Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gabriela Zoană (S&D, PSD), gazda evenimentului ”Femei puternice din mediul rural pentru o Europă puternică rurală”, organizat în PE: Femeile au făcut, fac și vor face viitorul

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (S&D, PSD), vicepreședinte în Comisia pentru dezvoltare agricolă și rurală și membru pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, a fost miercuri, 7 martie, gazda evenimentului ”Femei puternice din mediul rural pentru o Europă puternică rurală”, organizat în Parlamentul European alături de eurodeputatul Ulrike Muller (ALDE), anunță un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Sărbătorim Ziua Femeii din întreaga lume. Femeile joacă roluri multiple și iau mari responsabilități atât la domiciliu, cât și în societate. Suntem fiice, mame, surori, suntem active în diferite profesii și contribuim foarte mult la dezvoltarea socială și creșterea economică. Femeile au făcut, fac și vor face viitorul! Suntem puternice și suntem foarte hotărâte să facem această lume mai bună! Imi place subiectul acestui eveniment, <<Femeile puternice din mediul rural pentru o Europă rurală puternică>>, pentru că sunt un susținător al femeilor puternice!”, a declarat europarlamentarul român în deschiderea evenimentului.

”Femeile contribuie semnificativ la economia rurală, ca antreprenori, care lucrează în sectoarele de producție agricolă și de prelucrare și în turismul local. Pe de altă parte, cele mai multe ori, femeile se află în poziții vulnerabile, comparativ cu bărbații în activitățile agricole. Și au dificultăți în accesarea terenurilor, a creditării, a formării profesionale și a luării deciziilor. Este destul de urgent pentru noi să abordăm politici și alte măsuri pentru promovarea egalității de gen în zonele rurale”, a mai spus Zoană.

În cadrul discursului său, Gabriela Zoană a subliniat trei puncte importante privind abordarea de politici și măsuri menite să promoveze egalitătatea de gen în zonele rurale: invizibilitatea muncii femeilor din mediul rural, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și necesitatea utilizării abordării integrate a egalității între femei și bărbați în viitoarea PAC.

”În întreaga Europă, 71% din fermele din UE cu animale sunt conduse de fermieri de sex masculin și doar 27% de fermieri de sex feminin. Mărimea fermelor deținute de femei este semnificativ mai mică decât fermele deținute de bărbați. Uneori, femeilor, în calitate de partener al deținătorilor de ferme, nu li se calculează munca lor depusa în activități agricole, ceea ce le împiedică să beneficieze de protecție socială și le aduce un risc mai mare de sărăcie și excludere socială. Trebuie să spun că acest fenomen este atribuit unor motive diferite, cum ar fi statutul de proprietar, stereotipurile de gen privind femeile și accesul limitat al femeilor la educație, formarea agricolă vocațională și profesională. Prin urmare, promovarea egalității de gen în zonele rurale trebuie văzută ca un proiect pe termen lung”, a mai spus aceasta.

Europarlamentarul Gabriela Zoană a subliniat, de asemenea, importanța educației și adoptarea unor măsuri pentru a facilita accesul femeilor și fetelor la formarea agricolă și la învățarea de-a lungul vieții. ”De asemenea, ar trebui să luăm în considerare instituirea unui cadru politic pentru recunoașterea muncii femeilor în fermele familiale, care ar trebui identificate ca și coproprietari, să aibă acces la pământ și la credit. Ca proiect pe termen lung, trebuie promovat conceptul de egalitate de gen în zonele rurale, care implică o colaborare concertată între guvern, societatea civilă, unitatea de învățământ și sectorul privat”, a completat eurodeputatul român.

”Pentru a promova vizibilitatea femeilor și ocuparea forței de muncă în agricultură de către ele, nu am putea evita un alt subiect, echilibrul dintre muncă si viață, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe o investiție publică sporită în infrastructura serviciilor de îngrijire. Furnizarea de servicii de îngrijire la prețuri accesibile și de calitate pentru copii, persoane în vârstă, persoane cu handicap sau care suferă de boli cronice, va fi extrem de utilă pentru a ușura sarcinile de îngrijire ale femeilor din zonele rurale. În acest sens, ar trebui să dezvoltăm pe deplin potențialul de utilizare a Fondului European Agricol pentru dezvoltare rurală, a Fondului Social European Plus și a altor resurse de finanțare și să acordăm o atenție deosebită acoperirii geografice a acestora”, a mai menționat Zoană.

”În cele din urmă, în calitate de raportor din umbră S & D, privind avizul FEMM in legătura cu planul strategic al PAC, am depus mai multe amendamente pentru a asigura o abordare integrată a egalității între femei și bărbați. Aceasta înseamnă că dezvoltarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea PAC trebuie să răspundă nevoilor de gen și să răspundă nevoilor femeilor în zonele rurale. Pentru a sprijini acest lucru, statele membre și Comisia trebuie să îmbunătățească colectarea de date defalcate pe sexe. Ar trebui, de asemenea, să existe posibilitatea ca statele membre să elaboreze în cadrul Planului indicatori suplimentari de gen. În acest raport, am propus adăugarea unui subprogram tematic pentru femei în zonele rurale în viitoarea PAC, ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a răspunde nevoilor femeilor în zonele rurale, aceasta poate include promovarea accesului femeilor la formarea profesională și vocațională și servicii de consiliere agricolă, reducând diferențele de remunerare si pensii între femei și bărbați, îmbunătățind serviciile de îngrijire în zonele rurale. Aceste măsuri vor face uz de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și alte resurse de finanțare. Mai mult, statele membre ar trebui sa încurajeze Comitetul de monitorizare să includă și membrii de sex feminin”, a conchis europarlamentarul român.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Măsurile excepționale luate de UE oferă tuturor firmelor românești șansa de relansare. Totul depinde de inteligența cu care va acționa Guvernul României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat duminică într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook că setul de măsuri excepționate adoptate de instituțiile Uniunii Europene “garantează şanse aproape egale pentru toate statele”, iar în privința României ele oferă “cadrul de reglementare temporar” prin care firmele se pot relansa, cu condiția ca Guvernul să acționeze hotărât și inteligent.

Un Plan Marshall făcut de Europa, pentru Europa! Acţiunea coordonată a statelor UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce pandemia generată de coronavirus a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene”. a scris Băsescu, europarlamentar PMP și PPE.

El s-a referit astfel la planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro, la planul de 750 de miliarde de euro propus de Banca Centrală Europeană pentru datoriile publice, precum și la suspendarea temprară a Pactului de Stabilitate Și Creștere prin relaxarea regulilor bugetare, care în mod normal solicită ca ținta de deficit bugetar de 3% din PIB să nu fie depășită.

“La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor”, a mai arătat Băsescu, precizând că acesta este un cadru de reglementare temporar cu rolul de a răspunde coordonat la nivelul UE crizei economice majore generată de pandemia de coronavirus în Europa.

Potrivit lui Băsescu, toate aceste măsuri alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. 

“Practic se suspendă toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac””, a adăugat actualul europarlamentar.

Fostul șef al statului precizează că toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace.

“Dacă ne referim la România, cadrul de reglementare temporar oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României. Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei. Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum)”, a conchis Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan: România este pe locul patru în Europa la numărul de paturi pentru terapie intensivă

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) salută topul potrivit căruia România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană la numărul de paturi de terapie intensivă în anul 2017.

Și avem medici, asistente și infirmiere de top”, a mai adăugat acesta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Aceste date eurostat au fost prelucrate de agenția de presă POLITICO în contextul actual, în care pandemia de COVID-19 afectează tot mai mulți cetățeni europeni, aceștia având nevoie de îngrijiri medicale speciale, iar paturile de terapie intensivă și aparetele de ventilare artificială sunt vitale în tratarea lor.

Potrivit Digi24 și Politico, țări precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania sau Olanda se confruntă cu un dezavantaj major în lupta cu COVID-19, din cauza lipsei locurilor la ATI și a aparatelor de ventilație, odată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus, iar România, în topul țărilor, la numărul de paturi de terapie intensivă.

Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București a anunțat, luni, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, potrivit Digi24.

Potrivit ultimului bilanț, de la ora 13:00, în data de 27 martie, în România au fost înregistrate 1.452 de cazuri de infectări cu COVID-19 și 29 de decese.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, despre pandemie: UE ia măsuri, dar China trebuie să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite, pentru că de acolo a plecat totul

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că pentru a-și limita consecințele acestei pandemii, China trebui să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite.

Deputatul liberal menționează că factorul principal de propagare a infecției cu COVID-19 în lume este însăși China: ”Este datoria ei, pentru că de acolo a plecat totul”.

De asemenea, potrivit europarlamentarului, Uniunea Europeană ia acum măsuri.

”Banii pe care fiecare stat participant la bugetul Uniunii ar trebui să-i primească, îi va primi dar cu condiția să-i folosească cu precădere pentru a rezolva problemele economice generate de criza de coronavirus”, transmite acesta.

Marinescu informează că bugetul pentru fondul de investiții este mărit acum, iar țările pot lua credite cu dobânzi foarte mici.

Să nu uităm că în data de 26 martie, europarlamentarii au votat cu o largă majoritate în sesiunea extraordinară a Parlamentului European noul plan de măsuri luate pentru statele membre afectate de noul coronavirus. 37 de miliarde sunt puse la dispoziția statelor membre, iar România ar urma să beneficieze de 3.1 miliarde de euro pentru a ieși cu bine din această criză.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending