Connect with us

SUA

Eurostat: UE a înregistrat cel mai ridicat nivel al excedentului comercial în raport cu SUA din ultimul deceniu, situat la 139 de miliarde de euro în 2018

Published

on

@Jarosław Bialik/Pixabay License

Excedentul comercial al Uniunii Europene în relație cu Statele Unite ale Americii a înregistrat 139 miliarde de euro în 2018, fiind la cel mai ridicat nivel în ultimul deceniu, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, oficiul statistic al UE.

În anul 2018, Statele Unite au fost cel mai mare partener pentru exporturile de mărfuri din UE (21% din totalul exporturilor extracomunitare) și al doilea cel mai mare pentru importurile de mărfuri din UE (14% din importurile totale din afara UE), după China (20%).

În ceea ce privește perioada 2008-2018, UE a înregistrat un excedent comercial (exporturi mai multe decât importurile) cu Statele Unite. Acest excedent comercial a fluctuat ușor, dar a crescut în general în cursul perioadei și a ajuns la 139 miliarde EUR în 2018.

Atât pentru exporturile UE, cât și pentru importurile de mărfuri din Statele Unite, între bunurile comercializate  domină utilajele și vehiculele, produsele chimice și alte produse industriale. Împreună, aceste bunuri fabricate reprezintă 89% din exporturile de bunuri din UE către Statele Unite și 80% din importurile UE din Statele Unite.

Între statele membre, Regatul Unit a fost cel mai mare importator de mărfuri (55 de miliarde de euro) din Statele Unite, iar Germania a fost cel mai mare exportator de bunuri (114 miliarde de euro) către Statele Unite în 2018.

În orice caz, UE și SUA au cea mai mare și cea mai profundă relație bilaterală de comerț și investiții din lume și au economii foarte integrate. Ambele economii reprezintă împreună aproximativ jumătate din PIB-ul mondial.

Citiți și Infografic: Valoarea totală a bunurilor comercializate între UE și SUA este de patru ori mai mare decât bugetul anual al Uniunii

Potrivit unui infografic publicat în aprilie de Secretariatul General al Consiliului UE, valoarea totală a bunurilor comercializate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii este de patru ori mai mare decât bugetul anual al UE.

De asemenea, UE și SUA sunt cel mai mare partener comercial pentru fiecare dintre părți. Schimburile comerciale dintre SUA și UE acoperă 30% din comerțul la nivel mondial. 

În ultimul deceniu, valoarea bunurilor comerciale schimbate între cei doi parteneri a crescut de la 430 miliarde de euro în 2006 la 600 miliarde de euro în 2016. 

În plus, comerțul transatlantic sprijină 8 milioane de locuri de muncă în cadrul celor două piețe; aceste 8 milioane de persoane care beneficiază de pe urma relațiilor comerciale UE-SUA reprezintă echivalentul populației Austriei sau a orașului New York. 

Infograficul mai arăta că în cadrul comerțului cu bunuri și servicii în top 3 intră chimicalele, produsele de manufactură și utilajele&mijloacele de transport, respectiv serviciile de călătorit, telecomunicațiile&afacerile și licențele&redevențele obținute din uzul proprietății intelectuale. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

Donald Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru a ”intensifica prezența americană în zona artică și a promova interesele” Statelor Unite în regiune

Published

on

Administrația Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru prima dată după mai multe decenii, decizie care vine în contextul intensificării intereselor strategice și economice pentru zona arctică, anunță The Guardian și Associated Press, citate de Adevărul.ro.

Departamentul de stat a transmis Congresului că re-redeschiderea unui consulat în Nuuk este un element important într-un plan mai larg de creştere a prezenţei americane în regiunea arctică. O copie a scrisorii trimise Congresului american a fost obţinută de Associated Press.

Statele Unite au ”un interes strategic în intensificarea relaţiilor politice, economice şi comerciale în regiunea arctică”, arată scrisoarea trimisă comitetului pentru afaceri externe al Senatului.

Potrivit documentului, o prezență diplomatică permanentă ar permite Statelor Unite să ”protejeze acţiuni esenţiale în Groenlanda şi să dezvolte relaţii mai strânse cu oficialii şi societatea locală”, arătând că un consulat ar fi ”o componentă critică a eforturilor noastre de a intensifica prezenţa americană în zona arctică şi ar servi drept o platformă pentru promovarea intereselor noastre în Groenlanda”.

Decizia survine după un context diplomatic tensionat între SUA și Danemarca, ca urmare a intențiilor declarate de liderul american de a cumpăra Groenlanda, respinsă cu vehemență de statul danez.

Premierul danez Mette Frederiksen a calificat interesul lui Trump pentru achiziționarea Groenlandei de la Danemarca, exprimat la 19 august, drept unul ”absurd”, completând că ”Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparține Groenlandei. Sper cu tărie că acest lucru nu este luat în serios”.

Drept urmare, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Twitter că și-a amânat vizita în Danemarca, ce urma să aibă loc la începutul lunii septembrie. 

Cu toate acestea, premierul danez Mette Frederiksen a avut joi o ”conversație constructivă” cu liderul american Donald Trump, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea privind politica de securitate.

De altfel, Donald Trump a calificat-o pe Frederinksen la scurt timp după discuția telefonică drept o ”femeie minunată”.

Am avut o conversaţie excelentă”,  a spus acesta. ”Avem o relaţie foarte bună cu Danemarca. Foarte frumos. M-a sunat şi am apreciat foarte mult acest lucru”, a completat liderul american.

Groenlanda a fost colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în “Comunitatea Regatului” danez. În 1979, insula a obţinut statutul de “teritoriu autonom”, însă economia sa depinde în continuare foarte mult de ajutoarele acordate de Copenhaga.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Summitul G7. Președintele SUA Donald Trump l-a lăudat pe premierul britanic Boris Johnson, spunând că ”este omul potrivit pentru această funcție” și i-a promis un acord comercial post-Brexit ”mai mare decât a fost vreodată”

Published

on

©️ White House/ Twitter

Regatul Unit va avea un acord comercial important cu SUA după ce va fi ieșit din Uniunea Europeană, a declarat duminică, preșdintele american Donald Trump în cadrul primei sale întâlniri cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, prilejuită de summitul G7, desfășurat în orașul francez Biarritz, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Este omul de care e nevoie pentru această funcţie”, a spus Trump referindu-se la Boris Johnson, cei doi luând parte în aceste zile la summitul G7 de la Biarritz.

Liderul american şi-a exprimat speranţa că negocierile cu Londra se vor desfăşura ”destul de rapid” şi a promis că acordul cu britanicii va fi ”unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată”.

La rândul său, şeful executivului britanic a spus că SUA şi Regatul Unit vor încheia un ”acord fantastic după ce obstacolele vor fi depăşite”.

El a menţionat că Londra susţine ”pacea comercială” şi nu este în favoarea suplimentării tarifelor. ”Îl felicit pe preşedinte pentru tot ce realizează economia americană, este fantastic să vedem acest lucru”, a spus Boris Johnson.

În urmă cu aproximativ două săptămâni consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, le transmitea oficialilor britanici, în cadrul unei întrevederi la Londra, că președintele american Donald Trump dorește ca ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie un succes, pe care Statele Unite îl vor sprijini printr-un acord bilateral de liber schimb.

Într-o întrevedere pe care a avut-o atunci cu premierul britanic, Bolton a transmis că Marea Britanie va fi ”în prima linie” pentru un acord comercial cu SUA.

”Vrem să acţionăm foarte rapid”, a mai spus John Bolton, indicând că negocierile s-ar putea derula ”pe bucăţi”, încheind acorduri mai mici care să vizeze sectoarul industrial precum cel de automobile.

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Marii Britanii, reprezentând 14.7% din totalul comerțului cu bunuri și servicii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump denunță ”știrile false și dezgustătoare” privind tensiunile de la summitul G7

Published

on

©️ White House/ Facebook

Președintele american Donald Trump a denunțat sâmbătă ceea ce a numit ”știrile false și dezgustătoare” privind tensiunile existente între participanții la summitul G7, desfășurat zilele acestea la Biarritz, precizând că liderii statelor membre se înțeleg foarte bine, anunță Reuters și DPA, citate de Agerpres.

”Relatări atât de false şi inexacte până acum despre G7. Cei aflaţi în spatele ştirilor false ştiu asta, dar nu se pot abţine”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

De asemenea, preşedintele american a acuzat media că urmăresc să ‘”forţeze o recesiune” în SUA pentru a-i face mai dificilă campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

Trump s-a alăturat liderilor din Franţa, Marea Britanie, Japonia, Germania, Italia şi Canada în staţiunea franceză Biarritz, pentru trei zile de discuţii care au început sâmbătă, cu o agendă ambiţioasă care include apărarea democraţiei, egalitatea de gen, educaţia şi schimbările climatice.

Divergenţele au apărut imediat după sosirea delegaţiilor, oficiaii americani acuzând gazda, preşedintele Emmanuel Macron, că ”vrea să fractureze G7” prin concentrarea pe ”probleme de nişă”, în loc de problemele globale, potrivit Adevărul.ro. 

Franţa a negat acest lucru, notând că prima sesiune de duminică se referă la economie, comerţ şi securitate, domenii care de obicei atrăgeau cu uşurinţă consensul, dar care acum sunt surse de fricţiuni majore.

În ajunul summitului celor mai dezvoltate națiuni ale lumii, președintele american Donald Trump a anunțat vineri creșterea cuantumului taxelor vamale aplicate aplicate produselor chinezeşti importate în Statele Unite ca măsură de represalii la anunţul făcut de Beijing.

Astfel, cele 300 de miliarde de dolari ale importurile provenind din China vor fi taxate cu 15 % în loc de 10 % începând cu 1 septembrie.

În plus, preşedintele american Donald Trump a informat într-o serie de postări pe Twitter că Washingtonul va creşte, începând cu 1 octombrie, tarifele vamale de la 25 % la 30 % . Acestea se vor aplica celor 250 de miliarde de dolari de mărfuri chinezeşti.

Reacția lui Trump vine după ce vineri autoritățile de la Beijing au anunțat că vor impune taxe vamale în valoare de 75 de miliarde de dolari mărfurilor americane.

Nu doar China a fost țina amenințărilor comerciale ale liderului american. Și Franța, gazda summitului G7, s-a aflat în bătaia puștii lui Trump, care a anunțat în ajunul summitului, că Statele Unite vor taxa vinul franţuzesc ”cum nu s-a mai văzut până acum”, dacă Parisul va impune o taxă digitală companiilor de tehnologie.

Citiți și: 
Donald Trump amenință că va impune taxe vamale asupra vinului francez după ce Parisul a decis taxarea giganților digitali americani: Vom anunţa măsuri ca răspuns la ”stupiditatea lui Macron”

Cele două camere ale legislativului francez au adoptat în luna iulie o lege prin care companiile digitale multinaționale vor fi taxate cu 3% din venitul realizat pe teritoriul Franței, începând cu luna ianuarie 2020.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending