Connect with us

Emilian Pavel

Europarlamentarul Emilian Pavel: Românii trebuie să beneficieze de pe urma Pieței Unice Digitale

Published

on

Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D) susține că Piața Unică Digitală este instrumentul prin care pot fi aduse ”mai multă creștere și mult avans tehnologic” de pe urmă cărora românii trebuie să beneficieze. În acest sens, eurodeputatul transmite un apel către Guvernul României să profite de revoluția digitală și să ofere oportunități cetățenilor și întreprinderilor, prin organizarea de dezbateri publice și identificarea de măsuri concrete ce trebuie adoptate.

Declarația eurodeputatului, remisă CaleaEuropeana.ro:

emilian-pavel .ro”Piața Unică Digitală este unul dintre cele mai importante șantiere legislative ale momentului pe plan european. Recent, în Parlamentul European, am făcut pași importanți pentru punerea în practică a acestui proiect, iar beneficiile potențiale pentru români, consumatori sau antreprenori, sunt semnificative și trebuie, în opinia mea, promovate. În același timp, provocările pe care o nouă rundă de eliminare a barierelor comerciale naționale, de această dată în domeniul online, le presupune, trebuie cunoscute și trebuie să ne găsească pregătiți, cu scopul de a profita pe deplin de aceste oportunități.

Cu o valoare estimată la peste 260 de miliarde de Euro anual, și aflată într-o continuă creștere, Piața Unică Digitală reprezintă, în domeniul online – adică acolo unde se desfășoară în acest moment cea mai mare parte a tranzacțiilor economice și financiare atât în Europa cât și în România – echivalentul dar și continuarea implementării pieței unice în domeniul forței de muncă, a bunurilor sau a serviciilor. Conform Comisiei Europene, aceste beneficii economice se traduc printr-un potențial semnificativ de creștere la nivelul productivității (41%), a oportunităților de afaceri (33%) sau a deschiderii de noi piețe (32%).

Vorbim, așadar, despre un avans uriaș, despre obiective extrem de ambițioase și despre o mai mare și deplină integrare europeană. Vorbim, în primul rând, despre realități care se petrec acum și pe care românii trebuie să le cunoască.

Am fost desemnat recent ca și raportor al grupului politic S&D, pentru dosarul privind Piața Unică Digitală în Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Am avut astfel ocazia de a mă ocupa în detaliu de aspecte ale acestei piețe unice fără de care toate promisiunile și oportunitățile ei nu ar fi decât o amăgire. Opiniile adoptate în data de 30 noiembrie de către comisia noastră, formulate în favoarea cetățenilor și a drepturilor lor, vor trece curând, sper eu, și de votul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, la începutul anului următor.

Una dintre componentele principale ale oricărei inițiative legislative europene o reprezintă respectul pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor, iar Piața Unică Digitală nu poate să facă excepție! Protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată, în special în contextul unui grad înalt de criminalitate pe internet, sunt elemente cheie care dau cetățenilor atât încredere cât și sentimentul de siguranță. Fără acestea, nu vom putea beneficia pe deplin de noua piață unică digitală. În acest sens, Parlamentul a cerut Comisiei Europene și statelor membre un răspuns comun, asigurându-se că există un nivel ridicat de colaborare în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea informațiilor. Această colaborare trebuie să se poată realiza, în opinia noastră, inclusiv prin forme de parteneriat public – privat și eforturile pentru a îmbunătăți, în general, securitatea cibernetică, cât și pentru a preveni și a face față criminalității cibernetice sau terorismului, trebuie întețite.

De asemenea, împreună cu colegii din Parlamentul European, vrem să ne asigurăm ca aceste garanţii de securitate sunt menținute chiar și când datele personale sunt transferate către ţările terţe, cerând, totodată, impunerea de sancțiuni stricte pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor cu caracter personal sau pentru încălcarea intimității, fie de către instituții private, publice sau guvernamentale.

Nu în ultimul rând, Comisia pentru Libertăți civile sprijină inițiativele de digitalizare a serviciilor publice din Europa și solicită, în același timp, standarde ridicate de securitate privind protecția şi prelucrarea datelor cu caracter personal ale cetățenilor. În acest domeniu, unde este nevoie atât de creativitate cât și de cunoștințe tehnice deosebite, cred că există firme românești care se pot impune pe piața europeană, în condițiile în care vor oferi produse informatice construite cu gândul la protecția datelor personale și a vieţii private.

Doresc, cu acest prilej, să subliniez două aspecte specifice țării noastre, pe care le consider esențiale în cadrul acestui proces.

În primul rând, sunt conștient de faptul că a vorbi despre Piața Unică Digitală, în condițiile în care mulți români, conform unor date recente, nu s-au atins de un computer în acest an, sau în condițiile în care există comunități unde nu se poate ajunge pe drum, ori unde nu curge apa, poate să pară neobișnuit, dar cred, în același timp, că suntem obligați, ca țară, să ne ocupăm, concomitent, de proiecte pe cât de diferite – unele chiar din secole diferite… – pe atât de importante pentru întreaga societate românească.

Cred, așadar, că trebuie să acționăm acum, și știu că o Europă extrem de concurențială amenințată economic de giganți digitali sau manufacturieri precum America de Nord sau Asia, nu ne va aștepta!

Rog astfel atât Guvernul României, cât și colegii parlamentari de la București să analizeze aceste oportunități digitale, prin organizarea de dezbateri publice, pentru a identifica, alături de cei implicați efectiv, eventuale provocări dar și multele priorități pe care România le poate avea. Totodată, prin acțiuni concrete trebuie să reducem așa-numitului decalaj digital, care în prezent ne dezavantajează dar care, în același timp, oferă mult loc pentru inițiativă și pentru dezvoltare.

Cred că avem în față o mare oportunitate, la fel cum cred că toate resursele de talent din acest domeniu trebuie încurajate dar și sprijinite să se dezvolte, să rămână în țară și să creeze noi locuri de muncă de calitate. În condițiile în care, chiar și în România, contribuția domeniului IT la PIB a depășit-o pe cea a domeniului agricol, cred că direcția înspre care trebuie să ne îndreptăm devine destul de clară, iar Piața Unică Digitală este instrumentul prin care se poate crea mult mai multă creștere și mult avans tehnologic – de care avem atâta nevoie – în România.

Europarlamentarul Emilian Pavel este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și deopotrivă membru al delegației pentru relațiile cu Israel și al delegației la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana. Eurodeputatul a fost desemnat raportor alternativ al grupului S&D pentru dosarul Piața Unică Digitală în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European. 
 
 
.
.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Emilian Pavel

Eurodeputatul Emilian Pavel în Parlamentul European: „Ne asigurăm că drepturile angajaților români din străinătate, și ale copiilor lor mai ales, nu sunt afectate de diverse politici populiste”

Published

on

@ European Parliament

Corespondență din Strasbourg

În această săptămână are loc la Strasbourg ultima sesiune plenară din legislatura 2014-2019, iar europarlamentarii și înalții oficiali ai Parlamentului European se întâlnesc pentru ultima dată în perioada 15-18 aprilie, înaite de noile alegeri europene din 23-26 mai. 

Astăzi s-a dezbătut în plen raportul privind „Coordonarea sistemelor de securitate socială”, raport la care a lucrat și europarlamentarul Emilian Pavel. „Prin acest raport, ne asigurăm că drepturile angajaților români din străinătate, și ale copiilor lor mai ales, nu sunt afectate de diverse politici populiste care par să fie tot mai tentante pentru unele guverne occidentale.”

„Parlamentul European trebuie să fie consecvent cu pozițiile adoptate anterior și să susțină cu toată forța drepturi egale pentru toți angajații care efectuează o muncă egală, în același loc, ceea ce înseamnă că și alocațiile pentru copiilor lor trebuie să rămână neatinse. Ne vom asigura și în viitorul apropiat că acest lucru se întâmplă.”

Acest raport va fi votat mâine în ultima zi de sesiune plenară din această legislatură. 

