Eurostat. România, în categoria statelor care au dificultăți în achitarea costurilor pentru educația oficială

În 15 state membre ale Uniunii Europene, cel puţin una din două gospodării a raportat în 2016 dificultăţi în achitarea costurilor pentru educaţia oficială, în special în Grecia (89%), Cipru (82%), România (78%) şi Croaţia (77%), potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.

Foto: Eurostat

La polul opus, în celelalte 13 state membre cel puţin jumătate dintre gospodării au putut plăti cu uşurinţă pentru educaţia oficială, mai ales în Finlanda (87%), Germania şi Suedia (ambele cu 85%).

În 2016, majoritatea (59%) gospodăriilor din UE au putut plăti costurile legate de educaţia formală destul de uşor (26%), uşor (20%) sau foarte uşor (13%), în timp ce 41% din gospodării au raportat unele dificultăţi (22%), dificultăţi moderate (12%) sau dificultăţi mari (7%) în achitarea acestor costuri.

Accesibilitatea educaţiei oficiale în UE este similară de-a lungul metropolelor, oraşelor, suburbiilor şi zonelor rurale. Dificultăţile legate de costuri au fost raportate în 44% din gospodăriile din zonele rurale, 41% din metropole şi 39% din oraşe şi suburbii.

Costurile educaţiei oficiale includ taxele de şcolarizare, înregistrarea, taxele de examen, cărţile, excursiile şcolare, costurile cu cantina şi alte costuri posibile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.