Connect with us

U.E.

Eurostat: Eradicarea sărăciei, sănătatea, calitatea educației și independența justiției mențin România la coada clasamentului european privind asigurarea unui viitor sustenabil

Published

on

©️ Calea Europeană

Uniunea Europeană a făcut progrese în ultimii cinci ani spre asigurarea unei Europe sustenabile în contextul îndeplinirii obiectivelor privind dezvoltarea durabilă până în 2030, obiective al căror țel per ansamblu este îmbunătățirea calității vieții tuturor și care prevăd schimbări legate de drepturi sociale, sănătate, mediu, economie, antreprenoriat, justiție și instituții consolidate, educație și formare sau reducerea inegalităților, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat în baza unui document de reflecție pe această temă publicat de Comisia Europeană.

Cu toate acestea, deși toate statele membre au înregistrat progrese în legătură cu cele 17 obiective de dezvoltare la care face referire documentul Comisiei, România se află în continuare printre statele în care saltul calitativ către un viitor sustenabil pentru cetățeni a fost mai timid. Mai jos, puteți consulta situația țării noastre cu referire la patru obiective privind dezvoltarea durabilă până în 2030.

Eradicarea sărăciei în UE

Obiectivul privind eradicarea sărăciei în UE  prevede prosperitate comună și cel puțin un nivel de bază de viață și prestații pentru protecția socială pentru toți oamenii, inclusiv pentru cei mai săraci și cei mai vulnerabili. Pentru a impulsiona oamenii să se ridice din sărăcie, statele membre trebuie să asigure drepturi egale și acces la resursele economice și naturale, precum și la tehnologie, proprietate și servicii de bază și financiare. De asemenea, obiectivul prevede sprijinirea comunităților afectate de conflicte și dezastre legate de climă și subliniază angajamentul politicilor și mobilizarea resurselor ca pârghii esențiale pentru accelerarea eradicării sărăciei.

România are al doilea cel mai ridicat nivel al riscului de sărăcie și excludere socială în rândul populației din UE, după Bulgaria (38,9%), cu un procent de 35,7% în condițiile în care media europeană este de 22,4%. 

Cu toate acestea, dacă ne uităm la condițiile de trai din locuințe, România se situează aproape de coada clasamentului statelor membre în care oamenii trăiesc în condiții precare, cu un procent de doar 11,1% raportat la totalul populației și în condițiile în care media europeană este de 13,3%, iar cele mai afectate state, precum Cipru (29,3%), Portugalia (25,5%) și Ungaria (24,8%) înregistrează niveluri duble ale precariății condițiilor de trai din gospodării. 

Sănătate și bunăstare 

Obiectivul privind asigurarea sănătății și bunăstării fizice a cetățenilor europeni își propune să asigure sănătatea și starea de bine pentru toate vârstele, prin îmbunătățirea sănătății actului de reproducere sau sănătății mamei și copilului; stoparea epidemiilor și a bolilor transmisibile majore; și reducerea bolilor netransmisibile și mentale. Principalele premise pentru îndeplinirea acestor obiective sunt acoperirea universală a sănătății; accesul la servicii de îngrijire a sănătății sexuale și de reproducere și la medicamente și vaccinuri sigure, accesibile și eficiente pentru toți. 

În acest caz, Eurostat traduce obiectivul prin raportarea la speranța la viață la naștere (numărul mediu de ani pe care o persoană se poate aștepta să-l trăiască  de la naștere dacă este supus condițiilor actuale de mortalitate pe tot restul vieții) și neîndeplinirea nevoilor de a se supune unor controale și îngrijiri medicale.

În România, speranța de viață la naștere este de 75,3 ani, mult mai mică comparativ cu media europeană de 81 de ani. În plus, în România, speranța de viață la naștere este mai mare cu 7,4 ani pentru femei față de bărbați, țara noastră situându-se astfel în top cinci state membre ale UE în care se înregistrează diferențe seminificative între cele două genuri. 

În ceea ce privește efectuarea controalelor și tratamentelor necesare, românii cu vârste de peste 16 ani au raportat unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE privind nesatisfacerea nevoilor medicale, cu un procent de 4,6% din totalul populației adulte. România este depășită în acest clasament de Estonia (11,8%), Grecia (10%) și Letonia (6,2%). 

Educație de calitate

Obiectivul caută să asigure accesul la o educație echitabilă și de calitate în toate etapele vieții. Pe lângă calificările formale,  este necesară creșesterea numărului tinerilor și adulților care au competențe relevante pentru ocuparea forței de muncă, locuri de muncă decente și antreprenoriat. 

În acest caz, Eurostat ia ca indicator numărul celor care abandonează formele de educație terțiară și de pregătire în muncă din categoria tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 ani.

În România, numărul celor care nu mai urmează nicio formă de pregătire sau care abandonează formele de educație terțiară și de pregătire este de 16,4% raportat la categoria de vârstă menționată.  Comparativ cu media europeană de 10,6%, procentul atribuit României o situează în top 3 state membre în care tinerii între 18 și 24 de ani nu mai urmează sau renunță la pregătirea adițională educției primare și secundare în vederea inserției pe pe piața muncii, după Spania (17,9%) și Malta (17,5%). 

De asemenea, în România, procentul de tineri între 15 și 29 de ani care nu sunt încadrați profesional și care nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) este al patrulea cel mai ridicat din UE, situându-se la 17%, după Italia (23,4%), Grecia (19,5%) și Bulgaria (18,1%). Media europeană este de 12,9%. 

Pace, justiție și instituții consolidate

Obiectivul prevede asigurarea unor societăți pașnice și inclusive bazate pe respectarea drepturilor omului, a statului de drept, pe protecția celor mai vulnerabili și pe buna guvernare la toate nivelurile. De asemenea, prevede instituții transparente, eficiente și responsabile, care promovează legi și politici nediscriminatorii, combate corupția, mita și criminalitatea organizată și previn violența, terorismul și criminalitatea. 

Potrivit Eurostat care citează Transparency International, în ceea ce privește indicele percepției corupției, în România, cetățenii consideră că trăiesc într-o țară destul de coruptă, cu 47 de puncte pe o scară de la 0 la 100, unde 0 înseamna ,,foarte corupt” și 100 ,,deosebit de curat”. La polul opus, se află cetățeni din state membre precum Danemarca, Finlanda și Suedia, care consideră că țara lor este foarte puțin coruptă, cu peste 85 de puncte raportat la nivelul percepției. 

De asemenea, în ceea ce privește independența sistemului judiciar, în România doar 40% din totalul populației consideră că justiția este cât de cât independentă, percepție care diferă foarte mult față de cea a cetățenilor din state membre precum Danemarca, Austria, Finlanda și Suedia, unde peste 80% din populație consideră că sistemul de justiție este complet independent. În acest caz, media UE se situează la 56% din totalul populației. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Ziua iubitorilor de carte. Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților o biblioteca virtuală despre politici UE și relații internaționale

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților din Uniunea European[ o bibliotecă virtuală multilingvă cu articole și cărți ce conțin informații despre politici europene, drept, economie și relații internaționale, informează Reprezentanța Comisiei Europene într-o postare pe Facebook.

Biblioteca virtuală este disponibilă pe pagina Parlamentului European, iar pentru a putea accesa articolele și cărțile disponibile fiecare utilizator trebuie să își creeze un cont.

Biblioteca este disponibilă aici.


În fiecare an, la 9 august este celebrată Ziua iubitorilor de carte este sărbătorită pe 9 august în fiecare an.

Aceasta este o sărbătoare neoficială cu scopul de a încuraja bibliofilii să sărbătorească lectura și literatura.

Oamenii sunt sfătuiți să-și lase smartphone-urile și orice distragere tehnologică posibilă deoparte și să citească o carte.

Ziua iubitorilor de carte este recunoscută largă la nivel mondial însă originea sa rămâne necunoscută.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii la Beirut: Franța și ONU găzduiesc duminică o videoconferință a donatorilor cu participarea președintelui SUA Donald Trump și a Uniunii Europene

Published

on

© European Union 2020

Videoconferinţa donatorilor în sprijinul Libanului, a cărui capitală Beirut a fost devastată în această săptămână de explozii de proporţii, va avea loc duminică la 12:00 GMT (15:00, ora României), coorganizată de ONU şi de Franţa, a transmis preşedinţia franceză pentru AFP, informează Agerpres.

Conferința anunțată de președintele francez Emmanuel Macron în urma vizitei sale la Beirut îi va avea alături și pe președintele SUA Donald Trump, pe președintele Consiliului European Charles Michel, dar și Comisia Europeană.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că va participa duminică la o videoconferinţă internaţională a donatorilor în sprijinul Libanului, ca urmare a unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu omologul său francez Emmanuel Macron.

De asemenea, președintele Consiliului European Charles Michel i-a urmat lui Macron și a devenit sâmbătă al doilea lider internațional care s-a deplasat la Beirut pentru a transmite solidaritatea Uniunii Europene cu poporul libanez.

Și România a demonstrat solidaritate cu Libanul, trimițând la Beirut două aeronave ale Forțelor Aeriene Române încărcate cu opt tone de materiale medicale conținând 2.000 de doze de antibiotice.

Prin această decizie, România a răspuns pozitiv și apelului lansat de președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care i-au îndemnat joi pe cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană să sprijine Libanul. De asemenea, Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Un incendiu izbucnit marţi într-un depozit unde erau stocate de şase ani peste 2.700 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a provocat o deflagraţie enormă care s-a soldat cu 154 de morţi, peste 5.000 de răniţi, zeci de dispăruţi şi sute de oameni rămaşi fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, la Beirut: Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană, dar unitatea internă este esențială

Published

on

© European Union 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel a transmis sâmbătă solidaritatea Uniunii Europene cu poporul libanez, în cursul unei vizite pe care a efectuat-o la Berlin, fiind al doilea lider internațional care s-a deplasat în capitala Libanului în urma celor două explozii devastatoare din data de 4 august, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

“Sunt atins de vitejia poporului libanez care a fost lovit de această tragedie într-un context deja dificil. UE este un prieten și partener de lungă durată. Suntem în deplină solidaritate cu Libanul mai mult ca niciodată în aceste momente dificile”, a spus Charles Michel, care a vizitat portul Beirut și care s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

El a solicitat o anchetă independentă pentru a arunca lumină asupra cauzelor acestei catastrofe și a oferit expertiză europeană.

Președintele Michel a repetat disponibilitatea UE de a continua acordarea de asistență urgentă pentru a ajuta oamenii din Liban.

UE și-a activat deja mecanismele de urgență și a mobilizat 33 de milioane de euro pentru nevoile de urgență și peste 250 de salvatori din statele membre europene sunt la fața locului. De asemenea, au fost puse la dispoziție tone de provizii de urgență și vor urma mai multe.

Împreună cu președintele Comisiei Europene, președintele Michel a cerut tuturor statelor membre ale UE să își intensifice sprijinul pentru Liban atât pentru nevoile imediate, cât și pentru reconstrucția pe termen lung. 

În timpul vizitei sale, președintele Consiliului European s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

Unitatea și stabilitatea Libanului sunt cu atât mai cruciale astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru întreaga regiune. De asemenea, președintele Michel a subliniat importanța reformelor structurale în conformitate cu planul de reformă al guvernului și cu angajamentele internaționale ale Libanului și așa cum a cerut poporul libanez. Este necesar urgent un acord cu Fondul Monetar Internațional. Prin urmare, a solicitat măsuri concrete pentru reformarea sistemului financiar și adoptarea de măsuri anticorupție.

“Forțele politice locale ar trebui să profite de oportunitate și să se unească în jurul unui efort național pentru a răspunde nevoilor imediate, dar și provocărilor pe termen lung cu care se confruntă țara. Este important pentru Liban să pună în aplicare reformele structurale fundamentale. Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană în acest efort – dar unitatea internă este esențială”, a conchis Charles Michel.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending