Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Victor Negrescu: Trebuie accelerată accesarea fondurilor europene destinate reducerii şomajului în rândul tinerilor

Published

on

Deşi în ultimii ani, atât în Uniunea Europeană cât şi în România s-au creat instrumente şi s-au pus la dispoziţie fonduri care să conducă la diminuarea şomajului în rândul tinerilor, România întâmpină în ultima perioadă probleme majore în accesarea şi implementarea acestora, precizează europarlamentarul Victor Negrescu, care consideră ”inacceptabil” faptul că banii UE rămân necheltuiți, în timp ce țara noastră se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, susținând astfel apelul făcut de Consiliul Tinerilor din România în acest sens.
 
negrescu_fsdCa răspuns la problema tot mai îngrijorătoare a şomajului în rândul tinerilor din ultimii ani, Comisia Europeană a creat, la presiunea Parlamentului European, o gamă variată de instrumente şi programe care să reducă amploarea fenomenului în statele membre. Garanţia pentru tineret, Locuri de muncă pentru tineret, Eures job, Erasmus+ etc. sunt o parte dintre cele mai populare programe şi scheme de mobilitate destinate tinerilor. Măsurile iniţiate în România, în perioada 2013-2015, au şansa să contribuie la crearea de noi locuri de muncă și la corelarea sistemului educațional cu cerințele pieței muncii. Dar pentru ca acestea să funcționeze, este imperativ ca banii UE să fie accesați de România. Mă raliez, astfel, apelului făcut recent de Consiliului Tinerilor din România în acest sens. În calitate de cel mai tânăr europarlamentar din România, consider că investițiile în tineret și în crearea de noi locuri de muncă sunt prioritare”, atrage atenţia europarlamentarul, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
 
Victor Negrescu consideră că următorii ani sunt decisivi pentru scăderea ratei şomajului în rândul tinerilor şi că de aceea Guvernul României trebuie să adopte măsuri de accelerare a accesării fondurilor europene disponibile pentru reducerea acestui fenomen.

În gestionarea acestei probleme, Guvernul României trebuie să asigure o gestionare eficientă a fondurilor, astfel încât accesarea să devină mai facilă, iar banii de la UE să fie folosiți de țara noastră. Deşi programul POCU 2014-2020 are alocate, pentru perioada 2015-2016, circa 400 de milioane de euro prin linii de finanţare directe destinate tinerilor NEETs (care nu merg nici la şcoală, nici la serviciu), observăm că în ultima perioadă accesul s-a dovedit a fi cel puțin dificil. În plus, alocarea fondurilor trebuie făcută diferenţiat, ţinându-se cont cu prioritate de acele regiuni în care fenomenul este mai ridicat şi având la bază planuri naţionale foarte bine puse la punct.”
 
Europarlamentarul Partidului Social Democrat atrage atenția că România este obligată să depășească rapid aceste blocaje privind accesarea fondurilor europene pentru a lupta eficient împotriva șomajului în rândul tinerilor.
 
Garanţia europeană pentru tineri, pe care am susţinut-o intens în Parlamentul European, şi care are alocate fonduri consistente, s-a lansat în România prin aplicarea unui program-pilot de care a beneficiat un număr considerabil de tineri. Cu toate acestea, eforturile trebuie continuate şi consolidate, astfel încât fondurile alocate în cadrul acestei scheme în anii viitori să poată fi accesate. Este inadmisibil ca acei bani ai UE să rămână necheltuiți, în timp ce noi ne confruntăm cu problema șomajului”, mai subliniază europarlamentarul Victor Negrescu.

Citiți și:  Consiliul Tineretului din România: Sute de milioane de euro pentru tineri rămân necheltuiți

Victor Negrescu: România are nevoie urgentă de creșterea investițiilor: 6% din PIB pentru educație și sănătate și 1% pentru cercetare

Eurodeputatul Victor Negrescu, înainte de lansarea studiului Fundației Stânga Democratică: ”Sunt bucuros că generaţia mea are aşteptări tot mai mari de la decidenţi şi de la oamenii politici”

Europarlamentarul Victor Negrescu, la Bruxelles: Trebuie să acționăm azi dacă vrem să avem o nouă generație de inovatori

.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, mesaj de ziua NATO în România: Avem în NATO un sprijin important, mai ales în aceste clipe

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a transmis un mesaj cu prilejul zilei NATO în România prin care iterează importanța apartenenției României la Alianța Nord-Atlantică: ”De 16 ani, România este aliat NATO, cea mai puternică alianță politico-militară, apărând cu onoare obiectivele strategice ale Alianței, dar și interesele noastre naționale.”

”Astăzi, avem în NATO un sprijin important, mai ales în aceste clipe, în care toate țările lumii sunt deja în război cu un inamic invizibil”, a mai subliniat președintele Partidului Mișcării Populare în mesajul său.

Potrivit deputatul european, România a devenit s-a alăturat celor ”71 de ani de eforturi susținute spre a asigura pacea și stabilitatea”.

Eugen Tomac se arată convins că solidaritatea și cooperarea vor reuși ”să ne treacă și de această grea încercare.”

Totodată, deputatul european salută și recenta aderare a Macedoniei de Nord, devenind al 30-lea stat membru al NATO: ”Din acest an suntem chiar mai puternici, recenta aderare a Macedoniei întărindu-ne pozițiile în Balcanii de Vest.”

”Suntem mulți, să rămânem uniți”, a fost îndemnul lui Eugen Tomac.


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) atrage atenția asupra crizei COVID-19 în taberele de refugiați

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) atrage atenția asupra crizei COVID-19 în taberele de refugiați.

Parlamentul European subliniază că este necesar ca ”situația refugiaților din Grecia are nevoie de un răspuns coordonat al Uniunii Europene pentru prevenirea răspândirii Covid19”, au spus deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile, se arată în comunicatul oficial.

În contextul în care Europa se confruntă cu provocările crizei coronavirusului, crește și îngrijorarea în legătură cu condițiile de viață ale solicitanților de azil în taberele din insulele grecești.

Situația de la granița eleno-turcă a escaladat la începutul lunii martie, când Turcia a deschis frontierele pentru solicitanții de azil și refugiați, încălcând pactul în domeniul migrației pe care în făcuse în 2016 cu UE.

Într-o reuniune virtuală, comisia pentru libertăți civile a discutat despre situația actuală la frontieră și necesitatea evitării acestei crize umanitare care riscă să se transforme într-o problemă de sănătate publică. Comisia, Frontex și Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE s-au alăturat deputaților europeni, subliniind importanța solidarității UE în atenuarea crizei în creștere.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Europa vine în ajutorul milioanelor de oameni care nu pot merge la muncă pe fondul crizei provocate de pandemie

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, salută inițiativa ”SURE” a Comisiei Europene care vine în sprijinul cetățenilor ce nu pot merge la muncă pe fondul crizei provocate de noul coronavirus.

”Europa vine în ajutorul milioanelor de oameni care nu pot merge la muncă, prin intermediul inițiativei „SURE”, transmite Daniel Buda în mesajul său.

Inițiativa SURE pune la dispoziție 100 de miliarde de euro care îi vor ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire.

Potrivit europarlamentarului, fermierii pot beneficia și ei de aceste măsuri: ”De acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate.”

Daniel Buda subliniază că agricultura și pescuitul din Europa au un ”rol esențial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm.”

”Aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează în consecință lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente și economiile locale susținute de aceste sectoare”, a mai adăugat acesta.

Deputatul liberal mai informează că utilizarea Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime va deveni mai flexibilă, iar statele membre vor putea să ofere sprijin pescarilor, pentru încetarea temporară a activităților de pescuit; fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producției și pentru acordarea de sprijin, organizațiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescărești și de acvacultură.

Europarlamentarul Daniel Buda este membru în cadrul celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Grupul Popularilor Europeni. De asemenea, acesta este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), membru în două delegații, Delegația pentru relațiile cu Mercosur și Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană. Daniel Buda este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) și în Comisia pentru afaceri juridice (JURI).

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending