Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, scrisoare deschisă către Victor Ponta: Aştept să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor

Published

on

Europarlamentarul  Siegfried Mureșan (PMP, PPE) i-a adresat premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă prin care îi cere ca în bugetul pentru 2015 să includă măsuri concrete de combatere a șomajului în rândul tinerilor și să cuprindă sumele necesare confinanțării programelor europene în domeniu. „Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor”, îi transmite Mureșan premierului, arătând că, de la venirea la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, șomajul în rândul tinerilor a crescut.

Redăm conţinutul integral al scrisorii:

„Domnului Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru, Guvernul României

Domnule prim-ministru,

Vă scriu în contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2015.

Vă solicit crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori.

siegfriedMuresan_banner

Prin acest program, orice tânăr antreprenor, care are o idee de afacere, va putea efectua un stagiu pe lângă un antreprenor de succes, pentru a învaţa cele necesare înfiinţării propriei companii şi a preveni eşecul.

Programul pe care îl propun prevede finanţarea de la bugetul de stat a unor stagii de 3-6 luni pentru orice tânăr care areo idee şi un plan de afacere, având vârsta sub 35 de ani. Doresc ca programul să fie conceput, astfel Încât să stimuleze mobilitatea tinerilor, dar să nu prevadă în mod necesar efectuarea stagiului pe lângă un antreprenor din altă regiune. Şomajul În rândul tinerilor este una din principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă România. Lipsa unui loc de muncă stabil şi bine plătit riscă să condamne o generaţie întreagă la sărăcie.

Este mult mai eficient să prevenim o problemă, decât să o combatem după ce aceasta apare şi a afectat deja perspectivele de dezvoltare ale tinerilor. De aceea, în afară de înfiinţarea acestui program de stagii pentru tineri antreprenori, doresc să vă aduc în atenţie o serie de măsuri care au menirea de a preveni şomajul, nu doar de a îl combate după ce a apărut:

• Lansarea cu prioritate a proiectelor pentru ca tinerii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute de Comisia Europeană pentru implementarea programului “Garanţia pentru tineret”. Factorii de decizie din Uniunea Europeană au înţeles că reducerea şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie una din priorităţile Guvernelor statelor membre. Ca urmare, la nivelul Uniunii Europene, au fost adoptate, Încă din anul 2013, o serie de măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Cea mai importantă măsură este adoptarea unei Garanţii pentru tineret, care urmăreşte ca orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de muncă , ucenicie sau stagiu ori curs de formare continuă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă. Pentru a finanţa aceste masuri, Uniunea Europeană a alocat pentru România 212 milioane Euro pentru anii 2014-2015. Aceşti bani sunt destinaţi tinerilor din România, iar Guvernul condus de dumneavoastră are obligaţia să prezinte Comisiei Europene proiecte eligibile prin care aceşti bani să fie absorbiţi şi să ajungă la tinerii din România.

• Promovarea fără întârziere a unui program amplu de reforme structurale având drept finalitate stimularea investiţiilor private. Locurile de muncă sunt create de sectorul privat, iar investitorii privaţi investesc în economii puternice, competitive. Când aţi devenit prim-ministru în anul 2012 aţi promis crearea a un milion de locuri noi de muncă şi atragerea de investiţii străine de zece miliarde de euro. După doi ani şi jumătate, locurile de muncă nu au fost create, iar investiţiile străine au scăzut.

• Încurajarea iniţiativei antreprenoriale în rândul tinerilor. Programe precum START pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor sau cel de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri sunt foarte utile, însă în lipsa unei finanţări adecvate ele se adresează doar unui număr foarte redus de beneficiari. De aceea, vă solicit să creşteţi în mod semnificativ alocările pentru aceste programe.

• Adaptarea educaţiei la nevoile de pe piaţa muncii. Încurajarea frecventării învăţământului profesional, în special în mediul rural, poate stimula încadrarea în muncă a tinerilor români. De asemenea, fondurile europene ar trebui să fie folosite pentru cursuri de recalificare gratuite acordate tinerilor, în funcţie de oferta de pe piaţa forţei de muncă dintr-o regiune sau alta. Este esenţial ca la nivel local să se realizeze parteneriate între instituţiile de învăţământ şi mediul privat pentru asigurarea unei pregătiri în concordanţă cu nevoile de pe piaţa muncii din zonă.

În România rata şomajului în rândul tinerilor era la finalul trimestrului al doilea din 2014 23,9%, situându-se peste media Uniunii Europene. În al doilea trimestru al anului 2012, când Guvernul condus de dumneavoastră şi-a început activitatea, rata şomajului în rândul tinerilor În Romania a fost de 21,5%.

Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor. România nu îşi poate permite ca dumneavoastră să compromiteţi şansele unei întregi generaţii de tineri români.

Siegfried Mureşan”

 

 

.

.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

Published

on

© Dan Motreanu

 

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) i-a solicitat comisarului european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din diaspora atunci când transferă bani în România.

