U.E.
Europol: Terorismul jihadist rămâne cea mai proeminentă amenințare din UE. Numărul atacurilor teroriste finalizate, eșuate sau dejucate s-a dublat în 2022
Published
12 months agoon
Terorismul continuă să reprezinte o amenințare serioasă, iar atacurile de tip jihadist sunt cea mai proeminentă amenințare din UE, se evidențiază într-un raport al Europol, consultat de caleaeuropeana.ro, care arată, că în 2022, blocul european a înregistrat 28 de atacuri finalizate, eșuate sau dejucate. 16 dintre atacuri au fost finalizate, iar patru persoane și-au pierdut viața în mod tragic, două în urma unor atacuri jihadiste și două în urma unui atac terorist de dreapta.
Datele arată că numărul atacurilor teroriste în UE aproape s-a dublat într-un an, în 2021 înregistrându-se doar 15 atacuri față de 28, anul următor. În total, în perioada 2010-2022, atacurile teroriste pe teritoriul UE au făcut 528 de victime.
Raportul, care prezintă situația amenințărilor teroriste și a trendurilor din această arie, relevă că dintre cele 380 de persoane arestate de statele membre ale UE în 2022 pentru infracțiuni legate de terorism, 266 au fost efectuate pentru infracțiuni jihadiste. Acest fenomen este alimentat și de luptătorii teroriști străini care călătoresc spre și dinspre zonele de conflict.
În general, cea mai frecventă infracțiune care a dus la arestare – dintre cele raportate – a fost apartenența la un grup terorist, urmată de planificarea sau pregătirea unui atac. Alți suspecți au fost acuzați de finanțare a terorismului, recrutare și incitare la terorism.
Majoritatea atacurilor teroriste sunt motivate de Jihadul islamic
Trendul s-a menținut constant în 2022, în anul anterior fiind arestate 388 de persoane pentru infracțiuni legate de terorism, mai mult de două treimi dintre ele (260) fiind motivate de ideologia jihadistă.
Narațiunile de propagandă ale Statului Islamic și ale Al-Qaeda nu au cunoscut schimbări notabile. Cu toate acestea, ambele au exploatat preluarea puterii de către talibani în Afganistan pentru a a-și promova propriile narațiuni. Ambele organizații au rămas dornice să să comită atacuri în Occident, în ciuda faptului că filialele lor se concentrau pe probleme locale.
Potrivit unui raport din iulie 2022 al Rețelei privind Conștientizarea Radicalizării (RAN), atacurile teroriste de tip jihadist au o componentă puternică antisemită. În cadrul extremismului islamist, evreii sunt văzuți ca dușmani ai Islamului. Caracteristicile antisemite generale sunt legate de retorica extremistă islamistă: evreii ca fiind personajele negative care distrug ordinea socială armonioasă, tradițională (de exemplu, punând în pericol ordinea morală preconizată de islamism); evreii ca dușman global al tuturor popoarelor și religiilor; evreii ca fiind puternici, care complotează pentru a domina lumea (de exemplu, pentru a distruge islamul); războiul dintre musulmani și evrei este adesea menționat, musulmani care vor cuceri Ierusalimul etc.
De asemenea, o parte specifică a narațiunii folosite de extremiștii islamiști este „inversarea Holocaustului”: Israelul le face palestinienilor ceea ce Holocaustul le-a făcut evreilor. Acest lucru a avut un impact larg asupra ideologiilor și acțiunilor unor grupuri precum Al Qaeda, Al Shabaab și ISIS. Este de așteptat ca componenta antisemită să se accentueze în lumina conflictului exploziv dintre Israel și Hamas, determinat de atacurile teroriste lansate asupra populației israeliene pe 7 octombrie, anul acesta, și amenințarea iminentă a unei incursiuni armate în Fâșia Gaza, populată de palestineni.
Actorii solitari, o amenințare-cheie
Documentul mai arată că actorii solitari rămân o amenințare-cheie. Cele mai multe dintre atacurile comise în 2022 au fost realizate de suspecți care acționau singuri, iar acest lucru este valabil în special pentru atacurile motivate de ideologia jihadistă și de extremismul de dreapta. Cu toate acestea, este de menționat că doar la nivel de acțiune în teren acești actori sunt solitari, anterior atacului ei făcând parte dintr-o comunitatea online care, adesea, joacă un rol esențial, deoarece conectează persoane cu o viziune similară în mod virtual la scară globală. Acest lucru determină radicalizare și oferă acces la rețelele teroriste propagandă teroristă, materiale de instruire și oportunități pentru procurarea de arme și precursori de explozibili.
Utilizarea internetului și a tehnologic în scop propagandist
De asemenea, internetul și tehnologia au rămas un mijloc esențial de propagandă, precum și de radicalizare și de recrutare a persoanelor vulnerabile pentru terorism și extremism violent. Pe lângă platformele de socializare, aplicațiile de mesagerie, forumurile online și platformele de jocuri video, platformele descentralizate par să fi câștigat popularitate în cercurile teroriste și extremiste violente.
În special în mediul online, în ultimii doi ani a fost observată apariția unui extremism violent anti-COVID-19 și antiguvernamental, care nu este afiliat cu activitățile extremiste violente și teroriste tradiționale, în unele state membre și țări din afara UE. Astfel de forme de extremism violent s-au materializat în amenințări deschise, mesaje pline de ură răspândite online și, în unele cazuri, în utilizarea violenței. Printre ținte s-au numărat politicieni, reprezentanți guvernamentali, polițiști, autorități sanitare implicate în gestionarea crizei sau personal din centrele de testare și vaccinare.
În același timp, alte tehnologii avansate care au devenit din ce în ce mai vizibile includ fabricarea și utilizarea armelor tipărite 3D, în special în cadrul scenei de dreapta, și utilizarea de către elementele teroriste a activelor virtuale, în special a criptomonedelor, pentru a-și finanța activitățile teroriste.
Acțiuni împotriva radicalizării online în parteneriat cu marile platforme
Legat de propagarea activității teroriste în mediul online, este de precizat că există un parteneriat public-privat între platforme online, precum TikTok, agențiile de aplicare a legii din statele membre și Europol, care are ca scop abordarea abuzului de internet de către teroriști, prevenirea radicalizării online și protejarea drepturilor fundamentale.
În acest sens, la 28 septembrie, anul curent, actorii menționați au efectuat un exercițiu de detectare a materialelor care glorifică atacurile teroriste din trecut sau autorii acestora. TikTok publică în mod regulat statisticile de eliminare a conținutului privind conținutul de extremism violent în rapoartele sale trimestriale de transparență. Cel mai recent raport arată că TikTok a eliminat în mod proactiv 95 % din conținutul de extremism violent.
În cadrul exercițiului comun, aproximativ 2 145 de conținuturi au fost evaluate și semnalate către TikTok pentru a fi analizate în mod voluntar în raport cu condițiile de serviciu. Printre conținuturile sesizate se numărau elemente legate de jihadism și de extremismul violent de dreapta și de terorism, cum ar fi videoclipuri și meme-uri.
Acțiunea a fost inițiată de Spania și de Unitatea de Sesizare pe Internet a UE, în cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Malta, Portugalia, Suedia și Regatul Unit.
Europol desfășoară acțiuni similare și cu alte platforme online.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
CJUE a decis că toate femeile afgane pot cere statutul de refugiate. Acestea vor putea obține azil în statele membre UE pe baza cetățeniei
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Spania face apel la UE să găsească un compromis cu China în ceea ce privește taxele vamale suplimentare impuse importurilor de vehicule electrice: Sunt multe în joc pentru industria noastră internă
Auditorii europeni: Bugetul și durata programului privind industria de apărare a UE, insuficiente pentru obiectivele stabilite
Aplicarea regulilor Schengen în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime, pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare
INTERNAȚIONAL
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Published
1 hour agoon
October 6, 2024By
REDACTIAPreşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza ce opune armata israeliană şi gruparea palestiniană Hamas, război care a provocat într-un an peste 41.000 de morţi, majoritatea civili, iar populaţia din enclava palestiniană trăieşte o catastrofă umanitară, scrie Agerpres.
„Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza. Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului”, a declarat Macron, în cadrul unui program special la radio France Inter consacrat francofoniei.
Omologul său american Joe Biden a refuzat până în prezent să sisteze livrarea către Israel a armelor şi muniţiilor necesare operaţiunilor militare din Fâşia Gaza, oprind doar un transport de bombe aeriene în luna mai.
În schimb, Regatul Unit a anunţat în septembrie că suspendă unele vânzări de arme către Israel, invocând un „risc clar” ca echipamentele să fie folosite pentru a comite încălcări grave ale dreptului internațional.
Pe plan politic, preşedintele francez a deplâns faptul că nu există niciun progres în direcţia opririi războiului în Fâşia Gaza, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice depuse pentru a obţine o încetare a focului. „Cred că nu suntem auziţi. I-am spus-o din nou prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi cred că este o greşeală, inclusiv pentru securitatea Israelului”, a subliniat Emmanuel Macron.
„O vedem limpede în opinia noastră publică, o vedem într-un mod şi mai teribil în opinia publică din regiune, este practic un resentiment care se naşte, o ură care se hrăneşte din asta”, a mai remarcat Macron.
Cât despre noul front deschis de Israel în Liban împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, Macron a reamintit că „prioritatea este evitarea escaladării”. „Poporul libanez nu trebuie să fie şi el sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”, a insistat el.
După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza într-un război devastator şi sângeros pentru populaţia civilă palestiniană şi care încă nu s-a încheiat, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii în care aparent serviciul israelian Mossad reuşise să implanteze explozivi, i-a decimat conducerea, ucigându-l şi pe liderul ei, Hassan Nasralah, iar luni a lansat şi o ofensivă terestră.
Această ofensivă, descrisă drept „limitată” de către armata israeliană, urmăreşte potrivit acesteia în principal neutralizarea reţelei de tuneluri subterane folosite de Hezbollah, distrugerea stocurilor de arme şi muniţii ale acesteia, concomitent cu blocarea oricăror căi de reaprovizionare şi anihilarea structurilor de comandă şi organizare ale grupării pro-iraniene.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
Published
21 hours agoon
October 5, 2024By
REDACTIAEurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a salutat hotărârea CJUE prin care instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operațional din statul membru de stabilire.
„România a obținut un succes remarcabil la CJUE, prin anularea parțială a unor prevederi din Pachetul de Mobilitate 1. Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele de transport rutier în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie și pentru drepturile șoferilor români”, a scris Gheorghe Falcă, pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului, această victorie vine în urma unor eforturi susținute. „Eu, în calitate de europarlamentar, alături de toți colegii români, ne-am implicat activ în promovarea poziției României la nivel european. Ne-am asumat apărarea intereselor transportatorilor noștri și am insistat pe corectitudine și echitate în reglementările din domeniu”, a subliniat Gheorghe Falcă.
El a amintit că, de-a lungul procesului, a lucrat intens la acest dosar în Parlamentul European, colaborând îndeaproape cu colegii români pentru a susține drepturile șoferilor români și pentru a se asigura că vocea României este auzită.
„Implicarea noastră a fost esențială pentru a promova o poziție fermă și pentru a contracara măsurile care ar fi afectat transportatorii români. Nu trebuie uitat că decizia de a contesta prevederile din Pachetul de Mobilitate 1 a fost luată de guvernul condus de PNL, prin trei acțiuni depuse la 23 octombrie 2020. Astăzi, după 4 ani, rezultatele acestui demers demonstrează că România poate să își apere cu succes interesele la nivel european, atunci când este reprezentată de oameni cu pregătire, curaj și determinare de a apăra drepturile cetățenilor săi”, a conchis Gheorghe Falcă.
INTERNAȚIONAL
Polonia va începe să consolideze apărarea la granițele sale cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului
Published
22 hours agoon
October 5, 2024By
REDACTIAPolonia va începe până la sfârşitul acestui an construirea primelor elemente ale liniilor de apărare consolidate la graniţele sale cu Rusia şi Belarus, a anunţat vineri ministrul adjunct al apărării Cezary Tomczyk, potrivit Agerpres.
Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Varşovia a prezentat în luna mai planuri de a cheltui 10 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari) pentru a-şi consolida frontierele de nord şi de est cu fortificaţii, sisteme de supraveghere, recunoaştere şi antidrone până la sfârşitul anului 2028 pentru a descuraja adversarii sau pentru a ajuta la respingerea unui potenţial atac, relatează Reuters.
„În următoarele trei săptămâni, vom putea efectua primele teste ale elementelor East Shield pe terenurile de antrenament militar poloneze, iar în acest an vom începe să construim primele elemente la frontierele de nord şi de est”, a declarat Tomczyk într-o conferinţă de presă.
De asemenea, el a spus că proiectul va fi dezvoltat în cooperare cu Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi cu forţele britanice şi americane.
Războiul din Ucraina a determinat Polonia să crească cheltuielile pentru apărare la 4,2% din produsul intern brut (PIB) în 2024 şi la 4,7% în 2025.
Întrebat în cadrul aceluiaşi eveniment despre cheltuielile de apărare după 2025, ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat că tendinţa de creştere ar trebui menţinută.
El a spus că recenta escaladare a luptelor din Orientul Mijlociu a fost negativă pentru Polonia, întrucât atenţia lumii, inclusiv a Statelor Unite, să se concentreze mai mult asupra acelei regiuni şi nu asupra regiunii Ucrainei, „ceea ce nu este bine pentru noi”.
Concrete & Design Solutions
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia
Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
Polonia va începe să consolideze apărarea la granițele sale cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru Cotroceni: „Am un crez politic, acela de a uni. Planul pentru România nu poate fi realizat decât împărțind puterea”
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: A te dedica formării unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații
CJUE a decis că toate femeile afgane pot cere statutul de refugiate. Acestea vor putea obține azil în statele membre UE pe baza cetățeniei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.6 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- ROMÂNIA4 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate