Connect with us

Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE): Suntem mai departe ca oricând de aderarea la euro, în timp ce Bulgaria e cu un pas în zona euro

Published

on

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE) avertizează că trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda euro ”riscă să nu mai fie îndeplinite de România din cauza măsurilor economice și fiscale ale actualului Guvern”. 

Aderarea la zona euro va aduce beneficii României, ”mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, mai multă încredere din partea instituțiilor financiare internaționale, mai puține riscuri și eliminarea tuturor costurilor și riscurilor legate de cursul valutar pentru întreprinderi și cetățeni”, transmite eurodeputatul.

Declarația politică transmisă de eurodeputatul european Siegfried Mureșan:

„Măsurile luate de Guvernul PSD – ALDE îndepărtează tot mai mult România de zona euro. Trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda unică riscă să nu mai fie îndeplinite de România din cauza măsurilor economice și fiscale ale actualului Guvern, după cum a avertizat ieri și economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea. În tot acest timp, Bulgaria este văzută de oficialii Comisiei Europene ca țara cu cele mai multe șanse să devină viitorul stat care aderă la moneda euro.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța, săptămâna trecută, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, că țara acestuia este pregătită să adere la zona euro și că va sprijini Guvernul de la Sofia dacă acesta va solicita aderarea la moneda unică.

Jean-Claude Juncker a lăudat, cu acest prilej, politicile economice ale Guvernului Borisov care au dus la scăderea datoriei publice până la 29%, în timp ce deficitul bugetar estimat pentru Bulgaria este de 0%. Sunt cifre care arată îndeplinirea a două dintre cele cinci criterii principale de aderare la zona euro prevăzute în Tratatul de la Maastricht, respectiv deficit bugetar de sub 3% și datorie publică de sub 60%. Celelalte trei criterii impuse pentru aderarea la moneda unică sunt stabilitatea ratei de schimb, o rată a inflației cu maximum 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 țări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflației și, respectiv, o rată a dobânzii pe termen lung cu maximum 2 puncte procentuale peste media primelor 3 țări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflației.

Situația în România este astăzi exact la polul opus față de Bulgaria. După ani de zile în care am fost o țară-model privind disciplina fiscală și am fost dați ca exemplu datorită nivelului redus al deficitului și al datoriei publice, măsurile Guvernul PSD – ALDE au dus la creșterea deficitului bugetar peste nivelul de 3% prevăzut în criteriile de la Maastricht. Mai mult, rata inflației în România va ajunge, la finalul anului, la 2,7%, conform estimărilor Băncii Naționale a României, adică deja îngrijorător de mult peste nivelul prevăzut în condițiile de aderare la zona euro. Un al treilea criteriu pe care țara noastră riscă să nu-l mai îndeplinească începând cu anul viitor este nivelul ratei dobânzii pe termen  lung, după cum a menționat aseară economistul-șef al BNR. România are nevoie de un guvern care să întărească economia, să o facă mai competitivă și să o pregătească de aderarea la zona euro. Aderarea la zona euro va aduce mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, mai multă încredere din partea instituțiilor financiare internaționale, mai puține riscuri și eliminarea tuturor costurilor și riscurilor legate de cursul valutar pentru întreprinderi și cetățeni. Din păcate, Guvernul PSD – ALDE ne-a periclitat șansele de a adera la moneda unică în viitorul apropiat. Fiecare zi cu acest guvern la putere ne îndepărtează de aderarea la zona euro. Avem nevoie de un nou guvern competent, neimplicat în scandaluri de corupție, care să adopte măsurile necesare pentru restabilizarea macroeconomică a țării și aderarea la zona euro.”.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, despre Premiul Charlemagne pe care îl va primi președintele Klaus Iohannis: ”Este un semn foarte puternic pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în UE”

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) salută distincția internațională pe care o va primi președintele Klaus Iohannis prin acordarea Premiului Charlemagne.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este ”cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.”

Apărarea valorilor europene și a statului de drept au fost criteriile puternice care au contat în fața juriului.

”Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept”, mai transmite Siegfried Mureșan.

”Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană”, subliniază acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis va primi anul viitor premiul Carol cel Mare acordat de oraşul german Aachen pentru merite europene.

Anunţul a fost dat publicităţii de conducerea Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Consiliul director al Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, format din 17 membri, a precizat că anul viitor va fi omagiat “un militant proeminent pentru valorile europene, pentru libertate şi democraţie, pentru drepturile minorităţilor şi diversitate culturală”. Cu mare angajament şi succes , Klaus Iohannis a condus România pe calea unei politici pro-europene şi de apărare a statului de drept – se mai arată în motivarea deciziei. În plus, consiliul director evidenţiază că preşedintele României întăreşte Uniunea Europeană, îşi asumă ţelurile ei şi stimulează cooperarea între ţările membre. Prestaţia sa reprezintă unul din cele mai mari progrese sub aspectul integării, din 1989 încoace – se mai menţionează în comunicat. Societatea din Aachen elogiază de asemenea meritele viitorului laureat în privinţa apărării statului de drept şi a independenţei justiţiei din România.

