Connect with us

Daniel Buda

Europarlamentarul PNL Daniel Buda: Democrația creștină, principalul motor al integrării europene

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Europarlamentarul Daniel Buda, a reiterat rolul democrației creștine în integrarea europeană, cu ocazia elaborării documentului PPE cu privire la viitorul democrației creștine.

„În cadrul zilelor de lucru ale Grupului PPE, am analizat documentul de poziție elaborat de PPE, cu privire la viitorul democrației creștine. Democrația creștină reprezintă forța politică, principalul motor al integrării europene în ultimele decenii. Valorile Grupului PPE sunt încă cel mai puternic punct de plecare pentru proiectarea viitorului, deoarece unește moduri de gândire conservatoare, liberale, creștin-sociale și le reunește pe toate într-o viziune comună asupra lumii”, a notat acesta într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Ptrivit europarlamentarului liberal, democrația creștină reprezintă busola noastră pentru a naviga în lume: „Aceasta este identitatea de bază a Grupului PPE. Valorile noastre trebuie traduse în prezent. Redefinirea obiectivelor și sarcinilor democrației creștine este, prin urmare, necesară nu numai pentru viitorul centrului-dreapta, ci și pentru viitorul Europei: în această perioadă de criză globală, prima responsabilitate politică este de a păstra și de a transmite viitoarei generații cea mai de preț moștenire a noastră: natura, cultura comună, amenințate din păcate astăzi. În punctul critic de acum, misiunea familiei noastre politice este de a salva moștenirile ce sunt amenințate.”

Democrația creștină, cea mai bună busolă pentru a conduce europenii în anii următori

„Grupul PPE își asumă angajamentul să protejeze natura, să protejeze actualele condiții care pot asigura o viitoare prosperitate, să protejeze cultura și modul de viață european și să transmită practica democrației creștine. În perioade incerte, Europa trebuie să fie ghidată cu o mână fermă. La fel cum au făcut mari creștini-democrați precum Konrad Adenauer, Robert Schuman și Alcide De Gasperi atunci când integrarea europeană a făcut primii pași în urma celui de-al Doilea Război Mondial, avem nevoie astăzi de aceeași hotărâre. Democrația creștină nu este doar un cuvânt gol al trecutului: este plin de valori orientate spre viitor, idei mărețe și viziune ambițioasă. Este cea mai bună busolă pentru a conduce europenii în anii următori”, a mai subliniat Daniel Buda.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) reiterează rolul crucial al strategiei globale a Uniunii Europene privind vaccinurile împotriva COVID-19: „Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă, bazându-se pe principiul solidarității”, susține deputatul.

Prezent la prima sesiune plenară a Parlamentului European din acest an, în cadrul căreia are loc o dezbatere prioritară cu privire la strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19, Daniel Buda explică obiectivele strategiei de vaccinare la nivelul statelor membre.

„Uniunea Europeană joacă un rol de lider în facilitarea accesului egal la vaccinuri în întreaga lume”, a mai adăugat acesta.

Eurodeputatul a explicat în mesajul său care sunt obiectivele principale urmărite de UE prin strategia de vaccinare:

  1. Să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor.
  2. Să garanteze accesul în timp util la vaccinuri, pentru statele membre și pentru populația lor, și să fie vârful de lance al solidarității la nivel mondial.
  3. Să asigure, pentru toți cetățenii UE, un acces echitabil și cât mai rapid posibil la vaccinuri cu prețuri decente.
  4. Să se asigure că țările UE au făcut toate pregătirile pentru introducerea unor vaccinuri sigure și eficace, pentru acoperirea nevoilor în materie de transport și distribuție și pentru identificarea grupurilor prioritare care ar trebui să aibă acces mai întâi la vaccinuri.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, după ce Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat primul vaccin, Olanda fiind singura țară din UE care a întârziat campania de vaccinare anti-COVID, primul vaccin fiind administrat pe data de 6 ianuarie 2021.

Citiți și: Analiză | Vaccinarea anti-COVID în Europa: Cum se desfășoară procesul de imunizare în România și în țările UE. Cine sunt imunizați primii în statele europene

Până în prezent, Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru două vaccinuri împotriva COVID-19 (Pfizer-BioNTech, autorizat la 21 decembrie 2020 și Moderna, autorizat la 6 ianuarie 2021). Uniunea Europeană utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potențiale destinate utilizării în UE. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi autorizate doar dacă dovezile științifice demonstrează că beneficiile lor sunt mai mari decât orice riscuri. Până acum, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane). De asemenea, executivul european se află în discuții avansate și cu companiile Novavax și Valneva.

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu. Chiar dacă programele naționale de vaccinare sunt planificate, organizate și desfășurate în mod diferit în statele membre, toate țările Uniunii Europene se confruntă cu mai multe provocări comune, precum scăderea ratelor de vaccinare, deficitele de aprovizionare și reticența față de vaccinare.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit, în urma unui mesaj transmis joi, la finalul întrunirii Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, unde s-a dezbătut instituirea acestui instrument de combatere a efectelor negative ale retragerii Regatului Unit din UE asupra pieței unice și a cetățenilor europeni. 

„În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia. Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii”, a explicat Daniel Buda.

De asemenea, eurodeputatul PPE mai precizează că a făcut o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie.

În esență, a mai spus Daniel Buda, rezerva de ajustare la Brexit „este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede”.

Comisia Europeană și-a prezentat la 26 decembrie propunerea pentru o rezervă de ajustare la Brexit, astfel cum a fost convenită de Consiliul European în luna iulie, pentru a contribui la combaterea consecințelor economice și sociale negative – la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 – în statele membre și în sectoarele cele mai afectate.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020. Chiar și cu noul acord UE-Regatul Unit privind comerțul și cooperarea abia încheiat, vor exista schimbări majore la sfârșitul perioadei de tranziție, la 1 ianuarie 2021. La acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică a UE și Uniunea vamală, precum și toate politicile și acordurile internaționale ale UE. Acest lucru va pune capăt liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor cu UE.

UE și Regatul Unit vor forma două piețe separate; două spații de reglementare și juridice distincte. Acest lucru va recrea barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și a mobilității și schimburilor transfrontaliere care nu au existat de zeci de ani – în ambele direcții, afectând administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți. În plus, va avea consecințe ample și ample pentru întreprinderi, cetățeni și administrațiile publice.

Prevăzută cu un buget total de 5 miliarde EUR,  rezerva va sprijini întreprinderile și ocuparea forței de muncă în sectoarele afectate; regiunile și comunitățile locale, inclusiv cele care depind de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit. De asemenea, aceasta poate ajuta administrațiile publice să asigure buna funcționare a controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare și să asigure servicii esențiale pentru cetățenii și întreprinderile afectate.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Grupul PPE solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Eurodeputatul Daniel Buda transmite că familia popularilor europeni din Parlamentul European este cea care solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății.

„Acum, în 2021, în viitoarea perioadă post-pandemică, Uniunea Europeană are o ocazie unică de a face mai multe lucruri în materie de sănătate și trebuie să i se acorde competențele necesare pentru a face acest lucru. Grupul PPE solicită astfel crearea unei adevărate uniuni a sănătății”, a scris deputatul european pe contul de Facebook în urma Conferinței PPE „Către o Uniune Europeană a Sănătății”.

Sănătatea nu mai este doar o problemă națională

„Pandemia a arătat clar că sănătatea nu este doar o problemă națională, ci este una care depășește orice granițe. Prin sprijinirea cercetării și inovării, Europa a făcut o diferență tangibilă în viața oamenilor. Toate eforturile depuse în lupta împotriva COVID-19, se pot depune și în ceea ce privește alte boli precum Alzheimer și cancer. Este nevoie de o adevărată uniune a sănătății pentru a diagnostica mai bine și a adapta tratamentul pacienților cu boli grave”, a mai transmis Daniel Buda.

De asemenea, în cadrul Conferinței PPE a participat și Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare și cercetare.

„UE și-a asumat un rol foarte important de la începutul crizei. Noi de ani de zile investim în cercetare și inovare. Aceste investiții sunt investiții strategice. Nu este suficient să avem doar investiții, ne trebuie și instrumente flexibile. Prin Banca Europeană de Investiții, am putut să ajutăm cu instrumente flexibile în aceste momente cruciale când au nevoie de ajutor. Coordonarea cu statele membre trebuie promovată. În aprilie, în doar 20 de zile, am creionat un plan de acțiune împotriva coronavirusului. Am hotărât să avem o platformă prin care să schimbăm informații rapid. Am sprijinit start-up-urile și IMM-urile în această criză. Grație programului Orizont Europa, unde avem o creștere a bugetului cu 30% avem oportunități mai mare în ceea ce privește sprijinirea finanțării. Ne dorim să creăm o sinergie prin care să avem sisteme mai bune pe viitor astfel încât să fim liberi în cercetare și inovare”, a transmis aceasta.


Reaminitm că de-a lungul anilor, Grupulul Popularilor Europeni a militat pentru înființarea mai multor programe de sănătate și au avut mereu inițiative care au pus accentul pe protejarea sănătății europenilor. Au inițiat demersul de a înființa în Parlamentul European o Comisie specială pentru combaterea cancerului, sau au inițiat o platformă dedicată combaterii cancerului, #EUcanBeatCancer. Tot popularii europeni au refuzat tăierile masive pentru programul de sănătate al UE și au reușit să recupereze miliarde de euro destinate viitorului program de sănătate al UE ce va ajuta milioanele de europeni să aibă parte de un sistem de sănătate la standarde cu adevărat europene indiferent dacă provin din Estul sau Vestul Europei.

Continue Reading

Facebook

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană dorește ca 70% din populația adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară: Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Banca Mondială clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume în contextul pandemiei de COVID-19

Eugen Tomac7 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Corina Crețu7 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu consideră că România trebuie să-și consolideze strategia națională de vaccinare: Găsirea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost decât primul pas. Crucial este acum procesul de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Investițiile în infrastructura feroviară trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru Europa, transportul pe calea ferată fiind o soluție verde eficientă

ȘTIRI POZITIVE10 hours ago

Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga

ROMÂNIA11 hours ago

România, pe locul 18 la nivel global și pe locul 6 la nivelul UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 (Bloomberg)

Eugen Tomac7 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA4 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

Advertisement
Advertisement

Trending