Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gabriela Zoană (S&D, PSD), gazda evenimentului ”Femei puternice din mediul rural pentru o Europă puternică rurală”, organizat în PE: Femeile au făcut, fac și vor face viitorul

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (S&D, PSD), vicepreședinte în Comisia pentru dezvoltare agricolă și rurală și membru pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, a fost miercuri, 7 martie, gazda evenimentului ”Femei puternice din mediul rural pentru o Europă puternică rurală”, organizat în Parlamentul European alături de eurodeputatul Ulrike Muller (ALDE), anunță un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Sărbătorim Ziua Femeii din întreaga lume. Femeile joacă roluri multiple și iau mari responsabilități atât la domiciliu, cât și în societate. Suntem fiice, mame, surori, suntem active în diferite profesii și contribuim foarte mult la dezvoltarea socială și creșterea economică. Femeile au făcut, fac și vor face viitorul! Suntem puternice și suntem foarte hotărâte să facem această lume mai bună! Imi place subiectul acestui eveniment, <<Femeile puternice din mediul rural pentru o Europă rurală puternică>>, pentru că sunt un susținător al femeilor puternice!”, a declarat europarlamentarul român în deschiderea evenimentului.

”Femeile contribuie semnificativ la economia rurală, ca antreprenori, care lucrează în sectoarele de producție agricolă și de prelucrare și în turismul local. Pe de altă parte, cele mai multe ori, femeile se află în poziții vulnerabile, comparativ cu bărbații în activitățile agricole. Și au dificultăți în accesarea terenurilor, a creditării, a formării profesionale și a luării deciziilor. Este destul de urgent pentru noi să abordăm politici și alte măsuri pentru promovarea egalității de gen în zonele rurale”, a mai spus Zoană.

În cadrul discursului său, Gabriela Zoană a subliniat trei puncte importante privind abordarea de politici și măsuri menite să promoveze egalitătatea de gen în zonele rurale: invizibilitatea muncii femeilor din mediul rural, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și necesitatea utilizării abordării integrate a egalității între femei și bărbați în viitoarea PAC.

”În întreaga Europă, 71% din fermele din UE cu animale sunt conduse de fermieri de sex masculin și doar 27% de fermieri de sex feminin. Mărimea fermelor deținute de femei este semnificativ mai mică decât fermele deținute de bărbați. Uneori, femeilor, în calitate de partener al deținătorilor de ferme, nu li se calculează munca lor depusa în activități agricole, ceea ce le împiedică să beneficieze de protecție socială și le aduce un risc mai mare de sărăcie și excludere socială. Trebuie să spun că acest fenomen este atribuit unor motive diferite, cum ar fi statutul de proprietar, stereotipurile de gen privind femeile și accesul limitat al femeilor la educație, formarea agricolă vocațională și profesională. Prin urmare, promovarea egalității de gen în zonele rurale trebuie văzută ca un proiect pe termen lung”, a mai spus aceasta.

Europarlamentarul Gabriela Zoană a subliniat, de asemenea, importanța educației și adoptarea unor măsuri pentru a facilita accesul femeilor și fetelor la formarea agricolă și la învățarea de-a lungul vieții. ”De asemenea, ar trebui să luăm în considerare instituirea unui cadru politic pentru recunoașterea muncii femeilor în fermele familiale, care ar trebui identificate ca și coproprietari, să aibă acces la pământ și la credit. Ca proiect pe termen lung, trebuie promovat conceptul de egalitate de gen în zonele rurale, care implică o colaborare concertată între guvern, societatea civilă, unitatea de învățământ și sectorul privat”, a completat eurodeputatul român.

”Pentru a promova vizibilitatea femeilor și ocuparea forței de muncă în agricultură de către ele, nu am putea evita un alt subiect, echilibrul dintre muncă si viață, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe o investiție publică sporită în infrastructura serviciilor de îngrijire. Furnizarea de servicii de îngrijire la prețuri accesibile și de calitate pentru copii, persoane în vârstă, persoane cu handicap sau care suferă de boli cronice, va fi extrem de utilă pentru a ușura sarcinile de îngrijire ale femeilor din zonele rurale. În acest sens, ar trebui să dezvoltăm pe deplin potențialul de utilizare a Fondului European Agricol pentru dezvoltare rurală, a Fondului Social European Plus și a altor resurse de finanțare și să acordăm o atenție deosebită acoperirii geografice a acestora”, a mai menționat Zoană.

”În cele din urmă, în calitate de raportor din umbră S & D, privind avizul FEMM in legătura cu planul strategic al PAC, am depus mai multe amendamente pentru a asigura o abordare integrată a egalității între femei și bărbați. Aceasta înseamnă că dezvoltarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea PAC trebuie să răspundă nevoilor de gen și să răspundă nevoilor femeilor în zonele rurale. Pentru a sprijini acest lucru, statele membre și Comisia trebuie să îmbunătățească colectarea de date defalcate pe sexe. Ar trebui, de asemenea, să existe posibilitatea ca statele membre să elaboreze în cadrul Planului indicatori suplimentari de gen. În acest raport, am propus adăugarea unui subprogram tematic pentru femei în zonele rurale în viitoarea PAC, ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a răspunde nevoilor femeilor în zonele rurale, aceasta poate include promovarea accesului femeilor la formarea profesională și vocațională și servicii de consiliere agricolă, reducând diferențele de remunerare si pensii între femei și bărbați, îmbunătățind serviciile de îngrijire în zonele rurale. Aceste măsuri vor face uz de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și alte resurse de finanțare. Mai mult, statele membre ar trebui sa încurajeze Comitetul de monitorizare să includă și membrii de sex feminin”, a conchis europarlamentarul român.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, singurul eurodeputat român din delegația Parlamentului European, prezent la summitul ONU de la New York privind schimbarea climatică

Published

on

O delegaţie a Parlamentului European va participa la summitul ONU pe teme de dezvoltare şi acţiune climatică ce va avea loc la New York în perioada 21 – 26 septembrie.

Vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, Cristian Bușoi,  este singurul eurodeputat român (PNL, PPE) care face parte din această delegație și care va participa la acest summit dedicat acțiunilor climatice, potrivit comunicatului oficial am legislativului european.

Delegaţia va fi condusă de Mairead McGuinness (PPE, Irlanda) şi de Tomas Tobé (PPE, Spania) va reprezenta poziţia Parlamentului European la întâlnirea ONU.

Rezoluţia PE din 14 martie 2019 prevede că „ţinând seama de faptul că UE s-a angajat să aloce 20% din bugetul pe 2014-2020 (aproximativ 180 de miliarde de euro) pentru eforturi de a combate schimbarea climatică, până la finalul lui 2019, Comisia ar trebui să propună planuri pentru integrarea scopurilor dezvoltării sustenabile în politicile UE”.

Delegaţia este formată din 15 eurodeputaţi.

„Uniunea Europeană a fost o forţă motoare când scopurile de dezvoltare sustenabilă şi acordul climatic de la Paris au fost acceptate. În ceea ce priveşte schimbarea climatică, foametea şi inegalitate este nevoie de un efort colectiv urgent şi ambiţios. Lumea trebuie să facă mult mai multe pentru a ne onora angajamentele luate faţă de viitoarele generaţii. ONU are nevoie de angajamentul UE acum mai mult ca niciodată pentru a ne atinge planurile privind clima şi dezvoltarea”, au transmis Mairead McGuinness şi Tomas Tobé, vineri, înainte ca delegaţia să plece spre New York.

Agenda pentru 2030 privind dezvoltarea sustenabilă, adoptată de toate statele membre ONU în 2015, oferă un plan comun de pace şi prosperitate pentru oameni şi planetă. 

Pe 24 şi 25 septembrie, şefi de state şi guverne se vor întâlni la sediul ONU din New York pentru a analiza prograsele în implementarea SDG (Sustainable Development Knowledge Platform).

 


Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului AICI.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), despre pactul ”malefic” Ribbentrop-Molotov: Este crucial să îi eliminăm consecințele

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

În contextul în care Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) conisderă ”crucială” eliminenarea efectelor acestui ”pact malefic”: ”Este crucial să nu uităm și cu atât mai important, să avem curajul de a face tot ce ne stă în putință pentru a elimina consecințele acelui Pact malefic.”

Prin urmare, Rezoluția votată joi cu majoritatea voturilor europarlamentarilor, ”recomandă tuturor statelor membre să comemoreze data de 23 August drept Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare, atât la nivelul UE, cât și la nivel național”, transmite Eugen Tomac.

”Pentru noi, un astfel de document este cu atât mai important cu cât România este singura țară care încă trăiește așa cum au decis Stalin și Hitler prin Pactul Ribbentrop-Molotov”, a subliniat acesta în mesajul său.

Prin rezoluția adoptată joi de Legislativul european cu 535 de voturi pentru, 66 împotrivă și 52 de abțineri, eurodeputații fac apel, la 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, la o ”cultură comună a memoriei”, ca formă de încurajare a rezilienței europenilor în fața amenințările moderne la adresa democrației.

Aceștia reamintesc că ”integrarea europeană a fost, de la început, un răspuns la suferința provocată de două războaie mondiale și a fost construită ca model de pace și reconciliere bazat pe valorile comune ale tuturor statelor membre. Prin urmare, Uniunea Europeană este în mod special responsabilă pentru protejarea democrației, respectarea drepturilor omului și statul de drept”, este precizat într-un comunicat al Parlamentului European.

Citiți și:Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: La 80 de ani de la semnarea acestuia, este important să ne amintim trecutul tragic al Europei pentru a proteja viitorul ei

De asemenea, colegul deputatului european și fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut o intervenție pe aceeași temă în Parlamentul European. 

Vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, a afirmat, miercuri, că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase din ultimele secole și că România trăiește și în prezent după voința lui Adolf Hitler și Iosif Stalin.

Citiți și: Eurodeputatul Traian Băsescu denunță Pactul Ribbentrop-Molotov în plenul Parlamentului European: ”România trăiește încă după voința lui Hitler și Stalin”


Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, mesaj pentru tinerii din Toulouse: Imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva populiștilor

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a participat la o ceremonie organizată de Facultatea de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse și a susținut un discurs în fața absolvenților din generația 2019.

Aceasta a reiterat importanța promovării valorilor europene, a modului de viață european, și totodată i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să lupte împotriva provocărilor populiste, care vor să distrugă imaginea armonioasă a blocului comunitar și să formeze un scut îmoptriva celor care vor să deformeze realitatea istorică a europenilor, care au luptat pentru pace și bună înțelegere: ”La crearea imaginii puzzle-ului european veți întâmpina numeroase provocări.”

”Va trebui să luptați împotriva prejudecăților realizate cu ajutorul  ”fake news-urilor” și va trebui să vedeți imaginea de ansamblu, din spatele cadrelor și nu cum vor alții să percepem Uniunea Europeană.”

”Cu toate acestea, imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva celor care doresc să distorsioneze realitatea și modul în care înțelegem lupta istorică a europenilor pentru pace și bună înțelegere. Pe măsură ce munca voastră va avansa, veți fi descurajați de către populiști, care vă vor să vă arate defecte reale sau inventate, imperfecțiuni inerente unei astfel de lucrări monumentale.”, le-a transmis fostul comsiar european tinerilor aflați la ceremonie.

Corina Crețu le-a trasnmis tinerilor absolvenți, că ei, noua generația, au un rol fundamentul în comunicarea despre Uniunea Europeană: ”Comunicarea Uniunii Europene este unul dintre aspectele fundamentale pe care trebuie să o  perfecționți, acesta va fi rolul vostru. Va fi incredibil de dificil, dar sunteți parte a unei generații de tineri care împărtășesc interese comune mult mai mult decât  în orice altă generație trecută sau prezentă. Astfel, perdelele vechi sunt ridicate și barierele de ieri se estompează.”

Citiți și: Eurodeputatul Corina Crețu, discurs în Toulouse: ”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate”

Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending