Connect with us

SUA

Eurostat: UE a înregistrat cel mai ridicat nivel al excedentului comercial în raport cu SUA din ultimul deceniu, situat la 139 de miliarde de euro în 2018

Published

on

@Jarosław Bialik/Pixabay License

Excedentul comercial al Uniunii Europene în relație cu Statele Unite ale Americii a înregistrat 139 miliarde de euro în 2018, fiind la cel mai ridicat nivel în ultimul deceniu, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, oficiul statistic al UE.

În anul 2018, Statele Unite au fost cel mai mare partener pentru exporturile de mărfuri din UE (21% din totalul exporturilor extracomunitare) și al doilea cel mai mare pentru importurile de mărfuri din UE (14% din importurile totale din afara UE), după China (20%).

În ceea ce privește perioada 2008-2018, UE a înregistrat un excedent comercial (exporturi mai multe decât importurile) cu Statele Unite. Acest excedent comercial a fluctuat ușor, dar a crescut în general în cursul perioadei și a ajuns la 139 miliarde EUR în 2018.

Atât pentru exporturile UE, cât și pentru importurile de mărfuri din Statele Unite, între bunurile comercializate  domină utilajele și vehiculele, produsele chimice și alte produse industriale. Împreună, aceste bunuri fabricate reprezintă 89% din exporturile de bunuri din UE către Statele Unite și 80% din importurile UE din Statele Unite.

Între statele membre, Regatul Unit a fost cel mai mare importator de mărfuri (55 de miliarde de euro) din Statele Unite, iar Germania a fost cel mai mare exportator de bunuri (114 miliarde de euro) către Statele Unite în 2018.

În orice caz, UE și SUA au cea mai mare și cea mai profundă relație bilaterală de comerț și investiții din lume și au economii foarte integrate. Ambele economii reprezintă împreună aproximativ jumătate din PIB-ul mondial.

Citiți și Infografic: Valoarea totală a bunurilor comercializate între UE și SUA este de patru ori mai mare decât bugetul anual al Uniunii

Potrivit unui infografic publicat în aprilie de Secretariatul General al Consiliului UE, valoarea totală a bunurilor comercializate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii este de patru ori mai mare decât bugetul anual al UE.

De asemenea, UE și SUA sunt cel mai mare partener comercial pentru fiecare dintre părți. Schimburile comerciale dintre SUA și UE acoperă 30% din comerțul la nivel mondial. 

În ultimul deceniu, valoarea bunurilor comerciale schimbate între cei doi parteneri a crescut de la 430 miliarde de euro în 2006 la 600 miliarde de euro în 2016. 

În plus, comerțul transatlantic sprijină 8 milioane de locuri de muncă în cadrul celor două piețe; aceste 8 milioane de persoane care beneficiază de pe urma relațiilor comerciale UE-SUA reprezintă echivalentul populației Austriei sau a orașului New York. 

Infograficul mai arăta că în cadrul comerțului cu bunuri și servicii în top 3 intră chimicalele, produsele de manufactură și utilajele&mijloacele de transport, respectiv serviciile de călătorit, telecomunicațiile&afacerile și licențele&redevențele obținute din uzul proprietății intelectuale. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministrul de externe, Ramona Mănescu, întâlnire cu ambasadorul SUA la București Hans Klemm. Cei doi au stabilit un proces de consultări cu frecvenţă lunară pentru a discuta teme de interes bilateral

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, a avut luni o întrevedere cu ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul român și ambasadorul SUA la București au inițiat cu această ocazie un proces de consultări cu frecvență lunară, dedicat trecerii în revistă a întregului spectru de teme de interes bilateral.

Ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul ferm pentru extinderea, în continuare, a colaborării dintre România și SUA, inclusiv prin concretizarea potențialului generat de semnarea recentă a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea în domeniul nuclear civil.

De asemenea, Ministrul Mănescu a transmis interesul României pentru consolidarea dialogului cu SUA în toate temele relevante pentru securitatea regională, inclusiv în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie.

Părțile au subliniat efectul pozitiv al recentelor vizite la nivel înalt la Washington DC și la New York pentru dinamizarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

MAE turc l-a convocat pe însărcinatul american cu afaceri al SUA pentru un ”like” pe Twitter

Published

on

Ministerul turc al Afacerilor Externe a anunțat că l-a convocat duminică pe însărcinatul american cu afaceri la Ankara din cauza unui ”like” al Ambasadei SUA la o postare pe Twitter în legătură cu liderul recent spitalizat al unui partid naționalist aliat cu partidul de la putere, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Însărcinatul cu afaceri american a fost convocat la minister pentru a da explicaţii clare privind un mesaj pe reţelele de socializare”, a transmis ministerul, precizând că ambasadorul SUA nu se afla la Ankara duminică.

Contul oficial al ambasadei Statelor Unite la Ankara a dat ”like” sâmbătă unei postări pe Twitter în care un utilizator al aplicației spunea că Turcia trebuie să se pregătească pentru o perioadă în care Devlet Bahceli, liderul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP) în vârstă de 71 de ani care a fost spitalizat pentru scurt timp, va fi absent din viața politică.

Sâmbătă seară, Ambasada SUA şi-a cerut scuze într-o postare pe Twitter, explicând că mesajul respectiv a primit ”like din greşeală”.

Partidul Acțiunii Naționaliste, care a încheiat în 2018 o alianță în cadrul unei coaliții electorale cu Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a oferit, de asemenea, sprijinul său în 2017 la referendumul privind modificarea Constituției, convocat de liderul turc, în urma căruia acesta acesta a căpătat puterni sporite.

Ambasadorul american David Satterfield a ajuns în Turcia în 2019. Niciun ambasador american nu a fost la post la Ankara timp de aproape doi ani după plecarea lui John Bass în 2017.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de stat american, Mike Pompeo și ministrul grec de externe, Nikos Dendias au semant la Atena un acord de cooperare în domeniul apărării care extinde prezența militară a SUA în Grecia

Published

on

© Secretary Pompeo/ Twitter

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și ministrul grec de externe, Nikos Dendias, au semant sâmnbătă, la Atena, un acord de cooperare în domeniul apărării, care extinde semnificativ prezența militară a Statelor Unite în această țară, în contextul în care tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în creștere, anunță EFE, citat de Agerpres.

Acordul prevede o creștere a prezenței forțelor americane la baza aeriană și navală din Souda, pe insula Creta, la bazele aeriene Larisa şi Stefanovikio, în centrul Greciei, precum şi în portul Alexandroupolis, în nordul ţării, în apropierea graniţei cu Turcia.

”Ţările noastre au fost întotdeauna aliaţi. În acest moment, relaţiile noastre bilaterale sunt la cel mai bun nivel din istorie. Pe lângă sectorul apărării, suntem interesaţi de o alianţă cu Grecia pe probleme energetice”, a declarat Pompeo.


Dendias, la rândul său, a declarat că Grecia ”este un pilon al stabilităţii într-o regiune care are probleme grave de încălcare a dreptului internaţional”.

Ministrul grec a criticat, de asemenea, începerea forărilor de către Turcia în zona economică exclusivă cipriotă.

”Suntem conştienţi de pericole, cunoaştem activitatea şi vom face tot ce este necesar pentru a evita o escaladare militară şi pentru a obţine un rezultat acceptabil pentru toţi. Nu se poate permite Turciei să facă foraje ilegale”, a spus Pompeo.

Secretarul de stat american a avut o întrevedere și cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

”Grecia poate juca un rol strategic important în regiune şi poate fi un pilon al stabilităţii în regiune”, a declarat Pompeo, într-o conferinţă de presă alături de acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending