Connect with us

U.E.

Eurostat: România s-a situat în 2016 pe primul loc în Uniunea Europeană la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate prin controale medicale

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

România s-a situat în 2016 pe primul loc în Uniunea Europeană la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate, ţinând cont de cunoştinţele şi tehnologia medicală, cu 80,1% din total, faţă de o medie de 68% în UE, arată datele publicate joi de Eurostat.

Potrivit Eurostat, în 2016, în Uniunea Europeană (UE), au murit aproximativ 1,7 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani. Printre acestea, aproximativ 1,2 milioane de decese ar putea fi considerate premature, conform listei recente a Eurostat-OCDE privind mortalitatea evitabilă. Dintre acestea, 741 000 de decese ar fi putut fi evitate prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenire primară și alte 422 000 de decese, evitate prin intervenții medicale în timp util și eficiente.

Atacurile de cord (174 000 de decese), cancerul de trahee și bronhopulmonar (168 000 de decese) și accidentele vascular cerebrale (87 000) au reprezentat mai mult de o treime (37%) din totalul cauzelor de deces în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani.

Comparativ cu 2011, decesele prevenibile, ca pondere din totalul deceselor survenite, au scăzut cu 1,7 puncte procentuale, de la 69,7% din totalul deceselor înregistrate în 2011 la 68,0% în 2016.

Cea mai mare pondere a deceselor prevenibile în Slovenia și Ungaria, cea mai mică în Bulgaria

Proporția deceselor potențial evitabile prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenire primară, în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, variază considerabil între statele membre ale UE raportat la nivelul anului 2016.

Cele mai mari procente  au fost înregistrate în Slovenia (53,5%) și Ungaria (51,7%), urmate de Estonia (50,0%), Lituania (49,8%), Austria (49,1%) și Letonia (48,9%). În schimb, ponderea cea mai mică a fost înregistrată în Bulgaria (35,4%), urmată de Cipru (39,2%), Malta (39,9%), Italia și Polonia (ambele 40,8%).

Cea mai mare pondere a deceselor prevenibile în România și Slovacia, cea mai mică în Franța

Proporția de decese potențial evitabile prin intervenții medicale în timp util și eficiente,în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, variază de asemenea între statele membre ale UE raportat la nivelul anului 2016. 

Cele mai mari procente au fost înregistrate în România (31,9%) și Slovacia (30,8%), urmate de Lituania (30,1%), Malta (30,0%), Bulgaria și Letonia (ambele 29,7%). În schimb, cota cea mai mică a fost înregistrată în Franța (19,3%), urmată de Belgia (20,5%), Danemarca (21,0%) și Olanda (21,7%).

O treime din decesele care ar fi putut  fi evitate în UE au vizat boli de inimă și plămâni

În UE, atacurile de cord (174 000 de decese prevenibile sau 15% din totalul deceselor înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani), cancerele de trahee sau brohopulmonar (168 000 sau 14%) și accidentele vascular cerebrale (87 000 sau 7%) ) au reprezentat peste o treime din cauzele de deces potențial evitabil în 2016.

Acestor cauze li se adaugă altele foarte frecvente, precum bolile cauzate de aloolism (79 000 sau 7%), cancerul colorectal (67 000 sau 6%), cancerul la sân și tulburările pulmonar-obstructive cronice (ambele 50 000 sau  4%), leziunile accidentale (48 000 sau 4%) și sinuciderile (44 000 sau 4%).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat joi, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu comisarul european pentru bugete, Piotr Serafin, desfășurată în contextul consultărilor privind viitorul buget al Uniunii Europene.

„Am susținut interesele României și am reiterat nevoia de fonduri europene mai accesibile, mai flexibile și adaptate realităților din teren. Guvernul României a insistat asupra continuării sprijinului pentru coeziune, agricultură, educație și dezvoltare locală”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

 

De asemenea, europarlamentarul a reamintit propunerea pe care a inclus-o în raportul său privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență: prelungirea perioadei de implementare pentru proiectele mature, „astfel încât investițiile importante începute să nu fie pierdute”.

„România trebuie să aibă un cuvânt greu de spus în construcția noului buget european. Continuăm să lucrăm, ferm și profesionist, pentru ca fiecare euro din bugetul comun să aibă un impact pozitiv în viața oamenilor”, a subliniat Negrescu.

Citiți și:

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Premierul Ciolacu i-a transmis comisarului european pentru buget că România va avea un rol activ în negocierile bugetului UE post-2027, cu accent pe coeziune și agricultură

La întrevederea cu delegația condusă de comisarul european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România va avea un rol activ și constructiv în consultările pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027, astfel încât acesta să se materializeze într-o propunere echilibrată, capabilă să răspundă obiectivelor Uniunii Europene și noilor realități politice, economice și de securitate.

„Pentru România, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună prezintă un interes major și în viitorul Cadru Financiar Multianual. Cele două politici sunt și trebuie să rămână instrumente puternice pentru reducerea inegalităților între regiuni, comunități și oameni, pentru stimularea convergenței și creșterea competitivității economiilor noastre”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat remis de Guvern.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

Published

on

© European Union, 2025

Rusia reprezintă principala piedică în calea păcii, nu Ucraina, a declarat joi șefa diplomației europene, Kaja Kallas, ca reacție la noile atacuri sângeroase lansate de Moscova asupra Kievului.

„Pretinzând că dorește pacea, Rusia a lansat un atac aerian sângeros asupra Kievului. În timp ce pretinde că urmărește pacea, Rusia a lansat un atac aerian mortal asupra Kievului. Aceasta nu este o căutare a păcii, ci o batjocură la adresa ei. Adevăratul obstacol nu este Ucraina, ci Rusia, ale cărei scopuri de război nu s-au schimbat”, a scris Kaja Kallas, pe X.

Această salvă de lovituri a fost lansată de armata rusă în toiul tensiunilor diplomatice. Zelenski și președintele american Donald Trump au avut o nouă ciocnire, Trump criticându-l pe liderul ucrainean pentru că refuză să accepte pretențiile Rusiei la peninsula Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, informează Agerpres.

Marți, președintele ucrainean s-a opus din nou în mod ferm unei asemenea posibilități. „Nu există nimic de discutat aici. Aceasta ar fi contrar Constituției noastre. Acesta este teritoriul nostru”, a declarat el.

„Această declarație este foarte dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia”, a reacționat miercuri președintele Donald Trump într-o postare virulentă pe Truth Social, acuzându-l pe Zelenski că blochează un acord cu Moscova care să pună capăt conflictului.

În fața bilanțului sângeros al noilor atacuri ruse, Volodimir Zelenski și-a anulat de urgență „o parte” din vizita sa în Africa de Sud, pentru a se întoarce „imediat” în Ucraina, după o întrevedere cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa.

În timpul nopții de miercuri spre joi, Rusia a bombardat Ucraina într-un atac mai masiv decât cele care vizează aproape zilnic această țară după declanșarea invaziei ruse la scară mare în februarie 2022, un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de persoane, civili și militari.

În total, forțele ruse, care controlează în prezent aproape 20% din teritoriul ucrainean, au tras în timpul nopții 70 de rachete și 145 de drone asupra a șase regiuni ale Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care asigură că au interceptat 112 dintre aceste proiectile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni cu comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin context în care a punctat importanța menținerii alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE și găsirea de soluții la provocările actuale din domeniile competitivității, apărării și securității.

“La întâlnirea cu comisarul european Piotr Serafin am subliniat importanța menținerii rolului și alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE, încercând în același timp să găsim soluții pentru a răspunde provocărilor actuale din domeniile competitivității, apărării și securității”, a scris Ilie Bolojan pe platforma X.

Vizita comisarului european în România face parte dintr-un turneu în cadrul statelor membre ale UE, având ca scop discutarea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada post-2027, în vederea alinierii perspectivelor naționale la prioritățile strategice ale Uniunii. Această abordare are ca obiectiv adoptarea unor decizii bugetare care să reflecte interesele comune și să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor europeni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Ilie Bolojan a explicat că, din perspectiva României, viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii trebuie să fie simplificat și suficient de flexibil pentru a răspunde unor eventuale evoluții neprevăzute și pentru a asigura susținerea financiară a obiectivelor de dezvoltare ale României și ale Uniunii. Totodată, a subliniat importanța adaptării bugetului UE la condițiile specifice ale statelor membre.

Președintele interimar a pledat pentru menținerea rolului politicilor tradiționale în arhitectura viitorului buget al UE, inclusiv pentru menținerea Politicii Agricole Comune ca o politică separată, cu un buget consistent și venituri echitabile pentru fermieri.

De asemenea, șeful statului s-a referit la importanța consolidării finanțării sectorului de apărare europeană în viitorul buget al Uniunii, evidențiind necesitatea unei abordări robuste care să răspundă noilor provocări geopolitice și de securitate. A susținut, în acest sens, o distribuție adecvată a fondurilor de apărare, cu prioritate pentru statele de frontieră, mai expuse riscurilor geopolitice, pentru a se asigura securitatea și reziliența Uniunii Europene.

Comisarul european Piotr Serafin a reafirmat angajamentul Comisiei Europene față de o proiecție financiară ambițioasă și bine adaptată provocărilor viitoare, care să continue să sprijine dezvoltarea economică, competitivitatea, coeziunea și să răspundă provocărilor în materie de securitate și apărare în toate statele membre. De asemenea, a subliniat că simplificarea și flexibilizarea sunt obiective importante în arhitectura viitorului buget al UE.

O altă componentă a vizitei comisarului european Piotr Serafin în România o reprezintă vizitarea unor proiecte realizate prin utilizarea fondurilor europene la Oradea, ca model de bune practici. Aceasta reprezintă o oportunitate de a explora modul în care România a beneficiat de resursele europene pentru a susține diferite proiecte de dezvoltare și de a evidenția rolul și beneficiile concrete pe care politica de coeziune le are pentru comunitățile locale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE8 hours ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA9 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE10 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending