Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Europarlamentarul Monica Macovei critică modul în care este transpusă Directiva europeană privind spălarea banilor și eliminarea articolelor referitoare la „persoanele expuse politic”

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) critică forma în care politicienii vor să transpună Directiva Europeană pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și decizia de a elimina articolele referitoare la „persoanele expuse politic”. „Este absolut normal ca politicienii să fie supuși unor verificări financiare suplimentare, ca <persoane expuse politic>, pentru că au putere, influență și, când sunt la guvernare, banii publici pe mână”, susține eurodeputatul român. 

Comunicatul integral transmis de eurodeputatul român:

Politicienii PSD&ALDE din Senat au votat deja eliminarea totală a articolelor referitoare la „persoanele expuse politic” și au introdus un termen de 18 luni pentru proprietarii „acțiunilor la purtător”, în prezent anonime în România, să treacă la vedere, ambele modificări încălcând flagrant Directiva Europeană nr. 4 pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, tocmai în proiectul legii de transpunere a acestei Directive europene din 2015: 

1. Eliminarea în totalitate din Directivă a articolelor referitoare la „persoanele expuse politic”, adică politicienii, și a modului în care sunt verificate tranzacțiile lor financiare și ale rudelor. Argumentul lui Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, este rușinos și manipulator: „eu încerc să construiesc ceva pentru ţara asta şi chiar nu vreau să fiu considerat ca persoană cu risc”. Nimeni nu refuză deschiderea unui cont bancar unui politician și nimeni nu îi verifică tranzacțiile doar pentru că politicianul încearcă să „contruiască ceva pentru țară”. Cine construiește cinstit pentru țară este apreciat, cine fură trebuie pedepsit!

Conceptul de “persoane expuse politic” și verificarea lor suplimentară există în toate statele UE cu mult înainte ca România să intre în Uniune. De ce? Pentru că politicienii sunt mai expuși să obțină bani prin favoritism, trafic de influență, fraudă sau corupție și să dorească să transforme banii “murdari” în bani “curați” (prin spălare de bani). De aceea, este absolut normal ca politicienii să fie supuși unor verificări financiare suplimentare, ca „persoane expuse politic”, pentru că au putere, influență și, când sunt la guvernare, banii publici pe mână. Circuitul banilor în și prin conturile lor trebuie să fie transparent și verificat. În plus, definiția și restricțiile pentru “persoanele expuse politic” există în România încă din 2002 (legea 656/2002), modificată ulterior fără a fi eliminate verificările suplimentare ale tranzacțiilor politicienilor și gestionarea riscurilor acestor tranzacții.  

Eu am făcut chiar amendamente în Parlamentul European pentru ca politicienii să ia pedepse mai mari pentru infracțiunile comise, tocmai că sunt “persoane expuse politic”, adică tentațiilor puterii.

2. „Acțiunile la purtător” sunt un instrument pentru afaceri ilicite cu bani publici. Practic, cei care dețin acțiuni la purtător nu mai au nevoie să își ducă banii în paradisuri fiscale, pentru că aceste acțiuni exită numai într-un certficat fără nume și oricine are această hârtie poate fi proprietar al unei firme. Iar când hârtia se mută dintr-o mână în alta, se schimbă proprietarul firmei, în secret total, fără a lăsa nicio urmă. Sub acest anonimat, grupările criminale își ascund interesele financiare și dau mită sau comit orice infracțiune. Un exemplu este Tel Drum, care a beneficiat de contracte cu statul de zeci de milioane de euro anual, sub acționariat anonim, peste 15 ani, exemplu relatat de presa română în 2015. Pericolul acțiunilor anonime la purtător a fost detaliat de RISE Project în raportul “Bani publici pentru cei care nu lasă urme”. Deși Directiva din 2015 obliga statele UE să interzică acțiunile la purtător cât mai curând, iar ele sunt deja interzise în multe din statele UE (numai foarte puține state le-au păstrat, dar “cu urme”), România continuă să le permită fără nicio limitare și nicio urmă. Prin votul dat de PSD&ALDE, Senatul a votat să le dea celor care dețin acum acțiuni la purtător un an și jumătate, ca să le scoată de sub anonimat pentru a evita dizolvarea firmelor cu proprietari sau acționari anonimi.

Chiar trebuie să vedem cum ceasul ticăie până când PSD&ALDE ne scot din UE?   

Am o veste pentru PSD&ALDE, să știe ce îi așteaptăÎn timp ce ei distrug orice prevedere care ar putea să le stea în cale când vor să fure și să păstreze bunurile obțiute ilegal, blocând aplicarea completă și corectă a Directivelor Europene, în UE am mai făcut un pas: am negociat și finalizat, în mai 2018, noua Directivă Împotriva Spălării Banilor (nr 5), publicată în Gazeta Oficială a Uniunii, unde am fost raportor de grup. La nivel european, obiectivul este ca spălarea de bani să fie combătută cât mai drastic, cum ar fi prin accesul public la beneficiarii reali ai tuturor companiilor și ai proprietăților imobiliare, măsuri pentru verificarea tranzacțiilor „persoanelor expuse politic” sau eliminarea totală a acțiunilor la purtător, chiar și acolo unde ele lasă urme. PSD&ALDE, vă luați la trântă cu românii și cu ultima Directivă împotriva Spălării Banilor ca să vă protejați când comiteți infracțiuni? 

Și încă ceva. Dacă tot este la Bruxelles ca să vorbească despre Directiva spălării banilor, îi recomand ministrului Tudorel Toader să aibă curajul să recunoască cum și-a bătut joc de transpunerea Directivei confiscării extinse și să explice oficialilor Comisiei Europene de ce a scris aproape peste tot în proiectul legii de transpunere că articolele din Directivă “nu fac obiectul prezentului proiect”.

 

 

.

COMUNICATE DE PRESĂ

ICI București reprezentat la Forumul de consultare privind energia durabilă în sectoarele de apărare și securitate

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) a fost reprezentat în calitate de moderator al Grupului de Lucru 3 pe Protecția Infrastructurilor Critice de Energie, în cadrul Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate (CF SEDSS), informează un comunicat al Institutului.

Evenimentul, organizat de Agenția Europeană de Apărare (EDA), a ajuns la cea de a șasea ediție și s-a desfășurat în perioada 22-23 noiembrie 2023 la Malaga, sub auspiciile Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Peste 180 de experți din 29 de țări europene, împreună cu peste 30 de instituții și organizații diferite, au discutat despre măsurile de eficiență energetică în clădirile militare, electrificarea transportului militar, stocarea energiei, reziliența infrastructurii energetice critice legate de apărare și tranziția energetică. Participanții au fost informați cu privire la politicile și strategiile energetice ale UE.

Proiectul a început în 2015 cu scopul principal de a crea o comunitate legată de energia de apărare care să împărtășească informații relevante și cele mai bune practici pentru a atinge obiectivele de energie durabilă. ICI București este implicat în CF SEDSS din 2017.

Participarea la acest Forum de Consultare subliniază dedicarea ICI București pentru protecția infrastructurii critice și reziliența într-o mare varietate de domenii, inclusiv energia, precum și capacitatea sa de a contribui la discuțiile politice și tehnice la nivel internațional european.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Teatrul Vienez de Copii: Conferința “Importanța metodelor alternative de educație prin teatru în procesul de educație din școli” a reunit peste 2000 de profesori

Published

on

© Asociația Teatrul Vienez de Copii

Cu peste 2000 de profesori participanți fizic și online, Conferința “Importanța metodelor alternative de educație prin teatru în procesul de educație din școli” organizată de Asociația Teatrul Vienez de Copii “Copiii joacă teatru”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Palatul Național al Copiilor din București, a avut loc în perioada 17 – 18 noiembrie 2023, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, partener media al evenimentului.

Conferința se află la a 10-a ediție și face parte din proiectul “Inițiativa în educație”, ce are ca scop punerea la dispoziție a profesorilor de materiale necesare, exerciții și jocuri de teatru, astfel încât fiecare profesor să poată capta și menține atenția copiilor la orele lor. Apelând la creativitatea profesorilor participanți la conferință, organizatorii și-au propus să facă mai ușor procesul de predare-învățare.

La conferință au fost invitați experți din domenii de specialitate precum pedagogia, psihologia și management de proiecte educaționale, sportive și culturale, care au împărtășit cu profesorii diferite metode alternative de învățare experimentate de ei în sala de curs.

Printre speakerii invitați, îi putem enumera pe următorii: Sylvia Rotter, Fondatoarea Asociației Teatrul Vienez de Copii “Copiii joacă teatru”; Cătălina Chendea, Inspector Ministerul Educației, Direcția Generală de Învățământ; Prof. Ana Maria Ștefan, Inspector pentru activități extrașcolare al Inspectoratului Școlar al Municipiului București; Prof. Dr. Teodora Bentz, Director Palatul Național al Copiilor din București; Prof. Univ. Dr. Crenguța Bizu, Director coordinator al Masterului Interdisciplinar – pedagogii alternative și artă teatrală în educație la Universitatea București; Răzvan Ropotan, Absolvent al Facultății de Teatru UNATC și profesor la Școala Gimnazială Liberă Waldorf; Prof. Dr. Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Anca Maria Ionescu, Ambasador Erasmus și coordonator proiecte; Viviana Anghel, Expert politici externe la SNSPA; Georgiana Grigore, Manager Proiect EcoFootprint România și Alexandra Novac, Profesor în Proiectul AWAKE implementat de Teatrul Vienez de Copii.

Profesorii participanți au beneficiat și de 4 ateliere interactive pentru a pune în practică metodele noi pe care le-au dobândit la conferință: atelier de vorbire, atelier de regie, atelier de mișcare și atelier de improvizație. Atelierele s-au derulat pe 18 noiembrie și au fost facilitate de profesorii Teatrului Vienez de copii: Ruxandra Miltiade Coman, Andreea Grindean, Petrică Voicu și Alexandra Novac.

Conferința poate fi vizionată în întregime pe canalul de Youtube Teatrul Vienez de Copii.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

După un Black Friday care a depășit toate recordurile în România, 1.800 antreprenori români participă astăzi și în eMAG Black Friday din Bulgaria și Ungaria

Published

on

© eMAG/ Facebook

La o săptămână după ce au participat la cel mai mare Black Friday din România, 1.800 de antreprenori români care vând online pe eMAG Marketplace participă astăzi în Black Friday Ungaria și Bulgaria, unde se adresează unei populații de peste 16,5 milioane de locuitori în cele două țări.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, comercianții români au adus de Black Friday în cele două țări 2 milioane de oferte, cu 67% mai multe față de anul trecut.

Cu ajutorul programului Fulfilment by eMAG (FBE) cross-border lansat anul acesta, sellerii pot livra produsele direct din depozitul din România, în Ungaria și Bulgaria, la aceleași costuri. Peste 40% dintre ofertele incluse în programul FBE care au participat în Black Friday în România vor participa atât în Ungaria cât și în Bulgaria. FBE este un serviciu integrat prin care eMAG preia întreaga logistică de la recepție, depozitare, picking, împachetare, livrare, relații cu clienții sau retur, dând astfel sellerilor posibilitatea de a se concentra asupra creșterii business-ului.

”Comercianții români din Marketplace au deja experiența unui Black Friday record și sunt pregătiți cu oferte foarte bune pentru a răspunde oricăror nevoi ale clienților din Ungaria și Bulgaria, pe care aceștia le-au așteptat și pentru care mulți au economisit un an întreg pentru a putea ajunge la cele mai mari reduceri din an. La fel ca în România, șapte din zece oferte sunt la cel mai mic preț din 2023”, a spus Stejara Pircan, Senior VP eMAG.

În România, ediția a 13-a a Black Friday a bătut toate recordurile, vineri, pe 10 noiembrie. Românii au comandat 2,8 milioane de produse de Black Friday, cu 26% mai mult decât anul trecut. Vânzările au atins o valoare de 731 de milioane de lei, cu 87 milioane de lei mai mult față de ediția precedentă.

Datorită investițiilor pe care eMAG le-a făcut în tehnologie și în programe menite să susțină dezvoltarea ecosistemului regional de ecommerce, vânzările celor 53.000 de antreprenori care fac afaceri pe eMAG Marketplace au crescut cu 14% în primele luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, oferta de produse listate de ei în această perioadă a crescut cu 31% față anul trecut, contribuind astfel la cele peste 20 milioane de articole disponibile pe platforma eMAG în regiune.

În Ungaria, eMAG a inaugurat recent cel de-al treilea depozit al său, situat la Dunaharaszti, lângă Budapesta in urma unei investiții de 100 de milioane de euro. În ambele țări, clienții eMAG beneficiază de servicii flexibile de livrare la easybox, care în Ungaria a ajuns la 700 de unități, iar în Bulgaria la 327.

Atât în Ungaria cât și în Bulgaria eMAG este lider în ecommerce și cea mai mare investiție românească cu  afaceri în cele două țări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE21 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA23 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA23 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA23 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending