Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu: Semnarea Memorandumului Transgaz- SOCAR, un succes al diplomației românești

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE) a participat pe 19 iulie la întâlnirea de la Baku, alături de reprezentanți ai Transgaz și SOCAR în vederea semnării Memorandumului de înțelegere între compania românească și cea a Republicii Azerbaidjan, conform unei postări pe site-ul eurodeputatului.Ramona manescu Transgaz

Potrivit Ramonei Mănescu, acest eveniment este unul deosebit de important pentru țara noastră deoarece „pe lângă țintele referitoare la cooperarea în domeniul transportului de gaze naturale și cele referitoare la utilizarea capacităților românești de transport și distribuție a gazului provenind din zona Caspică către piața europeană, stabilește și detaliile unei noi etape în cadrul proiectului AGRI. Mai exact, este vorba despre construcția de terminale necesare transportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Azerbaidjan, prin Georgia, apoi peste Marea Neagră cu nave, către portul Constanța, de unde sunt preluate de partea română.”

epp group logoProiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector) și cele 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual ce așteaptă să fie transportate din regiunea Marii Caspice către România reprezintă trecerea un progres al strategiilor europene care au ca țintă securitatea energetică a Uniunii și diversificarea surselor de aprovizionare.

Europarlamentarul consideră că trebuie prevenită orice formă de instabilitate în vecinătatea României, precum și asigurarea unui climat pașnic și prosper: „Contextul geopolitic actual nu este de loc simplu pentru țara noastră și, privind de jur împrejur, se pare că din toate direcțiile vin mai mult provocări și amenințări. Cred că această „mare tulbure” poate fi privită și altfel și poate fi transformată într-o oportunitate. România se află pe axa energetică ce leagă bazinul Caspic de Marea Neagră și mai departe Estul Europei cu Vestul. Eforturile pe care le face România în dezvoltarea relațiilor diplomatice în zona Caucazului de Sud, dar și mai departe, către celălalt mal al Mării Caspice, cu țări precum Turkmenistan, sunt benefice nu doar pentru țara noastră ci și pentru unele dintre proiectele pe termen lung ale Uniunii Europene. Relațiile diplomatice aduc oportunități economice, iar acestea, mai departe, generează bunăstare, stabilitate și deschid punți de discuție către dosare care, abordate nediplomatic, duc la închiderea ușilor – așa cum este cazul problemelor privind drepturile omului.”

În cadrul vizitei Ramona Mănescu a avut și o întrevedere cu Ministrul de Externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, cu care a purtat discuții în vederea întăritii relațiilor economice atât cu statele Uniunii Europene, dar și cu România și a asigurat Azerbaidjanul că găsește în persoana sa un sprijin pragmatic în Parlamentul European pentru realizarea agendei europene.

„Cred că într-o lume globalizată, a profita de oportunitățile aflate în proximitate este o atitudine mult mai productivă decât cea a Rezoluțiilor tip „dictat”. Atunci când țări cu probleme serioase în zona respectării drepturilor omului și a statului de drept, vor simți beneficiile relațiilor economice cu cea mai mare piață din lume – cea a celor 500 de milioane de consumatori ai Uniunii Europene, vor fi mult mai interesate în a face și „concesii” în domenii mai sensibile, precum cele menționate.” a conchis europarlamentarul.

PPE

Ludovic Orban merge la Congresul PPE de la Zagreb: Susținem candidatura lui Donald Tusk la funcția de președinte și pe cea a lui Siegfried Mureșan la cea de vicepreședinte

Published

on

© Guvernul Romaniei

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii îi susţin la Congresul Partidului Popular European (PPE) pe Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte şi pe Siegfried Mureşan pentru funcţia de vicepreşedinte.

“Susţinem un candidat la funcţia de vicepreşedinte al PPE, în persoana lui Siegfried Mureşan, susţinem candidatura lui Donald Tusk la funcţia de preşedinte al PPE. De asemenea, cu ocazia Congresului vom avea foarte multe întâlniri bilaterale. (…) În ceea ce mă priveşte mine, până acum am stabilit în marja Congresului PPE opt bilaterale cu premieri din diferite ţări care sunt din partide membre ale PPE, de asemenea cu comisari europeni, cu viitori comisari europeni, întâlniri foarte importante care ne permit întărirea legăturilor cu partenerii noştri şi creşterea influenţei pe care o avem la nivel european cu beneficii pentru români”, a spus Orban, întrebat cu ce mandat va merge PNL la Congresul PPE, informează Agerpres.

El a arătat că preşedintele PPE va propune secretarul general al formaţiunii.

“Noi i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, ne-am bucura foarte mult dacă propunerea ar fi în persoana lui Antonio Lopez Isturiz”, a precizat Orban, conchide sursa citată

Partidul Popular European (PPE) organizează miercuri şi joi, la Zagreb, congresul său statutar în care vor fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii, trezorierul şi secretarul general ai acestei formaţiuni politice paneuropene. La reuniune vor participa aproximativ 2.000 de delegaţi din 40 de ţări.

Citiți și

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Congresul PPE de la Zagreb: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European

Donald Tusk este unicul candidat pentru șefia PPE, în vreme ce pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).

Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).

Congresul PPE, la care vor participa 2000 de delegați din 40 de țări, va fi găzduit de prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, precum și de actuala conducere a PPE, formată din președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez Isturiz-White. Trei partide din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România.

Vor mai fi prezenți la Congresul PPE și liderii statelor membre afiliați popularilor europene, între care președintele Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, actuali lideri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele Ciprului, prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu dorește o ”implicare activă” a autorităților române în consolidarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD): ”Momentele de oportunitate nu durează la nesfârșit”

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D), la 5 ani de la lansarea Strategiei Uniunii Europene pentru macro-regiunea Mărilor Adriatică și Ionică, reiterează importanța acestui ”instrument substanțial” și cere totodată implicarea activă a autorităților române în consolidarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD).

”Strategiile macro-regionale sunt instrumente care pot contribui substanțial la consolidarea implementării politicilor comunitare și a cooperării dintre statele și regiunile europene.”

Acesta a fost motivul pentru care în calitate de comisar european, iar în prezent de europarlamentar, Corina Crețu subliniază în repetate rânduri nevoia implicării mai active a României în consolidarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD) – ”al cărei scop este corelarea politicilor sectoriale ale statelor din regiunea Dunării. Absolut toate părțile implicate au doar de câștigat, iar astfel România ar putea dobândi un statut de lider în această regiune”, transmite aceasta pe pagina de Facebook.

”Astfel de strategii nu se referă doar la dezvoltarea socio-economică sau la buna guvernare, ci aduc o contribuție majoră la consolidarea procesului de integrare europeană”, a mai explicat deputatul european Corina Crețu.

Totodată, Corina Crețu reamintește că momentele de oportunitate nu durează la nesfârșit și face un apelor autorităților române ca după terminarea campaniei electorale, să se revină la prioritățile României.


Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații PPE cer Comisiei Europene să activeze fondurile de urgență în urma inundațiilor din Veneția și crearea unui Fond pentru Protejarea Patrimoniului Cultural al UE

Published

on

© Manfred Weber/Facebook

Liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și alți trei europarlamentari PPE, Antonio Tajani, Sabine Verheyen și Siegfried Mureșan, i-au solicitat președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să activeze Fondul de Solidaritate al UE și Mecanismul pentru Protecție Civilă al UE în cazul inundațiilor din Veneția.

”Uniunea Europeană nu poate sta deoparte atunci patrimoniul nostru comun este amenințat de distrugere. De aceea, am solicitat, împreună cu colegii, mobilizarea cât mai curând cu putință a fondurilor europene de urgență în cazul inundațiilor din Veneția”, a anunțat Manfred Weber, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, în scrisoarea ce a fost transmisă și comisarul Johannes Hahn și Gunther Oettinger, cei patru eurodeputați PPE solicită crearea unui Fond pentru Protejarea Patrimoniului Cultural al Uniunii Europene.

”Europa trebuie să fie pregătită să proteje patrimoniul nostru cultural unic”, a mai completat Weber.

Pentru a treia oară în doar cinci zile, Veneția a fost din nou inundată de o maree înaltă. Apele au făcut din nou prăpăd, pagubele fiind estimate de primarul orașului la peste un miliard de euro.

Ultima maree, înaltă de 150 de centimetri, a inundat, duminică, Veneția în proporție de 70 %, potrivit anunțului făcut de primarul Luigi Brugnaro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending