Macovei: Raportul privind evaluarea justiţiei în toate statele UE a fost votat în Comisia LIBE a PE

macovei monica Raportul privind evaluarea justitiei penale si a statului de drept a fost votat, miercuri, in Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European cu 34 de voturi pentru si 16 impotriva, anunta eurodeputatul Monica Macovei intr-un comunicat. 

Europarlamentarul Macovei susține o monitorizare a statului de drept în toate statele membre și cu intervenții adecvate în cazul în care survin încălcări sistematice ale principiilor democrației și statului de drept, se arată într-un comunicat de presă.

Monica Macovei susține în același raport și mecanismul de evaluare a sistemelor de justiție penală în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Tabloul de bord în justiție (Justice Scoreboard) al Uniunii include acum justiția civilă, comercială și administrativă, urmând să includă și justiția penală, pentru fiecare stat membru.   În prezent, sistemele de justiție penală sunt inegale în statele membre și, pentru a exista încredere reciprocă, sistemele de justitie penală trebuie evaluate și apoi aplicate standarde minime.

Potrivit Monicăi Macovei, argumentele pentru o astfel de evaluare sunt următoarele:

– eficienţa, independenţa și integritatea justiției penale sunt componente ale statului de drept.

– mandatul european de arestare nu este întotdeauna pus în aplicare de către instanțele de judecată din cauza neîncrederii în sistemul de justiție care l-a emis.

– hotărârile emise de instanțele judecătorești dintr-un stat membru nu sunt întotdeauna recunoscute în alte state membre din cauza lipsei de încredere în sistemul judiciar penal care a emis hotărârea respectivă.

– cooperarea judiciară în materia penală pentru combaterea criminalității transfrontaliere nu este eficientă dacă sistemele penale din statele membre sunt inegale și, din acest motiv, nu există încredere între parteneri.

Un astfel de mecanism ar urma să se aplice tuturor statelor membre in mod uniform, transparent și egal, pe baza unor criterii obiective, complementar cu activitatea Consiliului Europei și pe baza informațiilor relevante, inclusiv de la Eurojust.

Raportul privind evaluarea justiției penale și a statului de drept va fi votat  în plenul Parlamentului European în luna martie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.