Connect with us

U.E.

Eurostat: Românii, printre europenii care merg cel mai mult cu mașina

Published

on

© Wikipedia

Maşina a reprezentat în 2017 principalul mijloc de transport intern în toate statele membre ale Uniunii Europene, faţă de călătoriile cu trenul, autocarul sau autobuzul, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, Oficiul Statistic al UE. Potrivit cifrelor prezentate, românii sunt printre europenii care utilizează cel mai mult mașina în scopul deplasării.

În 2017, călătoriile cu maşina au reprezentat 83,3% din kilometrii parcurşi de pasageri în UE, comparativ cu 8,8% în cazul autocarelor, autobuzelor şi troleibuzelor, şi 7,9% pentru trenuri.

În rândul statelor membre ale UE, cel mai ridicat procent de kilometri parcurşi de pasageri cu maşina s-a înregistrat în Lituania (91,1%), Portugalia (88,5%), Slovenia (86,8%), în România procentul fiind de 80,3%.

De asemenea, cel mai ridicat procent de kilometri parcurşi de pasageri cu trenul s-a consemnat în Austria (11,9%), Olanda (11,4%), Franţa (10,8%), , în timp ce , Cipru (19%), Malta (17,5%), în România procentul fiind de 15%. 

În statele membre, ponderea autoturismelor în transportul terestru de pasageri în 2017 a variat de la 69% în Ungaria la 89% în Portugalia și 90% în Lituania. În ceea ce privește deplasările cu autocare, autobuze şi troleibuze cel mai ridicat procent de kilometri parcurşi de pasageri a fost în Ungaria (21,1%), Cipru (19%), Malta (17,5%), în România procentul fiind de 15%. Pentru trenuri, procentul a variat de la 1% în Grecia și Lituania la 11% în Olanda și 12% în Austria, în România acesta fiind de 4,7%. 

Locuitorii din nord-vestul UE se pot lăuda cu cele mai noi mașini în rândul statelor membre

Potrivit datelor prezentate de Eurostat,  mașina este utilizată cel mai des pentru transportul rutier de călători în UE. În ceea ce privește distribuția de autoturisme la 1000 de locuitori, există diferențe mari între statele membre. În 2017, existau peste 600 de mașini la 1000 de locuitori în Luxemburg (670), Italia (625 în 2016), Finlanda (617), Malta (613) și Cipru (609). La polul opus, există state membre ale UE în care distribuția de mașini la 1000 de locuitori a fost sub 400 de autoturisme în Ungaria (355), Letonia (356), Croația (389) și Bulgaria (393).

De asemenea, datele arată că există diferențe între statele membre nu doar în ceea ce privște numărul de autoturisme înmatriculate raportat la numărul de locuitori, ci și în ceea ce privește vechimea mașinilor. În 2017, între statele membre pentru care sunt disponibile aceste date, ponderea mașinilor cu vechimea mai mică de 2 ani a fost cea mai ridicată în Danemarca (24% din totalul mașinilor), Belgia (22%) și Suedia (20%). Pe de altă parte, peste 70% din totalul  autoturismelor din Lituania (83%), Letonia (77%), Polonia (74%), Estonia și Ungaria (ambele 70%) aveau o vechime mai mare de 10 ani.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Letonia, a treia țară din UE care organizează o strângere de fonduri pentru a cumpăra Ucrainei o dronă militară

Published

on

© Wikipedia

Letonia a dat marți, 16 august, startul unei campanii publice de strângere de fonduri pentru a achiziționa Ucrainei o dronă militară Bayraktar TB2, a anunțat ministrul apărării Artis Pabriks, într-un mesaj pe Twitter. Letonia este cea de-a treia țară a UE după Lituania și Polonia care organizează un astfel de eveniment. 

„Este important să arătăm sprijin Ucrainei pe termen lung -până când este complet eliberată de forțele de ocupație ruse”, a declarat ministrul leton.

 

În contextul continuării agresiunii rusești în Ucraina, cetățenii letoni sunt invitați să doneze pentru o dronă Bayraktar, pe care Ministerul Apărării intenționează să o achiziționeze din Turcia pentru a o dona Ucrainei.

„Bayraktar TB2″ (în turcă “purtător de steag”) este un vehicul aerian de luptă pilotat de la distanță (UAV)/dronă fabricată în Turcia. 

Citiți și Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

„Donând pentru Bayraktar-ul leton, avem, de asemenea, ocazia de a ne arăta sprijinul pentru Ucraina în acest război crud și, cu mâinile ucrainenilor, de a-i saluta pe ocupanții ruși!” spune Ralfs Eilands, unul dintre inițiatorii campaniei. Prietenul său ucrainean Volodymyr Biryukov, care este și ambasadorul proiectului, adaugă: „Sunt veșnic recunoscător pentru tot ceea ce a făcut deja Letonia pentru Ucraina! O vedem și o apreciem din adâncul inimii noastre. Acest sprijin este, de asemenea, foarte necesar pentru poporul meu. Ocupanții ruși și Vladimir Putin nu vor reuși niciodată, pentru că puternica armată ucraineană a dovedit deja că poate apăra nu numai Ucraina, ci și întreaga lume civilizată, democratică și, mai presus de toate, liberă!”

Letonia nu este prima țară ai cărei cetățeni au decis să își arate sprijinul pentru Ucraina prin colectarea de donații pentru această aeronavă de luptă fără pilot. Campanii similare au avut deja loc în țări precum Polonia, Lituania, Norvegia și Canada.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În iunie, UE a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană-Zaim Diana

Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, faţă de un excedent de 14 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 224,9 miliarde de euro, în creştere cu 19,4% faţă de iunie 2021, în timp ce importurile UE au urcat cu 48,5%, până la 258,9 miliarde de euro.

În primele şase luni din 2022, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la importurile şi la exporturile de energie (care au o valoare mai scăzută), astfel încât UE a înregistrat un avans semnificativ al deficitului comercial în domeniul energiei (minus 290,8 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2022, comparativ cu minus 105,6 miliarde de euro în ianuarie – iunie 2021), scrie Agerpres.

În perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.237,3 miliarde de euro (o creştere de 17,9% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile s-au majorat la 1.438 miliarde de euro (un avans de 48,9% faţă de perioada ianuarie – iunie 2021).

Ca rezultat, UE a înregistrat un deficit în perioada ianuarie – iunie 2022 de 200,7 miliarde de euro, faţă de un excedent de 83,2 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

© Eurostat

Zona euro a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 24,6 miliarde de euro, faţă de un excedent de 17,2 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie.

În perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile de bunuri ale zonei euro au urcat la 1.393,1 miliarde de euro (o creştere de 18,7% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile la 1.533,6 miliarde de euro (un avans de 43% faţă de perioada ianuarie – iunie 2021). Ca rezultat, zona euro a înregistrat un deficit în ianuarie – iunie 2022 de 140,4 miliarde de euro, faţă de un excedent de 100,6 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

© Eurostat

În perioada ianuarie – iunie 2022, China şi SUA au fost principalii parteneri comerciali ai UE. Exporturile UE în China au scăzut cu 0,4%, iar cele în SUA au crescut cu 29,1%, în timp ce importurile UE din China şi SUA au urcat cu 43,3% şi, respectiv, cu 51,1%. De asemenea, exporturile UE în Rusia au scăzut cu 30,4%, în timp ce importurile UE din Rusia s-au majorat cu 78,9%.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că, în perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile au crescut cu 25% (la 44,8 miliarde de euro), în timp ce importurile au urcat cu 29% (la 60,2 miliarde de euro). În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 15,4 miliarde de euro, comparativ cu 11,1 miliarde de euro în primele şase luni din 2021.

Continue Reading

U.E.

Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

Published

on

© Artis Pabriks/Twitter

Ucraina a primit din partea Letoniei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2, au anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării și ministrul Oleksii Reznikov, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Cele șase obuziere M109 care au ajuns recent în Ucraina din Letonia dau deja rezultate pe câmpul de luptă. Sunt sincer recunoscător colegului meu leton (Artis) Pabriks și poporului din Letonia pentru sprijinul lor de neclintit”, a scris ministrul ucraineana al apărării Oleksii Reznkov, într-un mesaj de mulțumire pe Twitter.

 

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit şapte tipuri diferite de obuziere cu calibru NATO de 155 de milimetri, înlocuind tunurile grele de fabricaţie sovietică, care sunt mai puţin precise şi pentru care stocurile de muniţie s-au redus.

De asemenea, Forțele Aeriene Ucrainene au primit patru elicoptere donate de Letonia, care în curând vor fi incluse în totalitate în flota de aviație a Armatei Ucrainene, a informat Ministerul Apărării.

Două elicoptere Mi-17 și două elicoptere Mi-2 au ajuns în Ucraina parțial dezasamblate. Elicopterele au fost vopsite, iar un Mi-17 a fost reparat fundamental în Letonia. Forțele aeriene ale Ucrainei vor începe să le folosească pentru a îndeplini sarcini după finalizarea asamblării lor.

Sistemele Stinger donate de Letonia în urmă cu jumătate de an au ajutat armata ucraineană să descurajeze invazia rusă. Acum, când soldații ucraineni contraatacă în multe locuri, elicopterele noastre donate vor ajuta la desfășurarea operațiunilor militare și la salvarea de vieți. Asistența acordată Ucrainei de către țările occidentale nu ar trebui să se oprească până când aceasta nu-și va elibera întregul teritoriu de sub ocupația forțelor rusești”, a declarat Artis Pabriks, ministrul apărării din Letonia.

Letonia este una dintre țările care a oferit Ucrainei cea mai importantă asistență raportat la PIB-ul său. Letonia a furnizat Ucrainei armament și echipament individual, drone, rații uscate, muniție, arme antitanc și rachete Stinger în valoare de peste 200 milioane de euro.

Letonia participă, de asemenea, la Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, conceput pentru a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Continue Reading

Facebook

U.E.8 mins ago

Letonia, a treia țară din UE care organizează o strângere de fonduri pentru a cumpăra Ucrainei o dronă militară

euro bani moneda
U.E.50 mins ago

Eurostat: În iunie, UE a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

U.E.52 mins ago

Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

U.E.1 hour ago

Pompierii români își continuă misiunea specială în Franța și își ajută colegii francezi să stingă incendiile de vegetație

U.E.3 hours ago

Eurostat: Gazele cu efect de seră generate de activitățile economice din UE sunt încă sub nivelurile pre-pandemie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Teheranul a răspuns „textului final” al UE, menit să relanseze dosarul nuclear iranian: „Un acord va fi încheiat dacă SUA reacționează cu realism și flexibilitate”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ucraina va putea exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale începând din septembrie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

UE și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au organizat exerciții de apărare antirachetă pentru a proteja securitatea comună

U.E.5 hours ago

Finlanda susține interzicerea intrării turiștilor ruși în UE. Sanna Marin: Nu cred că este corect ca cetățenii ruși să viziteze obiective turistice în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending