Connect with us

ROMÂNIA

Eurostat. România, cea mai mică investiție în sănătate dintre statele membre UE

Published

on

România este statul din Uniunea Europeană care în 2016 a alocat cel mai mic procent din PIB (5%) pentru sănătate, la polul opus fiind Franţa (11,5%), Germania (11,1%) şi Suedia, conform datelor publicat astăzi de Eurostat.

Comparativ, Bulgaria a alocat în 2016 o cotă de 8,23% din PIB pentru sănătate, Cehia – 7,14% din PIB, Ungaria – 7,36% din PIB, şi Polonia – 6,52% din PIB.

România este pe ultimul loc şi când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate – 400 de euro în 2016, urmată de Bulgaria, cu 600 de euro, şi Polonia – 700 euro. La polul opus se situează Luxemburg (5.600 euro), Suedia (5.100 euro) şi Danemarca (5.000 euro).

 

 

POLITICĂ

Deputata Gabriela Horga, reprezentantă a României în APCE, susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa

Published

on

© Gabriela Horga/arhivă personală

Deputata Gabriela Horga, membră a Delegației Parlamentului României în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa, potrivit unei declarații telefonice pentru caleaeuropeana.ro, făcută în marja Conferinței interparlamentare privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană – Semestrul European.

„Normele actuale au fost concepute pentru companiile care au o prezență fizică în țările UE. Având în vedere dezvoltarea noilor tehnologii, noile modele de business, multe întreprinderi digitale ajung să aibă utilizatori și clienți dintr-o țară fară o prezență fizică în acea țară, însă generează profit în urma interacțiunii cu clienții din acea țară, utilizează datele lor și își cresc vânzările în urma interacțiunii cu aceștia. Practic, este normal să se plătească taxe acolo unde se fac veniturile, iar normele fiscale trebuie adaptate. Astăzi sunt bazate pe jurisdicția fiscală și prezența fizică. De aceea se propune acest sistem comun de impozitare a serviciilor digitale și de stabilire a unor norme de impozitare a societăților, în cazul unei prezențe digitale substanțiale. Sistemul tradițional de resurse proprii al UE cuprinde baza si metodele de calcul pentru venturile care finanțează bugetul UE și care cuprinde trei elemente: resurse proprii tradiționale, resurse proprii bazate pe TVA și cele bazate pe venitul național brut. Acesta a fost sistemul ”tradițional” de resurse proprii. Însă,prin Acordul Interinstituțional din 16 decembrie 2020 dintre PE, Consiliul UE si Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară și noile resurse proprii au fost stabilite și noi categorii de resurse proprii din: comercializarea certificatelor de emisii de carbon; baza fiscală comună a societăților, incluzând sectorul digital – taxa digitală și contribuția națională bazată pe cantitatea de deșeuri de plastic nereciclate. Astăzi noua taxa digitală poate fi răspunsul pe care îl căutăm cu toții”, a declarat Gabriela Horga.
În cadrul precedentei sesiuni a APCE, parlamentarul român a subliniat necesitatea abordării urgente a provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, pentru a ne asigura că toți operatorii își plătesc impozitele în mod echitabil, ținând cont în special de ritmul accelerat al digitalizării în timpul crizei Covid 19 și de ascensiunea giganților din domeniul tehnologiei și a corporațiilor multinaționale cu prezență digitală, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Gabriela Horga a amintit că Uniunea Europeană este pregătită să meargă înainte în cazul în care perspectiva unei soluții globale nu se materializează în curând, Comisia Europeană urmând să prezinte o propunere de impozit digital în vederea introducerii acestuia până cel târziu la 1 ianuarie 2023. În acest context, parlamentarul român a punctat că trebuie să ajungem la un consens global, iar membrii Consiliului au nevoie de un angajament ferm față de o soluție globală pentru impozitarea digitală internațională și de depunerea tuturor eforturilor pentru a ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE. De asemenea, aceasta a spus că inițiativa Comisiei ar trebui să fie concepută într-un mod compatibil cu acordul internațional care urmează să fie încheiat în cadrul OCDE, precum și cu obligațiile internaționale mai largi.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele ANFP anunță că Universitatea Babeş-Bolyai va pregăti 7,500 de funcționari publici în digitalizare şi management de resurse umane

Published

on

© European Union, 2015 - Source: EC - Audiovisual Service

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj va organiza cursuri de digitalizare și de administrare de personal pentru un număr de 7,500 de funcționari publici, a precizat marți președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Violeta Vijulie, în cadrul unei dezbateri organizate de Blocul Național Sindical pe tema digitalizării, informează Agerpres

”Am pregătit pentru oamenii care sunt deja în sistem (în ANFP, n.r. ) o parte de training pe digitalizare şi pe management performant de resurse umane şi vom pregăti 7.500 de persoane din toată ţara din sistemul public. (…) M-am gândit care ar trebui să fie cea mai bună modalitate prin care pregătim aceşti oameni şi cum să le facem un training cât mai performant: cu universităţile. Şi atunci când am demarat proiectul am făcut o solicitare de parteneriat către universităţile din România, iar cei de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj au ieşit câştigători şi ei sunt cei care vor pregăti cei 7.500 de oameni din întreaga ţară, bineînţeles împreună cu colegii din Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici”, a afirmat Violeta Vijulie.

Preşedintele ANFP a menţionat că dintre cei 7.500 de funcţionari publici care vor participa la cursuri, 200 urmează să devină formatori pentru alţi funcţionari publici.

Violeta Vijulie a completat că funcționarii publici debutanți, dar și înalții funcționari publici vor fi angajați în urma unui examen desfășurat la nivel național.

Potrivit unui raport realizat de Deloitte, creşterea gradului de digitalizare a serviciilor şi lanţurilor valorice în Europa în următorii şase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48% şi al productivităţii cu 16,7%.

Raportul intitulat ”Digitalizarea: o oportunitate pentru Europa” analizează cei cinci indicatori cheie – conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale şi serviciile publice digitale – măsuraţi de Indicele Economiei şi Societăţii Digitale al Comisiei Europene (DESI) şi demonstrează faptul că inclusiv mici progrese pot avea un impact semnificativ.

Raportul Deloitte este secondat de un document de analiză realizat de Banca Europeană de Investiții, care semnalează că investițiile în digitalizare, esențiale pentru o ”Europă mai ecologică și inteligentă în era COVID”.

Pentru a veni în sprijinul statelor membre în procesul de digitalizare, UE a lansat programul Europa digitală, prin care Bruxelles-ul urmărește să promoveze implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială și cele mai recente instrumente de securitate cibernetică, pentru a accelera transformarea digitală a societăților și economiilor europene.

Programul se va derula pe durata cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, având un buget total substanțial de 7.588 de milioane de euro.

Continue Reading

POLITICĂ

Eurodeputatul Victor Negrescu: România are nevoie de un nou Guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR 

Published

on

În contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) a depus marți, 28 septembrie, o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu, eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) subliniază că România are nevoie de un nou guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR și atragerea fondurilor europene.

„Anul 2022 este un an cheie în acest sens, întrucât trebuie contractate 70% din granturile din cadrul PNRR și început noul ciclu de finanțare european 2021-2027. România se află într-un moment de cotitură, iar clasa politică trebuie să se ridice la înălțimea provocării pe care o avem în fața noastră, mai ales că actualul guvern nu este capabil să ofere stabilitatea politică necesară unui astfel de moment”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Victor Negrescu, în calitate de negociator social democrat pentru bugetul european pe anul 2022, a propus și asigurat fondurile necesare pentru implementarea completă a programelor europene și a Mecanismului European pentru Redresare și Reziliență, în ciuda faptului că statele membre au susținut scăderi bugetare importante.

Cele mai importante amendamente propuse de europarlamentarul Victor Negrescu sunt:
– Alocarea a 700 de milioane de euro suplimentari pentru Garanția Europeană pentru Copii;
– 137 de milioane de euro pentru educație și tineri;
– 80 de milioane de euro pentru programul european pentru sănătate;
– 100 de milioane de euro pentru transporturi;
– 80 de milioane de euro pentru sectorul energetic;
– 43 de milioane de euro pentru turism;
– 171 de milioane de euro pentru mediu;
– 24 de milioane de euro pentru IMM-uri.

„Nu putem rata această oportunitate! Atât Uniunea Europeană cât și guvernele statelor membre trebuie să se reapropie de oameni și, în consecință, să pună accent pe zonele de interes pentru cetățean: educație, sănătate, dezvoltare”, a conchis acesta.

Partidul Social Democrat (PSD) a depus marți, 28 septembrie, o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu, semnată de 157 de parlamentari ai formațiunii, au anunțat președintele Marcel Ciolacu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu. Social-democrații invită USR PLUS și AUR să susțină la vot moțiunea cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”.

„Invit colegii mei de la USR PLUS și AUR să vină să voteze această moțiune. Propunem un calendar strâns: joi citirea moțiunii și luni vot pentru ca Guvernul Cîțu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moțiune neconstituțională”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Eugen Tomac4 hours ago

Eugen Tomac: Este vital ca PNRR să fie folosit pentru investiții şi reforme: Ar fi însă un nonsens să neglijăm absorbția fondurilor europene nerambursabile

SUA4 hours ago

Mark Gitenstein, viitorul ambasador al SUA la UE, promite să utilizeze experiența de ambasador în România pentru a combate “eforturile Rusiei destinate dezbinării UE și îndepărtării sale de SUA”

SUA5 hours ago

Oficial: SUA au eliminat vizele pentru Croația. România, între ultimele trei state din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver

POLITICĂ11 hours ago

Deputata Gabriela Horga, reprezentantă a României în APCE, susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa

ROMÂNIA12 hours ago

Președintele ANFP anunță că Universitatea Babeş-Bolyai va pregăti 7,500 de funcționari publici în digitalizare şi management de resurse umane

POLITICĂ12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: România are nevoie de un nou Guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR 

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vaccinurile sunt eficiente împotriva tuturor variantelor de COVID-19 și sunt singurele care acționează împotriva complicațiilor

Dan Motreanu13 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a primit confirmarea Ministerului francez de interne că au fost luate măsuri pentru prevenirea agresiunilor împotriva șoferilor de camioane

POLITICĂ13 hours ago

PMP anunță că va fi ”jandarmul PNRR”: Vom înființa un departament specializat care va monitoriza derularea proiectelor

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Emmanuel Macron: De mai bine de 10 ani, SUA au interese strategice care se orientează către China și Pacific. Europenii trebuie să își asigure propria lor protecție

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, despre implementarea PNRR: Există relații de lucru excelente și multă încredere între Comisie și administrația de la București

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene „felicită sincer” România pentru lucrul la venitul minim de incluziune care va sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ3 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU6 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU6 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

Team2Share

Trending