Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, despre politica de coeziune 2014-2020: Jumătate din fonduri vor merge către statele UE mai puțin dezvoltate, printre care și România

Marian-Jean MarinescuParlamentul European și-a exprimat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, votul favorabil cu privire la pachetul legislativ referitor la politica de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu explică, într-o postare pe social media, că jumătate dintre fonduri vor merge către statele mai puțin dezvoltate ale UE, printre care și România.

”Circa 325 miliarde de euro au fost alocați în perioada 2014-2020 pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile europene. Suma votată săptămâna trecută în Parlamentul European reprezintă aprox. o treime din viitorul buget UE și va putea fi accesată de statele membre prin intermediul fondurilor structurale și de investiții.

Jumătate din fonduri vor merge către țările care au cel mai mult nevoie de ele, anume către statele UE mai puțin dezvoltate. Iar din acești bani, 20% vor proveni din fondul de coeziune, destinat țărilor cu un venit național brut de sub 90% din media UE. Majoritatea acestor țări sunt state care au aderat la UE în valurile din 2004 și 2007, printre care și România.” susține europarlamentarul Marinescu.

Ca şi în actualul exerciţiu bugetar, Regulamentul Fondului de coeziune prevede că statele membre eligibile pentru finanţare sunt cele al căror produs naţional brut pe cap de locuitor este de mai puţin de 90% din media comunitară. România va beneficia în cadrul acestui fond, în valoare totală de 66 de miliarde de euro, de o sumă de 7,25 miliarde de euro, între 2014 şi 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.