Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D): Doar prin planificarea mobilității urbane se poate crește calitatea vieții în orașe și pot fi atinse obiectivele asumate în plan european

Responsabilitatea față de sănătatea generațiilor viitoare prezente și viitoare ne obligă să adoptăm măsuri menite să limiteze fenomenul poluării, a precizat europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) în cadrul evenimentului organizat de COST Association ”How to Shape a Sustainable Urban Mobility for all?”.

Foto: Răzvan Popa

”Dezbaterile pe tema mobilității urbane durabile sunt o necesitate, pentru că e nevoie de strategii și măsuri concrete. Este nevoie de coordonare între administrațiile locale și cea centrală. Această dezvoltare a orașelor nu aduce însă doar creștere economică sau creșterea nivelului de trai, ci vine și cu costuri – poluare, aglomerație, probleme cu transportul, infrastructură supusă permanent presiunilor”, a punctat eurodeputatul, completând că fondurile europene ar putea reprezenta o sursă bună de finanțare pentru proiectele în domeniu, deschizând importante oportunități pentru orașe.

Foto: Răzvan Popa

Invocând demersuri adoptate de instituțiile europene care au drept scop reducerea poluării, menite să faciliteze dezvoltarea unei mobilități urbane durabile, precum interzicerea mașinilor cu grad ridicat depoluare în marile orașe sau înnoirea mijloacelor de transport în comun, Răzvan Popa a atras atenția că este nevoie și de deschidere din toate părțile, pentru a ajunge la soluții.

Foto: Răzvan Popa

Planificarea mobilității urbane reprezintă o provocare majoră pentru orașele de astăzi. Acestea au sarcina de a gestiona nevoi și cerințe la nivel local, de multe ori contradictorii. Doar așa se poate crește calitatea vieții în orașe și pot fi atinse obiectivele asumate în plan european, privind schimbările climatice și eficiența energetică. Orice proiecte se dezvoltă în acest sens trebuie pornite de la nevoile conștientizate și neconștientizate ale cetățenilor”, a subliniat eurodeputatul.

În încheiere, acesta a spus că, ”pentru a determina cetățenii să folosească transportul în comun, este nevoie ca aceștia să îl perceapă cu adevărat ca alternativă viabilă la deplasarea cu autoturismul personal. Nu este suficient doar să interzicem mașinile poluante, ci este nevoie să creștem calitatea și fiabilitatea transportului public, inclusiv prin extinderea acestuia către zona de periferie a marilor orașe. De multe ori, suburbiile orașelor sunt rupte de centru pentru că localitățile se dezvoltă mai rapid decât infrastructura”, a conchis europarlamentaru Răzvan Popa.

COST Association sau cooperarea europeană în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, a organizat pe data de 25 aprilie workshop-ul ”Cum putem crea o mobilitate urbană durabilă pentru toți?” care a avut drept scop facilitarea unei dezbateri între cercetători, factori de decizie politică și organizații de finanțare în domeniul mobilității urbane. Evenimentul a urmarit crearea de noi sinergii și colaborări care să conducă la soluții de mobilitate urbană mai ecologice, mai incluzive, mai sigure și mai inteligente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.