Connect with us

U.E.

Eurostat: În România, doar două dintre cele opt regiuni de dezvoltare, București-Ilfov și Nord-Est, au înregistrat în 2018 o rată de ocupare a forței de muncă mai mare decât ținta UE de 75%

Published

on

Rata regională de ocupare a forței de muncă la nivelul Uniunii Europene a depășit obiectivul Europa 2020 de 75% în 2018. În România, doar regiunea capitalei, București-Ilfov, și regiunea de dezvoltare Nord-Est au înregistrat o rată de ocupare de peste 75% în rândul populației, potrivit datelor furnizate de Eurostat, biroul statistic al UE. 

Rata regională de ocupare a forței de muncă pentru cetățenii altor state membre ale UE

Pentru cetățenii din alte state membre ale UE, rata regională a ocupării forței de muncă peste obiectivul Europa 2020 de 75% a fost observată în mai mult de jumătate din toate regiunile din UE în 2018 (58% din toate regiunile UE pentru care există date disponibile).

Cele mai ridicate rate de ocupare a forței de muncă regionale pentru cetățenii altor state membre ale UE au fost înregistrate în Regatul Unit și Lituania. Cea mai mare rată a fost înregistrată în regiunea britanică Cumbria (97%), urmată de Lituania (95%, date naționale). Pe lângă acestea, au mai fost încă 10 regiuni în care rata a fost mai mare de 90%, dintre care șapte în Regatul Unit și câte una în Cehia, Suedia și Franța.

În schimb, cea mai scăzută rată a ocupării forței de muncă pentru cetățenii altor state membre ale UE a fost observată în mai multe regiuni din Europa de Sud și Țările de Jos, cea mai mică rată fiind înregistrată în regiunea Voreia Ellada în nordul Greciei (42%)

Rata regională de ocupare în rândul cetățenilor statelor membre

De asemenea, pentru cetățenii originari dintr-un stat membru și care trăiesc și muncesc în statul respectiv, rata de ocupare regională, egală cu sau peste ținta Europa 2020 de 75% a fost observată în mai multe de jumătate din totalul regiunilor europene în 2018 (53% din toate regiunile UE pentru care există date).

Cea mai mare rată regională de ocupare pentru a fost înregistrată în regiunea-capitală Stockholm și Småland med öarna (fiecare 87%) din Suedia. Acestea au fost urmate de trei regiuni din sudul Germaniei (Oberbayern, Freiburg și Stuttgart), o regiune finlandeză (Åland) și o altă regiune suedeză (Västsverige); toate aceste regiuni au înregistrat rate de ocupare mai mari de 85%.

La celălalt capăt al intervalului, cea mai mică rată regională de ocupare a cetățenilor – sub 50% – se înregistra în patru regiuni din sudul Italiei: Puglia, Campania, Calabria și Sicilia, care au avut cea mai mică rată din UE (44%). 

În ceea ce privește România, Regiunea București-Ilfov și Regiunea Nord-Est, care include orașele Iași, Suceava, Bacău, Neamț și Vaslui, rata de ocupare a atins nivelul de 75% și chiar l-a depășit, însă se situează în continuare sub 85%.  La polul opus, regiunile cu cele mai scăzute rate de ocupare a forței de muncă, sunt regiunile Sud-Est, Centru și Vest, cu un procent de sub 50%. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Mesajul eurodeputatului Eugen Tomac în amintirea victimelor Holocaustului: Este crucial ca această tragedie să nu se mai repete

Published

on

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) transmite un mesaj prin care subliniază că este ”crucial” ca această tragedie să nu se mai repete.


”Este crucial să ne asigurăm că această tragedie de proporţii în istoria modernă a umanităţii nu va fi uitată, nu va fi negată şi, mai presus de toate, nu se va mai repeta” – Eugen Tomac


Președintele PMP reiterează importanța de a înțelege ”cât de importantă este valoarea chiar şi a unei singure vieţi.”

Mesajul meu este, aşa cum bine spune cea mai cunoscută rugăciune mozaică: „Să ne amintim!”, a mai scris Eugen Tomac în mesajul său.

Reamintim că Parlamentul European va organiza miercuri, 29 ianuarie, o ceremonie în amintirea victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Legislativului european. 

Evenimentul comemorativ este dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945, dată care marchează și sfârșitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei, romi și alte persoane aparținând unor grupuri persectutate au fost ucise de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Continue Reading

U.E.

Grecia încearcă o revenire completă pe piețele financiare internaționale prin emiterea de euroobligațiuni cu scadența în 2035

Published

on

Grecia intenționează să împrumute între 2 şi 2,5 miliarde de euro la o dobândă de 2% prin emiterea de euroobligaţiuni cu scadenţa în 2035, valorificând astfel condițiil prielnice de pe piețele internaționale după actualizarea pozitivă a ratingului suveran al țării, relatează The New York Times și Agerpres.

Agenția de gestionare a datoriilor publice a numit, într-un comunicat, cinci bănci care să se ocupe de intermedierea împrumutului. Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC şi JP Morgan sunt băncile care vor fi implicate în această tranzacție de așteptat să aibă loc chiar marți. 

La sfârșitul zilei de vineri, agenția de rating Fitch a apreciat ratingul suveran al Greciei de la „BB minus” la „BB” cu o perspectivă pozitivă, pe fondul îmbunătățirii sustenabilității datoriei  și a stabilității politice. 

Grecia a încheiat cel de-al treilea program internațional de rederesare financiară în 2018 și încearcă să facă o revenire completă pe piețe, profitând de ratele mici ale dobânzilor pentru a încerca să-și îmbunătățească profilul datoriilor pe termen lung.

După un deceniu de criză şi mai multe planuri de asistenţă internaţională, economia Greciei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar ţara a revenit pe pieţele financiare în luna ianuarie 2019 printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, pentru ca în luna martie să lanseze un al doilea împrumut pe zece ani. În luna octombrie 2019, Grecia a emis obligaţiuni pe trei luni la o dobândă negativă, ceea ce înseamnă că creditorii au fost dispuşi să piardă bani pentru a împrumuta Grecia, informează Agerpres. 

Se estimează că datoria națională va scădea treptat în raport cu produsul intern brut, după ce a atins un pic peste 180% din PIB în 2018.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Greciei a scăzut sub 2% în august anul trecut și este în prezent în jurul valorii de 1,16%.

Continue Reading

U.E.

Comisia von der Leyen organizează prima conferință consultativă la nivel înalt cu privire la Legea europeană a climei

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană organizează marți, la Bruxelles, prima conferință de tip consultativ la nivel înalt, din acest mandat, cu privire la Legea europeană a climei, înainte de înaintarea propunerilor pe această temă, în luna februarie, informează un comunicat. 

Comisia s-a angajat în Orientările politice ale președintelui von der Leyen să adopte o lege europeană a climei în termen de 100 de zile de la preluarea noului mandat.

Legea europeană a climei va transpune în legislație angajamentul UE privind atingerea neutralității climatice până în 2050 și va stabili direcția pentru acțiunile climatice ale UE, oferind astfel predictibilitate investitorilor și asigurându-se că transformarea este ireversibilă.

Conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă.

Găzduită de vicepreședintele executiv Frans Timmermans, conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă. Discuțiile și sugestiile din cadrul evenimentului vor contribui la deliberările Comisiei privind înaintarea proiectului legislativ în domeniul climei.

În cadrul Conferinței vor avea intervenții vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Frans Timmermans și Valdis Dombrovskis, precum și miniștri din statele membre, europarlamentari, experți și reprezentanți ai societății civile.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending