Connect with us

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR): ”Laura Codruța Kovesi este ținta unui atac ticălos”

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a declarat că Laura Codruța Kovesi este ținta unui ”atac ticalos” pus la cale de coaliția PSD-ALDE, chiar înainte să fie audiată la Bruxelles pentru postul de procuror-șef european.

Eurodeputatul a precizat ca revin vremurile în care ”dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”, semnalează Macovei într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În această seară, dna Kovesi ne-a anunțat că a fost citată la Secția specială de anchetare a magistraților, înființată de Toader și PSD&ALDE, exact în perioada în care trebuie să fie la Bruxelles pentru a depune actele finale pentru candidatură și a se pregăti pentru audierea din comisia LIBE. La Secția specială lucrează Adina Florea, care a declarat că nu a fost niciodată un procuror independent și care este propusă cu insistență de Toader să fie procuror șef al DNA”, a precizat Macovei.

”În Parlamentul European suntem asaltați de scrisori trimise de Toader și de reprezentanți ai PSD&ALDE care încearcă orice ca să blocheze o eventuală alegere a dnei Kovesi ca Procuror European. Pline de ură și minciuni, aceste scrisori fac un mare deserviciu nu doar dnei Kovesi, ci României”, a mai spus eurodeputatul român.

Reacția acesteia survine în contextul în care Laura Codruța Kovesi anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Cristian Terhes

Eurodeputatul Cristian Terheș a demisionat din Grupul S&D din Parlamentul European și s-a înscris la conservatorii europeni: Voi promova, în numele PNȚCD, toate inițiativele favorabile României

Published

on

© European Parliament Multimedia Centre

Europarlamentarul Cristian Terheș și-a anunțat luni demisia din PSD și din Grupul S&D din Parlamentul European și înscrierea în Grupul ECR (Grupul Conservatorilor si Reformiștilor Europeni), din care face parte ECPM (Mișcarea Politică Creștină Europeană), partid politic european la care este afiliat PNȚCD.

”Azi mi-am dat demisia din PSD, membru al grupului europarlamentar S&D, pentru a mă înscrie în Grupul ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), din care face parte ECPM (Mișcarea Politică Creștină Europeană), partid politic european la care este afiliat PNȚCD. Candidatura mea la alegerile europarlamentare pe listele Partidului Social Democrat a fost urmarea unui Protocol între PSD și PNȚCD, semnat într-o conferință de presă de președinții celor două partide. Protocolul stabilește colaborarea celor două partide pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum și a democrației constituționale în România (…) Ca membru în Grupul ECR – care susține o Europă a democrației și națiunilor – voi promova, în numele PNȚCD, toate inițiativele favorabile României”, a scris luni eurodeputatul pe Facebook. 

Terheș a fost ales eurodeputat pe listele PSD la alegerile europarlamentare din 2019. După demisia lui Cristian Terheș, PSD rămâne cu nouă eurodeputați, iar grupul S&D cu zece europarlamentari români, nouă de la PSD și unul de la Pro România.

În Parlamentul European, Cristian Terheș este vicepreședinte la Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, Comisia pentru petiții, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

Totodată, Terheș este membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia.

Continue Reading

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei: Raportul MCV a evaluat corect situația din România

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei este de părere că executivul european a evaluat corect situația din România în raportul MCV deoarece în țara noastră au fost făcuți pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Redăm mesajul integral al eurodeputatului român:

“Comisia Europeană a evaluat corect situația: politicienii PSD&ALDE au distrus justiția prin modificările aduse Codurilor penale și legilor justiției și ele trebuie blocate și anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD&ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției. Sunt pași înapoi în combaterea corupției la nivel înalt.  

Dragnea și Tăriceanu trebuie să-și asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV de astăzi. Și nu există decât un singur fel: DEMISIA! Așa cum au cerut și cer peste 500.000 de romani ieșiți în stradă. Și, prin tot ceea ce fac, PSD&ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numește trădare de țară, tot în fiecare zi!  

Guvernul PSD&ALDE are acum obligații suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligațiile din raportul MCV anterior, în dispreț total față de cerințele Comisiei Europene și față de statele Uniunii. Asta în timp ce Bulgaria primește un raport favorabil și este decuplată de România, pentru că Dragnea și Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase. 

Comisia Europeană cere guvernului PSD&ALDE (1) anularea modificărilor la legile justiției și Codurile penale, (2) un nou proces de numire a unui procuror-șef al DNA, astfel încât acesta să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale, (3) numirea imediată, de către CSM, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare din CSM, (4) respectarea avizelor negative ale CSM de către ministrul Justiției Toader privind numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere.

În acest moment, pentru a mai spăla rușinea pe care PSD&ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Comisia Europeană nu critică România, țara noastră, ci avertizează că partidele politice aflate la putere acționează împotriva intereselor României și împotriva oamenilor, că PSD&ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii și a justiției. 

Numai mincinoșii aflați astăzi la putere pot răspunde avertismentelor Comisiei Europene susținând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers și raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea și Tăriceanu, PSD&ALDE sunt răul României.

Marți, 13 noiembrie, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV pentru România din ultimii ani,  în care țara noastră are opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

De asemenea, Comisia Europeană solicită înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

În aceeași zi, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România. Europarlamentarii au  adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 de voturi contra și 40 de abțineri, dintr-un total de 664, documentul referitor la România.

 

Continue Reading

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR): Am votat pentru rezoluție pentru că locul României este în UE, pentru că românii vor democrație, justiție și libertate

Published

on

Am votat rezoluția privind statul de drept în România pentru că ea critică guvernul PSD&ALDE care calcă în picioare justiția, presa liberă, schimbă legile penale, toate pentru a scăpa de răspundere pentru fraudă, spălare de bani, corupție, abuz, a declarat europarlamentul Monica Macovei (ECR).

Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România, cu o zi înainte ca legislativul european să adopte o rezoluție privind un mecanism cuprinzător la nivelul UE pentru protejarea democrației, a statului de drept și a valorilor fundamentale. 

Europarlamentarii au  adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 de voturi contra și 40 de abțineri, dintr-un total de 664, documentul referitor la România.

”Rezoluția nu critică românii, dimpotrivă, rezoluția apără oamenii cinstiți care sunt furați și umiliți în fiecare zi de mafia de la putere. Am votat pentru rezoluție pentru că locul României este în Uniunea Europeană, pentru că românii vor democrație, justiție și libertate”, a mai spus Macovei.

Europarlamentarul român a mai spus că ”PSD&ALDE au adus România în situația de a fi subiect de dezbatere în Parlamentul European. Astăzi, cele 473 de voturi pentru rezoluție au pus la punct PSD&ALDE și îi avertizează că distrug statul de drept și îngroapă justiția”, a conchis Monica Macovei.

Textul rezoluției privind situația din România adoptat astăzi cu largă majoritate de către legislativul european atrage atenţia asupra noii legislaţii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea sistemului judiciar şi Consiliul Superior al Magistraturii. În concordanţă cu avertismentele venite dinspre Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) şi Comisia de la Veneţia, rezoluţia avertizează asupra impactului noii legislații asupra independenței sistemului judiciar, asupra eficienței şi calității acestuia, inclusiv consecințe negative pentru lupta împotriva corupției.

Modificările aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală – dintre care multe au fost considerate drept neconstituționale de către Curtea Constituțională din România – reprezintă un alt motiv de preocupare, cu efecte suplimentare asupra capacității de combatere a corupției, infracţiunilor violente şi a criminalității organizate.

Rolul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi pretinsa lui ingerinţă în activitatea sistemului judiciar din România au determinat Parlamentul European să solicite întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.

Parlamentul European condamnă „intervenția violentă și disproporționată” a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018 şi face apel la autoritățile române să asigure o investigare transparentă, imparțială și efectivă a acțiunilor forțelor de ordine.

Deputaţii avertizează asupra potențialului efect de intimidare societăţii civile pe care l-ar putea avea legislaţia privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor şi menţionează că aceasta ar putea fi în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată. Totodată, în textul care a fost votat azi, Parlamentul European cere Comisiei Europene „să reia fără întârziere monitorizarea anticorupție anuală în toate statele membre”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE20 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA22 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA22 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA22 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending