Connect with us

Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE): Suntem mai departe ca oricând de aderarea la euro, în timp ce Bulgaria e cu un pas în zona euro

Published

on

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE) avertizează că trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda euro ”riscă să nu mai fie îndeplinite de România din cauza măsurilor economice și fiscale ale actualului Guvern”. 

Aderarea la zona euro va aduce beneficii României, ”mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, mai multă încredere din partea instituțiilor financiare internaționale, mai puține riscuri și eliminarea tuturor costurilor și riscurilor legate de cursul valutar pentru întreprinderi și cetățeni”, transmite eurodeputatul.

Declarația politică transmisă de eurodeputatul european Siegfried Mureșan:

„Măsurile luate de Guvernul PSD – ALDE îndepărtează tot mai mult România de zona euro. Trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda unică riscă să nu mai fie îndeplinite de România din cauza măsurilor economice și fiscale ale actualului Guvern, după cum a avertizat ieri și economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea. În tot acest timp, Bulgaria este văzută de oficialii Comisiei Europene ca țara cu cele mai multe șanse să devină viitorul stat care aderă la moneda euro.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța, săptămâna trecută, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, că țara acestuia este pregătită să adere la zona euro și că va sprijini Guvernul de la Sofia dacă acesta va solicita aderarea la moneda unică.

Jean-Claude Juncker a lăudat, cu acest prilej, politicile economice ale Guvernului Borisov care au dus la scăderea datoriei publice până la 29%, în timp ce deficitul bugetar estimat pentru Bulgaria este de 0%. Sunt cifre care arată îndeplinirea a două dintre cele cinci criterii principale de aderare la zona euro prevăzute în Tratatul de la Maastricht, respectiv deficit bugetar de sub 3% și datorie publică de sub 60%. Celelalte trei criterii impuse pentru aderarea la moneda unică sunt stabilitatea ratei de schimb, o rată a inflației cu maximum 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 țări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflației și, respectiv, o rată a dobânzii pe termen lung cu maximum 2 puncte procentuale peste media primelor 3 țări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflației.

Situația în România este astăzi exact la polul opus față de Bulgaria. După ani de zile în care am fost o țară-model privind disciplina fiscală și am fost dați ca exemplu datorită nivelului redus al deficitului și al datoriei publice, măsurile Guvernul PSD – ALDE au dus la creșterea deficitului bugetar peste nivelul de 3% prevăzut în criteriile de la Maastricht. Mai mult, rata inflației în România va ajunge, la finalul anului, la 2,7%, conform estimărilor Băncii Naționale a României, adică deja îngrijorător de mult peste nivelul prevăzut în condițiile de aderare la zona euro. Un al treilea criteriu pe care țara noastră riscă să nu-l mai îndeplinească începând cu anul viitor este nivelul ratei dobânzii pe termen  lung, după cum a menționat aseară economistul-șef al BNR. România are nevoie de un guvern care să întărească economia, să o facă mai competitivă și să o pregătească de aderarea la zona euro. Aderarea la zona euro va aduce mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, mai multă încredere din partea instituțiilor financiare internaționale, mai puține riscuri și eliminarea tuturor costurilor și riscurilor legate de cursul valutar pentru întreprinderi și cetățeni. Din păcate, Guvernul PSD – ALDE ne-a periclitat șansele de a adera la moneda unică în viitorul apropiat. Fiecare zi cu acest guvern la putere ne îndepărtează de aderarea la zona euro. Avem nevoie de un nou guvern competent, neimplicat în scandaluri de corupție, care să adopte măsurile necesare pentru restabilizarea macroeconomică a țării și aderarea la zona euro.”.

 

 

.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Guvernele au atras în ultimii cinci ani doar 1.2 miliarde de euro, sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene

Published

on

©Siegfried Muresan/ Facebook

Guvernele au atras în ultimii cinci ani doar 1.2 miliarde de euro, sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, ”bani meniţi să dezvolte România”, a afirmat marți europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE).

”Dacă scădem prefinanţările din suma totală de fonduri europene venite în România, adică lucrări ce urmează a se desfăşura, lucrările fazate din trecut şi lucrările desfăşurate la nivelul municipiilor şi judeţelor, unde Guvernul nu are de asemenea niciun merit, rata de absorbţie, adică banii aduşi de guverne în ultimii cinci ani în România, din 2014 până astăzi, sunt doar 1,2 miliarde de euro. Aceasta este cifra ruşinii – sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, bani meniţi să dezvolte România: autostrăzi, spitale regionale, reabilitări de drumuri, anvelopări de blocuri, extinderea reţelei de canalizare, gaze, iluminat public, electricitate”, a precizat eurodeputatul român într-o conferință de presă.

Acesta a completat că în România au ajuns în perioada 2014-2020 ”doar 4.7 miliarde de euro”, dacă ”scădem banii pe care i-au atras fermierii în mod direct și automat fără niciun merit al Guvernului”.

”România are alocate 42 de miliarde de euro. Dacă scădem banii pe care i-au atras fermierii în mod direct şi automat fără niciun merit al Guvernului, guvernele PSD-ALDE au absorbit doar 4,7 miliarde de euro, deşi au trecut cinci ani şi jumătate din cei şapte ani. Din aceste 4,72 de miliarde de euro, o parte sunt prefinanţări şi o parte sunt lucrări fazate, adică lucrări depuse demult, începute demult de alte guverne, care doar se termină în perioada acestui Guvern datorită întârzierilor”, a completat Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, PSD ”pretinde” că are o rată de absorbție a fondurilor europene de 36% din cele 42,6 miliarde de euro, bani alocaţi pentru perioada 2014 – 2020, iar 10 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, meritul Guvernului României fiind ”zero”.

”PSD pretinde că avem o rată de absorbţie a fondurilor europene de 36%, vreau să ştiţi care este adevărul. România are alocate, pentru perioada 2014 – 2020, 42,6 miliarde de euro. Din această sumă, din fondurile europene care au fost absorbite de România, 6 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, aici meritul Guvernului României este zero. Alte 4 miliarde de euro au fost absorbite de fermierii români pentru dezvoltare rurală, adică fermierii şi-au cumpărat tractoare, combine, şi-au făcut instalaţii de procesare a produselor alimentare. Meritul Guvernului PSD-ALDE este zero şi aici”, a afirmat el.

Europarlamentarul român a explicat că analiza este bazată pe ratele raportate de Ministerul Finanțelor publice.

Siegfried Mureșan consideră că Rovana Plumb este principalul vinovat pentru această situaţie.

”Principalul vinovat pentru eşecul absorbţiei fondurilor europene este fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Această persoană nu ar trebui să mai joace niciun rol în viaţa publică din România, dar ce face PSD-ul? O pune cap de listă”, a conchis eurodeputatul.

Siegfried Mureșan este europarlamentar din anul 2014. Este, totodată, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, iar în Parlamentul European este vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete. În 2017, a fost negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul general al Uniunii Europene pentru anul 2018. (Mai multe despre activitatea lui Siegfried Mureșan AICI).

Acesta candidează pentru un nou mandat de eurodeputat în alegerile europene din 26 mai, aflându-se pe locul 3 pe lista PNL. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE și eurodeputat PNL, cere explicații Guvernului pentru refuzul de a intra în competiția privind găzduirea Autorității Europene a Muncii în România

Published

on

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) cere explicații premierului Viorica Dăncilă pentru nedepunerea candidaturii în competiția privind găzduirea Autorității Europene a Muncii în România, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

În mesajul publicat de acesta pe Facebook și preluat ulterior pe pagina Partidului Național Liberal, eurodeputatul român, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, se arată contrariat de indiferența guvernului român la apelurile sale pentru depunerea candidaturii privind găzduirea Autorității Europene a Muncii (AEM), în condițiile în care este unul dintre cele cinci state membre care nu găzduiesc încă nicio instituție a Uniunii Europene, deși ar avea capacitatea logistică pentru acest lucru. 

Vă redăm în integralitate mesajul eurodeputatului Siegfried Mureșan:

,,România avea termen până pe 6 mai să se înscrie pentru a găzdui nou-înființata Autoritate Europeană a Muncii.

De două ori am făcut apel public Guvernului României să depună o candidatură serioasă pentru a găzdui această nouă instituție europeană. Prima dată în martie, după ce Consiliul UE a publicat procedura de selecție a noului sediu, a doua oară la începutul lunii aprilie, când am votat în Parlamentul European regulamentul privind funcționarea instituției.

Am insistat ca România să se înscrie în această competiție fiindcă știam că are cele mai multe șanse să câștige. În primul rând fiindcă este una dintre cele 5 țări membre ale UE care nu găzduiesc încă nicio instituție europeană și fiindcă este cea mai mare dintre aceste țări. Celelalte țări sunt Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia.

În al doilea rând, fiindcă cerințele privind facilitățile pe care trebuie să le aibă noul sediu și noul oraș-gazdă pot fi îndeplinite cu ușurință de un sediu din București.

La finalul perioadei de depunere a candidaturilor, trei din cele patru țări care nu găzduiau o instituție UE și-au depus candidatura pentru găzduirea AEM: Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava ) și Cipru (Nicosia), alături de Letonia (Riga), țări și orașe mult mai mici și cu resurse mai mici decât România și București. Letonia, o țară cât 5 județe, găzduiește deja o instituție UE și nu renunță în a găzdui și AEM. Așa obții lucruri în Europa!

Guvernul Dăncilă nu a depus candidatura fiindcă nu este capabilă să obțină nimic pentru România în Europa.

Este un nou mare eșec al Guvernului Dăncilă mai ales că se întâmplă în timpul Președinției române a Consiliului UE. Mai ales că această instituție s-a înființat în timpul președinției române și, cel puțin teoretic, guvernul știa exact ce implică găzduirea acestei autorități.

Cer prim-ministrului Dăncilă să iasă public și să explice de ce a ales să dea cu piciorul șansei ca România să găzduiască în premieră o instituție a Uniunii Europene!”, a încheiat Mureșan. 

Siegfried Mureșan este europarlamentar din anul 2014. Este, totodată, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, iar în Parlamentul European este vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete. În 2017, a fost negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul general al Uniunii Europene pentru anul 2018. (Mai multe despre activitatea lui Siegfried Mureșan AICI).

Acesta candidează pentru un nou mandat de eurodeputat în alegerile europene din 26 mai, aflându-se pe locul 3 pe lista PNL. 

Continue Reading

PPE

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, explică importanța Summitului Popularilor Europeni, din 9 mai, în contextul discuțiilor de la Sibiu despre viitorul parcurs al UE

Published

on

@Siegfried Mureșan/ Facebook

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan (PNL, PPE) anunță desfășurarea unui summit istoric al Partidului Popular European (PPE) la Sibiu, înaintea Consiliului European informal de pe 9 mai, și explică importanța acestuia în contextul discuțiilor despre conturarea viitorului parcurs al Uniunii Europene, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ce este acest summit și de ce este atât de important?

,,În cadrul summiturilor PPE se întâlnesc președinții și prim-miniștrii care aparțin partidelor naționale din familia politică a PPE, împreună cu președintele Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European (toți afiliați PPE), pentru a pregăti deciziile luate la nivel european”, spune Mureșan. Astfel, explică acesta,  ,,dacă în sală se află Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Antonio Tajani, atunci deciziile luate ulterior de Consiliul European vor fi brodate în jurul propunerilor PPE. Așa a fost mereu în ultimii ani”.

,,În plus, din țările în care PPE nu este la guvernare, participă liderii opoziției, tocmai pentru a da o voce cetățenilor care au votat partide de dreapta și care nu sunt la guvernare”, adaugă el.

Eurodeputatul PNL mai scrie că ,,summitul de săptămâna aceasta este istoric fiindcă este primul summit al PPE înaintea unei reuniuni de șefi de state și de guverne care are loc în România, în timpul președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene”.

Siegfried Mureșan amintește că, alături de președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Ludovic Orban, la această reuniune vor participa următorii lideri europeni: președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, candidatul Partidului Popular European pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, și secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez-Isturiz.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending