Connect with us

U.E.

Eurostat: România, pe locul doi în UE la numărul de accidente mortale la locul de muncă

Published

on

© European Union, 2014

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană când vine vorba despre numărul de accidente mortale la locul de muncă, chiar dublu față de media europeană. Țara noastră a înregistrat o rată standardizată de incidenţă de 5,27 accidente mortale la 100.000 de lucrători, media europeană fiind de 2,87 la 100.000 de lucrători, potrivit datelor publicate de Eurostat.

O rată standardizată de incidenţă mai mare decât în România se înregistrează doar în Luxemburg,respectiv 6,42 accidente mortale la 100.000 de lucrători. Însă, în cifre absolute, în anul 2018 în Luxemburg au fost semnalate doar 14 accidente mortale la locul de muncă.

© Eurostat

În total, în 2018, au fost înregistrate 2.954 accidente mortale la locul de muncă în Uniunea Europeană (UE), dintre care 221 au fost consemnate în România, un număr comparabil cu cel raportat în Marea Britanie (227 de accidente mortale) şi mai mult decât în Polonia (183 de accidente mortale).

Potrivit Eurostat, statele membre cu cele mai scăzute rate de incidenţă au fost: Olanda (0,87 accidente mortale la 100.000 de lucrători), Germania (1,0), Finlanda (1,28), Suedia (1,66) şi Grecia (1,69), în timp ce la polul opus de afla Luxemburg, cu 6,42 accidente mortale la 100.000 de lucrători, urmată de România, cu 5,27 accidente mortale la 100.000 de lucrători.

Conform statisticilor europene privind accidentele de muncă, “accidentele mortale” sunt definite drept cele care duc la moartea victimei în termen de un an de la producerea accidentului. În termeni mai generali, un accident la locul de muncă este definit ca fiind un eveniment ce duce la vătămarea fizică sau psihică a persoanei în cauză.

Aceste date statistice au fost publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei şi Sănătăţii la Locul de Muncă, o campanie internaţională anuală de promovare a muncii sigure, sănătoase şi decente, ce are loc în 28 aprilie.

Citiți și: Eurostat: Piața forței muncă, afectată semnificativ de pandemia de COVID-19. România se află printre țările UE cu cea mai scăzută rată a ocupării forței de muncă

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților

Published

on

© European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că permite în mod deliberat migranților să treacă granița spre UE, după ce Aleksandr Lukașenko, a ameninţat în mod deschis că va permite refugiaţilor din ţări precum Siria, Irak şi Afganistan să intre în blocul comunitar.

Potrivit AFP, citat de Agerpres, serviciul diplomatic european l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului la Bruxelles pentru a cere încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranţilor de către Minsk, a declarat joi purtătoarea sa de cuvânt.

”Ne-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la instrumentalizarea migranţilor. Această practică este inacceptabilă şi trebuie să înceteze imediat”, a declarat Nabila Massrali. ”Le-am reamintit autorităţilor belaruse obligaţia lor internaţională de a lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a traficului de persoane”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Între timp, Lukașenko a anunțat închiderea frontierei ţării cu Lituania pentru a opri migranţii care au trecut în această ţară membră UE să se întoarcă înapoi.

”Începând de astăzi, nimeni nu va avea voie să treacă graniţa din nicio parte, nici dinspre sud, nici dinspre vest”, a declarat joi Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta.

Câteva sute de migranţi au intrat în Lituania din Belarus în ultimele săptămâni, dar, de la începutul anului, ţara baltică membră a UE şi a NATO a înregistrat peste 2.000 de noi sosiri, majoritatea din Irak, care au trecut ilegal graniţa cu Belarus.

De asemenea, în acest an, până în prezent, aproximativ 3.500 de persoane au fost reţinute la trecerea frontierei de 680 de kilometri cu Belarus. Cei mai mulţi dintre ei au solicitat azil.

Recent, președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus.

”Protecția frontierelor externe ale UE rămâne responsabilitatea noastră comună, deoarece contribuie la siguranța și securitatea în întreaga Uniune. Prin urmare, dorim să profităm de această ocazie pentru a reitera solicitarea de asistență suplimentară urgentă pentru autoritățile lituaniene, care se confruntă cu circumstanțe dificile”, este precizat în scrisoarea semnată de liderul lituanian și de premierul sloven Janes Jansa, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

”Acesta este un atac hibrid şi o utilizare sponsorizată de stat a migraţiei ilegale ca armă”, au scris Nauseda şi Jansa.

Scrisoarea conține o solicitare de asistență necesară Lituaniei, în special pentru protecția frontierelor: barieră fizică și echipamente de monitorizare.

Statele membre ale UE sunt invitate să contribuie cu aceste echipamente și să ajute Lituania să facă față acestei crize migratorii fără precedent de-a lungul frontierei UE-Belarus.

Un apel similar a venit și din partea Comisiei Europene, care, prin vocea comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a solicitat statelor membre UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali orchestrat de Belarus ca represalii pentru sancţiunile europene.

”Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze”, a menţionat oficialul european. 

Un mesaj similar a venit și din partea Înaltului Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”Instrumentalizarea migranților și a refugiaților este absolut inacceptabilă. Utilizarea ființelor umane aflate în nevoie pentru a promova obiective politice încalcă valorile și principiile europene fundamentale. În consecință, UE și statele sale membre condamnă instrumentalizarea migranților și a refugiaților de către regimul din Belarus”, este precizat într-o recentă reacție a acestuia.

Mai multe țări UE s-au mobilizat deja și au oferit ajutor acestei țări baltice, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega.

Noile sancțiuni economice specifice includ interdicția vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicațiilor telefonice, precum și de produse și tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare și anumitor persoane, entități sau organisme din Belarus.

Într-o dovadă de unitate cu decizia UE, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au adoptat și ele noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko

De asemenea, Uniunea Europeană a avertizat că autoritățile din Belarus vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile.

Ca represalii pentru aceste sancţiuni, Belarusul le permite migranţilor ilegali care doresc să ajungă în UE să treacă graniţa în Lituania. Mai mult, guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.

Anul trecut, 74 de persoane au trecut granița Lituaniei cu Belarus. În 2021, aproape 2.100 de persoane au intrat în Lituania, în special în lunile iunie și iulie. Cele mai multe dintre persoanele care trec în Lituania din Belarus provin din Irak, Republica Congo, Camerun, Guineea și Iran.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, co-raportor al grupului Renew Europe privind Garanția Europeană pentru Copii va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția, a anunțat acesta într-un mesaj de Facebook. 

Eurodeputatul s-a întâlnit astăzi, 5 august, cu ministrul Educației Sorin Mihai Cimpeanu și cu secretarul de stat Radu Szekely pentru a discuta despre Garanția pentru Copii, tema centrală a întâlnirilor sale din ultimele două săptămâni.

În context, Dragoș Pîslaru a menționat că apreciază preocuparea Ministerului Educației cu privire la educația timpurie, „mai ales că există studii internaționale ce demonstrează că orice efort îndreptat spre a asigura accesul copiilor la educație în perioada 0-6 ani este, de fapt, o investiție cu randamente extraordinare atât pe plan social, cât și economic”.

Citiți și Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, implicat în procesul de elaborare a Strategiei Naționale pentru Drepturile Copiilor 2021-2027, în conformitate cu prevederile Garanției Europene pentru Copii

De asemenea, cei trei au discutat despre obiectivele comune ale programului „România educată” și ale Garanției pentru Copii de a îmbunătăți accesul copiilor în creșe până la 30% în anul 2030, de la un procent ingrat, mai mic de 5% acum.

„Eforturile Ministerului Educației de a asigura resursa umană și finanțarea adecvată acestui ciclu de educație antepreșcolară merită cu siguranță susținute”, a punctat Dragoș Pîslaru. 

Potrivit eurodeputatului, discuțiile cu oficialii de la Educație vor continua și în luna septembrie și pe alte subiecte, precum formarea de competențe și formarea profesională continuă, acesta fiind „un alt plan important pe care avem de lucrat în contextul Agendei Europene pentru Competențe și a nevoii României de a-și păstra și dezvolta forța de muncă”.

Continue Reading

U.E.

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

Published

on

© European Union 2020

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, nu susține obligativitatea vaccinării anti-COVID, considerând că este o alegere personală, însă subliniază cu aceasta are implicații pentru toți din jur, potrivit unui interviu acordat publicației Münchner Merkur, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Vaccinarea este o alegere personală. Dar este, de asemenea, o alegere cu implicații pentru noi toți. Fiecare individ are un cuvânt de spus în ceea ce privește cât de dificile vor fi toamna și iarna pentru noi toți”, a declarat Jens Spahn, pentru publicația germană. „Nu este vorba doar de a ne proteja pe noi înșine, ci și pe noi ca societate. Vaccinarea este un act patriotic. Nu cred în vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19. Dar o recomandare de vaccinare există deja”, a insistat ministrul german, întrebat ce le transmite cetățenilor care refuză să se vaccineze.

 

De asemenea, Jens Spahn a precizat: „Noi, ca guvern federal, am reușit deja să asigurăm vaccinarea tuturor cetățenilor – mult mai devreme decât s-a promis; oricine dorește să se vaccineze astăzi o poate face imediat. 73% dintre adulți au fost acum vaccinați cel puțin o dată. Este un lucru bun – dar încă nu este suficient.”

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), 53,6% din populaţie, sau 44,6 milioane de persoane, fusese complet vaccinată până joi.

În prezent, în Germania are loc o dezbatere cu privire la vaccinarea persoanelor sub 18 ani. Imunizarea este permisă oricărei persoane cu vârsta de peste 12 ani, însă nu a fost dată o recomandare generală.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA37 mins ago

MIPE lansează platforma Oportunități de Finanțare UE, interfață între mediul instituțional și beneficiari și instrument principal la nivelul României privind identificarea de parteneri

U.E.1 hour ago

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.3 hours ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu4 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană își intensifică acțiunile pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending