Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, scrisoare deschisă către Victor Ponta: Aştept să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor

Published

on

Europarlamentarul  Siegfried Mureșan (PMP, PPE) i-a adresat premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă prin care îi cere ca în bugetul pentru 2015 să includă măsuri concrete de combatere a șomajului în rândul tinerilor și să cuprindă sumele necesare confinanțării programelor europene în domeniu. „Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor”, îi transmite Mureșan premierului, arătând că, de la venirea la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, șomajul în rândul tinerilor a crescut.

Redăm conţinutul integral al scrisorii:

„Domnului Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru, Guvernul României

Domnule prim-ministru,

Vă scriu în contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2015.

Vă solicit crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori.

siegfriedMuresan_banner

Prin acest program, orice tânăr antreprenor, care are o idee de afacere, va putea efectua un stagiu pe lângă un antreprenor de succes, pentru a învaţa cele necesare înfiinţării propriei companii şi a preveni eşecul.

Programul pe care îl propun prevede finanţarea de la bugetul de stat a unor stagii de 3-6 luni pentru orice tânăr care areo idee şi un plan de afacere, având vârsta sub 35 de ani. Doresc ca programul să fie conceput, astfel Încât să stimuleze mobilitatea tinerilor, dar să nu prevadă în mod necesar efectuarea stagiului pe lângă un antreprenor din altă regiune. Şomajul În rândul tinerilor este una din principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă România. Lipsa unui loc de muncă stabil şi bine plătit riscă să condamne o generaţie întreagă la sărăcie.

Este mult mai eficient să prevenim o problemă, decât să o combatem după ce aceasta apare şi a afectat deja perspectivele de dezvoltare ale tinerilor. De aceea, în afară de înfiinţarea acestui program de stagii pentru tineri antreprenori, doresc să vă aduc în atenţie o serie de măsuri care au menirea de a preveni şomajul, nu doar de a îl combate după ce a apărut:

• Lansarea cu prioritate a proiectelor pentru ca tinerii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute de Comisia Europeană pentru implementarea programului “Garanţia pentru tineret”. Factorii de decizie din Uniunea Europeană au înţeles că reducerea şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie una din priorităţile Guvernelor statelor membre. Ca urmare, la nivelul Uniunii Europene, au fost adoptate, Încă din anul 2013, o serie de măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Cea mai importantă măsură este adoptarea unei Garanţii pentru tineret, care urmăreşte ca orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de muncă , ucenicie sau stagiu ori curs de formare continuă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă. Pentru a finanţa aceste masuri, Uniunea Europeană a alocat pentru România 212 milioane Euro pentru anii 2014-2015. Aceşti bani sunt destinaţi tinerilor din România, iar Guvernul condus de dumneavoastră are obligaţia să prezinte Comisiei Europene proiecte eligibile prin care aceşti bani să fie absorbiţi şi să ajungă la tinerii din România.

• Promovarea fără întârziere a unui program amplu de reforme structurale având drept finalitate stimularea investiţiilor private. Locurile de muncă sunt create de sectorul privat, iar investitorii privaţi investesc în economii puternice, competitive. Când aţi devenit prim-ministru în anul 2012 aţi promis crearea a un milion de locuri noi de muncă şi atragerea de investiţii străine de zece miliarde de euro. După doi ani şi jumătate, locurile de muncă nu au fost create, iar investiţiile străine au scăzut.

• Încurajarea iniţiativei antreprenoriale în rândul tinerilor. Programe precum START pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor sau cel de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri sunt foarte utile, însă în lipsa unei finanţări adecvate ele se adresează doar unui număr foarte redus de beneficiari. De aceea, vă solicit să creşteţi în mod semnificativ alocările pentru aceste programe.

• Adaptarea educaţiei la nevoile de pe piaţa muncii. Încurajarea frecventării învăţământului profesional, în special în mediul rural, poate stimula încadrarea în muncă a tinerilor români. De asemenea, fondurile europene ar trebui să fie folosite pentru cursuri de recalificare gratuite acordate tinerilor, în funcţie de oferta de pe piaţa forţei de muncă dintr-o regiune sau alta. Este esenţial ca la nivel local să se realizeze parteneriate între instituţiile de învăţământ şi mediul privat pentru asigurarea unei pregătiri în concordanţă cu nevoile de pe piaţa muncii din zonă.

În România rata şomajului în rândul tinerilor era la finalul trimestrului al doilea din 2014 23,9%, situându-se peste media Uniunii Europene. În al doilea trimestru al anului 2012, când Guvernul condus de dumneavoastră şi-a început activitatea, rata şomajului în rândul tinerilor În Romania a fost de 21,5%.

Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor. România nu îşi poate permite ca dumneavoastră să compromiteţi şansele unei întregi generaţii de tineri români.

Siegfried Mureşan”

 

 

.

.

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) cere Comisiei Europene să suplimenteze până la cel puțin 100 de milioane de euro compensațiile pentru agricultorii român afectați de consecințele războiului rus din Ucraina.

”Mă adresez Comisiei Europene. Știu că mâine (n.r. joi) va avea loc o ședință importantă care vizează România: evaluarea cu privire la suplimentarea bugetului necesar fermierilor români, care au fost afectați de criza de secetă, de criza generată de cerealele pe care le-am primit și le-am gestionat pentru a fi exportate din Ucraina, țară puternic afectată de invazia nedreaptă și nejustificată, brutală a Rusiei.  Cu toții am aplaudat, în această sală, această deschidere extraordinară, însă cer Comisiei mâine să aloce o suplimentare de 100 de milioane de euro, bani necesari pentru a ajuta fermierii români, într-un moment atât de complicat”, a fost apelul lansat de Tomac în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Bruxelles.

”Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați de consecințele războiului criminal început de Rusia”, a mai spus eurodeputatul. 

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a anunțat compensații pentru fermierii din statele aflate în prima linie de primire a cerealelor ucrainene . Ele se ridică la 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), defalcate după cum urmează: Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane.

Chiar dacă aceste trei state membre au undă verde de a dubla acest sprijin prin ajutoare de stat, fermierii și-au exprimat nemulțumirea, considerând că suma este prea mică, în contextul în care 60% din cerealele ucrainene au tranzitat România, conform mențiunilor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ședințe PPE. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu a reușit să includă în orientările PE privind bugetul UE pentru 2024 resurse și oportunități europene suplimentare pentru România și pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu a reușit, din calitatea de responsabil al grupului S&D din Parlamentul European, să includă în orientările legislativului european privind bugetul european pe anul viitor, adoptat astăzi în Comisia pentru Bugete, resurse și oportunități europene suplimentare pentru România și pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina.

”Am inclus referințe explicite la nevoia de a sprijini aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv prin alocarea de fonduri europene suplimentare, necesitatea de a veni cu sume adiționale pentru agricultură și fermieri, dar și întărirea suportului oferit statelor aflate în prima linie, precum România, susținerea Strategiei UE pentru Dunăre sau dezvoltarea infrastructurii din zonele periferice ale Uniunii Europene”, a detaliat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

De asemenea, acesta a solicitat ”accesul la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, precum și implicarea statelor membre cu expertiză în oferirea de asistență statului partener, în așa fel încât să creștem calitatea sprijinului oferit acestuia”.

În egală măsură, Victor Negrescu a venit cu ”propunerea ca programele europene să fie actualizate cu rata inflației, pentru a putea să continuăm implementarea proiectelor, și am solicitat susținerea mai consistentă a acțiunilor europene dedicate IMM-urilor, educației, tinerilor, mediului rural, zonelor afectate de tranziția industrială sau sănătății”.

Acesta a obținut, printre altele, ”menținerea susținerii legislativului european pentru politica de coeziune, sursa principală de fonduri alocate pentru România, dar și menționarea necesității de a suplimenta resursele disponibile la nivel european odată cu revizuirea bugetului pe termen lung al UE, la jumătatea perioadei de implementare”.

”Uniunea Europeană nu poate doar să asiste la provocările pe care le întâmpină cetățenii. Ne trebuie răspunsuri rapide și concrete în pregătirea unei revizuiri a bugetului pe termen lung al UE, prin care să venim cu resurse financiare suplimentare, care să ofere garanția unui răspuns consistent la nevoile pe care le întâmpină românii și europenii”, a subliniat Victor Negrescu.

Plenul legislativului european va vota acest raport în sesiunea plenară din luna aprilie. Parlamentul European este implicat direct în procesul de negociere al bugetului european, procedura legală prevăzând adoptarea de orientări generale la începutul anului, în timp ce discuția privind sumele ce vor fi alocate programelor europene urmează să aibă loc în a doua parte a anului, când legislativul european va intra în negocieri interinstituționale cu Comisia Europeană și cu Consiliul.

Continue Reading

Facebook

SUA24 seconds ago

UE condamnă arestarea unui jurnalist american în Rusia și critică ”disprețul sistematic” pe care Moscova îl manifestă față de libertatea presei

ROMÂNIA50 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO1 hour ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE18 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA18 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending