Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu: Semnarea Memorandumului Transgaz- SOCAR, un succes al diplomației românești

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE) a participat pe 19 iulie la întâlnirea de la Baku, alături de reprezentanți ai Transgaz și SOCAR în vederea semnării Memorandumului de înțelegere între compania românească și cea a Republicii Azerbaidjan, conform unei postări pe site-ul eurodeputatului.Ramona manescu Transgaz

Potrivit Ramonei Mănescu, acest eveniment este unul deosebit de important pentru țara noastră deoarece „pe lângă țintele referitoare la cooperarea în domeniul transportului de gaze naturale și cele referitoare la utilizarea capacităților românești de transport și distribuție a gazului provenind din zona Caspică către piața europeană, stabilește și detaliile unei noi etape în cadrul proiectului AGRI. Mai exact, este vorba despre construcția de terminale necesare transportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Azerbaidjan, prin Georgia, apoi peste Marea Neagră cu nave, către portul Constanța, de unde sunt preluate de partea română.”

epp group logoProiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector) și cele 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual ce așteaptă să fie transportate din regiunea Marii Caspice către România reprezintă trecerea un progres al strategiilor europene care au ca țintă securitatea energetică a Uniunii și diversificarea surselor de aprovizionare.

Europarlamentarul consideră că trebuie prevenită orice formă de instabilitate în vecinătatea României, precum și asigurarea unui climat pașnic și prosper: „Contextul geopolitic actual nu este de loc simplu pentru țara noastră și, privind de jur împrejur, se pare că din toate direcțiile vin mai mult provocări și amenințări. Cred că această „mare tulbure” poate fi privită și altfel și poate fi transformată într-o oportunitate. România se află pe axa energetică ce leagă bazinul Caspic de Marea Neagră și mai departe Estul Europei cu Vestul. Eforturile pe care le face România în dezvoltarea relațiilor diplomatice în zona Caucazului de Sud, dar și mai departe, către celălalt mal al Mării Caspice, cu țări precum Turkmenistan, sunt benefice nu doar pentru țara noastră ci și pentru unele dintre proiectele pe termen lung ale Uniunii Europene. Relațiile diplomatice aduc oportunități economice, iar acestea, mai departe, generează bunăstare, stabilitate și deschid punți de discuție către dosare care, abordate nediplomatic, duc la închiderea ușilor – așa cum este cazul problemelor privind drepturile omului.”

În cadrul vizitei Ramona Mănescu a avut și o întrevedere cu Ministrul de Externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, cu care a purtat discuții în vederea întăritii relațiilor economice atât cu statele Uniunii Europene, dar și cu România și a asigurat Azerbaidjanul că găsește în persoana sa un sprijin pragmatic în Parlamentul European pentru realizarea agendei europene.

„Cred că într-o lume globalizată, a profita de oportunitățile aflate în proximitate este o atitudine mult mai productivă decât cea a Rezoluțiilor tip „dictat”. Atunci când țări cu probleme serioase în zona respectării drepturilor omului și a statului de drept, vor simți beneficiile relațiilor economice cu cea mai mare piață din lume – cea a celor 500 de milioane de consumatori ai Uniunii Europene, vor fi mult mai interesate în a face și „concesii” în domenii mai sensibile, precum cele menționate.” a conchis europarlamentarul.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni, despre represaliile din Belarus: UE nu trebuie să ignore autoritarismul de la ușa Europei

Published

on

© PES/Flickr

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) condamnă cu tărie violența și reprimarea protestatarilor pașnici și activiștilor pro-democrație de către guvernul Lukashenko din Belarus, potrivit unui comunicat. 

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Alegerile prezidențiale de săptămâna trecută au fost profund defectuoase, iar rezultatele nu reprezintă în mod clar voința democratică a poporului belarus. Campania a fost marcată de reprimare, amenințări și violență. Statul de drept și standardele democratice au fost încălcate încă o dată. Reprimarea brutală a protestatarilor pașnici din ultimele zile a șocat lumea. UE nu trebuie să ignore acest autoritarism la ușa Europei. Este timpul să discutăm impunerea de sancțiuni vizate celor responsabili de represiunea democrației în Belarus. “

PES transmite că este alături de toți cei care luptă pentru democrație, libertate și drepturile omului după alegerile fraudate de duminică, din Belarus, precum și de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, ministrul german de externe, Heiko Maas, și alți social-democrați, în exprimarea preocupărilor lor profunde cu privire la creșterea tensiunilor din țară și susținerii social-democrații lituanieni și a altora din regiune, care solicită acum acțiune urgentă.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni: UE a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Partidul Socialiștilor Europeni semnalează că Uniunea Europeană a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale.

De asemenea, socialiștii europeni subliniază că acești bani puteau fi investiți în infrstructură, învățământul public și nu îl ultimul rând în medicină, potrivit postării pe pagina de Facebook.

Din aces motiv, Partidul Socialiștilor Europeni reamintește că nu este prea târziu ca toate companiile să fie obilgate să plătească impozite acolo unde au profituri.

1% din PIB-ul UE – reprezentând mai bine de 160 miliarde de euro – face anual obiectul unor activități financiare ilicite, precum spălarea de bani, traficul de arme și de persoane, traficul de droguri, evaziunea fiscală, finanțarea terorismului și alte activități suspecte care afectează viața cetățenilor europeni, potrivit Comisiei Europene.

Grupul parlamentar Renew Europe a demarat o rezoluție privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, rezoluție care și fost votată.

Așa cum este subliniat și în rezoluție, reglementarea ar trebui să acopere, printre altele, domenii precum: identificarea beneficiarului real (beneficial owners), cadrul de cooperare între autoritățile competente și unitățile de informații financiare; protecția persoanelor care raportează suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending