Europarlamentarul Rareş Niculescu: O recomandare a PE ar putea duce la scumpirea cărnii de porc şi de pui

carne de vitaEuroparlamentarul Rareş Niculescu (PDL) avertizează asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc şi a celei de pui în urma adoptării unei recomandări a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al lui Rareş Niculescu transmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, şi a locului de naştere al animalului, pe lângă locul unde a fost crescut şi locul unde a fost sacrificat, ar determina creşteri importante ale preţurilor la carne.

“Atrag atenţia asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc şi pui determinată de o decizie adoptată, joi, de Parlamentul European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie. PE a adoptat o recomandare adresată Comisiei Europene referitoare la Regulamentul de punere în aplicare a normelor în ceea ce priveşte indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru carnea de porc şi de pui. Prin această recomandare, PE solicită ca pe eticheta acestor produse să fie indicat suplimentar, în mod obligatoriu, locul naşterii animalului, pe lângă locul unde a fost crescut şi locul unde a fost sacrificat animalul, aceste ultime două informaţii fiind obligatorii. Potrivit studiilor realizate de CE, această indicaţie suplimentară ar determina creşteri importante ale preţurilor la carne”, a arătat Niculescu.

Acesta a explicat că furnizarea de informaţii obligatorii privind locul naşterii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploataţie, acestea implicând costuri.

“În acelaşi timp, indicarea pe etichetă a locului de sacrificare se poate face la un cost rezonabil şi oferă informaţii utile pentru consumator. Într-o dezbatere a Grupului PPE din PE, deputatul german Renate Sommer a apreciat că scumpirile datorate acestei măsuri ar putea ajunge la 55 la sută pentru carnea de porc şi la 22 la sută pentru carnea de pui“, a subliniat Rareş Niculescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.