Pe 20 noiembrie, comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a votat asupra unor norme care au ca obiectiv facilitarea mobilității forței de muncă, precum și asigurarea accesului echitabil la securitate socială pentru lucrătorii mobili. Pe 11 decembrie, eurodeputații au aprobat decizia comisiei de începe negocierile cu Consiliul privind noile norme.

Eurodeputatul Guillaume Balas, membru din grupul S&D, coordonează acest proiect de lege în Parlament.

De ce este necesară coordonarea sistemelor de securitate socială?

Cetățenii europeni au posibilitatea de a se muta într-un alt stat membru pentru a studia, a munci temporar sau a se stabili permanent. Aproximativ 14 milioane de rezidenți europeni (atât lucrători mobili precum și șomeri și cetățeni inactivi din punct de vedere economic) nu locuiesc în țara lor de origine. Normele comune la nivelul UE garantează faptul că aceștia beneficiază de ajutoarele sociale și de sănătate la care au dreptul. Acestea stabilesc sistemul național de care aparțin. De asemenea, normele au ca scop atât prevenirea situațiilor în care cetățenii mobili nu pot beneficia de aceste drepturi, cât și pe acelea în care aceștia sunt acoperiți de două sisteme de securitate socială.

Coordonare, nu armonizare

Legislația europeană privind securitatea socială cuprinde beneficii precum prestațiile de boală, indemnizațiile de maternitate și de paternitate, prestațiile familiale, ajutoarele de șomaj. Cu toate acestea, responsabilitatea exclusivă pentru sistemele de securitate aparține în continuare statelor membre. Așadar, acestea trebuie să decidă care beneficii sunt acordate, în ce condiții și ce contribuții trebuie plătite. Normele europene coordonează doar interacțiunea dintre sistemele naționale.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Ca regulă de bază, lucrătorii mobili se supun legislației din țara în care muncesc. Persoanele care își caută un loc de muncă într-un alt stat membru pot obține ajutoare de șomaj din țara lor de origine pe o anumită perioadă, iar persoanele pensionate care au lucrat în țări diferite, pot combina perioadele de asigurare pentru a obține o pensie integrală. În cele din urmă, turiștii au acces la servicii de sănătate pe durata unei șederi temporare prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate.

Patru principii de bază ale coordonării sistemelor de securitate socială:
  • sunteți acoperit de sistemul de asigurări sociale al unei singure țări și plătiți contribuții doar într-o singură țară;
  • beneficiați de aceleași drepturi și obligații de care beneficiază și cetățenii țării în care sunteți asigurat;
  • în caz de necesitate, sunt luate în considerare perioadele de asigurare, de muncă sau de ședere în alte țări;
  • în general, pot fi acordate beneficii în numerar dintr-o țară, chiar dacă locuiți într-o altă țară.

Norme noi privind ajutorul de șomaj, prestațiile familiale și prestațiile pentru îngrijirea pe termen lung

În prezent, persoanele care își caută un loc de muncă într-o altă țară din UE pot beneficia de ajutor de șomaj pe o durata de cel puțin trei luni. Eurodeputații doresc să extindă această perioadă la șase luni, cu posibilitatea de prelungire până la data expirării acestui beneficiu.

Deputații europeni susțin că lucrătorii care au lucrat în mai multe state ar trebui să poată alege dacă vor beneficia de ajutoare de șomaj din partea ultimului stat membru în care și-au desfășurat activitatea sau din țara de reședință.

Potrivit noilor norme, prestațiile familiale plătite în numerar menite să înlocuiască venitul atunci când o persoană încetează să mai lucreze pentru putea a-și crește copilul ar trebui să fie considerate un beneficiu personal pentru părintele în cauză. De asemenea, noile norme prevăd încadrarea acestor beneficii separat de alte prestații familiale.

Eurodeputații sprijină dispozițiile referitoare la claritatea juridică, precum și transparența privind prestațiile pentru îngrijirea pe termen lung.

Continue Reading

Emilian Pavel

Eurodeputatul Emilian Pavel face un apel către Guvernul interimar al Finlandei: Președinția rotativă a Consiliului UE trebuie continuată de România încă 6 luni, am demonstrat că sutem capabili

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) dorește ca următoarea președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene să fie preluată în continuare tot de România „Îmi doresc să continuăm noi, România, încă 6 luni! Am demonstrat că suntem capabili să ducem această responsabilitate! Am închis 90 de dosare, din care mai mult de 60 sunt legislative! Am organizat sute de întâlniri, la nivel de înalt și de experti, care au demonstrat seriozitatea si profesionalismul românesc!”, susține eurodeputatul printr-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Citiți și: VIDEO Cum arată bilanțul Președinției României la Consiliul UE la jumătatea mandatului: Directivele gazelor naturale și dreptului de autor, Fondul European de Apărare și noua politică de transport, printre realizările majore

Europarlamentul Emilian Pavel face un apel la responsabilitate către Guvernul interimar al Finlandei și „îi rog să renunțe la Presedinția Rotativă care ar trebui să înceapă pe 1 iulie!” Eurodeputatul consideră că „nu ne putem permite să pierdem 6 luni cu incertitudini politice la Helsinki!”

Emilian Pavel este îngrijorat de o eventuală includere a extremei drepte într-o nouă construcție a majorității guvernamentale în timpul Președinției Rotative a Consiliului UE, ceea ce „nu poate fi benefică Proiectului European!”

Citiți și: Finlanda, stat care va prelua de la 1 iulie președinția Consiliului UE, rămâne fără guvern. Executivul de la Helsinki demisionează după eșecul reformei în domeniul sănătății

 

Continue Reading

Emilian Pavel

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) vorbește despre măsurile adoptate mai recent de România pentru a avea standarde de sănătate similare cu cele din Uniunea Europeană

Published

on

Eurodeputatul Emilian Pavel (PD, S&D) vorbește despre măsurile adoptate mai recent de România pentru a avea standarde de sănătate similare cu cele din Uniunea Europeană și pentru a oferi, astfel, servicii medicale de calitate pacienților din spitale, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.Sănătatea este cea mai importantă prioritate pentru guvern, în special situația pacienților, scrie Emilian Pavel, care adaugă că ,,un tratament oferit mai rapid înseamnă o stare mai bună de sănătate pentru populație. Românii merită mai mult, acasă și în Europa”,,

În acest sens, eurodeputatul român amintește că ,,recent, ministrul Sănătății a lansat campania „Pacienții înainte de toate”, realizând controale inopinate în spitale, pentru a verifica condițiile de internare și pentru a rezolva aspectele care nu se ridică la un standard decent”. 

,,Este evident că spitalele din România au nevoie de multe îmbunătățiri, iar noi căutăm calea cea mai rapidă și mai eficientă de a îndrepta aceste probleme, astfel încât pacienții să aibă acces la servicii medicale de calitate, în spitale curate”, mai spune acesta.

De asemenea, eurodeputatul social-democrat amintește că, ,,începând din 2017, cei care suferă de afecțiuni grave, precum cancerul sau bolile cardiovasculare, pot primi tratament medical mult mai rapid, doar pe baza prescripției primite de la medicul lor”, lucru care a fost posibil datorită desființării comisiei Casei de Asigurări de Sănătate ,,care aviza cu mari întârzieri astfel de tratamente”. ,,Pentru mulți dintre pacienți, această măsură care le asigură accesul la rapid la tratament înseamnă o șansă la viață”, mai spune politicianul.

,,Prin astfel de măsuri încercăm ca standardele de calitate din sistemul de sănătate românesc să se apropie de cele din Europa! Pacienții români merită mai mult!”, încheie Emilian Pavel.

Emilian Pavel (PSD, S&D) se apropie de finalul primului său mandat de eurodeputat în care activează, printre altele, ca membru cu drepturi depline al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și al Comisiei speciale privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale din Parlamentul European. La finele lunii februarie eurodeputatul  a primit susținerea oficială a conducerii Tineretului Social-Democrat (TSD) în vederea depunerii unei noi candidaturi pentru un loc în Parlamentul European. Mai multe informații despre activitatea acestuia, aici.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending