Connect with us

Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Instabilitatea politică din R.Moldova duce la instabilitate economică. E nevoie rapid de un guvern proeuropean

Published

on

big-europarlamentarul-siegfried-muresan-inconstienta-politicienilor-de-la-chisinau-resimtita-in-buzunare-si-in-viata-de-zi-cu-zi-a-moldovenilorEurodeputatul român Siegfried Mureșan este de părere că instabilitatea politică din Republica Moldova are drept efect și instabilitate pe plan economic, vinovați fiind ”cei care au votat căderea Guvernului”. Mureșan transmite un apel pentru un guvern proeuropean credibil, de care ”R. Moldova are nevoie rapid”, dacă își dorește prosperitate.

„Cetăţenii Republicii Moldova au ajuns să resimtă în buzunare şi în viaţa de zi cu zi inconştienţa politicienilor de la Chişinău”, susține eurodeputatul, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Un raport al Băncii Naţionale al Moldovei publicat recent arată că, la 30 septembrie 2015, stocul de investiţii directe al nerezidenţilor pe piaţa economică din Republica Moldova a înregistrat o scădere de 3,9%, ajungând, astfel, sub nivelul anului 2012. Scăderea investiţiilor astăzi duce la crearea unui număr mai mic de locuri de munca mâine si la mai puţine contribuţii la buget. Astfel, pensiile vârstnicilor vor fi în pericol, salariile generaţiei tinere vor fi în pericol şi alocaţiile epp group logocopiilor vor fi in pericol!”, argumentează europarlamentarul.

„Am avertizat de mai multe ori pe parcursul anului 2015 că instabilitatea politică din Republica Moldova va duce la instabilitate economică. Vinovaţi sunt cei care au generat instabilitatea politica prin dărâmarea Guvernului. Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern proeuropean credibil. Pentru Moldova, la fel ca pentru Romania, prosperitatea vine din relaţia cu Uniunea Europeana. Doar un Guvern care va apropia Moldova de Europa este bun pentru Moldova”, comentează Mureşan.

Citiți și Lipsă de cvorum în Parlamentul R. Moldova. Preşedintele trebuie să desemneze un nou premier

Citiți și Federica Mogherini, motive de îngrijorare pentru Republica Moldova: Chișinăul să găsească stabilitate în interesul propriei prosperități

.

.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PPE

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Plenul Parlamentului European a votat joi, cu largă majoritate, două rapoarte ale deputatului european Siegfried Mureșan (PNL, PPE), coordonate din poziția de negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2024 prin care au fost decise alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Primul raport, adoptat cu 465 voturi pentru, 53 împotrivă și 16 abțineri, prevede rectificarea bugetului Uniunii Europene pentru a include măsurile survenite ca urmare a revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, în special instrumentul de sprijin pentru Ucraina.

Al doilea raport, votat cu 434 voturi pentru, 45 împotrivă și 55 abțineri, crește cu 3,6 milioane de euro bugetul pentru Parchetul European (EPPO), ca urmare a aderării Poloniei la EPPO, ce va fi urmată, în curând, și de aderarea Suediei.

“Am adoptat astăzi, în ultima zi oficială de lucru a Parlamentului European din actualul mandat, două rapoarte ale mele privind rectificarea bugetului anual al Uniunii Europene. A fost important să adoptăm astăzi aceste rectificări tocmai pentru ca banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei și să nu fie nevoie să așteptăm viitoarea legislatură pentru a face aceste rectificări”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după voturile din plenul Parlamentului.

“Primul proiect de rectificare bugetară votat astăzi cuprinde modificările anuale ca urmarea a revizuirii CFM 2021 – 2027. Mă refer, în primul rând, la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă alocarea anuală din componenta de fonduri nerambursabile a facilității pentru Ucraina în valoare totală de 50 de miliarde de euro. Rectificarea mai cuprinde, totodată, o alocare de 376 de milioane de euro către Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei STEP care încurajează investițiile în industriile strategice ale UE”, a declarat Siegfried Mureșan, despre primul raport al său adoptat.

“Parlamentul European a adoptat astăzi, de asemenea, o nouă rectificare prin care creștem bugetul anual alocat EPPO. Ca negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, am insistat pentru creșterea bugetului EPPO încă de la începutul negocierilor bugetare. Motivele pentru care avem nevoie de această creștere sunt cât se poate de clare. În primul rând, statele membre UE au la dispoziție, în această perioadă, o sumă totală record, de peste 2.000 de miliarde de euro, pentru investiții și reforme prin intermediul Mecanismul European de Redresare și Reziliență și al Bugetului multianual al UE. Deoarece investițiile din fonduri europene sunt mai multe decât oricând în istoria UE, și eforturile de combatere a fraudei cu fonduri europene trebuie să fie mai mari decât oricând. De aceea, trebuie să ne asigurăm că procurorul-șef european, Laura-Codruța Kövesi, și echipa sa au suficiente resurse pentru a-și duce la bun sfârșit investigațiile și pentru a proteja fondurile europene, adică banii oamenilor, de riscurile de fraudă. Astfel, în negocierile privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 de anul trecut, am reușit o creștere de 4 milioane de euro a alocărilor pentru EPPO. În al doilea rând, nevoia de a crește bugetul EPPO este cu atât mai mare acum, o dată cu aderarea Poloniei la Parchetul European care va fi urmată, în curând, și de aderarea Suediei. Prin aceste două aderări, EPPO va acționa în 24 din cele 27 de state membre UE. Tocmai de aceea, vom adopta cu prioritate astăzi această rectificare bugetară care crește alocările pentru EPPO în acest an cu încă 3,6 milioane de euro”, a declarat Mureșan, referitor la al doilea raport al său adoptat de plenul Parlamentului European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rectificarea bugetului UE pentru 2024 propusă de Siegfried Mureșan a fost adoptată de comisia de specialitate din PE: Voi reuși să obțin un vot final înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, document care aduce 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucraina și fonduri suplimentare pentru întărirea siguranței în UE, a fost votat de Comisia pentru bugete din Parlamentul European.

”Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, am solicitat astăzi votul colegilor din Comisia pentru bugete pe prima propunere de rectificare a bugetului anual al UE. Prin revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, aprobată în luna februarie, am decis să alocăm mai multe fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene: protecția securității externe, siguranța și apărarea în interiorul UE, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro”, a amintit acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a continuat prin a spune că ”aceste alocări nu au putut fi incluse de la început în Bugetul UE 2024 pe care l-am votat anul trecut fiindcă nu existau suficiente resurse de finanțare în forma inițială a Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE pe baza căruia se adoptă bugetele anuale”.

”Forma inițială a CFM a fost votată în 2020, înainte de apariția noilor priorități europene cauzate în mare parte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. De aceea a fost nevoie de revizuirea CFM, care a fost adoptată în februarie, la trei luni după adoptarea bugetului anual”, a mai amintit Siegfried Mureșan.

După votul de luni, raportul va fi adoptat pe 25 aprilie, în ultima sesiune plenară a Parlamentului European din actuala legislatură.

”Mă bucur că voi reuși să obțin un vot final pe această rectificare înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene. Ne asigurăm, în felul acesta, că banii ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, și-a exprimat europarlamentarul satisfacția.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan și-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul European: Voi continua să apăr valorile europene, să reprezint interesele românilor și să sprijin integrarea europeană a R. Moldova

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Voi continua să apăr valorile europene, fondurile europene pentru România, să reprezint interesele românilor în Parlamentul European și să sprijin integrarea europeană a Republicii Moldova, a fost mesajul ferm transmis de eurodeputatul Siegfried Mureșan, președinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, cu ocazia depunerii oficiale a candidaturii pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Mureșan a explicat de ce își asumă această candidatură, detaliind liniile de acțiune pe care le are în vedere pentru următorii cinci ani de mandat de eurodeputat.

”Vreau să continui munca în Parlamentul European pe care am depus-o în ultimii 10 ani în interesul românilor”, a menționat acesta.

O primă direcție de acțiune vizează apărarea valorilor europene în fața populiștilor și extremiștilor.

”În primul rând, voi continua să apăr valorile europene, precum democrația, independența și statul de drept, în România și peste tot în Uniunea Europeană. Valorile și regulile noastre comune sunt baza proiectului european de care beneficiem cu toții. De aceea, trebuie să-l apărăm în fața politicienilor populiști și extremiști și voi continua să fac acest lucru în viitorul mandat”, a fost garanția oferită de europarlamentar.

În al doilea rând, acesta a subliniat că va continua să apere ”fondurile europene alocate țării noastre”.

”În actualul mandat, eu am fost negociator-șef al Parlamentului pe trei decizii majore prin care am alocat fonduri europene pentru România. Am fost co-raportor și am negociat, în numele Parlamentului European, înființarea Mecanismului de Redresare și Reziliență prin care România primește 28,5 miliarde de euro pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din poziția de co-raportor, am negociat ca legislația europeană să țină cont de specificul României și să putem finanța în mod adecvat, prin PNRR, prioritățile țării noastre. Ulterior, am fost co-raportor și pe Planul <<RepowerEU>>, un nou capitol al PNRR prin care România are alocate 1,4 miliarde de euro pentru reducerea dependenței energetice de Federația Rusă”, a amintit Mureșan.

În egală măsură, el este și negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, poziție din care a obținut, în forma finală a bugetului, ”suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile”.

Prin adoptarea formei bugetului, Siegfried Mureșan s-a asigurat că ”beneficiarii de fonduri europene din România și din toată Uniunea Europeană vor avea decontate la timp, anul acesta, facturile cu investițiile în proiectele europene”.

”Tot în acest mandat, am avizat, în Comisia pentru bugete din Parlamentul European, crearea Fondului Tranziției Juste prin care România primește 2 miliarde de euro pentru investiții în zonele care au nevoie de mai mult sprijin pentru tranziția spre o economie fără emisii: Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Mureș și Prahova. În negocierile pe acest dosar, am reușit să cresc alocările pentru România cu 150%, de la aproximativ 800 de milioane de euro în prețuri curente, la 2 miliarde de euro”, a mai spus eurodeputatul.

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și vice-lider al grupului omonim din legislativul european, a mai evidențiat că va continua să reprezintă ”cu succes interesele românilor în cea mai mare familie politică europeană – Partidul Popular European (PPE)”.

Din cele două poziții de vârf în familia popularilor europeni, ”am reușit să influențez deciziile importante la nivel european în favoarea României, precum eliminarea țintelor de mediu nejustificate pentru fermierii români. În același timp, am obținut organizarea Congresului Partidului Popular European la București, eveniment la care au participat 12 șefi de state și de guverne și unde am ales-o pe Ursula von der Leyen drept candidat al PPE pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene”, a continuat europarlamentarul.

Un ultim domeniu asupra căruia acesta își va apleca atenția vizează procesul de extindere, cu accent pe integrarea Republicii Moldova în UE.

”Voi continua să susțin integrarea europeană a Republicii Moldova. În actualul mandat, sunt președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. Din această funcție, am inițiat și negociat rezoluțiile, susținute de toți europarlamentarii Partidului Național Liberal, prin care am cerut și am obținut o decizie favorabilă privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a detaliat Siegfried Mureșan.

În final, el a dezvăluit că obiectivul său ”este ca, în următorul mandat, alături de colegii din Partidul Național Liberal și din Grupul PPE, să fim în continuare principalul avocat al Republicii Moldova în negocierile de aderare la Uniunea Europeană”.

Listele candidaţilor Alianţei electorale PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie şi ale susţinătorilor au fost depuse, vineri, la Biroul Electoral Central.

La 21 martie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a prezenta lista liberalilor la alegerile europene, primii zece candidați fiind: Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 mins ago

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

NATO7 mins ago

Ministrul german al Apărării face apel la aliați să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme Patriot: Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării

NATO15 mins ago

Nicolae Ciucă: Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Trebuie să investim în apărare și să întărim democrația românească

NATO1 hour ago

Șeful Statului Major al Apărării afirmă că România “apasă pedala apărării naționale și descurajării la nivel NATO” pentru a diminua probabilitatea escaladării conflictelor: Prezentul e marcat de război

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Apărării afirmă că navigația maritimă este cea mai afectată de acțiunile de bruiaj electronic ale Rusiei

ROMÂNIA2 hours ago

BSDA 2024 / Marcel Ciolacu: Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc

NATO2 hours ago

Lituania își va consolida postura de apărare cu tacuri germane Leopard și sisteme antiaeriene IRIS-T

ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Google a lansat o campanie pentru a preveni dezinformarea online. În calitate de partener Google, CaleaEuropeană.ro se alătură inițiativei de educare a publicului

RUSIA3 hours ago

SUA susțin că Rusia a lansat o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Șefa BCE: Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control

INTERNAȚIONAL17 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL7 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending