Connect with us

Ramona Mănescu

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), despre războiul din Yemen: Consecințele conflictului au depășit nivelul critic; este necesară o soluție politică cât mai rapid

Published

on

Deputații europeni au dezbătut, marți, o rezoluție, dezbatere la care a participat și comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, pe tema situației din Yemen, țară afectată grav de război, rezoluția având a fi votată joi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Potrivit organizației Salvați Copiii, un total de 5,2 milioane de copii se confruntă acum cu foamete în țară. Cel puțin 6.660 de civili au fost uciși și 10.563 răniți în conflict, spune ONU. Mii de civili au murit din cauza unor cauze care pot fi prevenite, inclusiv malnutriția, bolile și sănătatea precară.

Negociatorul PPE pentru rezoluția privind situația din Yemen, Ramona Mănescu a declarat în plen că Uniunea Europeană „nu poate ignora obligația de a asigura investigații eficiente, imparțiale și independente cu privire la toate presupusele încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar”. 

„Consecințele conflictului aflat în desfășurare în Yemen au depășit un nivel critic. Victimele din rândul civililor, distrugerea infrastructurii civile (care include școli, instalații medicale, sisteme de apă și căi de transport) și situația umană îngrozitoare nu mai pot fi acceptate. 

Susținem eforturile depuse de Emisarul Special al ONU, Martin Griffiths, și considerăm că este esențial ca el să aibă acces la toate părțile relevante din Yemen.

Intențiile UE sunt de a ajuta populația yemenită. Din acest motiv, trebuie să sprijinim eforturile depuse de trimisul special pentru identificarea cât mai rapidă a unei soluții politice, utilizând dialogul și negocierile”, a declarat Mănescu.

„Trebuie să înțelegem că toate părțile implicate în conflict trebuie să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional. Toate părțile trebuie să participe la întâlnirile de negocieri, trebuie să pună capăt recrutării copiilor, trebuie să înceteze escaladarea actuală și să se implice în mod eficient împreună cu ONU”, a transmis Mănescu. 

„Nu mai putem accepta ca rebelii houthi, susținuți de Iran, să refuze în mod sistematic dialogul. UE trebuie să solicite în mod ferm Iranului să înceteze orice sprijin militar și să împingă rebelii Houthi la un dialog eficient”. 

„Uniunea Europeană va continua să susțină efortul umanitar și va încerca să ajute prin intermediul asistenței sale toți oamenii care au nevoie în toate governoratele afectate din Yemen. Cu toate acestea, nu putem repara fără întârziere daunele fără să înțelegem că trebuie să abordăm cauzele. În plus, nu putem ignora obligația de a asigura investigații eficiente, imparțiale și independente în legătură cu toate presupusele încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar!”, a subliniat europarlamentarul român (PPE).

Conflictul din Yemen s-a soldat până acum cu circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, și a deplasat peste 2 milioane de persoane, provocând cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Războiul din Yemen opune forţele proguvernamentale, sprijinite de Riad şi Abu Dhabi, rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care au cucerit în 2014 şi 2015 regiuni vaste din ţară, inclusiv capitala Sanaa.

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), printre orgnizatorii dezbaterii din Parlamentul European ”Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”. LIVE pe Calea Europeană (20 martie, ora 13.00)

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), organizează miercuri, 20 martie, împreună cu europarlamentarul Andi Cristea (S&D, PSD) la inițiativa organizației non-guvernamentale My Truth și EIPA, grup de advocacy pro-Israel, cu birouri la Bruxelles, Paris, Berlin și Israel, dezbaterea ” Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”.

Evenimentul, care va avea loc în Parlamentul European și care începe la ora 12.00, ora Bruxelles-ului, va fi transmis Live pe pagina de Facebook CaleaEuropeană și pe site-ul CaleaEuropeană.ro.

Scopul evenimentului, în cadrul căruia se va dezbate raportul ”Scuturi umane – abuzarea deliberată a copiilor și civililor de către teroriști”, este acela de a identifica provocările comune cu care se confruntă IDF (forțele de apărare ale Israelului) și NATO / forțele armate ale UE în lupta modernă asimetrică.

Un alt obiectiv alt obiectiv al evenimentului este acela de a prezenta europarlamentarilor o imagine diferită privind politicile de apărare în zonele de conflict, și anume perspectiva soldatului.

Prin evenimentul organizat de cei doi europarlamentari se urmărește, de asemenea, consolidarea dialogului și a colaborării dintre instituțiile UE și societatea civilă israeliană la nivel local.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) organizează în Parlamentul European dezbaterea ”40 de ani de teocrație în Iran: politica regională și ambițiile globale”. LIVE pe Calea Europeană (20 martie, ora 18.00)

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) organizează miercuri, 20 martie, împreună cu German Marshall Fund, Institutul Transatlantic al AJC din Bruxelles și Institutul Konrad-Adenauer-Stiftung, dezbaterea ”40 de ani de teocrație în Iran: politica regională și ambițiile globale”.

Evenimentul va avea loc în Parlamentul European și va fi transmis Live pe pagina de Facebook CaleaEuropeană și pe site-ul CaleaEuropeană.ro.

În cadrul evenimentului care va fi moderat de Daniel Schwammenthal, directorul Institutului Transatlantic al AJC din Bruxelles, vor lua cuvântul europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), Michael Doran, din cadrul Institutului Hudson, Emily Landau, cercetător la Intitutul pentru Studii de Securitate Națională (INNs) din Tel Aviv, Azadeh Zamirirad, asociat al Institutului German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate (SWP) din Berlin și Sabina Wolkner, directorul programului privind dialogul politicii de dezvoltare multinațională din cadrul Institutului Konrad-Adenauer-Stiftung.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) în plenul Parlamentului European: ”Războiul informațional este cât se poate de actual și UE trebuie să acționeze ferm”

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) a făcut marți, în plenul Parlamentului European, un apel la conștientizare în rândul sferei decizionale europene a faptului că ”războiul informațional este cât se poate de actual și UE trebuie să acționeze ferm”.

Într-o intervenție avută în plen, în cadrul unor dezbateri privind evaluarea acțiunilor întreprinse de Serviciul European de Acțiune Externă pentru a contracara propaganda împotriva UE, Mănescu a apreciat că raportul pregătit de Parlamentul European recunoaște existența campaniilor de dezinformare și a propagandei ostile si prin care cere statelor membre măsuri proactive.

”Războiul informațional este cât se poate de actual și UE trebuie să acționeze ferm”, a spus eurodeputatul PPE, citându-l pe Valery Vasilyevich Gerasimov, șeful Marelui Stat Major al Forțelor Armate Ruse.

”Rolul mijloacelor non-militare de atingere a obiectivelor politice și strategice a crescut și, în multe cazuri, a depășit puterea armelor prin eficiența lor”, a citit Mănescu, precizând că Gerasimov a făcut aceste afirmații în anul 2013.

”Nu vorbim doar despre promovarea unor minciuni. Vorbim despre anihilarea capacității cetățenilor de a mai face diferența dintre adevăr și minciună. Nu întâmplător, în timp ce noi condamnăm campaniile de dezinformare și răul pe care îl aduc, Putin îi felicită, public, pe cei care muncesc la conceperea, construcția și propagarea acestor campanii”, a continuat ea.

Mănescu a conchis spunând că cei care continuă să susțină contrariul, în pofida dovezilor existente, se poziționează în adversitate cu interesele cetățenilor europeni și cu valorile în jurul cărora este construită Uniunea Europeană, punând în pericol securitatea și integritatea UE.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending