Connect with us

SĂNĂTATE

Eurostat: 78% din persoanele care lucrează în sectorul sănătății sunt femei

Published

on

© Captură de ecran EPP video

În al treilea trimestru al anului 2020, 14,3 milioane de persoane lucrau în sectorul medical în întreaga Uniune Europeană, iar 78% dintre aceștia erau femei, potrivit datelor Eurostat

Aceste locuri de muncă în domeniul sănătății includ medicii (1,8 milioane), asistenții medicali, moașele (4,4 milioane, din care 2,7 milioane sunt asociați), lucrătorii din îngrijirea personală (3,9 milioane), alți profesioniști din domeniul sănătății și asociații (4,1 milioane). În ultimul an, acești lucrători au fost în prima linie împotriva COVID-19.

© Eurostat

De asemenea, marea majoritate a lucrătorilor din domeniul sănătății din UE erau femei (78%). În toate statele membre ale UE, această pondere variază de la 61% în Grecia la peste 90% în Estonia și Letonia.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă: Banii europeni din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin 

Published

on

© captură video/ Ministerul Sănătății - video

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a particpat ieri, 29 aprilie, la dezbaterea organizată de deputatul USR PLUS, Cătălin Teniță, privind imunizarea anti-HPV (Human Papiloma Virus), un capitol la care România nu excelează deloc, având patru campanii de vaccinare eșuate până în prezent, fiind și statul Uniunii Europene cu cea mai mare rată de mortalitate a cancerului de col uterin.

Ioana Mihăilă a declarat că în acest an Ministerul Sănătății a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar și-a exprimat încrederea că obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„În acest an Ministerul Sănătații a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR. În PNRR am introdus întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infecția cu HPV. Screeningul e bine să fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială. Și tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afișeze mai ușor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani”, a susținut Ioana Mihăilă în întervenția sa.

Citiți și: 10 priorități europene pentru noul Ministru al Sănătății

De asemenea, prin europarlamentarul Alin Mituța, Ioana Mihăilă a întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziție centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19: „Anul acesta fiica mea va fi vaccinata anti-HPV, are 13 ani și așteaptă cu nerăbdare, iar la școala ei îndemn mamele să aibă curaj să își vaccineze fetițele și băieții”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Citiți și: Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să lanseze achiziții europene de vaccinuri HPV: România are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin din Europa

La rândul său, europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost lansat planul de acțiune europeană împotriva cancerului. Unul dintre obiectivele ambițioase ale planului este o rată de vaccinare anti-HPV de 90% în rândul tinerelor cu vârsta între 11-14 ani din UE. Europarlamentarul a transmis că un rol important în procesul de vaccinare îl are informarea părinților.

„Observăm că în UE există o epidemie de cancer, 25% dintre cazurile mondiale ale teribilei maladii sunt pe continentul european. Vaccinarea anti-HPV este necesară și în rândul băieților fiindcă și ei sunt un agent de transmisie. Este o inegalitate de tratament de neacceptat. Lupt la Bruxelles pentru un registru al inegalităților care să arate lipsa medicamentelor din anumite state membre. Este un lucru important deoarece sunt state în care medicamentele anti cancer se găsesc rar. Achiziția vaccinului de la nivel european în tratarea cetățenilor s-a dovedit deja eficace în combaterea crizelor, cum este cea de COVID-19. E necesară și împotriva virusului HPV”, a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Specialiștii prezenți la dezbatere au prezentat date conform cărora 95% dintre femeile din România au auzit de cancerul de col uterin, 84% dintre femei cred ca poate fi vindecat și 83% cred ca poate fi prevenit. Informații care arată deschiderea către o posibilă vaccinare anti-HPV, dacă acesta ar fi asigurat gratuit.

Soluțiile transmise de specialiștii prezenți la dezbatere:

  • Gratuitatea vaccinului: Costurile sunt prea mari pentru femeile din România;
  • Acțiuni de prevenție: Informarea cetățenilor privind educația pentru sănătate, introducerea materiei în școli;
  • Extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani: Este o datorie pe care România trebuie să o plătească față de tinerele care au crescut și nu s-au vaccinat;
  • Vaccinarea băieților: Este o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă și ei sunt purtători ai virusului;
  • Crearea unei platforme de vaccinare: Similară celei pentru COVID-19, unde părinții să-și programeze copiii și medicii de familie să programeze pacienții care vor să fie vaccinați. Astfel și Ministerul Sănătății va ști care este necesarul de doze pentru țara noastră.

„Sunt cinci familii care suferă în fiecare zi și rămân neconsolate pentru toată viața din cauza virusului”, a transmis deputatul USR PLUS Cătălin Teniță la încheierea dezbaterii privind imunizarea anti-HPV, inițiatorul dezbaterii.


În prezent, în România se derulează o campanie slabă de informare privind vaccinarea antiHPV, autoritățile din domeniul sănătății au avut 4 tentative eșuate de informare și prevenție în 12 ani, dar în același timp ne clasăm pe primul loc în UE la cazurile mortale provocate de cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în 80% din cazuri.

Citiți și România, țara cu cea mai mare rată a mortalității la cancerul de col uterin din UE

O nouă campanie de vaccinare împotriva HPV ar putea și ar trebui să aibă loc în România în următoarea perioadă, odată cu implementarea Planului european de combatere a cancerului, care are ca obiectiv vaccinarea a 90% din populația țintă a UE, ceea ce înseamnă atât fete adolescente, cât și băieți adolescenți.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis statelor membre că vor avea mereu parte de sprijinul UE în ceea ce privește vaccinare anti-hpv. În prezent, vaccinul HPV nu este obligatoriu, în foarte puține cazuri este recomandat fetelor adolescente și în cele mai rare cazuri este și administrat.

Citiți și: Ziua Internațională de Conștientizare a HPV. România, țara cu cea mai mare rată a mortalității la cancerul de col uterin din UE

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Published

on

© captură video/ Ministerul Sănătății - video

Noul ministrul al Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat miercuri, în prima conferință de presă susținută după preluarea mandatului, prioritățile sale imediate, și anume: atragerea de fonduri europene, creșterea accesului la servicii medicale de bază și reforma managmentului spitalelor, potrivit Agerpres

”Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele trei priorități:

– Atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate; în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus investiţii de 2,6 miliarde euro în infrastructura spitalicească;

– Creşterea accesului la servicii medicale de bază; în acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate şi caravane medicale;

– Reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate”, a detaliat aceasta.

Citiți și:
10 priorități europene pentru noul Ministru al Sănătății

Pentru a rezolva problema ocupării funcțiilor de conducere de ”oameni bine pregătiți”, Ioana Mihăilă a anunțat că va continua ”concursurile la casele județene de asigurare”, argumentând că ”nu este un moft, ci o necesitate competența în funcții de conducere”.

”Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie unul de succes. La fel, vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcţii de management în sistemul sanitar. Proiectele MS din următoarea perioadă se vor subscrie în principal acestor trei priorităţi”, a afirmat ministrul.

Potrivit acesteia, managementul ”defectuos şi lipsa de coordonare” dintre diferite niveluri de asistenţă medicală au dus la situaţii precum transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor.

”Avem o şansă istorică de a remedia măcar o parte din aceste probleme în perioada următoare”, a spus noul ministru.

Ioana Mihăilă, propusă de USR PLUS, a depus jurământul miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție

În cadrul ceremoniei, șeful statului le-a cerut guvernanţilor mai puţine dispute şi mai mult dialog, mai puţină patimă politică şi mai multă responsabilitate, mai puţin orgoliu şi mai multă colaborare, transmiţând că prioritatea zero este lupta împotriva pandemiei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la Palatul Cotroceni, la ora 18:15, iar șeful statului va susține declarații de presă la ora 19:00.

Ioana Mihăilă a fost propusă de USR PLUS pentru această funcţie.

“Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit unui comunicat transmis de USR PLUS, informează Agerpres.

Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 şi este de profesie medic primar endocrinolog. Ea a fost numită în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2021.

În această calitate, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

POLITICĂ35 seconds ago

Marcel Ciolacu salută acordul liderilor UE privind Europa socială: PSD și stânga europeană au susținut mereu că statul are rolul de a avea grijă de cetățeni

NATO1 hour ago

România a început retragerea din Afganistan: Primii militari români au revenit acasă. Retragerea celor peste 600 de soldați se va încheia la 11 septembrie

NATO1 hour ago

A început Steadfast Defender 21: Peste 9.000 de soldați NATO testează mobilitatea militară a Alianței din America de Nord și până în Marea Neagră

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: “Anglo-saxonii să pun capăt interdicțiilor la export. Altfel punem carul înaintea boilor”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.5 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ5 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ6 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.6 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending