Europarlamentarul Emilian Pavel: Românii trebuie să beneficieze de pe urma Pieței Unice Digitale

Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D) susține că Piața Unică Digitală este instrumentul prin care pot fi aduse ”mai multă creștere și mult avans tehnologic” de pe urmă cărora românii trebuie să beneficieze. În acest sens, eurodeputatul transmite un apel către Guvernul României să profite de revoluția digitală și să ofere oportunități cetățenilor și întreprinderilor, prin organizarea de dezbateri publice și identificarea de măsuri concrete ce trebuie adoptate.

Declarația eurodeputatului, remisă CaleaEuropeana.ro:

emilian-pavel .ro”Piața Unică Digitală este unul dintre cele mai importante șantiere legislative ale momentului pe plan european. Recent, în Parlamentul European, am făcut pași importanți pentru punerea în practică a acestui proiect, iar beneficiile potențiale pentru români, consumatori sau antreprenori, sunt semnificative și trebuie, în opinia mea, promovate. În același timp, provocările pe care o nouă rundă de eliminare a barierelor comerciale naționale, de această dată în domeniul online, le presupune, trebuie cunoscute și trebuie să ne găsească pregătiți, cu scopul de a profita pe deplin de aceste oportunități.

Cu o valoare estimată la peste 260 de miliarde de Euro anual, și aflată într-o continuă creștere, Piața Unică Digitală reprezintă, în domeniul online – adică acolo unde se desfășoară în acest moment cea mai mare parte a tranzacțiilor economice și financiare atât în Europa cât și în România – echivalentul dar și continuarea implementării pieței unice în domeniul forței de muncă, a bunurilor sau a serviciilor. Conform Comisiei Europene, aceste beneficii economice se traduc printr-un potențial semnificativ de creștere la nivelul productivității (41%), a oportunităților de afaceri (33%) sau a deschiderii de noi piețe (32%).

Vorbim, așadar, despre un avans uriaș, despre obiective extrem de ambițioase și despre o mai mare și deplină integrare europeană. Vorbim, în primul rând, despre realități care se petrec acum și pe care românii trebuie să le cunoască.

Am fost desemnat recent ca și raportor al grupului politic S&D, pentru dosarul privind Piața Unică Digitală în Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Am avut astfel ocazia de a mă ocupa în detaliu de aspecte ale acestei piețe unice fără de care toate promisiunile și oportunitățile ei nu ar fi decât o amăgire. Opiniile adoptate în data de 30 noiembrie de către comisia noastră, formulate în favoarea cetățenilor și a drepturilor lor, vor trece curând, sper eu, și de votul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, la începutul anului următor.

Una dintre componentele principale ale oricărei inițiative legislative europene o reprezintă respectul pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor, iar Piața Unică Digitală nu poate să facă excepție! Protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată, în special în contextul unui grad înalt de criminalitate pe internet, sunt elemente cheie care dau cetățenilor atât încredere cât și sentimentul de siguranță. Fără acestea, nu vom putea beneficia pe deplin de noua piață unică digitală. În acest sens, Parlamentul a cerut Comisiei Europene și statelor membre un răspuns comun, asigurându-se că există un nivel ridicat de colaborare în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea informațiilor. Această colaborare trebuie să se poată realiza, în opinia noastră, inclusiv prin forme de parteneriat public – privat și eforturile pentru a îmbunătăți, în general, securitatea cibernetică, cât și pentru a preveni și a face față criminalității cibernetice sau terorismului, trebuie întețite.

De asemenea, împreună cu colegii din Parlamentul European, vrem să ne asigurăm ca aceste garanţii de securitate sunt menținute chiar și când datele personale sunt transferate către ţările terţe, cerând, totodată, impunerea de sancțiuni stricte pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor cu caracter personal sau pentru încălcarea intimității, fie de către instituții private, publice sau guvernamentale.

Nu în ultimul rând, Comisia pentru Libertăți civile sprijină inițiativele de digitalizare a serviciilor publice din Europa și solicită, în același timp, standarde ridicate de securitate privind protecția şi prelucrarea datelor cu caracter personal ale cetățenilor. În acest domeniu, unde este nevoie atât de creativitate cât și de cunoștințe tehnice deosebite, cred că există firme românești care se pot impune pe piața europeană, în condițiile în care vor oferi produse informatice construite cu gândul la protecția datelor personale și a vieţii private.

Doresc, cu acest prilej, să subliniez două aspecte specifice țării noastre, pe care le consider esențiale în cadrul acestui proces.

În primul rând, sunt conștient de faptul că a vorbi despre Piața Unică Digitală, în condițiile în care mulți români, conform unor date recente, nu s-au atins de un computer în acest an, sau în condițiile în care există comunități unde nu se poate ajunge pe drum, ori unde nu curge apa, poate să pară neobișnuit, dar cred, în același timp, că suntem obligați, ca țară, să ne ocupăm, concomitent, de proiecte pe cât de diferite – unele chiar din secole diferite… – pe atât de importante pentru întreaga societate românească.

Cred, așadar, că trebuie să acționăm acum, și știu că o Europă extrem de concurențială amenințată economic de giganți digitali sau manufacturieri precum America de Nord sau Asia, nu ne va aștepta!

Rog astfel atât Guvernul României, cât și colegii parlamentari de la București să analizeze aceste oportunități digitale, prin organizarea de dezbateri publice, pentru a identifica, alături de cei implicați efectiv, eventuale provocări dar și multele priorități pe care România le poate avea. Totodată, prin acțiuni concrete trebuie să reducem așa-numitului decalaj digital, care în prezent ne dezavantajează dar care, în același timp, oferă mult loc pentru inițiativă și pentru dezvoltare.

Cred că avem în față o mare oportunitate, la fel cum cred că toate resursele de talent din acest domeniu trebuie încurajate dar și sprijinite să se dezvolte, să rămână în țară și să creeze noi locuri de muncă de calitate. În condițiile în care, chiar și în România, contribuția domeniului IT la PIB a depășit-o pe cea a domeniului agricol, cred că direcția înspre care trebuie să ne îndreptăm devine destul de clară, iar Piața Unică Digitală este instrumentul prin care se poate crea mult mai multă creștere și mult avans tehnologic – de care avem atâta nevoie – în România.

Europarlamentarul Emilian Pavel este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și deopotrivă membru al delegației pentru relațiile cu Israel și al delegației la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana. Eurodeputatul a fost desemnat raportor alternativ al grupului S&D pentru dosarul Piața Unică Digitală în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European. 
 
 
.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.