Premiul Carol cel Mare se decernează anual începând din anul 1950 unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba ideii europene şi poartă numele împăratului medieval considerat părintele Europei unite. Cu acest premiu au fost onoraţi, de-a lungul timpului, între alţii: Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand şi regina Beatrix a Olandei. Anul trecut prestigioasa distincţie a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar în acest an secretarului general al ONU, António Guterres.

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, apel direct la Ursula von der Leyen privind bugetul UE 2021-2027: Alăturați-vă PE pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze măsuri așa cum trebuie

Published

on

© Screenshot/caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), a făcut un apel direct către președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se alăture Parlamentului European pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze adecvat atât noile, cât și vechile priorătăți în materie de politice ale Uniunii Europene, pentru a satisface așteptările cetățenilor că ,,Uniunea trebuie să facă mai mult”. 

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul sesiunii plenare a PE, de la Strasbourg, cu prilejul prezentării de către Ursula von der Leyen a echipei de comisari și a priorităților viitoarei Comisii Europene pentru următorii cinci ani, în aceeași zi în care europarlamentarii vor vota învestirea noului executiv european. 

,,Cu toții suntem uniți. Avem sarcina de a veni cu cele mai bune politici pentru cetățeni. Poate nu suntem de acord cu toate detaliile, însă este o sarcină care ne revine nouă tuturor, împreună cu Comisia. Și unul dintre principalele instrumente este bugetul UE pentru următorii șapte ani. Permiteți-mi să vă spun ce așteptări are Parlamentul în acest domeniu. Cu toții ați văzut cum cetățenii au ieșit la vot, studenții, agricultorii, IMM-urile, oamenii care așteaptă mai multe în domeniul securității, care așteaptă ca noi să combatem schimbările climatice și trebuie să fim onești față de cetățeni: nu putem face mai multe cu mai puțini bani. Dacă suntem de acord că Uniunea trebuie să facă mai multe, asta trebuie să se oglindească și în bugetul UE, iar poziția PE este clară: priorități proaspete, bani proaspeți. Deci vă rog să vă alăturați PE pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze măsuri așa cum trebuie”, a fost apelul adresat de eurodeputatul PPE Comisiei Europene, în special președintelui ales, Ursula von der Leyen. 

Referitor la domeniile de investiții, eurodeputatul a punctat faptul că trebuie ,,să avem un echilibru între vechile priorități și cele noi. Coeziunea, agricultura, doar pentru că au fost priorități timp de zeci de ani nu înseamnă că sunt neapărat depășite acum. Trebuie să investim acolo în continuare, dar și în domeniul digital și al climei”.

În ceea ce privește calendarul, Mureșan a subliniat că ,,bugetul este o urgență acum” și a cerut colaborarea Comisiei Europene ,,pentru ca, în decembrie, la Consiliul European, să ajungem la o înțelegere comună privind așteptările pe care le avem de la UE și de la buget”. Totodată, eurodeputatul a cerut ,,să nu începem cu discuțiile pe cifre, pentru că asta ne va dezbina”, ci să ,,avem mai întâi un acord politic cu privire la așteptările noastre și după aceea să finanțăm așteptările noastre cu fondurile adecvate”. 

Continue Reading

PPE

Congresul PPE de la Zagreb: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentului European, candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European, în cadrul alegerilor pentru conducerea formațiunii care vor avea loc la Congresul de la Zagreb. Siegfried Mureșan se află printre cei 12 candidați pentru cele zece poziții de vicepreședinți ai PPE.

Peste 2.000 de delegați din 40 de țări participă la Congresul PPE de la Zagreb, care se desfășoară în perioada 20-21 noiembrie și în cadrul căreia cea mai mare familie politică europeană își va alege noul președinte, poziție pentru care candidează Donald Tusk, fost prim-ministru al Poloniei și președinte în exercițiu al Consiliului European.

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, delegații partidelor membre PPE vor alege președintele, cei zece vicepreședinți și trezorierul formațiunii.

Donald Tusk este unicul candidat pentru șefia PPE, în vreme ce pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).

Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).

Congresul PPE, la care vor participa 2000 de delegați din 40 de țări, va fi găzduit de prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, precum și de actuala conducere a PPE, formată din președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez Isturiz-White. Trei partide din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România.

Vor mai fi prezenți la Congresul PPE și liderii statelor membre afiliați popularilor europene, între care președintele Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, actuali lideri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele Ciprului, prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

În cazul în care Siegfried Mureșan va fi ales vicepreședinte al Partidului European, acesta va fi primul român care ocupă o astfel de funcție după o pauză de patru ani. Între anii 2012-2015, una din pozițiile de vicepreședinte PPE a fost deținută de Anca Boagiu.

Siegfried Mureșan (PNL, PPE) este membru al Parlamentului European din anul 2014, când a candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, fiind reales la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Partidului Național Liberal. În precedenta legislatură, Mureșan a fost vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și a devenit primul român numit negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul general al Uniunii. Din această poziție, Siegfried Mureșan a negociat cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană adoptarea bugetului UE pentru anul 2018.

La nivel politic, Siegfried Mureșan este purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European din anul 2015.

În noua legislatură europeană, a fost ales vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și este președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending