Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE): În fața valului migrațional, Europei îi lipsește o soluție completă și adecvată

Published

on

Recent, a avut loc dezbaterea „New Security Challenges in Europe – Strategic Consequences”, organizată de Hanns Seidel Foundation and Women in International Security (WIIS).

Participanții au fost experți ce au reprezentat principalii stakeholderi din domeniu (EEAS, NATO, Parlamentul European, SUA), iar discuțiile s-au axat pe noul context de securitate și stabilitate în care se află construcția europeană pe de o parte și Statele Membre pe de alta, informează europarlamentarul PNL/PPE Ramona Mănescu.

epp group

r manescu

Situația actuală complexă cu care UE trebuie să se confrunte necesită mai multă ”determinare” din partea Europei. Ramona Mănescu este de părere că o prezență armată coordonată între cele 28 de state membre este necesară pentru combaterea grupărilor teroriste precum ISIS.

Eurodeputatul PPE a prezentat pe site-ul său, principalele concluzii ale dezbaterii:

”A devenit evident că perioada de liniște și stabilitate, ce a urmat încheierii Războiului Rece, a luat sfârșit. Locul ei este luat de o situație extrem de complexă, în fața căreia nici Europa, nici întreaga comunitate internațională nu par a fi pregătite. Realitatea pe care Uniunea Europeană trebuie s-o înfrunte azi este formată din rețele teroriste care au globalizat fenomenul și au adus amenințările până în inima ei, o vecinătate sudică în colaps sub presiunea conflictelor regionale, un război hibrid ce a dezmembrat Ucraina, atacuri asupra infrastructurii IT și un val migrațional fără precedent.

În cadrul dezbaterii, doamna Helga SCHMID, Secretar General Adjunct și Director Politic al EEAS, a prezentat, printre altele, poziția instituției cu privire la ciza refugiaților.

Viziunea principalei structuri europene în domeniul politicii externe și de securitate – EEAS – în ceea ce privește criza refugiaților acceptă necesitatea unui răspuns complex, care să cuprindă atât nevoile imediate, umanitare, cât și cele pe termen lung, de natură economică și de securitate și care sunt de fapt la baza valului migrațional.

EEAS își bazează modul de intervenție pe negocierile politice, atât cu fiecare țară în parte cât și la nivel regional. Acestor negocieri li se adaugă sprijinul umanitar și logistic direct, adresat țărilor celor mai afectate de criza refugiaților: Siria, Irak, Liban, Iordania și Turcia.

Dr. Ian LESSER, Director Executiv al biroului din Bruxelles și Senior Director pentru Politică Externă și de Securitate al US German Marshall Fund, punctând același subiect, a confirmat că din perspectivă europeană, vecinătatea sudică reprezită la acest moment principala amenințare de securitate si sursă de probleme.

În acest context, consider că poziției actuale a Uniunii Europene îi lipsește un element de sprijin pentru a avea succesul pe care și-l propune.

Răspunsul umanitar este necesar și dincolo de orice discuție.

Soluția politică, implicând negocieri și implicarea tuturor statelor din regiunea MENA, este necesară.

Cu toate acestea, realitatea din zona discutată impune Europei mai multă hotărâre și determinare. Conflictele din Orientul Mijlociu și Nordul Africii implică actori care se află în afara oricăror posibilități de negociere politică. ISIS este cel mai bun exemplu. Dimensiunea pe care a luat-o această structură, prin teritoriul controlat, numărul de combatanți și forța armată a depășit nivelul unei simple grupări teroriste.

În fața unor astfel de amenințări, Europa trebuie să-și asume mai mult decât efortul umanitar, iar o prezență armată coordonată este imperativă. Implicarea individuală, doar a unor State Membre, este insuficientă.

Pacificarea regiunii, după mai mult de patru ani și jumătate de conflict, a depășit faza negocierilor politice. Non-intervenția și nehotărârea sunt cele care au permis apariția și extinderea ISIS. Fără a elimina amenințările de securitate nici nu se poate vorbi despre celelalte măsuri complementare precum refacerea zonelor afectate și repunerea economiilor pe picioare.

Cred că este momentul ca Uniunea Europeană să propună la nivelul Națiunilor Unite o astfel de intervenție și să și-o asume.

Continuarea politicii de indecizie și prudență va transforma valul actual de migrație într-un adevărat tsunami căruia este clar că Europa nu îi poate face față.

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu se alătură apelului la solidaritate al primarilor europeni: Administrațiile locale trebuie să aibă acces rapid și direct la fonduri europene pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) s-a alăturat vineri apelului pentru solidaritate al organizației Eurocities – care reunește primarii a 140 de orașe europene – și care cere ca administrațiile locale să aibă un cuvânt mai important de spus în gestionarea acestei crize, prin acces rapid și direct la fondurile europene care sunt disponibile pentru înlăturarea efectelor răspândirii virusului.

“Cererile lor sunt, din punctul meu de vedere, legitime”, a spus Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Pe parcursul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am fost o susținătoare a ideii de sporire a responsabilității comunităților locale în privința fondurilor europene. Așa cum știți, am considerat că cel puțin 10% din fondurile alocate unei țări ar trebui să fie la dispoziția localităților, iar administrațiile locale să fie responsabile pentru realizarea și implementarea proiectelor. Aceasta a fost și logica Agendei Urbane, care a permis orașelor să devină mai inovatoare și să colaboreze mai strâns unele cu celelalte, angajându-se în schimburi de bune practici”, a adăugat ea.

Fiecare comunitate are propriile sale nevoi, cu atât mai mult în mijlocul unor astfel de crize, care afectează Europa asimetric. E necesar să existe o coordonare de la nivel național în astfel de situații, dar la fel de important este să existe un transfer de management al fondurilor către administrațiile locale, astfel încât efectele să fie resimțite mai rapid și mai eficient de fiecare cetățean în parte.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: UE va avea în trei luni capacitatea de a produce tot ceea ce îi este necesar în materie de echipamente de protecție pentru cadrele medicale

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentului European, anunță că UE va avea în trei luni capacitatea de a produce tot ceea ce îi este necesar în materie de echipamente de protecție pentru cadrele medicale, potrivit unei postări pe Facebook. 

Politicianul liberal a făcut acest anunț după videoconferința avută joi cu comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, reprezentantul Franței în Comisia Europeană, la care a discutat despre deciziile de ultimă oră ale Uniunii Europene în lupta împotriva COVID-19.

„Obiectivul nostru principal este să protejăm industria europeană și să eliminăm barierele de pe piața internă, astfel încât toate materialele necesare cadrelor medicale să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ele. Comisarul Breton, care este responsabil și de industria europeană, ne-a asigurat că încă din primele zile ale crizei a luat legătura cu toți marii producători de măști și alte echipamente de protecție utile personalului medical, precum și cu producătorii de ventilatoare pentru respirație din toate țările UE. Toate companiile s-au mobilizat și au crescut producția de până la de trei ori, lucrând 24 de ore din 24. Mai mult, producătorii din industria auto și aeronautică s-au reorganizat și au adaptat liniile de producție pentru a fabrica ventilatoare necesare în secțiile de Terapie Intensivă. Industria textilă s-a adaptat, de asemenea, și a început să producă echipamente de protecție pentru personalul din spitale, iar acest lucru se întâmplă și inclusiv România”, precizează Cristian Bușoi.

Președintele ITRE a menționat că datorită sprijinului industriei europene, „în aproximativ trei luni, UE nu va mai fi dependentă de echipamentele de protecție din import”.

Totuși, eurodeputatul subliniază că sectorul industrial trebuie pregătit și sprijinit să facă față cererii mari, care va veni în perioada următoare nu doar din UE, ci și din Marea Britanie, SUA și Africa.

„Este vital să protejăm companiile și industria. Uniunea Europeană nu trebuie să ofere doar consultanță în această perioadă, ci și un sprijin financiar consistent, fără precedent pentru companii”.

De asemenea, Cristian Bușoi transmite că este nevoie de un răspuns economic global la această criză medicală, de flexibilitatea deplină a normelor fiscale ale UE și revizuirea normelor privind ajutoarele de stat.

„Fiecare euro disponibil trebuie utilizat pentru a proteja sănătatea, viața și traiul cetățenilor”, spune acesta, adăugând că „cele 37 de miliarde de euro din Inițiativa de Investiții, din care României îi revin 3,1 miliarde, trebuie folosiți pentru ca IMM-urile și sectorul de sănătate să aibă lichidități”. 

„În calitate de președinte al ITRE, dar și ca medic, i-am cerut comisarului Breton măsuri imediate și garanția că Executivul european va sprijini sectoarele cele mai afectate de această criză. Comisia Europeană trebuie să fie alături de IMM-uri, de sectorul medical și de toate companiile care și-au reorganizat producția pentru a suplini lipsurile din lanțul de aprovizionare. Uniunea trebuie să fie capabilă să răspundă tuturor cererilor din piață rapid și consistent”, încheie Cristian Bușoi. 

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan: Fiecare euro disponibil din bugetul UE este direcționat în lupta împotriva COVID-19 și în sprijinul sistemelor naționale de sănătate

Published

on

© European Parliament Media Center

Măsurile adoptate joi de Comisia Europeană vor valorifica la maximum fiecare disponibil în lupta împotriva efectelor generate de noul coronavirus, a afirmat eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European.

“Avem propunerea unui instrument de solidaritate de 100 de miliarde EUR (denumit SURE) care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile să se mențină pe linia de plutire. Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus. De acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE și vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil”, a scris Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, toți banii neangajați din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune – vor fi mobilizați pt a combate efectele crizei de sănătate publică.

De asemenea, Rareș Bogdan a făcut referire la faptul că UE a propus ca toți banii rămași disponibili din bugetul pentru anul 2020 să ajute sistemele de sănătate.

“Instrumentul pentru sprijin de urgență va primi 3 miliarde EUR, din care 300 de milioane vor fi alocate RescEU – stocuri comune de echipamente. Prima urgență este gestionarea crizei din sănătatea publică și asigurarea echipamentelor și materialelor vitale (de la ventilatoare la echipamente individuale de protecție, de la echipe medicale mobile la asistență medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile). Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziții direct în numele statelor membre”, a conchis eurodeputatul român.

Citiți și Comisia Europeană lansează un instrument de solidaritate de 100 de miliarde de euro pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea întreprinderilor: “Așa arată solidaritatea europeană”

Citiți și Comisia Europeană mobilizează 3 miliarde de euro pentru sistemele de sănătate din țările UE. România este primul stat care a primit acceptul găzduirii unei rezerve strategice de echipamente medicale

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending