Connect with us

U.E.

Eurostat: Statele membre UE au produs anul trecut 190.000 de tone de turtă dulce, în valoare de 510 milioane de euro. Care este țara europeană care a avut cea mai mare producție

Published

on

© Wikipedia

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în anul 2018 190.000 de tone de turtă dulce, care se ridică la valoarea de 510 miliarde de euro, arată datele publicate joi de Eurostat, potrivit Agerpres.

Comparativ cu anul 2008, producția de turtă dulce a scăzut cu 21%, raportat la greutate.

Dintre statele membre, Germania a produs anul trecut cea mai mare cantitate de turtă dulce, respectiv 83.000 de tone, cifră care reprezintă 44% din totalul producției de turtă dulce din Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la greutate.

Aceasta este urmată de Olanda, cu 45.000 de tone, adică 24%, urmată de Polonia, cu 27.000 de tone, adică 14%.

Însumat, producția de turtă a celor trei state reprezintă peste trei sferturi (81%) din totalul producției de turtă dulce din Uniunea Europeană.

Anul trecut, România a produs 4.167 de tone de turtă dulce.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

Published

on

© Mark Rutte/ X

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că a discutat în timpul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping despre un incident de spionaj cibernetic pentru care Olanda a învinovățit Beijingul, informează Reuters.

Agenția de informații MIVD a susținut luna trecută că spioni cibernetici sprijiniți de statul chinez au obținut acces la o rețea militară anul trecut, calificând gestul ca fiind parte a unei tendințe de spionaj politic practicat de Beijing asupra Olandei și a aliaților săi, mărturie în acest sens stând recentele acuzații venite din partea SUA, Marii Britanii și Noii Zeelande

”Desigur, discutăm toate subiectele dificile”, inclusiv atacurile cibernetice, a declarat Rutte reporterilor după discuțiile de la Beijing.

”Desigur, acest lucru a fost atribuit foarte deschis Chinei de către Țările de Jos. A fost un atac asupra Ministerului Olandez al Apărării pe care agenția noastră de informații l-a identificat și, de asemenea, atribuit Chinei. Deci, da, desigur, am discutat despre asta”, a continuat Rutte.

De altfel, într-un scurt mesaj de reflecție asupra vizitei sale în China, premierul olandez a recunoscut că ”din calitatea sa de putere geopolitică, China joacă un rol crucial în lume când vine vorba de stabilitatea economică, securitatea internațională și tranziția la o economie verde. În plus, China este un partener comercial important. Din toate aceste motive, Țările de Jos trebuie să colaboreze și să se angajeze în dialog cu China.

”Există, de asemenea, spațiu pentru discuții sincere și de fond pentru a aborda preocupări, cum ar fi poziția Chinei față de Ucraina. Aici, în Europa, dorim ca China să-și folosească influența pentru a-l forța pe Putin să pună capăt războiului său de agresiune fără sens. Am avut, de asemenea, o conversație sinceră despre relațiile noastre economice – despre cooperare, dar și despre preocupările că China pune obstacole nedrepte pentru companiile europene care doresc să facă afaceri aici. Și, bineînțeles, am vorbit despre sectorul semiconductorilor, în care Țările de Jos și China sunt ambele jucători majori. Mi-am exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului. De exemplu, poziția uigurilor și lipsa libertății presei. Pe scurt, am avut o conversație deschisă și sinceră nu numai despre tot ceea ce ne leagă, ci și despre problemele asupra cărora avem opinii foarte diferite”, a spus Rutte pe platforma X, fostă Twitter.

Revenind la acuzațiile de spionaj, este pentru prima dată când Olanda acuză public China pentru spionaj cibernetic, în contextul în care tensiunile legate de securitate au cunoscut un trend ascendent între cele două țări.

Acestea sunt alimentate și de restricțiile impuse de guvernul olandez asupra companiei ASML, un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri, care nu mai are autorizație pentru a exporta către China sistemele sale pentru fabricarea de microcipuri, conform AFP, citat de Agerpres.

”Ceea ce vă pot spune legat de sectorul nostru de semiconductori şi de companii ca ASML (companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri) este că atunci când trebuie să luăm măsuri ele nu vizează niciodată o ţară anume”, a spus Rutte.

Recent, Olanda s-a alăturat Statelor Unite şi Japoniei şi a impus limite exportului de echipamente de vârf pentru producerea de cipuri.

Ea a dat astfel curs avertismentelor lansate de Comisia Europeană pe finalul anului trecut, care recomanda țărilor membre să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE, printre aceste domenii aflându-se și semiconductorii.

Conștientă de dependența de China în materie de cipuri, Uniunea Europeană a făcut pași în desprinderea de a doua economie a lumii și a lansat Actul european privind cipurile, lansându-se în cursa globală pentru a fi o putere industrială în sectorul semiconductorilor.

Iar acest lucru îl face în strânsă colaborare cu parteneri care gândesc la fel, precum Statele Unite.

Recent, la Washington, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Consiliul pentru comerț și tehnologie UE – SUA în vederea intensificării coordonării în ceea ce privește asigurarea disponibilității materiilor prime esențiale pentru producția de semiconductori.

Cât privește preocupările de care amintea Rutte, potrivit cărora Beijingul pune obstacole companiilor europene pe piața chineză, acestea au contribuit la erodarea încrederii dintre Uniunea Europeană și China, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi.

De altfel, concurența echitabilă a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Toate aceste aspecte, dar și ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice, precum și îndemnul Comisiei Europene la adresa țărilor membre de a restricționa sau de a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate, s-ar putea regăsi pe agenda dilaogului dintre președintele Xi Jinping și un alt lider european, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai. 

Continue Reading

U.E.

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

Published

on

© European Union

 Premierul ceh Petr Fiala a anunțat miercuri că serviciile de informații din țara sa au reușit să demaște o rețea finanțată de Moscova care răspândea propagandă rusă despre Ucraina și ale cărei tentacule erau întinse până în Parlamentul European, anunță AFP, citat de Agerpres.

Site-ul de informații Voice of Europe, cu sediul la Praga, era utilizat pentru a răspândi informații menite să descurajeze UE să continue sprijinul pentru Ucraina în lupta acesteia din urmă în fața războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia în februarie 2022.

Conform detaliilor oferite de Fiala, rețeaua pro-rusă demascată de Serviciul de Informații Ceh (BIS) derula activități care ”puteau avea un efect important asupra securității Cehiei și a UE”.

”Acest grup desfăşura pe teritoriul UE operaţiuni şi activităţi menite să submineze integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a adăugat prim-ministrul Cehiei în faţa jurnaliştilor.

”Activitatea grupului (…) merge de asemenea până în Parlamentul European”, a mai spus el, fără a dezvălui detalii.

Potrivit BIS, reţeaua era finanţată din Rusia.

Potrivit publicaţiei Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiţi din fonduri ruse, care au finanţat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

La finalul anului trecut, premierul Estoniei, Kaja Kallas, atrăgea atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei privind războiul din Ucraina, care urmărește să provoace ”diviziuni politice interne şi să influenţeze voturile democratice”.

Aceasta explica la momentul respectiv că această campanie de dezinformare ajunge la publicul larg prin intermediul rețelelor de socializare.

Pentru că fenomentul dezinformării devine unul din ce în ce mai răspândit, având potențial de intensificare în acest an, având în vedere că este unul al alegerilor europene, Parlamentul European a adoptat deja noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine, mai ales că există toate șansele ca Ucraina să fie o temă centrală a acestora. 

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a prezentat trei inițiative menite să promoveze cooperarea transnațională între instituțiile de învățământ superior, cu scopul final de a institui o diplomă europeană.

Această inițiativă voluntară ar aduce beneficii studenților și comunității academice prin încurajarea mobilității educaționale în cadrul UE și îmbunătățirea competențelor transversale ale studenților. În plus, o astfel de diplomă ar răspunde cerințelor pieței muncii și ar spori atractivitatea absolvenților pentru viitorii angajatori, atrăgând în același timp studenți din întreaga lume și consolidând competitivitatea europeană.

Cele trei inițiative se concentrează pe eliminarea barierelor juridice și administrative care împiedică instituțiile partenere să dezvolte programe comune de diplome competitive la nivel de licență, masterat sau doctorat. Propunerile se bazează pe principiile autonomiei instituționale și a libertății academice ale universităților și respectă competențele statelor membre și ale guvernelor regionale în domeniul învățământului superior.

Pachetul cuprinde o comunicare referitoare la un proiect de diplomă europeană și două propuneri de recomandări ale Consiliului pentru sprijinirea sectorului învățământului superior. Acestea vizează îmbunătățirea proceselor de asigurare a calității și recunoașterea automată a calificărilor în învățământul superior, precum și crearea unor cariere academice mai atractive și durabile.

Proiectul de diplomă europeană propus ar stabili un cadru pentru programe comune voluntare la nivel național, regional sau instituțional, bazate pe criterii convenite la nivel european. Acesta ar facilita cooperarea între instituțiile de învățământ superior din diferite țări și ar simplifica procesele administrative.

Comunicarea propune o cooperare între statele membre ale UE și sectorul învățământului superior pentru crearea unei diplome europene recunoscute automat în întreaga UE. Propunerea urmărește o abordare treptată, oferind două puncte de intrare posibile pentru statele membre: o etichetă europeană pregătitoare sau o diplomă europeană ancorată în legislația națională.

Comisia intenționează să sprijine eforturile statelor membre pentru obținerea diplomei europene prin diverse acțiuni concrete, inclusiv prin intermediul programului Erasmus+.

În plus, Comisia propune îmbunătățirea proceselor de asigurare a calității și recunoașterea automată a diplomelor universitare în întreaga UE, pentru a facilita crearea de programe transnaționale de înaltă calitate.

Propunerea de recomandare a Consiliului vizează și recunoașterea și recompensarea adecvată a diverselor roluri ale personalului academic, promovând cariere academice atractive și durabile.

Pachetul va fi discutat cu Consiliul UE și cu alte părți interesate din învățământul superior, în vederea colaborării pentru realizarea diplomei europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA2 mins ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO6 mins ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.1 hour ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending