Connect with us

U.E.

Eurostat: România, Bulgaria și Polonia, printre cele mai ieftine state din UE raportat la nivelul prețurilor de consum. La polul opus se află statele din Nord-Vestul UE

Published

on

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, costurile de trai în România, Bulgaria și Polonia sunt cele mai mici raportate la nivelul mediul al UE. La polul opus, cele mai scumpe țări din perspectiva costurilor la locuințe, alimente de bază, transport, îmbrăcăminte și încălțăminte, servicii de comunicații sau la alcool și tutun sunt înregistrate in preponderent în Nordul Uniunii Europene și câteva state din Vestul Europei. 

Costurile cu locuințele

Costurile cu locuințele în România, care includ chirii, întreținere și reparații, servicii de alimentare cu apă, electricitate și gaze, sunt cu 61,2% mai mici decât media Uniunii Europene. Costuri mai mici decât în țara noastră se mai înregistrează în Polonia (62,8%) și Bulgaria (66,9%). La polul opus, cele mai mari prețuri sunt înregistrate în Luxemburg (55,8% peste media UE), Irlanda (56,7% peste media UE) și Regatul Unit (56,5% peste media UE). 

Costuri cu îmbrăcămintea și încălțămintea

Prețurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte din România sunt cu 16,8% mai mici decât media Uniunii Europene, costuri mai mici fiind înregistrate doar în Bulgaria (cu 22.2% sub media UE). În schimb, cele mai mari prețuri la această categorie de bunuri se înregistrează în țările nordice, Finlanda (cu 20.9% peste media UE), Suedia (26% peste media UE) și Danemarca 38.6% peste media UE).

Prețul la băuturi alcoolice și tutun 

În ceea ce privește prețurile băuturilor alcoolice și ale tutunului în România, acestea sunt cu 30,4% mai mici decât media Uniunii Europene, valori mai scăzute înregistrându-se doar în Bulgaria (cu 41,8% mai mici decât media UE) și Ungaria (cu 42,4% mai mici decât media UE). În schimb, cele mai mari prețuri la tutun și băuturi alcoolice sunt în Finlanda (cu 45,1% peste media UE), Regatul Unit ( cu 56,7% peste media UE) și Irlanda (cu 71,8 peste media UE).

Prețurile la alimente de bază

Referitor la prețurile la alimente în România, care includ produse de bază precum carnea, peștele, pâinea și produse din cereale, ouă, brânzeturi și lactate, precum și legume și fructe, acestea sunt cu 34,6% mai mici decât media Uniunii Europene, valori mai scăzute înregistrându-se doar în Polonia (cu 32,1% sub media UE) și Bulgaria (cu 25,2 % sub media UE). La polul opus, cele mai mari prețuri la alimente sunt în Austria (cu 26,6% peste media UE), Luxemburg (26,9% peste media UE) și Danemarca ( cu 30,3% peste media UE). 

Prețurile pentru transport urban

Prețurile serviciilor de transport din România sunt cu 44,8% mai mici decât media Uniunii Europene, . Prețuri mai mici se regăsesc în Polonia ( cu 45,7% sub media UE), Cehia (47,2% sub media UE) și Bulgaria (52,6% sub media UE). La polul opus, costurile cele mai mari se înregistrează în Marea Britanie (cu 26,6% peste media UE), Danemarca (cu 30,6% peste media UE) și Olanda (cu 34,3% peste media UE).

Prețurile la serviciile de comunicații

În fine, prețurile la servicii de comunicații din România sunt cu 49,2% mai mici decât media Uniunii Europene, aici intrând serviciile de telefonie fixă și mobilă, fax și internet. Prețuri mai scăzute există în Polonia (cu 55,2% sub media UE). Cele mai mari prețuri se înregistrează, în schimb în Olanda (cu 22,4% peste media UE), Spania (cu 40,1% peste media UE) și Belgia (cu 40,4% peste media UE).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

După ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, Jean-Claude Juncker, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, este așteptat să revină la birou săptămâna viitoare

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este așteptat să își reînceapă activitatea la birou, săptămâna viitoare, după ce acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei „s-a întors acasă de la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt, Annika Breidthardt, în timpul ședinței de presă zilnice a Comisiei Europene. El „este acasă, se recuperează bine și îl așteptăm înapoi la birou săptămâna viitoare”, a adăugat ea.

Juncker a fost supus unei intervenții chirurgicale pe 11 noiembrie pentru a trata un anevrism, a spus Mina Andreeva, adăugând că starea de sănătate a președintelui executivului european se încadrează în parametrii normali, însă operația ”trebuie efectuată”.

Jean-Claude Juncker, al cărui mandat în fruntea Comisiei Europene a fost prelungit cu 30 de zile din cauza amânării formării și validării Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, a mai fost operat și în vara acestui an, fiind supus unei intervenții chirurgicale de extirpare a vezicii biliare, motiv pentru care a absentat de la summitul G7 din Franța.

Președintele Comisiei Europene a participat luna această la ultimul său Consiliu European și s-a adresat, pentru ultima oară, plenului Parlamentului European, prezentând bilanțul celor cinci ani de mandat.

Veteran al istoriei europene, cu un record de 600 de reuniuni europene la care a participat, între care aproape 150 de Consilii Europene și peste 100 de sesiuni plenare ale Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a anunțat de multe ori, public, că se va retrage din viața politică după încheierea mandatului în fruntea Comisiei Europene.

Prim-ministru al Luxemburgului între 2 – 

În 2005, în calitate de președinte al Consiliului UE, a fost gazdă a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, la 25 aprilie.

Experiența sa politică datează din anii în care Jacques Delors, în calitate de președinte al Comisiei Europene, lucra pentru avansarea integrării europene. Membru al guvernelor conduse de Jacques Santer (la rândul său fost președinte al Comisiei Europene), Juncker a deținut portofolii de ministru și pe cea de prim-ministru din 1984 și până în 2013.

Între 2005 și 2013, Jean-Claude Juncker a fost primul președinte permanent al Eurogrupului – reuniunea miniștrilor de finanțe ai țărilor din zona euro.

Din 1 noiembrie 2014 este președintele Comisiei Europene, executiv pe care el însuși l-a intitulat ”Comisia ultimei șans”.

Continue Reading

EUROBAROMETRU

Eurostat: România a alocat în 2017 doar 14% din PIB pentru protecția socială, cel mai mic procent înregistrat de o țară mebmbră a Uniunii Europene

Published

on

În anul 2017, România a alocat doar 14% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră UE şi totodată la jumătate faţă de media de 27,9% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Comparativ, în 2017 procentul din PIB alocat pentru protecţia socială a fost de peste 30% în Franţa (34%), Danemarca (32%) şi Finlanda (31%), informează Agerpres.

© Eurostat

Cea mai mare parte a prestațiilor de protecție socială în aproape toate statele membre s-au concentrat pe ponderea beneficiilor pentru bătrânețe și supraviețuitori, după cum umrează: Cea mai mare s-a înregistrat în Grecia (63%), Portugalia și Italia (ambele 58%), România și Cipru (ambele 56%), în timp ce a fost cea mai mică în Irlanda (34%), Germania. și Danemarca (39%) și Luxemburg (40%).

Beneficiile de sănătate / îngrijire medicală și de invaliditate au reprezentat 37% din totalul prestațiilor sociale în medie în UE în 2017. Printre statele membre, ponderea acestor prestații a variat de la 23% în Cipru și 26% în Grecia la 45% în Irlanda, 44 % în Croația și Germania, 43% în Olanda și 42% în Estonia.

Beneficiile pentru familie și copii au reprezentat puțin sub 9% din totalul prestațiilor sociale în medie în UE în 2017, ajutoarele pentru șomaj  4%, iar pentru locuințe și excluderea socială, de asemenea, 4%. Ponderea prestațiilor familiale în total a variat de la 4% în Olanda și 5% în Portugalia și Spania la peste 15% în Luxemburg și 13% în Polonia și Estonia.

Beneficiile pentru șomaj au variat între mai puțin de 1% în România și 1% în Regatul Unit până la 9% în Irlanda și 8% în Spania. Beneficiile pentru locuință și excludere socială au variat de la 1% sau mai puțin în Polonia, Portugalia și Estonia la 9% în Cipru și 7% în Danemarca, Olanda și Regatul Unit.

© Eurostat

Cheltuielile și încasările pentru protecția socială sunt calculate în conformitate cu ESSPROS (Sistemul European de Integrare Socială și Statistica Protecției). Cheltuielile includ prestațiile sociale, cheltuielile de administrare și alte cheltuieli aferente schemei de protecție socială. Prestațiile sociale sunt „brute”.

Mai multe detalii sunt disponibile în Manualul ESSPROS și ghidul utilizatorului, disponibil pe site-ul web Eurostat. Sunt date despre cheltuieli (brute) și încasări în termeni nominali, adică la prețuri curente și la cursurile de schimb curente. Datele sunt provizorii pentru mai multe state membre.

Continue Reading

Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a cerut Comisiei Europene măsuri împotriva discriminării agricultorilor români pe piața internă

Published

on

© Maria Grapini/ arhivă

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a cerut Comisiei Europene măsuri împotriva discriminării agricultorilor români pe piața internă, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Europarlamentarul Maria Grapini a revenit, recent, în cadrul demersurilor oficiale de sprijinire a fermierilor români, cu o întrebare directă, adresată Comisiei Europene, pe care a intitulat-o: Înlăturarea discriminării în interiorul pieței europene și deschiderea de noi piețe pentru producătorii agricoli.

,,Politica agricolă comună este necesară pentru viitorul Europei. Din păcate, de 12 ani de când România a devenit stat membru cu drepturi depline al UE, agricultorii din România, fermierii români, nu beneficiază de același nivel al subvenției ca ceilalți fermieri din statele membre. Ce va întreprinde Comisia Europeană pentru a elimina această discriminare existentă în interiorul pieței interne și totodată ce demersuri va întreprinde pentru deschiderea de noi piețe pentru producătorii europeni?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul oferit europarlamentarului român, CE precizează că suma totală disponibilă pentru sprijin în cadrul politicii agricole comune (PAC), inclusiv valoarea prealocărilor naționale pentru plățile directe, pentru schemele de ajutoare sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, depinde de principiile și cuantumurile stabilite în cadrul financiar multianual și în legislația sectorială.

În comunicat se precizează că executivul european evită, practic, un răspuns tranșant, susținând că  suma pe care o poate primi un agricultor depinde de o serie de factori privind exploatația sa și modul în care statul membru pune în aplicare politica Uniunii, inclusiv valoarea cofinanțării naționale.

,,Pe lângă sprijinul PAC, situația economică a exploatațiilor individuale este, de asemenea, afectată de factori precum costul forței de muncă și al terenurilor, care variază în mod semnificativ de la un stat membru la altul. Comisia a propus continuarea convergenței plăților directe la nivelul statelor membre în cadrul PAC în perioada 2021-2027. Uniunea Europeană s-a angajat în direcția susținerii unei agende ambițioase în cadrul negocierilor comerciale și în favoarea punerii efective în aplicare a acordurilor comerciale. Acest lucru deschide noi piețe pentru producătorii din UE și contribuie la promovarea la nivel mondial a produselor de înaltă calitate din UE”, o informează CE pe Maria Grapini.

Concluzia instituției, transmisă europarlamentarului român: ,,Acțiunile de promovare care vizează țările terțe reprezintă cea mai mare parte din bugetul total alocat în acest scop (aproximativ 200 de milioane EUR pentru 2020)”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending