervenție prin videoconferință pentru caleaeuropeana.ro, Dragoș Pîslaru a vorbit despre noua abordarea a Comisiei Europene privind politica de sănătate și despre înființarea unei agenții a UE. 

„Uniunea Sănătății este unul dintre punctele cele mai relevante pe care le-a pus pe masă președintele Comisiei Europene în ceea ce privește modul în care domnia sa vede viitorul. UE nu are competențe prea mari în domeniul sănătății; are câteva lucruri legate de Agenția Europeană a Medicamentului, lucrurile care țin de reacția pe timp de criză sau dezastre, are Centrul European pentru Controlul Bolilor, însă ceea ce a pus pe masă astăzi este ambiția de a crește competențele comune pe sănătate. Cadrul pe care l-a sugerat este să existe o dezbatere cu privire la acest lucru în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, care ar urma să înceapă anul viitor. În această Conferință, în care s-ar discuta atât aspecte instituționale, cât și de conținut, este prima oară când auzim că s-ar dori niște schimbări de competențe care ar antrena și schimbarea Tratatelor. Evident, în acest caz, nu ar fi vorba doar despre politica de sănătate, ci și despre alte domenii. Ar fi un moment definitoriu pentru direcția în care mergea Uniunea”, a spus Dragoș Pîslaru.

 

Citiți și Ursula von der Leyen pledează în discursul său anual pentru o Uniune Europeană a sănătății: Programul de sănătate EU4Health trebuie să devină mai puternic

Acesta a subliniat că trebuie înțeles, totuși, că mai multe competențe în domeniul sănătății pentru UE nu înseamnă ca aceasta va decide în legătură cu sănătatea românilor, de exemplu, ci că ne-am putea coordona mai bine. De pildă, „primul exemplu de solidaritate ar fi cheltuirea banilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru proiecte pan-europene, din care România ar fi bine să facă parte, pentru a putea construi această agendă de competențe cot la cot cu alte state”. „Aș vrea să văd atitudinea de a fi în prima linie a negocierilor, cum a fost în cazul construirii rezervei RescEU, și în ceea ce privește noua abordare legată de politica europeană de sănătate”, a adăugat Pîslaru.

Întrebat cum putem arăta solidaritate în acest moment de criză, Dragoș Pîslaru a menționat că este nevoie de „un nou suflu pe partea de cercetare și inovare, precum și de tehnologizare, în general pe partea de racordare a industriei europene farmaceutice la ceea ce avem noi nevoie acum”. „Vedem AstraZeneca cum se chinuie cu partea de vaccin și competiție la nivel global, iar zona aceasta de farma și medical figurează și în ecosistemele pe care Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, vrea să le vizeze prin noua politică industrială a UE”, a adăugat acesta. 

Însă, eurodeputatul Renew Europe a amintit de un alt punct foarte important din discursul președintei Comisiei Europene referitor la înființarea unei agenții pentru partea de cercetări biomedicale, care ar putea fi găzduită de România dacă Guvernul va face toate demersurile necesare după alegeri. 

În acest sens, Dragoș Pîslaru a atenționat că nu mai putem rata o nouă ocazie, România și Bulgaria fiind singurele state membre ale UE care nu găzduiesc nicio agenție europeană. 

„Lansez această provocare pentru elaborarea dosarului de candidatură privind găzduirea în România a acestei agenții de cercetări biomedicale. Este foarte important că este o agenție pe un domeniu inovator, legat direct de viitorul industriei medicale”, a subliniat acesta. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, înaintea discursului privind Starea Uniunii al Ursulei von der Leyen: “Valul digital trebuie valorificat. Vrem o Europă digitală”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Valul digital trebuie valorificat și utilizat pentru construirea unei Europe digitale în beneficiul cetățenilor, a declarat luni eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), cu două zile înainte de discursul privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene, vorbind despre obiectivele grupului său politic privind politicile digitale ale UE.

“Noi, cei de la Renew Europe, credem că viitorul va fi digital în majoritatea aspectelor vieții. Valul digital trebuie valorificat și utilizat pentru a ne conduce înainte, și nu să i ne opunem sau să ne temem. Vrem o Europă digitală. Una în care nu există granițe privind bunurile și serviciile digitale pe care le poți cumpăra sau vinde. Una în care viețile voastre sunt îmbunătățitate și simplificate de instrumente digitale și soluții, economisind timpul vostru în care puteți face ceea ce doriți cu adevărat” a afirmat Pîslaru, conform unui mesaj video publicat de Renew Europe, al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

“Ne dorim să încurajăm antreprenoriatul digital și să investim în inovație și în tehnologiile noi. Există o infrastructură digitală pan-europeană care poate să intensifice competitivitatea UE. Vrem administrație digitală, servicii medicale, sisteme de educație, înlesnindu-vă accesul la drepturi economice și sociale sau la orice fel de servicii doriți”, a mai afirmat el.

Coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Pîslaru a arătat că susține o alfabetizare digitală a cetățenilor și o utilizare a instrumentelor digitale pentru construirea unor piețe ale muncii incluzive.

“Vrem un internet liber și corect, unde drepturile digitale, accesul la intimitate personală sau dreptul de a vă deconecta sunt puternic protejate și care să fiți liberi să folosiți datele voastre așa cum doriți. Nu în ultimul rând, ne dorim o alfabetizare digitală completă în Europa și să utilizăm robotica și inteligența artifială pentru a ne îmbunătăți viețile, să creăm businnes-uri europene puternice, societăți și piețe ale muncii mai incluzive și o Uniune Europeană care rămâne în topul dezvoltării umane în deceniile care urmează”, a completat eurodeputatul român.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN37 mins ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE39 mins ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL57 mins ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

U.E.2 hours ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE4 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

ROMÂNIA5 hours ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord și Turcia

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending