Connect with us

U.E.

Eurostat: Exporturile României au scăzut în primele șase luni ale acestui an cu 18%, înregistrând a treia ce mai mare scădere din UE, după Luxemburg și Franța

Published

on

© European Communities, 1996

România se situează pe locul trei în clasamentul statelor UE care au înregistrat în primele șase luni ale anului cele mai drastice scăderi ale valorii exporturilor, clasamentul fiind completat de Luxemburg și Franța, arată datele publicate de Eurostat.

Măsurile introduse de statele membre menite să limiteze răspândirea noului coronavirus au continuat și în luna iunie să aibă urmări asupra comerțului internațional cu bunuri, deși s-au observat semnele unei îmbunătățiri, comparativ cu luna precedentă.

Astfel, în ceea ce privește Zona Euro, valoarea exporturilor de bunuri s-a ridicat la 170.3 miliarde de euro în luna iunie, cu o scădere de 10% comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, când valoarea exporturilor a fost de 189.3 miliarde de euro. Valoarea importurilor statelor din această zonă a stagnat la 194.1 miliarde de euro, înregistrându-se o scădere cu 12.2%, comparativ cu luna iunie 2019, când importurile s-au ridicat la 169.9 miliarde de euro.

©Eurostat

În ceea ce privește perioada ianuarie-iunie 2020, Zona Euro a exportat bunuri către restul lumii în valoare de 1015.0 miliarde de euro, cu 12.7% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea exporturilor s-a ridicat la 1162.5 miliarde de euro. Și importurile acestei zone au fost mai scăzute în primele șase luni ale anului 2020, valoarea acestora fiind de 929 de miliarde de euro, cu 12.9% mai puțin comparativ cu lunile ianuarie-iunie 2019, când cifrele se ridicau la 1066.7 miliarde de euro.

©Eurostat

În ceea ce privește UE-27, în luna iunie, valoarea exporturilor extra-comunitare de bunuri a fost de 154.4 miliarde de euro, cu 9.6% mai puțin comparativ cu aceeași lună a anului 2019, când valoarea acestora a fost de 170.8 miliarde de euro. Cât privește importurile, valoarea bunurilor importate de UE în luna iunie a stagnat la 133.7 miliarde de euro, cu 12.8% mai puțin comparativ cu aceeași lună a anului 2019, când bunurile importate se ridicau la cifra de 153.3 miliarde de euro.

©Eurostat

©Eurostat

În iunie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului 2019, valoarea exporturilor extra-comunitare a înregistrat o scădere în 19 state membre, cu cel mai profund declin în Malta (- 25.9%), Franța (25.3%) și România (-23.3%). La polul opus, opt state au cunoscut o creștere a exporturilor de bunuri, cel mai mare avans avându-l Estonia (+18.1%) și Slovenia (+11.6%).

©Eurostat

Cât privește lunile ianuarie-iunie 2020, exporturile de bunuri extra-comunitare ale UE-27 au înregistrat o scădere de 12.4%, până la o valoare de 921.6 miliarde de euro, comparativ cu 1051.7 miliarde de euro, cifră înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Referitor la importuri, Uniunea Europeană a importat în primele șase luni ale anului curent mai puține bunuri, valoarea acestora ridicându-se la 847.5 miliarde de euro, cu 12.6% mai puțin comparativ cu lunile ianuarie-iunie 2020, când valoarea bunurilor importate se ridica la 970.1 miliarde de euro.

Cele mai mari scăderi ale exporturilor de bunuri au fost în Luxemburg (-29% în primul semestru din 2020 faţă de primele şase luni din 2019) şi în Franţa (-21%), urmate de România și Finlanda ( ambele cu -18%), țara noastră exportând în perioada mai sus amintită bunuri în valoare de 28,4 miliarde de euro, bunuri ce au totalizat 20.8 miliarde de euro în spațiul intracomunitar, în vreme ce bunuri totalizând 7.6 miliarde de euro au fost exportate în spațiul extra-comunitar. La polul opus, statele din UE care au înregistrat cel mai lin declin al valorii exporturilor în primele șase luni ale acestui an sunt Irlanda (5%), Danemarca și Lituania (ambele cu -4%), urmate de Slovenia (-6%).

©Eurostat

Principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene sunt Statele Unite, China, Regatul Unit, Suedia, Rusia, Turcia, Japonia, Norvegia, Coreea de Sud și India.

©Eurostat

Dintre ocupantele primelor trei locuri, cea mai drastică scădere în primele șase luni ale acestui an a înregistrat-o relația comercială între UE și Regatul Unit. Astfel, valoarea bunurilor exportate de Uniune către Marea Britanie a scăzut cu 21.5%, de la 162.8 miliarde de euro, cât s-a înregistrat în primele șase luni ale anului trecut, la 127.8 miliarde de euro, cât era în prima jumătate a anului 2020. Cât privește bunurile importate de UE din această țară, valoarea acestora a cunoscut o scădere de 17.5%, de la 98.3 miliarde de euro (ianuarie-iunie 2020), la 81.1 miliarde de euro ( primele șase luni ale anului 2019).

În ceea ce privește comerțul cu SUA, valoarea bunurilor exportate de UE către Statele Unite a scăzut în iunile ianuarie-iunie 2020 cu 9.3%, de la 189.4 miliarde de euro, cifră înregistrată în primele șase luni ale anului 2019, la 171.7 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2020.

În primele șase luni ale anului 2020, Uniunea a importat din SUA bunuri în valoare de 105.1 miliarde de euro, întregistrându-se o scădere de 10%, comparativ cu aceeași perioada a anului 2019, când bunurile importate se ridicau la valoarea de 116.8 miliarde de euro.

Referitor la comerțul cu China, UE a exportat către acest stat în perioada ianuarie-iunie 2020 bunuri în valoare de 93.8 miliarde de euro, în scădere cu 3% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, de la 96.7 miliarde de euro.

Cât privește importul, Uniunea Europeană a importat în prima jumătate a acestui an bunuri în valoare de 181.7 miliarde de euro, cu 5.1% mai mult în comparație cu lunile ianuarie-iunie 2019, când bunurile importate se ridicau la valoare de 172.9 miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

Published

on

© Josep Borrell / Twitter

Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit sâmbătă, la Teheran, cu ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian. În cadrul întrevederii, cei doi au convenit să reia negocierile dintre Iran și SUA „în zilele următoare”.

„Negocierile vor fi facilitate de echipa mea, pentru a rezolva ultimele probleme nerezolvate. Relațiile noastre bilaterale au un potențial enorm, dar fără un JCPOA funcțional nu putem dezvolta pe deplin relația noastră”, a transmis Josep Borrell.

De asemenea, șeful diplomației UE a ridicat chestiuni urgente, cum ar fi detenția extrem de îngrijorătoare a cetățenilor europeni în Iran și a cerut eliberarea acestora.

Mai mult, Înaltul Reprezentant a subliniat, într-o postare pe Twitter, că vizita sa la Teheran are un obiectiv principal: „să dau un nou impuls negocierilor și să readuc acordul nuclear pe calea cea bună”.

„Trebuie să accelerăm activitatea. Sunt foarte fericit și recunoscător pentru decizia pe care ministrul a anunțat-o deja, luată de amândoi aici, la Teheran, că discuțiile vor fi reluate. Există decizii care trebuie luate la Teheran și la Washington. Nu pot să nu subliniez importanța ajungerii la un acord și cât de important este pentru noi toți, pentru Iran, dar și pentru întreaga lume – să avem un acord privind JCPOA. Mai ales acum, pentru că trăim într-o lume diferită”, a mai spus Josep Borrell, potrivit comunicatului oficial.

Vestea vizitei neanunțate anterior survine după ce Amir-Abdollahian a declarat săptămâna trecută că Iranul încă mai crede că negocierile pot avea succes.

Discuțiile de la Viena, care au început în aprilie anul trecut, au ca scop întoarcerea Statelor Unite la acordul nuclear, inclusiv prin ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, și asigurarea respectării depline de către Teheran a angajamentelor sale.

Statele Unite s-au retras unilateral din acordul nuclear în 2018, sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump, înainte de a impune valuri de sancțiuni usturătoare asupra țării.

Negocierile au fost, însă, blocate din martie pe fondul divergențelor dintre Teheran și Washington, în special din cauza cererii Iranului de a scoate Garda Revoluționară Islamică de pe lista de teroriști a SUA.

Amir-Abdollahian a declarat miercuri că Iranul este „serios” în privința ajungerii la un acord în cadrul negocierilor.

„Trenul negocierilor nucleare a ajuns la opriri dificile pe măsură ce se apropie de final”, a declarat șeful diplomației iraniene.

Continue Reading

G7

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

Published

on

© Annalena Baerbock/ Twitter

În cadrul reuniunii de vineri, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și Înaltul Reprezentant al UE, au condamnat în termenii cei mai fermi războiului Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente, informează comunicatul oficial

Întâlnirea s-a axat pe vinovăția Rusiei pentru agravarea crizei alimentare mondiale ca urmare a războiului. Miniștrii de externe ai G7 au precizat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei exacerbează insecuritatea alimentară, inclusiv prin blocarea Mării Negre, bombardarea silozurilor de cereale și a porturilor și prin deteriorarea infrastructurii agricole ucrainene.

Miniștrii au respins narațiunea falsă și dezinformarea Rusiei cu privire la sancțiuni. Toate sancțiunile G7 includ scutiri pentru a permite produselor alimentare și agricole rusești să ajungă pe piețele globale.

Aceștia și-au exprimat sprijinul față de eforturile Organizației Națiunilor Unite de a redeschide urgent o rută a Mării Negre pentru cereale și față de Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina pentru transportul de cereale pe cale rutieră, feroviară și pe șlepuri către piețele mondiale, la care țările G7 contribuie în mod activ.

Mai mult, miniștrii de externe ai G7 au subliniat din nou sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina, inclusiv asistența militară și de apărare, atât timp cât va fi necesar. Aceștia au promis asistență umanitară, sprijin pentru reconstrucție și stabilizare pentru Ucraina, precum și pentru a spori capacitatea de rezistență a țărilor învecinate, în special a Republicii Moldova, care este afectată în mod deosebit de afluxul de refugiați ucraineni.

În plus, aceștia au salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Miniștrii de externe ai G7 au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la stadiul actual al pregătirilor pentru summitul G7 de la Elmau din 26-28 iunie, cu accent pe prioritățile liderilor G7 în materie de politică externă și de securitate.

Summitul G7, care va începe mâine în Germania, va elabora „un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi pentru a arăta sprijinul colectiv pentru Ucraina”, a declarat  un înalt oficial de la Casa Albă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

Published

on

© European Union

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri, că statutul de țară candidată la UE acordat Ucrainei reprezintă un puct de cotitură, relatează DPA, citat de Agerpres.

„Ucraina nu este o punte, o pernă între Occident şi Rusia, o zonă tampon între Europa şi Asia, o sferă de influenţă, o zonă gri, o ţară de tranzit. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE. Ucraina nu mai este o ţară terţă, ci va deveni membră a UE”, a declarat liderul ucrainean. 

Citiți și: DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

Reamintim că Volodimir Zelenski a salutat joi „un moment unic şi istoric” după ce șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Decizia liderilor europeni vine după ce, în scrisoarea adresată acestora pentru a-i convoca la summit, președintele Consiliului European Charles Michel i-a invitat pe aceștia să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Joi, înainte ca liderii europeni să formalizeze statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut adoptarea acestei decizii.

Așa cum este prevăzut la articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind o nouă aderare la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G74 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA21 hours ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

NATO22 hours ago

Sondaj NATO înainte de summitul istoric de la Madrid: Peste 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită Alianței și că aceasta este importantă pentru viitorul securității lor

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending