Connect with us

U.E.

Eurostat: Restricțiile de circulație în UE au dus la scăderi severe ale livrărilor de combustibili. Italia, Spania și Franța, statele cele mai afectate

Published

on

© European Communities, 2001/Source: EC - Audiovisual Service

De la jumătatea lunii martie 2020, statele membre ale UE au luat măsuri restrictive pentru a încetini răspândirea COVID-19, cu un impact asupra utilizării combustibilului pentru transport, precum restricționarea traficului aerian internațional și obligativitatea oamenilor de a rămâne acasă. Datele preliminare din martie 2020, publicate de Eurostat, arată schimbări vizibile în livrările mai multor combustibili folosiți de obicei pentru transport.

În martie 2020, livrările UE (se exclud Grecia și Estonia pentru care nu există date) de benzină și combustibil pentru avioane au scăzut cu 15% și, respectiv, 27% față de februarie 2020 și cu 24% și 22% față de valoarea medie a lunii martie din ultimul deceniu (2010 – 2019). Deși la nivelul UE, livrarea altor combustibili, cum ar fi motorina, GPL și păcură a crescut ușor față de februarie 2020, în mai multe state membre ale UE au fost observate scăderi severe.

Livrări de produse petroliere în toată UE

Măsurile de carantină impuse pe fondul crizei COVID-19 au fost diferite între statele membre ale UE în ceea ce privește momentul implementării și severitatea acestora. Prima țară a UE care a impus măsuri severe la nivel național a fost Italia, iar efectele sunt deosebit de evidente din datele sale.

În martie 2020, livrările de benzină au scăzut în aproape toate statele membre ale UE. În unele cazuri, acestea au atins valori minime record (raportat la 2008), cu cele mai mari scăderi observate în Italia (-40%), Spania (-33%) și Franța (-20%).

Livrările de gaz / motorină au scăzut în unele state membre ale UE, în timp ce în altele. Cele mai mari scăderi au fost observate în Italia (-26%) și Spania (-11%). În mod similar, livrările de GPL au scăzut cu 27% în Italia, unde este utilizat pe scară largă în transport.

Kerosenul înregistrează cea mai mare scădere

Limitările naționale și internaționale de trafic aerian introduse în martie 2020 au avut un impact major asupra cererii de kerosen. Drept urmare, livrările de kerosen au scăzut la valori minime. Cele mai mari scăderi ale livrărilor, față de februarie 2020, au fost observate în Suedia (-57%) și Italia (-52%), Spania (-35%) Franța (-28%) și Germania (-20%).

Consumul propriu al rafinăriilor de țiței

În martie 2020, consumul propriu al rafinăriilor de țiței din UE a scăzut cu 5% față de februarie, cele mai mari scăderi fiind observate în Franța (-31%) și Italia (-24%). Comparativ cu valoarea medie a lunii martie din ultimul deceniu, consumul propriu al rafinăriilor de țiței a scăzut în aceste două țări cu 58%, respectiv cu 33%.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

U.E.

Spania intră pe lista galbenă. Din 11 august, carantină de 14 zile este obligatorie la sosirea în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Institutul Național de Sănătate Publică și-a actualizat lista țărilor incluse în zona galbenă, iar Spania intră de marți, pe 11 august, pe această listă.

Astfel, începând cu 11 august, ora 0.00, toate zborurile vor fi anulate, iar toți cei care se intră în România venind din Spania, indiferent de naționalitate, vor intra în auto-carantină, timp de 14 zile, potrivit Digi24.

Pentru stabilirea acestei liste galbene criteriul de care se ține cont este ca rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. 

România și Spania sunt statele membre ale Uniunii Europene care au înregistrat un număr crescut de cazuri în ultimele trei săptămâni, față de restul blocului comunitar. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate: Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului 2020

Published

on

© Ministerul Sănătății/ Facebook

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat duminică comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, potrivit dpa, informează Agerpres.

“Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei “mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la “izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”. 

Comisia Europeană a încheiat luni, 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

În acest context, România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19 când acesta va fi disponibil.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending