Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO Premierul Dacian Cioloș prezent la EUROSFAT 2016. România dezbate înainte de Ziua Europei: Suntem pregătiți pentru examenul de maturitate în UE?

Published

on

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene din 2019 devine, încetul cu încetul, cel mai important subiect de dezbatere în spațiul public românesc. Acest lucru îl confirmă și a 4-a ediție a celui mai mare forum de dezbateri europene din România – Eurosfat – va avea loc pe 6 mai la București, un eveniment ce va parcurge cele mai importante teme europene, dar și cele mai esențiale teme românești în context european.

eurosfat

Eurosfat 2016 va debuta cu sesiunea care își propune să evalueze stadiul pregătirilor românești pentru președinția rotativă din iulie-decembrie 2019. ”Este România pregatită pentru examenul de maturitate în UE? Ameliorarea profilului european al României în perspectiva Președinției Consiliului 2019”, reprezintă tema de deschidere cu care premierul Dacian Cioloș, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner Grubacic (țara ce deține actualmente președinția UE) și Ionuț Sibian, directorul FDSC.

Totodată, cu acest prilej forumul Eurosfat va lansa platforma de sprijin RO2019.

ciolos

Dacian Cioloș

”România se apropie de cel mai important test real de maturitate în Uniunea Europeană: președinția Consiliului în a doua jumătate a anului 2019. Acesta va fi un moment critic, în care țara noastră va trebui să dea dovadă atât de viziune cât și de competență la nivel european, de înalți oficiali bine pregătiți și de o agendă comprehensivă de priorități. Guvernul actual are o viziune despre acest moment și o va discuta la Eurosfat. În același timp, o întrebare va fi și cum poate societatea civilă să vină în sprijinul autorităților pentru a asigura un maxim de potențial pentru momentul respectiv. Acesta este scopul proiectului Ro2019, care va și el discutat în premieră în cadrul acestei sesiuni”, motivează organizatorii.

stella ronner grubacic

Stella Ronner Grubacic

Celelalte sesiuni ale forumului abordează și alte chestiuni importante precum guvernarea deschisă, Uniunea energetică, soluționarea crizei refugiaților, combaterea sărăciei, dezvoltarea urbană și teritorială în România, sustenabilitatea reformelor anti-corupție, potențialul Acordului Transatlantic sau capacitatea administrativă și impactul proiectelor finanțate de UE.

1. Guvernare deschisă: România și Uniunea Europeană (11.00-13.00)

Guvernarea deschisă reprezintă o caracteristică esențială a unui stat democratic și un factor important în procesul de modernizare a activității publice. Încă din 2011, România a aderat la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă și și-a asumat obligația de a promova un guvern mai deschis, eficient și responsabil. În acest context, discuția se va concentra asupra progresului recent realizat de România în deschiderea guvernului și a felului în care această deschidere se asociază cu procese europene deja existente: zona europeană de date deschise, reutilizarea informațiilor sectorului public și serviciile deschise eGovernment.

Vorbitori: Violeta Alexandru (MINISTRU PENTRU CONSULTARE PUBLICĂ ȘI DIALOG CIVIC), Radu Puchiu (SECRETAR DE STAT, CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI), Adrian Baboi-Stroe(SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL JUSTIȚIEI), Andrei Nicoară (CONSILIER, MANAGER AL PORTALULUI NAȚIONAL DE DATE DESCHISE, REPREZENTANT AL GUVERNULUI ROMÂNIEI)

2. Soluționarea crizei refugiaților: Politicile Germaniei și ale României și soluții comune europene (11.00-13.00)

Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare majoră din cauza numărului mare de refugiați care sosesc în Europa, în fiecare zi. Expunerea la afluxul de refugiați variază de la o țară la alta, iar sarcina este distribuită inegal. Unele state, cum ar fi Germania, se confruntă cu un număr ridicat fără precedent, în timp ce altele, cum ar fi România, nu simt încă acelaşi nivel de presiune. Germania a trebuit să se adapteze până în prezent și a implementat rapid strategii de integrare diferite. Pe de altă parte, ca o țară care nu a experimentat criza refugiaților, România trebuie să facă o evaluare privind modul în care ar trebui să se poziționeze.

Vorbitori: H.E. Werner Hans Lauk (AMBASADOR AL REPUBLICII FEDEREALE GERMANIA ÎN ROMÂNIA), Matthias Jobelius (REPREZENTANT AL FRIEDRICH-EBERT-STIFTUNG ÎN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA), Victor Negrescu (MEMBRU AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI REPREZENTANT AL FUNDAȚIEI STÂNGA DEMOCRATICĂ), Christian Flisek (MEMBRU AL PARLAMENTULUI GERMAN – SPD), Leonard Orban (CONSILIER PREZIDENȚIAL PE AFACERI EUROPENE ÎN CADRUL ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE), Ioan Dragoș Tudorache (MINISTRU, ȘEFUL CANCELARIEI PRIMULUI MINISTRU), Rob Visser (FOST DIRECTOR EXECUTIV, BIROUL EUROPEAN DE SPRIJIN PENTRU AZIL EASO)

3. Responsabilitatea socială a întreprinderilor în Uniunea Europeană și combaterea sărăciei: exemplul industriei textile din România (11.00-13.00)

În luna februarie 2016, un articol descriind tratamentul inuman îndurat de lucrătorii din industria textilă și dificultățile cu care se confruntă aceștia a iscat multe controverse în presa românească. Dezbaterea se va concentra pe felul în care Comisia Europeană definește acest concept, studiului efectuat de Comisie în Statele Membre asupra nivelul de responsabilitate socială și metode de încurajare a întreprinderilor de a deveni social responsabile. Intervenanții vor dezbate de asemenea felul în care autoritățile publice pot juca un rol în încurajarea companiilor de a-și asuma această responsabilitate și ce politici ar putea fi adoptate în acest sens pentru a realiza coeziunea societății românești și europene.

Vorbitori: Dragoș Pîslaru (MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECȚIEI SOCIALE ȘI PERSOANELOR VÂRSTNICE), Laura Ștefănuț (JURNALIST), Mihai Lupu (DIRECTOR AL ASOCIAȚIEI FUTURE IN TEXTILES), Mihai Pasculescu (PRIM-VICEPRESEDINTE FEDERAȚIA PATRONALĂ A TEXTILELOR, CONFECȚIILOR ȘI PIELĂRIEI)(TBC), Dana Oancea (DIRECTOR EXECUTIV CSR ROMÂNIA) (TBC), Rosan van Wolveren (FAIR WEAR ROMÂNIA)

4. Viitorul energiei în România și Uniunea Energetică (11.00-13.00)

Oficialii guvernamentali români lucrează până în toamnă să elaboreze o nouă strategie energetică pentru 2016-2030, cu o largă perspectivă asupra anului 2050. Scopul principal este de a fi acceptată de către Parlament și transpusă în lege. Toate deciziile viitoare privind sectorul energetic din România vor fi luată în baza acestui document. Pentru prima dată în România societatea civilă poate participa direct la definirea noii strategii energetice. Dar, cât de mult acest nou set de orientări pentru viitoarele decizii care privesc sectorul energetic din România, se vor alinia la principiile Uniunii Energie?

Vorbitori: Victor Grigorescu (MINISTRUL ENERGIEI), Radu Dudău (DIRECTOR EPG ȘI CONSILIER AL MINISTRULUI ENERGIEI PE STRATEGIA ENERGETICĂ), Alexandru Maximescu (DIRECTOR AFACERI PUBLICE OMV PETROM) & Marius Chiriac (CEO NEXTENERGIES CONSULTANTS), Michele Grassi(DIRECTOR GENERAL AL ENEL ENERGIE ȘI ENEL ENERGIE MUNTENIA), Claudiu Butacu (PREȘEDINTE ASOCIAȚIA SOLAR DECATLON BUCUREȘTI)

5. Coeziunea teritorială europeană și dezvoltarea urbană și teritorială în România (11.00-13.00)

În cadrul acestei dezbateri se va discuta conceptul de coeziune teritorială europeană și implicațiile naționale pentru statele membre ale UE cu privire la adoptarea acestui concept ca a treia dimensiune a politicii de coeziune a UE, alături de coeziunea economică și socială. Discuția se va dezvolta în jurul conceptului de coeziune teritorială și va fi completata cu subiecte de actualitate, precum procesul de europenizare a documentelor naționale și sub – naționale de planificare, și strategii în cazul României; nevoia de reconfigurare administrativ-teritorială, luand în considerare noua structura a populației și a modelelor teritoriale economice cat și cooperarea dintre mediul urban – rural.

Vorbitori: Dr. Arh. Cătălin Sârbu (UAUIM ȘI MEMBRU FONDATOR CDUT), Marcel Ionescu‑Heroiu (SPECIALIST ÎN DEZVOLTARE AL BĂNCII MONDIALE), Dr. Arh. Andrei Mitrea(UAUIM), Teofil Gherca (ȘEF SERVICIU, DIRECȚIA GENERALĂ DEZVOLTARE REGIONALĂ ȘI INFRASTRUCTURĂ, DIRECȚIA POLITICI ȘI STRATEGII, MDRAP)

6. Strategia națională anti-corupție – Cum asigurăm continuitatea și sustenabilitatea reformelor? (14.00-16.00)

Lupta împotriva corupției în România s-a dovedit a fi una dintre cele mai dificile sarcini asumate de țară, în drumul său înapoi în Europa.

Proiectul anticorupție românesc a devenit un exemplu de bune practici pentru țările vecine. Cu toate că cel mai recent raport din cadrul mecanismul de cooperare și verificare al Comisiei Europene confirmă un progres fără precedent, recordul istoric de succes este permanent ameninţat.

Dezbaterea se va concentra asupra Strategiei Naționale Anticorupție, măsurile necesare pentru asigurarea continuității și consolidării reformelor și calea de urmat pentru eliminarea treptată a mecanismului de cooperare și verificare.

Vorbitori: Raluca Prună (MINISTRU AL JUSTIȚIEI), H.E. Gerhard Reiweger (AMBASADORUL AUSTRIEI ÎN ROMÂNIA), Willeke Slingerland (LECTOR/CERCETĂTOR UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE APLICATE SAXION, OLANDA), Dana Gȋrbovan (PREȘEDINTE AL UNIUNII NAȚIONALE A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA), Laura Ștefan (EXPERT ANTICORUPȚIE, EXPERT FORUM), Cornel Călinescu (ȘEF OFICIUL NAȚIONAL DE PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII ȘI COOPERARE PENTRU RECUPERAREA CREANȚELOR PROVENITE DIN INFRACȚIUNI, MINISTERUL JUSTIȚIEI)

7. Sportul: vector al integrării sociale în politici naționale și politici europene (14.00-16.00)

Atelierul își propune să atragă atenția asupra impactului pe care sportul îl poate avea în integrarea socială si combaterea sărăciei dar și să reflecte asupra felului în care diversele politici pentru sport românești pot fi îmbunătățite după practici europene. Dezbaterea se va contura în jurul câtorva experiențe de succes din Romania, care vizează incluziunea socială prin sport și va culmina cu „Prevenirea abandonului școlar prin sport”, un proiect din recent lansatul pachet de măsuri anti-sărăcie al Guvernului României. Pe lângă rezultate și potențialul de multiplicare, vom discuta și despre sprijinul oferit de mediul de afaceri românesc inițiativelor sport pentru toți care nu țintesc înalta performanță sportivă. Nu în ultimul rând, publicul va fi invitat să discute rolul programului ERASMUS+ al UE în domeniul “grassroots sports” împreună cu un reprezentant al Comisiei Europene.

Vorbitori: Valeriu Nicolae (SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL MUNCII ȘI FONDATOR AL POLICY CENTER FOR ROMA AND MINORITIES), Radu Vișan (SECRETAR GENERAL FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE FOTBAL), Mihai Tomescu (CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI ROMÂNIEI PE PROBLEMATICA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI), Mihăiță Papară (MEMBRU AL ECHIPEI NAȚIONALE PARALIMPICE DE IARNĂ A ROMÂNIEI), Mona Nicolici (HEAD OF COMMUNITY RELATIONS & SOCIAL AFFAIRS, PETROM) (TBC), Daniel Dalton (MEMBRU AL PARLAMENTULUI EUROPEAN) (INTERVENȚIE VIDEO)

8. Potențialul TTIP: Impactul asupra economiei românești și standardele de armonizare (14.00-16.00)

Atelierul doreste sa puna in discutie principalele prevederi vizate prin tratatul TTIP dar si stadiul actual al negocierilor. Accentul este pus pe o analiza detaliata a beneficiilor care decurg din tratat, in special asupra comerțului și investițiilor, dar si pe potentialele costuri pentru cetățenii europeni. Această dezbatere este necesară pentru a înțelege mai bine prioritățile de politică comercială ale principalilor actori economici din România și din regiune, precum și beneficiile care decurg din comerțul internațional. Discuțiile au drept scop evaluarea rolului tratatului TTIP în promovarea unui model economic de tip 4.0 în relațiile UE – SUA care aduce cu sine transformări pentru toate modulele din cadrul lantului valoric si necesită un set nou de competențe pe piețele forței de muncă din UE și SUA.

Vorbitori: Mircea Geoană (PREȘEDINTE, INSTITUTUL ASPEN ROMÂNIA)(TBC), Vlad Vasiliu(SECRETAR DE STAT, MINISTERUL ECONOMIEI, COMERȚULUI ȘI RELAȚIILOR CU MEDIUL DE AFACERI), Dean Thompson (ȘEF ADJUNCT DE MISIUNE, AMBASADA STATELOR UNITE LA BUCUREȘTI), Roberto Musneci (SENIOR PARTNER, ȘERBAN & MUSNECI ASSOCIATES, VICE-PREȘEDINTE, INSTITUTUL ASPEN ROMÂNIA), Vasile Iuga (PARTENER, PWC, MEMBRU AL BOARDULUI AIR), Lavinia Andrei (PREȘEDINTE, TERRA MILENIUL III), Andrei Țărnea (DIRECTOR EXECUTIV, ASPEN INSTITUTE ROMANIA)

9. Capacitatea administrativă – Cum să îmbunătățim calitatea și impactul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană: Experiența României și a altor state membre (14.00-16.00)

Experienţa acumulată ȋntre 2007-2013 ne arată că autorităţile române şi europene trebuie să acorde mai multă atenţie calităţii proiectelor finanţate prin fonduri nerambursabile. Există ȋnsă vreo legătură ȋntre capacitatea administrativă a autorităţilor şi a beneficiarilor şi calitatea / impactul proiectelor implementate? Cum poate fi această legătură ȋntărită şi ce soluţii există ȋn această privinţă la nivel european, naţional şi local? Dezbaterea va evalua cum ne situăm astăzi, la aproape 10 ani de la aderare, cu privire la capacitate administrativă şi de absorbţie a autorităţilor şi ce măsuri concrete pot fi luate pentru ca acestea să fie ȋmbunătăţite.

Cristian Ghinea (MINISTRU, MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE), Dan Barna(VICEPREȘEDINTE ASOCIAȚIA BENEFICIARILOR DE FONDURI EUROPENE / PARTENER STRUCTURAL CONSULTING GROUP – FONDURI–STRUCTURALE.RO), Mihaela Toader (DIRECTOR GENERAL, MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE), Victor Giosan (CONSILIER DE STAT, CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU), Prof. John Bachtler (DIRECTOR, EUROPEAN POLICIES RESEARCH CENTRE – EPRC)

Latura culturală

A 4-a ediţie a EUROSFAT va avea şi o latură culturală – Proiecţia documentarului „To Kyma” despre criza europeană a refugiaţilor. Dezbatere cu privire la problemele actuale cu care se confruntă solicitanții de azil

Acest documentar prezintă povestea unui grup de salvamari voluntari spanioli care s-au mutat în insula grecească Lesbos la puţin timp după izbucnirea crizei actuale a refugiaţilor. Cu foarte puţine resurse, aceştia au un singur obiectiv: să salveze vieţile celor care traversează zilnic Marea Egee din Turcia în Grecia în bărci precare, improvizate.

“To Kyma” (“Valul”, în greacă) este un film obligatoriu pentru cei care vor să înţeleagă situaţia dificilă a refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa şi pentru cei care caută componenta umană din spatele cifrelor şi a rapoartelor strategice. Un documentar plin de emoţii, momente dramatice şi poveşti de viaţă uluitoare.

Acesta este urmat în sesiunea de încheiere de un spectacol de teatru –  “În căutarea Europei”

Acest spectacol reprezintă prelegere despre viitoarea generaţie de vizionari ai Europei. În această producţie, regizorul şi actorul olandez Lucas de Man prezintă publicului cele mai de actualitate păreri, probleme şi soluţii ale generaţiei tinere de cetăţeni europeni. O piesă de teatru interactivă care va încerca să răspundă la întrebările: Cine sunt vizionarii de mâine ai Europei? Cum percep aceştia epoca şi societatea noastră? Care este poziţia lor cu privire la problemele de actualitate cu care se confruntă Europa? Ce înseamnă pentru ei schimbarea? Şi, mai ales, ce fac ei pentru a contribui la schimbarea Europei?

Despre Eurosfat

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politică europeană care are loc în România din 2013. Obiectivul forumului este de a reuni politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, activişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri, cercetători, experţi şi cetăţeni interesaţi, în scopul de a dezbate cu privire la aspectele-cheie de pe agenda europeană. În acest an evenimentul se va desfăşura la JW Marriott şi va reuni peste 700 de participanţi.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

  1. Pingback: LIVE VIDEO 6 mai, ora 11.00 ”Soluționarea crizei refugiaților: Politicile Germaniei și ale României și soluții comune europene”, dezbatere în cadrul Eurosfat 2016 | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Institutul Aspen România și Asociația Europuls organizează dezbaterea “Efectele potenţiale ale TTIP: Impactul asupra economiei româneşti şi standardele de armonizare” în cadrul EUROSFAT 2016 | caleaeuropeana.ro

  3. Pingback: LIVE VIDEO 6 mai, ora 11.00 ”Responsabilitatea socială a întreprinderilor în Uniunea Europeană și combaterea sărăciei: exemplul industriei textile din România”, în cadrul EUROSFAT 2016 | caleaeuropeana.ro

  4. Pingback: LIVE VIDEO 6 mai, ora 11.00 ”Responsabilitatea socială a întreprinderilor în Uniunea Europeană și combaterea sărăciei: exemplul industriei textile din România”, în cadrul EUROSFAT 2016 | caleaeuropeana.ro

  5. Pingback: LIVE VIDEO 6 mai, ora 11.00 ”Responsabilitatea socială a întreprinderilor în Uniunea Europeană și combaterea sărăciei: exemplul industriei textile din România”, în cadrul EUROSFAT 2016 | caleaeuropeana.ro

  6. Pingback: VIDEO ”Responsabilitatea socială a întreprinderilor în Uniunea Europeană și combaterea sărăciei: exemplul industriei textile din România”, în cadrul EUROSFAT 2016 | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Bucharest Forum 2021 marchează o dublă aniversare avându-l ca invitat special pe secretarul general al NATO: 10 ani de la organizarea primei ediții și 15 ani de la fondarea Institutului Aspen România

Published

on

© Aspen Institute Romania

Bucharest Forum 2021, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, reunește între 9-10 decembrie, într-un format hibrid (Palatul Parlamentului & online), peste 100 de oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, experți și jurnaliști de prestigiu din Europa, Asia și America, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din București al German Marshall Fund of the US, ediția din acest an se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Camera Deputaților și Reprezentanța Comisiei Europene în România, în calitate de parteneri instituționali.

Invitatul special al ediției din acest an este Jens Stoltenberg, secretar general al NATO. În seara zilei de 8 decembrie, Stoltenberg va lua parte la Gala Aspen pentru Leadership, unde i se va decerna premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori”. Sub conducerea lui Stoltenberg, NATO s-a confruntat cu provocări sporite în domeniul securității, implementând cea mai importantă consolidare a apărării sale colective de după Războiul Rece. Demonstrând calitățile unui model de leadership autentic, Jens Stoltenberg a contribuit la amplificarea sentimentului de solidaritate dintre Aliați, conducând Alianța cu mesajul că unitatea este cel mai important atu al acesteia. Premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” se acordă în fiecare an de către Institutul Aspen România unui lider din sectorul public sau unei organizații internaționale care a excelat în domeniul său de activitate, sprijinind și promovând constant valorile unui model de leadership de excelență (mai multe detalii despre eveniment aici).

© Aspen Institute Romania

A doua zi, pe 9 decembrie dimineața, domnul Stoltenberg va deschide ediția aniversară a Bucharest Forum, alături de Nicolae-Ionel Ciucă – Prim-ministru, Guvernul României, Maroš Šefčovič – Vicepreședinte pentru Relații interinstituționale și prospective, Comisia Europeană, Mircea Geoană – Secretar General Adjunct, NATO, Adina Vălean – Comisar European pentru Transporturi, Cristian Bușoi – Președinte Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Mario Monti – Președinte Comisia Pan-Europeană pentru Sănătate și Dezvoltare Durabilă, Biroul regional OMS pentru Europa & fost Prim-ministru al Italiei,  Mark Davis– Director general pentru România și Bulgaria, BERD, Christian Kettel Thomsen – Vicepreședinte, Banca Europeană de Investiții, Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externe, Guvernul României, Vasile Dîncu – Ministrul Apărării Naționale, Guvernul României, Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Guvernul României, Florin Spătaru – Ministrul Economiei, Guvernul României, David McAllister – Președinte Comisia pentru Afaceri Externe, Parlamentul European, Dragoș Tudorache– Președinte Comisia specială pentru Inteligența Artificială în Era Digitală, Parlamentul European,Cecilia Bonefeld-Dahl – Director general, DIGITALEUROPE, Miguel Berger – Secretar de Stat, Ministerul german de Externe, Olga Algayerova – Secretar executiv al Comisiei Economice pentru Europa, Organizația Națiunilor Unite, Sabin Sărmaș – Președinte Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Camera Deputaților, Steven van Groningen – Președinte & CEO, Raiffeisen Bank, Bogdan Putinică – General Manager, Microsoft, Daniel Dines – Co-fondator & CEO, UiPath, Vivian Salama – Reporter pe Securitate Națională, The Wall Street Journal, Keith Krach – Președinte, Purdue Center for Tech Diplomacy, fost sub-secretar de stat SUA și CEO, DocuSign & Ariba, Achilleas Kanaris – CEO, Vodafone Romînia, Bogdan Putinică – General Manager, Microsoft România, Mihai Ivașcu – CEO & Co-fondator, Modex, Carlo Pignoloni – CEO & Country Manager, Enel România, Sergiu Manea – CEO & Președinte al Comitetului Executiv, BCR.

Cea de-a 10 ediție a Bucharest Forum invită la o analiză profundă și pe termen lung asupra implicațiilor și efectelor competiției între marile puteri în domenii precum tehnologie, securitate, economie și valori umane și societale. Oficiali cu experiență și strategi reputați vor discuta despre ultimele evoluții și strategiile viitoare pentru a progresa, sau cel puțin a limita amenințările la adresa progresului și dezvoltării.

În special, evenimentul va aborda cele două revoluții, digitală şi verde, care vor determina câștigătorii și învinșii competiției geopolitice actuale. Modelele economice din întreaga lume vor trebui să răspundă unor obiective climatice din ce în ce mai ambițioase pentru a rămâne competitive și sustenabile și numai acele state și societăți capabile să se adapteze la această nouă paradigmă vor avea influență pe scena mondială. În același timp, tranziția digitală și inovațiile tehnologice remodelează industrii și perturbă modelele de operare existente. Viitorul va aparține celor capabili să integreze în modelele lor economice noi tendințe în domeniile automatizării, inteligenţei artificiale, schimbului de date și soluțiilor de e-guvernare.  Un alt subiect crucial va fi reziliența, care a devenit noul cuvânt cheie al lumii post-pandemie. Evenimentul va analiza metode de îmbunătățire a rezilienţei societăților democratice în fața unei varietăți de provocări militare şi non-militare.

Totodată, cu ocazia aniversării a 15 ani de la fondarea Institutului Aspen România, va avea loc lansarea Aspen Romanian Global Innovation Network (ARGIN). Inițiativa urmărește să pună în legătură campionii români ai inovației care trăiesc în străinătate și care doresc să ofere îndrumări strategice și sprijin antreprenorilor locali și constructorilor de ecosisteme, pentru a ajuta la formarea următoarei generații de lideri în inovare din țară.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment și lista completă a speakerilor, consultați agenda:https://aspeninstitute.ro/event/bucharest-forum-2021/

În vederea acreditării la acest eveniment, vă rugăm să ne transmiteți un e-mail la adresa press@aspeninstitute.ro.

Bucharest Forum 2021 se bucură de sprijinul a numeroși parteneri:

  • Knowledge Partners: The Aspen Institute, Institut Aspen France, Aspen Ananta Centre India, EY Romania, Purdue Center for Tech Diplomacy
  • Parteneri principali: Vodafone, Microsoft, Mastercard, UiPath, Modex, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank Romania, Enel
  • Parteneri: OMV Petrom, Banca Transilvania, MOL, Rompetrol, Neolife, SOCAR, Reveal Marketing Research
  • Parteneri Media: AGERPRES, CaleaEuropeana.ro

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Mike Bezos, Yo-Yo Ma, Laura Lauder, Paul Anderson, Mircea Geoană, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Javier Solana.

German Marshall Fund of the US are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

Continue Reading

EVENIMENTE

LSE IDEAS a organizat împreună cu New Strategy Center, Elcano Institute și NUPI, evenimentul online dedicat noului Concept Strategic al NATO

Published

on

© NSC

LSE IDEAS (Marea Britanie) a organizat împreună cu New Strategy Center, Elcano Institute (Spain), Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI) un eveniment online dedicat noului Concept Strategic al NATO, într-un context marcat de multiple provocări pentru Alianța Nord-Atlantică, se arată în comunicatul oficial.

Dezbaterea a pus accent pe nevoia unei abordări unitare și integrate a amenințărilor ce vizează regiuni vitale pentru securitatea NATO, începând de la zona arctică, apoi Flancul Estic de la Marea Baltică la Marea Neagră și Mediterana de Est, precum și Flancul Sudic. Noul concept strategic trebuie să reflecte o asemenea abordare, pentru a face față eficient multiplelor provocări clasice și mai ales de tip hibrid.

Dezbaterea a fost moderată de Dr. Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert New Strategy Center, și i-a avut pe ca speakeri ambasadorul Cristian Diaconescu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, Tom McKane, Senior Visiting Fellow, LSE IDEAS, Dr. Karsten Friis, Coordonatorul grupului de cercetare în apărare și securitate, NUPI, Peter Watkins, Visiting Senior Fellow, LSE IDEAS și Dr. Charles Powell, Directorul Elcano.

Discuțiile au vizat și modul în care NATO și UE vor trebui să coopereze, evoluția relației transatlantice în contextul unor unor subiecte care au generat opinii divergente, cum ar fi acordul AUKUS sau proiectul european de autonomie strategică.
În plus, discuția a abordat și locul pe care îl are reziliența în sarcinile de bază ale Alianței, modul în care eforturile de autonomie strategică europeană pot fi armonizate cu misiunile NATO și ce atitudine trebuie să aibă Alianța față de Rusia sau China.

Citiți și: New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Published

on

New Strategy Center organizează 5 dezbateri online în perioada 9-20 decembrie 2021, pentru a marca un moment cu un impact uriaș la nivel internațional, 30 de ani de la dispariția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În seara zilei 25 decembrie 1991, liderul sovietic Mihail Gorbaciov demisiona din funcția de Președinte al URSS iar Uniunea Sovietică înceta să mai existe, la 69 de ani de la constituirea sa.

Cu această ocazie lua sfârșit competiția acerbă dintre SUA și URSS, dintre capitalism și comunism, încheindu-se astfel Războiului Rece, prin ieșirea de pe scena mondială a Uniunii Sovietice. Acest eveniment istoric a schimbat destinul statelor europene ce au aparținut lagărului comunist, astăzi acestea devenind parte a NATO și UE. Fostele republici sovietice au avut un destin diferit, de la state ce aparțin acum spațiului euro-atlantic, așa cum sunt statele baltice, la state care încă luptă să iasă de pe orbita de influență a Moscovei, uneori cu prețul unui conflict deschis, așa cum s-a întâmplat cu Georgia și Ucraina, până la state care sunt parte a sistemului de alianțe politico-militare ale Federației Ruse, precum Armenia, Kirghizia sau Tadjikistan. Impactul destrămării URSS continuă să fie resimțit și astăzi de țările din regiune.

Dezbaterile NSC vor aborda momentul istoric al destrămării URSS și efectele imediate și pe termen lung, evaluările și percepția din acel moment din Statele Unite, apoi din Europa de Vest, din state ale fostului Tratat de la Varșovia, apoi din Rusia. Ultimul panel va fi dedicat unei analize a modului în care spațiul post-sovietic a evoluat, fiind avute în vedere statele baltice, Republica Moldova și Armenia, state cu evoluții și parcurs istoric diferite.

Această serie se adresează nu doar mediului instituțional și academic, ci mai ales tinerilor preocupați de istorie, relații internaționale și politici de securitate. În acest fel, New Strategy Center își propune să contribuie la dezvoltarea culturii de securitate din România, ajutând liderii de peste 20 de ani ai țării noastre să înțeleagă efectele și consecințele unui moment cu adevărat istoric.

Cele cinci conferințe online vor avea un caracter public și vor fi transmise live de Calea Europeană, partener media al acestei serii de dezbateri, precum și pagina oficială de Facebook și pe site-ul New Strategy Center.

1. The Fall of the USSR and the End of the Bipolar World

În data de 9 decembrie 2021, între orele 16:00 – 17:30, va avea loc prima dezbatere din seria dedicată dispariției Uniunii Sovietice, avându-se în vedere impactul asupra SUA. Intitulată „The Fall of the USSR and the End of the Bipolar World”, această conferință va beneficia de expertiza unor reputați speakeri americani: Dr. Russell Berman, profesor la Stanford University, ambasadorul Victor Jackovich, primul ambasador al SUA in Bosnia si Herzegovina, si fost ambasador in Slovenia, și Dr. Phil Petersen, Președinte al Centre of New Generation Warfare, SUA. Moderator al evenimentului va fi Gl. mr. (Rez.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.

2. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on Western Europe

A doua dezbatere din seria organizată de New Strategy Center va avea loc în data de 13 decembrie, între orele 16:00 – 17.30. Discuția va avea în vedere percepția Europei Occidentale asupra acestui eveniment istoric, participanți la această dezbatere fiind Dr. Christopher Coker, Director London School of Economics IDEAS, Marea Britanie, dl. Jean-Christophe Bas, fondator al think-tank-ului Global Compass, Franța, și Generalul (Rez.) Vincenzo Camporini, Scientific Advisor al Institului de Afaceri Internaționale – IAI, Italia. Moderator al discuției va fi Ambasadorul (Rez.) Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.

3. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Consequences for Russia

Cum au trăit rușii disoluția URSS, ce speranțe și-au pus în evoluția propriului stat și cum s-a ajuns ca actualul lider rus de la Kremlin, Vladimir Putin, să considere că „dispariția URSS a fost cel mai mare cataclism geopolitic al secolului XX” vom afla de la Dr. Andrei Illarionov, un eminent economist rus, fost consilier pe probleme economice al președintelui Putin între 2000-2005., în prezent Senior Fellow în cadrul Center of Security Policy, Washington DC, SUA. Dezbaterea va avea loc în data de 15 decembrie, între orele 16:00 – 17:30, și va fi moderată de ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al New Strategy Center.

4. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Former States of the Communist Camp

În data de 17 decembrie, între orele 16:00 – 17:30, cea de-a patra dezbatere va evalua percepția din fostele statele comuniste ale Tratatului de la Varșovia asupra momentului dispariției Uniunii Sovietice. Cum vedeau românii, bulgarii sau polonezii evenimentele de la Moscova din 1991 vom afla dintr-o discuție moderată de Dr. Dan Dungaciu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, care îi va avea alături pe. ambasadoarea Elena Poptodorova, vicepreședinte al Atlantic Club, Bulgaria, fost ambasador al Bulgariei în SUA, ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al NSC și primul ministru de externe al României de după căderea regimului comunist de la București, și Dr. Przemysław Żurawski vel Grajewski, consilier al ministrului Aafacerilor Externe din Polonia si membru al Consiliului Consultativ al Centrului pentru Studii Estice – OSW din Polonia.

5. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Post-Soviet Space

Ultima conferință din seria „30 Years Since the Dissolution of the USSR” va avea loc în 20 decembrie, între orele 16:00 – 17:30. Vom vedea cum au perceput oamenii din unele foste republicii sovietice momentul puciului de la Moscova din august 1991, ultimele încercări de salvare a Uniunii Sovietice de către Gorbaciov, dispariția URSS , dar și cum au evoluat, unele atât de diferit, fostele membre ale colosului sovietic. Despre ștergerea identității naționale în încercarea de a fonda un om nou sovietic și despre cum s-au răzbunat națiunile componente ale URSS, despre apariția conflictelor înghețate și încercările Moscovei de a-și menține sfera de influența cu orice preț vom afla de la dl. Raivo Vare, fost ministrul al Transporturilor si Comunicatiilor din Estonia in perioada 1990-1992, dl. Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, Dr. Alexander Iskandaryan, Director al Caucasus Institute, Armenia. Evenimentul va fi moderat de dl. George Scutaru, Director General al New Strategy Center.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.10 mins ago

Președinta BCE, Christine Lagarde, se declară încrezătoare că Olaf Scholz va lucra „din greu” pentru consolidarea Uniunii Europene

ROMÂNIA34 mins ago

Președintele Klaus Iohannis: Ziua Constituției, un bun prilej de a conștientiza că responsabilitatea dezvoltării și modernizării societății noastre este una comună

RUSIA35 mins ago

Emmanuel Macron va discuta cu președinții ucrainean și rus ”în următoarele zile” pentru a evita o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL UE39 mins ago

EPSCO: Miniștrii sănătății au adoptat 4 domenii prioritare privind consolidarea UE a Sănătății: Accesul la medicamente și combaterea cancerului, printre priorități

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Convorbire de “gradul zero” Biden-Putin: SUA avertizează Rusia cu “măsuri severe” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, Moscova cere garanții că NATO nu se va extinde spre Est

POLITICĂ17 hours ago

Președintele PMP, în vizită la Sofia: Cristian Diaconescu a prezentat așteptările României cu privire la reacția NATO la amenințările de pe flancul estic

Daniel Buda18 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia pentru dezvoltare regională din PE recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE

ROMÂNIA18 hours ago

Ministerul Finanțelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Summitul “Nutriție pentru Dezvoltare” de la Tokyo: UE promite 2,5 miliarde de euro pentru combaterea malnutriției împreună cu țările partenere, în următorii patru ani

ENGLISH19 hours ago

Dan Cărbunaru has been appointed spokesperson of the Romanian Government by Prime Minister Nicolae Ciucă

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending