Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): Vânând pești mari în România, UE a uitat de balenele din Vest

În timp ce est-europeanilor și se predau lecții de anti-corupție, problemele se acumulează sub preșul mare al nepăsării, iar Europa întreagă, alături de cetățenii săi, va deconta efectele, a avertizat europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) într-o analiză semnată pe site-ul DCnews.ro în care evidențiază problemele privind corupția cu care se confruntă și alte state europene, nu doar România.

Materialul semnat de eurodeputatul român survine în contextul în care Parlamentul European a votat marți cu largă majoritate o rezoluție privind situația statului de drept în România, adoptând miercuri o rezoluție prin care legislativul european solicită Comisiei adoptării unui ”mecanism cuprinzător pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale”.

”Cel mai bun exemplu este actualul scandal care vizează Danske Bank, cea mai mare bancă comercială din Danemarca și cu o tradiție de aproape 150 de ani, „un giga scandal” așa cum l-a descris chiar Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Competiție. Acest scandal a pornit odată cu deschiderea unei investigații cu privire la o afacere de spălare de bani, în valoare de peste 200 miliarde EURO, printr-o sucursală a Danske Bank din Estonia. Banii negri ar proveni din Rusia și sunt conectați atât cu familia președintelui Putin cât și cu serviciile secrete rusești. În alt caz recent se referă la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania. Aceasta a acceptat să plătească o amendă de 630 milioane USD din 2017 pentru spălarea a 10 miliarde USD, bani proveniți tot din Rusia. La fel, nu poate fi trecută cu vederea BNP Paribas, cea mai mare bancă a Franței, și amenda record de 8,9 miliarde USD din 2014, pentru spălare de bani, pentru clienți din Sudan, Iran și Cuba. Trei ani mai târziu, BNP Paribas a mai plătit 10 milioane de euro amendă pentru lipsă de interes în a implementa măsurile împotriva spălării banilor”, sunt doar câteva exemple pe care le listează europarlamentarul român, Ramona Mănescu.

Făcând trimitere la raportuldin 2014, dat publicității de Comisia Europeană, privind corupția la nivelul tuturor statelor membre, în care se arîta că și țările occidentale se confruntă cu serioase provleme în interiorul propriilor granițe, Mănescu a spus că ”așa cum un cetățean german, olandez sau francez are dreptul să știe care sunt problemele și nivelul corupției în alt Stat Membru, la fel și un român ar trebui să știe adevărata situație din alte țări. Nu este o curiozitate. Este vorba despre interesul nostru, având în vedere că realitatea a demonstrat, de multe ori, cum un grup foarte restrâns de State Membre influențează în mod hotărâtor politicile europene care ne afectează pe toți”.

”Este evident că unii sunt foarte eficienți în a proiecta o falsă imagine de curățenie, atât înspre interior cât și înspre exterior. Faptul că și la Berlin și la București se discută doar despre corupția din România, deși miliardele de euro spălate de Deutsche Bank fac mult mai rău întregii Europe decât orice s-ar putea întâmpla la București, contribuie la această percepție falsă de curățenie.”, a mai scris Ramona Mănescu.

Europarlamentarul român a încheiat materialul său spunând că ”cei care trag ponoasele sunt cei mai mici, simpli cetățeni sau state europene mai puțin influente. Dacă vrem că proiectul european să aibă un viitor solid, regulile trebuie să fie egale pentru toți și în practică, nu doar pe hârtie. România are un interes profund în a susține proiectul european pentru că bunăstarea românilor depinde în mare măsură de succesul UE. Tocmai de aceea România și românii au o voce legitimă în a cere încetarea stigmatizării artificiale a țării noastre și abordarea cu curaj a marilor dosare care se strâng de ani buni și stau sub cheie la Bruxelles, Berlin, Amsterdam sau Paris.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.