Connect with us

Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini (S&D) găzduiește la Bruxelles conferința ”Balcanii și Mediterana de Sud-Est: amintiri și viitor comune” (LIVE pe CaleaEuropeana.ro, 10 ianuarie)

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (S&D) găzduiește, alături de alți trei eurodeputați din Bulgaria, Cipru și Grecia, conferința ”Balcanii și Mediterana de Sud-Est: amintiri și viitor comune”, eveniment ce va avea loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles pe 10 ianuarie.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

VIDEO II

VIDEO I

Conferința va debuta cu o expoziție fotografică ce conține fotografii din Grecia, Bulgaria, Romania, Turcia, Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herzegovina și va fi urmată de două dezbateri: ”Amintiri comune ale Balcanilor şi Sud – Estul Mediteranei. Aspecte istorice şi culturale” și ”Viitor comun într-o Europă reînnoită. Aspecte politice”, cea din urmă dezbatere fiind moderată de către eurodeputatul Maria Grapini.

Foto: Calea Europeană

La eveniment va participa și ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, precum și eurodeputatul Viorica Dăncilă, lider al delegației PSD în Parlamentul European.

Foto: Calea Europeană

Conferința organizată de Maria Grapini împreună cu eurodeputații Kostandinka Kuneva (Grecia), Georgi Pirinski (Bulgaria) și Neoklis Sylikiotis (Cipru) este susținută de grupurile politice ale Socialiștilor și Democraților Europene și ale Stângii Unite Europene.

Foto: Calea Europeană

La finalul dezbaterilor, artistul Nicolae Voiculeț a oferit un recital la nai.

 

Foto: Calea Europeană

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini, după votul rezoluției privind Revoluția Română: Este o zi memorabilă! Pentru trecut, pentru prezent, pentru România, pentru eroii Revoluției!

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a salutat joi rezoluția privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, adoptată de Parlamentul European cu o ”majoritate impresionantă”.

Europarlamentarul Maria Grapini a semnat, alături de alți eurodeputați români, din toate cele trei grupuri politice mari, textul Rezoluției și a avut, recent, o intervenție percutantă în PE.

Dați-mi voie, că este comemorare, să fac o plecăciune în fața miilor de morți, în fața timișorenilor care s-au sacrificat primii, în fața românilor care au ieșit fără arme, cu brațele deschise în fața celor care au venit să îi împuște, pur și simplu să îi împuște! Cred că avem datoria, dragi colegi și instituții europene, să respectați poporul român. Poporul român este proeuropean. Nu vă luați după informații și după anumiți conducători, poporul român este proeuropean. Locul nostru este în UE! Din respect, acum la 30 de ani, cer Comisiei, Consiliului și Parlamentului să respecte drepturile românilor – cetățeni europeni! Dați-ne credibilitate, pentru că, da, în 30 de ani, România s-a schimbat mult!”, a declarat europarlamentarului Maria Grapini, în cadrul dezbaterii din data de 16 decembrie, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astăzi, după votul dat pe Rezoluția Revoluției, Maria Grapini a transmis de la Strasboug: “Este o zi memorabilă! Pentru trecut, pentru prezent, pentru România, pentru eroii Revoluției!”.

România a devenit joi prima țară din fostul bloc sovietic din Europa de Est pentru care Parlamentul European a votat o rezoluție prin care comemorează cei 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România fiind singura țară din Est care a trecut printr-o revoluție violentă și sângeroasă, iar peste 1.000 de oameni au fost uciși în manifestațiile lor pașnice pentru libertate.

Rezoluția a fost adoptată de plenul Parlamentul European, reunit la Strasbourg, cu o largă majoritate de 513 voturi pentru, 18 împotrivă și 87 de abțineri, din 618 voturi total.

Prin adoptarea acestei rezoluții, România se alătură Germaniei în rândul țărilor UE ale căror evenimente marcante din perioada căderii Cortinei de Fier sunt comemorate printr-un astfel de document juridic în hemiciclul democrației europene. În cazul Germaniei, Parlamentul European a adoptat, de-a lungul ultimilor treizeci de ani, rezoluții privind căderea Zidului Berlinului și privind reunificarea Vestului și cu Estul.

Rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta în premieră în privința Revoluției Române din decembrie 1989 solicită statului român să își intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului pe care o consideră ”o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană”, criticând faptul că statul român a tergiversat într-un mod care nu era necesar elucidarea și punerea la dispoziție a adevărului.

Rezoluția inițiată de europarlamentari români din cele trei grupuri politice majore ale Parlamentului European și susținută de toți eurodeputații români ”recunoaște sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989” care ”a permis tranziția României spre democrație, stat de drept, economie de piață, precum și integrarea ulterioară” în NATO și în Uniunea Europeană.

În expunerea de motive care argumentează această rezoluție se arată faptul că Revoluția din decembrie 1989 din România  ”a marcat în mod tragic tranziția poporului român spre libertate și stat de drept, care a rezultat în pierderea a 1.142 de vieți omenești, 3.138 de persoane rănite grav și peste 760 de persoane deținute ilegal și torturate” și că ”a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier”.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a militat din nou pentru cauza europeană a Republicii Moldova. Toate amendamentele depuse de eurodeputatul român, incluse în declarația finală a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), membru al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, a militat miercuri în cadrul celei de-a 7-a întâlniri a acestui comitet pentru cauza europeană a Republicii Moldova și pentru susținerea țării vecine, aflată într-o situație deloc facilă, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

În perioada 18-19 decembrie, la Strasbourg, are loc cea de-a 7-a întâlnire a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, participantii fiind membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanti ai Serviciului European de Actiune Externă, reprezentanți din partea Comisiei Europene, DG NEAR, respectiv reprezentanți ai Comitetului Economic si Social European.

Europarlamentarul Maria Grapini face parte din Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova și este un susținător asumat al Republicii Moldova. Intervențiile sale din PE, ori de câte ori țara vecină a fost pusă la zid, prin sancțiuni economice radicale, au fost vehemente, Maria Grapini solicitând ca cetățenii Republicii Moldova să nu sufere din cauza conducerii politice vremelnice.

“Sunt bucuroasă pentru că avem această declarație si recomandări pentru Republica Moldova, la care am depus amendamente, care au fost cuprinse în textul final, pe care sper sa îl adoptăm ușor, mâine! Cred că Republica Moldova trebuie să-si continue parcursul european. Am relații cu Republica Moldova încă din anii ‘90, la început în business, apoi din punct de vedere politic. Cred că este necesar ca Uniunea Europeană să continue acordarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, așa cum s-a procedat si în guvernul anterior și sper să nu mai fie cazul să avem o rezolutie de sancționare a țării. Am avut în trecut una, pe care, însă, eu nu am votat-o. De asemenea, consider că trebuie să avem în vedere situația din Transnistria și evidenta ei îmbunătățire.”, a declarat Maria Grapini în cadrul celei de-a 7-a întâlniri a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova decide, în cele două zile de ședință, o Declarație finală și recomandări pentru ca Republica Moldova să poată intra în familia europeană.

Europarlamentarul Maria Grapini a depus amendamente cheie, toate urmând să fie incluse în documentul european final care se va vota, joi, 19 decembrie, la Strasbourg.

Amendamentele europarlamentarului român vizează consolidarea independenței instituțiilor statului și îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă. îmbunătățirea sistemului de sănătate și de învățământ, necesitatea urgentă de a pune în aplicare un set ambițios de reforme ale sistemului de justiție și de combatere a corupției pentru a preveni deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, importanța asigurării pluralismului media, incluzând o multitudine de canale TV, a protejării mass-media independente și a libertății de exprimare și a reformei radiodifuzorului național, reforme în sectorul energetic, ținând cont de necesitatea reducerii emisiilor de carbon și a combaterii poluării mediului înconjurător, importanța dezvoltării practicilor transparente, a asigurării unui proces electoral corect și a unui mediu concurențial, respectiv necesitatea ca perspectiva europeană a Moldovei să fie înrădăcinată în primul rând într-o aderență a valorilor și principiilor care stau la baza Uniunii Europene.

Continue Reading

Maria Grapini

Maria Grapini, intervenție pe tema statului de drept în Malta: Viața oamenilor, indiferent că sunt jurnaliști sau nu, trebuie să fie sigură în UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a avut o intervenție în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în care a punctat, din start, obligativitatea ca viața oamenilor, indiferent că sunt jurnaliști sau nu, să fie sigură în Uniunea Europeană. Maria Grapini a militat deschis pentru cauza mass-media, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Intervenția eurodeputatului român a avut lor în contextul în care, marți, 17 decembrie, în Parlamentul European de la Strasbourg, s-a dezbătut situația statului de drept din Malta, după recentele dezvăluiri privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

„Nu cred că există vreun coleg în hemiciclu care să nu condamne uciderea jurnalistei. Am fost în Malta într-o delegație, am văzut tragedia, mormântul acestei jurnaliste… Haideți să ne gândim: facem noi ce trebuie aici? Am politizat viața unui om, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Consider că trebuie să găsim măsuri și să mergem la cauză. Dacă nu ar fi fost acele cauze pe care jurnalista le investiga, ar fi fost ucisă? Avem noi măsuri specifice pentru toate statele membre să eliminăm spălarea de bani, corupția, pentru ca sa nu mai punem jurnaliștii într-o situație critică? În toate statele există jurnaliști care sunt amenințați, unii chiar omorâți, cum am avut și alte cazuri în Slovacia!”, a declarat europarlamentarul, în plenul PE de la Strasbourg.

Maria Grapini a mai precizat că lucrurile trebuie definite foarte bine, într-o astfel de situație complexă și importantă: „Nu ne putem amesteca în deciziile parlamentelor naționale. Guvernele nu le schimbă Parlamentul European, le schimbă parlamentele naționale. Nu facem greșeala să ne amestecăm aici, dar solicit Comisiei să găsim mecanisme la nivel de UE prin care să evităm punerea jurnaliștilor  într-o situație asemănătoare cu cu cea a lui Daphne Galizia. Regret și transmit sincere condoleanțe familiei!”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE16 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA19 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending