Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE): În fața valului migrațional, Europei îi lipsește o soluție completă și adecvată

Published

on

Recent, a avut loc dezbaterea „New Security Challenges in Europe – Strategic Consequences”, organizată de Hanns Seidel Foundation and Women in International Security (WIIS).

Participanții au fost experți ce au reprezentat principalii stakeholderi din domeniu (EEAS, NATO, Parlamentul European, SUA), iar discuțiile s-au axat pe noul context de securitate și stabilitate în care se află construcția europeană pe de o parte și Statele Membre pe de alta, informează europarlamentarul PNL/PPE Ramona Mănescu.

epp group

r manescu

Situația actuală complexă cu care UE trebuie să se confrunte necesită mai multă ”determinare” din partea Europei. Ramona Mănescu este de părere că o prezență armată coordonată între cele 28 de state membre este necesară pentru combaterea grupărilor teroriste precum ISIS.

Eurodeputatul PPE a prezentat pe site-ul său, principalele concluzii ale dezbaterii:

”A devenit evident că perioada de liniște și stabilitate, ce a urmat încheierii Războiului Rece, a luat sfârșit. Locul ei este luat de o situație extrem de complexă, în fața căreia nici Europa, nici întreaga comunitate internațională nu par a fi pregătite. Realitatea pe care Uniunea Europeană trebuie s-o înfrunte azi este formată din rețele teroriste care au globalizat fenomenul și au adus amenințările până în inima ei, o vecinătate sudică în colaps sub presiunea conflictelor regionale, un război hibrid ce a dezmembrat Ucraina, atacuri asupra infrastructurii IT și un val migrațional fără precedent.

În cadrul dezbaterii, doamna Helga SCHMID, Secretar General Adjunct și Director Politic al EEAS, a prezentat, printre altele, poziția instituției cu privire la ciza refugiaților.

Viziunea principalei structuri europene în domeniul politicii externe și de securitate – EEAS – în ceea ce privește criza refugiaților acceptă necesitatea unui răspuns complex, care să cuprindă atât nevoile imediate, umanitare, cât și cele pe termen lung, de natură economică și de securitate și care sunt de fapt la baza valului migrațional.

EEAS își bazează modul de intervenție pe negocierile politice, atât cu fiecare țară în parte cât și la nivel regional. Acestor negocieri li se adaugă sprijinul umanitar și logistic direct, adresat țărilor celor mai afectate de criza refugiaților: Siria, Irak, Liban, Iordania și Turcia.

Dr. Ian LESSER, Director Executiv al biroului din Bruxelles și Senior Director pentru Politică Externă și de Securitate al US German Marshall Fund, punctând același subiect, a confirmat că din perspectivă europeană, vecinătatea sudică reprezită la acest moment principala amenințare de securitate si sursă de probleme.

În acest context, consider că poziției actuale a Uniunii Europene îi lipsește un element de sprijin pentru a avea succesul pe care și-l propune.

Răspunsul umanitar este necesar și dincolo de orice discuție.

Soluția politică, implicând negocieri și implicarea tuturor statelor din regiunea MENA, este necesară.

Cu toate acestea, realitatea din zona discutată impune Europei mai multă hotărâre și determinare. Conflictele din Orientul Mijlociu și Nordul Africii implică actori care se află în afara oricăror posibilități de negociere politică. ISIS este cel mai bun exemplu. Dimensiunea pe care a luat-o această structură, prin teritoriul controlat, numărul de combatanți și forța armată a depășit nivelul unei simple grupări teroriste.

În fața unor astfel de amenințări, Europa trebuie să-și asume mai mult decât efortul umanitar, iar o prezență armată coordonată este imperativă. Implicarea individuală, doar a unor State Membre, este insuficientă.

Pacificarea regiunii, după mai mult de patru ani și jumătate de conflict, a depășit faza negocierilor politice. Non-intervenția și nehotărârea sunt cele care au permis apariția și extinderea ISIS. Fără a elimina amenințările de securitate nici nu se poate vorbi despre celelalte măsuri complementare precum refacerea zonelor afectate și repunerea economiilor pe picioare.

Cred că este momentul ca Uniunea Europeană să propună la nivelul Națiunilor Unite o astfel de intervenție și să și-o asume.

Continuarea politicii de indecizie și prudență va transforma valul actual de migrație într-un adevărat tsunami căruia este clar că Europa nu îi poate face față.

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre rezultatele întâlnirii Trump-Iohannis: România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele SUA

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul președinte al României și actual vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, este de părere că România trebuie să își îmbunătățească climatul investițional în domeniul energie pentru ca Exxon să continue să investească în exploatarea și extracția gazelor din Marea Neagră.

Prezent la B1 TV, unde a analizat vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și Declarația Comună adoptată împreună cu Donald Trump, fostul șef al statului a spus că declarația este o listă consistentă de asumări, referindu-se deopotrivă la dezvoltarea tehnologiei 5G și la securitatea energetică, inclusiv în ce privește dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile în România.

Referitor la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi, Băsescu a spus că “aici România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”.

Fostul şef al statului s-a referit şi la capitolul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 

“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu, eurodeputat PMP și PPE.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactoarele şi nu China”.  

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

Continue Reading

Eugen Tomac

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, eurodeputatul Eugen Tomac: ”Nu putem construi un viitor sănătos, dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria națiunii noastre”

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP,PPE) își exprimă recunoștința pentru românii care au murit în urma represiunii staliniste, în urmă cu 80 de ani și a subliniat în mesajul său că: ”Nu putem construi un viitor sănătos dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria deloc îndepărtată a națiunii nostre.”

Reamintim că acum 80 de ani, la Moscova a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, o înțelegere între naziști și sovietici îndreptată împotriva României, țărilor Baltice și a Poloniei, prin care a fost împărțită Europa Centrală și de Est și care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria continentului nostru.

”Abia astăzi, la 80 de ani de la semnarea acestei înțelegeri criminale, Kremlinul a recunoscut oficial și a prezentat documentul care demonstrează complicitatea lui Stalin la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial prin această înțelegere cu Hitler”, transmite acesta.

Citiți și: Moscova a publicat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov la 80 de ani de la semnare pe fondul diviziunilor din societatea rusă

Comemorarea vicitimelor ”este o chestiune ce ține de demnitatea statului român”, subliniază Eugen Tomac.

În acest context, eurodeputatul Eugen Tomac critică autoritățile române pentru modul în care comemorează victimele țării noastre, realizând o antiteză cu celelalte țări afectate de același pact: ”În timp ce în țările baltice astăzi este zi de doliu și cetățenii Estoniei, Letoniei și Lituaniei își comemorează victimele represiunilor staliniste, în România nimeni nu a aprins măcar o lumânare în memoria a sute de mii de cetățeni români nevinovați, omorâți după anexarea teritoriilor românești în urma Pactului Ribbentrop – Molotov. Nici Președintele, nici reprezentanții Guvernului sau ai Parlamentului.”

”Nu putem construi un viitor sănătos dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria deloc îndepărtată a națiunii nostre”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, se află astăzi la Chișinău pentru a serba “eliberarea” Basarabiei, iar potrivit eurodeputatului, acest lucru reprezintă ”un gest sfidător la adresa României”: ”Rusia ne sfidează și îi umilește din nou pe români, iar România, prin decidenții săi de astăzi, a luat poziția înțeleptului care nu vede și nu aude!”

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și deține primul mandat de deputat în Parlamentul European, făcând parte din cea mai mare familie politică, cea a Popularilor Europeni. Eurodeputatul PMP și PPE este activ în Parlamentul European în următoarele comisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Mai multe infoarmații despre activitatea europarlamentarului, aici.

Continue Reading

Traian Băsescu

Traian Băsescu, despre Declarația Comună de la Washington: Nu aș fi dat niciodată un mesaj împotriva Germaniei împreună cu SUA

Published

on

Fostul președinte al României și actual membru al Parlamentului European, Traian Băsescu, consideră că Declarația Comună semnată la Washington de președinții Donald Trump și Klaus Iohannis este o listă consistentă de asumări, unele pe care nu le-ar fi semnat în calitate de șef de statului și oferind ca exemplu în acest sens poziționarea față de Nord Stream 2.

Prezent la B1 TV, fostul președinte a spus că în ce privește opoziția președinților Trump și Iohannis față de construcția conductei Nord Stream 2 nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE. 

În ceea ce priveşte opoziţia faţă de Nord Stream 2, fostul preşedinte a spus că nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE.  

Opoziția pentru Nord Stream 2. Nu m-aș fi dus niciodată în SUA să lovesc în Germania. Gândiți-vă că această declarație e citită în toate cancelariile. Avem un parteneriat strategic împreună cu Statele Unite, dar suntem în Europa şi în UE şi crizele le-am trecut împreună cu Germania” a mai spus Traian Băsescu, eurodeputat și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

 

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending