Connect with us

Corina Cretu

Europarlamentarul PSD Corina Cretu: Prezenta lui Basescu la Congresul PPE, o sfidare la adresa Constitutiei

Published

on

corina_cretuVicepresedintele PSD Corina Cretu considera ca prezenta presedintelui Traian Basescu la Dublin, la Congresul PPE, reprezinta “o sfidare la adresa Constitutiei”, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In opinia Corinei Cretu, contextul international ar necesita prezenta lui Traian Basescu la Bucuresti, si nu in cadrul unui eveniment politic organizat de popularii europeni.

“Vedem ca situatia din Crimeea este departe de a fi solutionata. Mai mult, gesturile si actiunile ultimelor zile indica mai degraba o escaladare a tensiunilor intre Ucraina si Rusia, implicit pentru intreaga regiune.

In acest context, Traian Basescu ar trebui sa ia primul avion spre Bucuresti imediat dupa finalul Consiliului European organizat pe tema situatiei din Ucraina.

Faptul ca presedintele Romaniei, cel care, conform Constitutiei, reprezinta statul roman si nu poate fi membru al unui partid, a ales sa zboare la Dublin, la o reuniune politica, ne arata ca Traian Basescu nu reuseste sa isi depaseasca simpla conditie de anexa politica a PPE in Romania. Intre Romania si PPE, presedintele Romaniei a ales sa-si petreaca sfarsitul de saptamana alaturi de prietenii sai populari”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Aceasta a intrebat ce va face Traian Basescu, vineri si sambata, daca situatia va scapa de sub control. “Va convoca CSAT-ul din Dublin? (…) Nu poti conduce statul roman si, in acelasi timp, sa petreci alaturi de prietenii populari pe ritmuri irlandeze”, a mai spus Corina Cretu.

Presedintele Traian Basescu si o delegatie a PDL condusa de presedintele partidului, Vasile Blaga, participa vineri la Congresul PPE care are loc la Dublin si la care va fi desemnat candidatul popularilor europeni la sefia Comisiei Europene.

Presedintele a participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, pe tema situatiei din Ucraina, iar joi seara a plecat la Dublin.

 

.

.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Corina Crețu vizitează Grecia pentru a treia oară: Demonstrăm angajamentul Comisiei Europene și sprijinul oferit în favoarea noii strategii de creștere economică

Published

on

tsipras - cretuComisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, efectuează o vizită în Grecia unde va discuta cu autoritățile elene despre posibilitatea de a modifica programele operaționale pentru a putea finanța măsurile necesare ca răspuns la criza refugiaților, precum și oportunitatea de a combina Fondurile structurale și de investiții europene cu Fondul european de investiții strategice.

“Merg în Grecia pentru a demonstra angajamentul Comisiei Europene și sprijinul oferit în favoarea noii strategii de creștere economică. Anul 2016 este crucial: trebuie să ne îndreptăm spre închiderea cu succes a perioadei 2007-2013, iar unele proiecte, în special în domeniul transporturilor și mediului, trebuie să fie definitivate cât de repede posibil. Este necesar, de asemenea, să începem punerea în aplicare a perioadei 2014-2020 cât de repede posibil și într-o manieră strategică. În timpul vizitei mele mă voi concentra asupra pașilor concreți pentru ca toate aceste lucruri să devină realitate”, a declarat comisarul Corina Crețu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

În cadrul vizitei, care se desfășoară în perioada 25-27 februarie, Corina Crețu va avea întâlniri cu ministrul economiei, infrastructurii, transporturilor maritime și turismului, Giorgos Stathakis, cu ministrul-delegat pentru fonduri europene, Alexis Charitsis, cu membri ai Parlamentului și parteneri regionali. De asemenea, comisarul european va susține un discurs în cadrul Forumului economic de la Delphi.

.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Corina Crețu aprobă amendarea proiectului de construcție a laserului de la Măgurele

Published

on

Comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a aprobat astăzi, 5 februarie 2016, amendarea proiectului de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România, informează un comunicat al CE remis Calea Europeană.

corina cretu 3Decizia semnată astăzi de comisarul european vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcție și instalarea echipamentelor necesare; includerea unor lucrări de construcții auxiliare în a doua fază de implementare; precum și achiziționarea unor echipamente suplimentare destinate activităților de cercetare științifică.

Comisarul european Corina Crețu este de părere că decizia de amendare a proiectului ELI este esențială întrucât: „Este un proiect important pentru România, pentru cercetarea științifică din țară. În același timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri REGIO. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei instalații cu fascicule laser și gama și va beneficia de tehnologii de ultimă generație cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiației electromagnetice foarte intense asupra materiei. ” 

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operațional Competitivitate pentru asistență structurală și se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărțită în două faze încă de la debutul acestuia.

Decizia de amendare a proiectului, aprobată astăzi de comisarul Corina Crețu, se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007-2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională.

Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 și are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul european de dezvoltare regională.

ELI-NP este un proiect de cercetare pan-european, găzduit de Republica Cehă, România și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul întreprinderilor.

ELI-NP este o parte a proiectului „Extreme Light Infrastructure”, care a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de înaltă prioritate pentru Europa. Proiectul reprezintă cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere, în aprilie 2011 Comisia aprobând deja o finanțare în valoare de 236 de milioane EUR pentru primul pilon al ELI, în Republica Cehă.

Aplicațiile majore care pot fi derivate din activitățile de cercetare ce se vor derula în cadrul proiectului românesc se referă la:

  1. Fluorescență de rezonanță nucleară pentru noi tehnologii cu aplicabilitate în industria de management a deșeurilor nucleare;
  2. Testare ne-distructivă și studiul materialelor;
  3. Radioizotopi pentru industria farmaceutică;
  4. Iradierea materialelor cu aplicații multiple, inclusiv în domeniul științei materialelor și reactoarelor de fuziune.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurobarometru ”Calitatea vieții în orașele europene”. Corina Crețu: ”Doar într-un oraș din cinci oamenii sunt de acord că a devenit mai ușor să găsești un loc de muncă”. Cluj Napoca, în acest top

Published

on

orase europeneOrașele europene au unele dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume, însă continentul este divizat semnificativ în termeni de satisfacție a populației, arată un Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

În timp ce cetățenii din majoritatea urbanismului european sunt mulțumiți cu condițiile de viață de care beneficiază, cei din Grecia, Turcia sau Italia sunt printre cei mai nefericiți, arată raportul intitulat ”Calitatea vieții în orașele europene 2015”.

Principalele provocări: găsirea unei loc de muncă și cumpărarea unei locuințe

Rezultatele Eurobarometrului efectuat în 79 de orașe europene se concentrează pe calitatea infrastructurii și a serviciilor, oportunitățile oferite de piața muncii, situația locuințelor, integrarea străinilor, sentimentul de siguranță, puloare, spații verzi și curate. Orașele cu un nivel record de satisfacție sunt Oslo (99%), Zurich (99%), Aalborg (98%), Vilnius (98%) și Belfast (98%), potrivit Comisiei Europene. La polul opus se află Miskolc (79%), Napoli (75%), Palermo, Atena (ambele 67%) Istanbul (65%).

De fapt, în 73 dintre cele 79 de orașe analizate, cel puțin 80% din respondenți au spus că sunt mulțumiți cu standardele lor de viață. 

De exemplu, și un raport recent al Forumului Economic Mondial de la Davos clasează șase state membre UE în top 10 ”cele mai bune țări de locuit” (Germania – locul 1, Marea Britanie – 3, Suedia – 4, Franța – 7, Olanda – 8, Danemarca – 9)

Corina Crețu, comisar european: 15 miliarde de euro pot fi direct gestionați de către autoritățile orășenești pentru investiții

corina cretuSper că aceste constatări vor inspira abordări mai integrate în dimensiunea dezvoltării urbane și față de provocările sociale, economice și de mediu. Politica de coeziune va juca un rol important în oferirea unui răspuns acestor provocări: jumătate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2014-2020 se adresează investițiilor din zonele urbane, cu 15 miliarde de euro direct gestionați de către autoritățile orășenești pentru investiții care să vizeze dezvoltare urbană sustenabilă”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

Raportul mai arată că cetățenii din nordul Europei sunt cei mai fericiți cu privire la orașul în care locuiesc, cu opt orașe nordice aflate în top 15 din perspectiva percepției cetățenilor referitoare la calitatea vieții.

Sentimentul de siguranță este indicatorul care relevă cea mai mare corelație cu nivelul general de satisfacție privind standardele de viață dintr-un oraș. Găsirea unui loc de muncă și permiterea unei locuințe sunt considerate provocări.

În numai 14 orașe, o majoritate a respondenților consideră că este ușor să îți găsești un loc de muncă. Printre acestea se regăsesc Praga (72%), Cluj-Napoca (67%), Munchen (62%) și Bratislava (62%).

“Unele dintre date oferă o imagine pozitivă asupra situației din orașele europene și arată o îmbunățire față de anii precedenți. Spre exemplu, în Budapesta și Cracovia s-a înregistrat o creștere cu 20% a celor care au părere pozitivă despre transportul public din cele două orașe, prin comparație cu anul 2012. Satisfacția privind serviciile de sănătate furnizate reprezintă un alt exemplu al evoluției pozitive, mai ales în Braga, Iraklion și Piatra Neamț”, a mai declarat comisarul pentru politică regională.

“Alte informații ne arată problemele care persistă. Spre exemplu, este în continuare percepută ca o provocare importantă, de către locuitorii din majoritatea capitelor europene, găsirea unei locuințe la un preț rezonabil. De asemenea, doar într-un oraș din cinci oamenii sunt de acord că a devenit mai ușor să găsești un loc de muncă”, a arătat Corina Crețu, citată de The Telegraph.

România: trei orașe incluse în studiu – București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț

clujCele trei orașe din România care sunt analizate în Eurobarometrul Comisiei sunt București, Cluj Napoca și Piatra Neamț. Dacă orașul din estul țării este apreciat și de comisarul Corina Crețu privind calitatea serviciilor medicale furnizate, în sensul că acestea au crescut cu 12 procente la 41% în ultimul an.

În schimb, tot în Piatra Neamț eficiența administrației publice în raport cu solicitările cetățenești s-au diminuat cu 10 procente la 55%.

Cluj Napoca se remarcă la capitolul oportunități pe piața muncii. Aflat în top-ul orașelor în care nu este dificil să îți găsești un loc de muncă (67%), acesta este consolidat și de procentul de 19% dintre respondenți care consideră că șomajul este o problemă.

În accepțiune generală, Eurobarometrul arată că satisfacția cetățenilor privind dimensiunea educației este la nivelul cel mai redus în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene. Șapte dintre capitatele țărilor UE se află printre ultimele 10 orașe la acest capitol, iar Bucureștiul este printre ele cu un procent de 48% al cetățenilor mulțumiți.

Totodată, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți cu privire la starea clădirilor și a străzilor din capitala României. De asemenea, o altă problemă este reliefată de nivelul de încredere între cetățenii bucureșteni, aproximativ 35% dintre respondenți declarând că au încredere în locuitorii orașului lor.

75% dintre bucureșteni sunt nemulțumiți și în ceea ce privește calitatea aerului respirat, gradul de insatisfacție vis-a-vis de viața în București fiind ridicat și la capitolul transport public. O îmbunătățire de 11 procente se constată la nivelul serviciilor medicale, unde percepția pozitivă din București este de 40%.

Dintre cele trei orașe românești analizate, două (București și Cluj Napoca) au șanse reale să fie alese Capitală Europeană a Culturii în 2021.

În cadrul Eurobarometrului ”Calitatea vieții în orașele europene 2015”, 40.000 de oameni din 79 de orașe ale Europei au fost întrebați cât de mulțumiți sunt de servicii precum cele de sănătate, transport, siguranță publică, mediu sau despre cum percep problema imigrației în respectivele centre urbane.

.

Continue Reading

Trending