Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Bugetul zonei euro trebuie deschis și pentru statele care nu sunt încă membre ale zonei euro

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) argumentează că „orice buget al zonei euro ar trebui deschis și pentru statele care nu sunt încă membre ale zonei euro”. Reprezentantul României în Parlamentul European a comentat pe pagina sa de Facebook acordul dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, asupra creării unui buget al zonei euro începând cu anul 2021. 

„Merkel si Macron văd două zone de aplicabilitate: 1. statele membre care se confruntă cu dificultăți financiare din motive externe și nu din propria vină sa primeasca primi sprijin pentru lichidități pe termen scurt; 2. statele membre mai sărace ar putea beneficia de un buget de investiții pentru a favoriza convergența și coerența economică a zonei euro. Astfel, bugetul de investiții ar trebui directionat către sprijinirea proiectelor inovatoare în țările aflate într-o zonă economică mai slabă – cum va fi și cazul României când va adera la zona euro”, explică eurodeputatul PPE.

„Am spus întotdeauna că orice buget al zonei euro ar trebui deschis și pentru statele care nu sunt încă membre ale zonei euro. Am inclus acest lucru, în calitate de raportor alternativ al Grupului PPE, și în raportul Parlamentul European cu privire la crearea unei capacități fiscale a zonei euro. Mai mult, i-am transmis cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la începutul lunii, în cadrul reuniunii Grupului PPE de la München, că nicio țară nu trebuie să fie exclusă din discuțiile privind integrarea economica a zonei Euro. Ba mai mult, de vreme ce toate statele UE cu exceptia Danemarcei si Marii Britanii au obligatia sa adopte moneda unică, odată ce economiile lor sunt pregătite și îndeplinesc criteriile de convergență, trebuie sa intarim de acum cooperarea dintre statele care sunt deja in zona Euro si statele care urmeaza sa adere. Crearea unui buget de care să beneficieze doar țările membre actuale din zona euro nu va duce la convergeță economică în cadrul Uniunii Economice și Monetare. Toate statele membre ale UE ar trebui să aibă posibilitatea de a se alătura instrumentelor nou create, fără excepție”, transmite eurodeputatul român.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au convenit, marţi, asupra necesităţii formării unui buget al zonei euro, „un nou capitol”  în aprofundarea integrării în cadrul Uniunii Europene.  Cei doi lideri au semnat „Declaraţia Meseberg – Înnoirea promisiunilor Europei de securitate şi prosperitate”, document care prevede consolidarea Agenţiei UE pentru protecţia frontierelor (Frontex), reformarea sistemului de azil, instituirea unui buget al zonei euro şi transformarea Mecanismului European de Stabilitate într-un Fond monetar european.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.