Regulamentul UE privind Plățile Transfrontaliere 2, intrat în vigoare în 2019, urmărește creșterea transparenței plăților care se fac pe teritoriul UE prin obligarea prestatorilor acestor servicii de a prezenta clienților costul total al transferului internațional înainte de efectuarea plății, inclusiv comisioanele de conversie monetară.

„Cu toate acestea, lipsa clarității textului regulamentului a dus la crearea unor diferențe nedorite între plățile efectuate cu cardul și transferurile de numerar sau transferurile bancare. Dacă pentru plata cu cardul clientul cunoaște toate comisioanele aferente tranzacției, nu acelați lucru se întâmplă și atunci când clienții transferă bani prin bancă sau numerar”, a scris Dan Motreanu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului liberal, „este extrem de important ca toți românii și nu numai să cunoască toate costurile pe care le implică transferul efectuat.”

„Aceste informații vor conduce inevitabil și la o mai mare concuranță între furnizorii de servicii și, implicit, la scăderea costurilor pentru transferurile de bani. Astăzi, obiectivul Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, asumat de Uniunea Europeană este de a scădea sub pragul de 3% costul remiterilor de bani”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a fost ales marți drept coordonator al grupului europarlamentar Renew Europe în cadrul Comisiei speciale de luptă împotriva cancerului BECA (Special Committee on Beating Cancer), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În calitate de europarlamentar cu activitate în comisia de Sănătate publică și Mediu (ENVI), eurodeputatul Nicu Ștefănuță și-a asumat o nouă responsabilitate în Parlamentul European în lupta împotriva cancerului, maladie care, conform datelor Eurostat, ar urma să producă decesul a peste 1,3 milioane de europeni doar în anul 2020.

Membrii comisiei vor vota miercuri conducerea acesteia.

Europarlamentarul Renew Europe și-a susținut în fața comisiei candidatura prin care urmărește o serie de obiective pentru Comisia Europeană precum garantarea accesului egal la tratament pentru toți pacienții europeni, indiferent de naționalitate, promovând reducerea costurilor pentru medicație și combaterea penuriei medicamentoase, programe europene de prevenție, promovarea unui stil de viață sănătos, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening la nivelul Uniunii.

“Lupta împotriva cancerului este una dintre marile provocări ale generației noastre. În media și în spațiul public, vorbim despre cancer ca și cum ar fi o singură boală, dar nu este. În realitate, termenul cancer cuprinde un grup destul de mare de diferite tipuri și subtipuri de mutații genetice, ceea ce face ca visul de a găsi un glonț de argint ca singur remediu pentru toate să fie improbabil. Dacă pentru actuala pandemie COVID-19, am putea găsi în cele din urmă un vaccin, nu putem spune același lucru despre cancer, unde avem nevoie de o abordare mai largă. Subcomisia specială pentru combaterea cancerului are misiunea de a analiza diferite modalități prin care să combatem cancerul la nivelul uniunii, de la promovarea programelor de prevenție, la promovarea unui stil de viață sănătos, combaterea fumatului și a consumului de alcool, în special în rândul adolescenților și adulților tineri, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening pentru a crește depistările precoce. De aceea, este crucial bugetul programului de sănătate EU4Health să fie unul substanțial, care să permită atingerea ambițioaselor sale obiective” a declarat Nicolae Ștefănuță.

Nicolae Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache (Renew Europe), ales președinte al Comisiei speciale privind inteligența artificială în era digitală

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache (USR-PLUS, Renew Europe) a fost ales miercuri, prin aclamare, președintele noii Comisii speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală.

Miercuri a avut loc ședința de constituire a Comisiei speciale privind inteligența artificială în era digitală (AIDA).

“Vă mulțumesc pentru încredere și sprijin. Mă angajez să exercit acest mandat cu un maxim de transparență. Sunt convins că suntem aici pentru că credem în potențialul inteligenței artificiale, în transformarea digitală și în oportunitatea pe care o avem ca societăți pe plan global”, a afirmat Tudorache.

Comisia specială pentru inteligență artificială în era digitală va studia impactul și provocările extinderii AI și va propune o foaie de parcurs cu obiective pentru UE în domeniul AI și măsurile care trebuie luate pentru realizarea acestora.

Înființarea comisiei speciale a fost votată în cadrul sesiunii plenare din luna iunie cu o majoritate copleșitoare de de 574 de eurodeputați, în timp ce 41 au votat împotrivă și 72 s-au abținut.

Conform regulilor de procedură ale Parlamentului, mandatul unei comisii speciale (articolul 207 din Regulamentul de procedură) nu poate depăși 12 luni, cu excepția cazului în care Parlamentul prelungește acest termen la expirare. Mandatul unei subcomisii (articolul 212 din Regulamentul) este pe termen nelimitat. Comisiile speciale, comisiile de anchetă și subcomisiile nu pot adopta texte legislative.

Dragoș Tudorache mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ43 mins ago

Klaus Iohannis avertizează: Dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare, România va pierde 3 miliarde de euro fonduri europene. Este un scenariu de groază

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE2 hours ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

U.E.4 hours ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu4 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE6 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending