Connect with us

U.E.

Eurovinieta: Reforma privind taxarea rutieră pentru a stimula un transport mai puțin poluant a fost adoptată de Consiliul UE

Published

on

Consiliul UE a dat undă verde pentru norme mai stricte și mai cuprinzătoare privind taxarea rutieră (Directiva privind eurovinieta) pentru a stimula desfășurarea de operațiuni de transport mai nepoluante și mai eficiente, informează un comunicat. Legislația revizuită include un nou sistem de abordare a emisiilor de CO2 pentru a reduce amprenta de carbon a transporturilor, în conformitate cu Pactul Verde European și cu Acordul de la Paris.

Aceste noi norme de tarifare rutieră și un nou regim de abordare a emisiilor de CO2 reprezintă un pas înainte important pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă. Stimularea utilizării vehiculelor celor mai nepoluante și mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil va face transportul mai durabil”, a declarat Jernej Vrtovec, ministrul sloven al infrastructurii, președintele Consiliului.

Votul de astăzi înseamnă adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Taxe de trecere bazate pe distanță și taxe de utilizare bazate pe durată (viniete)

Vinietele bazate pe durată pentru vehiculele grele vor fi eliminate treptat din rețeaua centrală TEN-T în termen de opt ani de la intrarea în vigoare a directivei. În cazurile în care aplică un sistem de viniete comun, cum ar fi Tratatul privind eurovinieta, statele membre vor avea la dispoziție încă doi ani pentru a adapta sau a întrerupe sistemul respectiv.

Drumurile care fac obiectul eliminării treptate reprezintă principalele rute pe care se derulează cea mai mare parte a tranzitului internațional al vehiculelor comerciale. Statele membre pot continua să aplice viniete pe alte părți ale rețelelor lor.

Derogările de la eliminarea treptată a vinietelor sunt permise în cazuri justificate în mod corespunzător, cum ar fi cazurile de densitate scăzută a populației sau cazul în care o vinietă se aplică unei secțiuni limitate de drum, după notificarea Comisiei.

Statele membre vor avea, de asemenea, opțiunea de a institui un sistem combinat de taxare pentru vehiculele grele sau pentru anumite tipuri de vehicule grele, care ar reuni elemente legate de distanță și de durată și ar integra cele două instrumente bazate pe variație (cel nou bazat pe emisiile de CO2 și cel existent bazat pe clasele EURO). Acest sistem va permite punerea în aplicare deplină a principiilor „utilizatorul plătește” și „poluatorul plătește”, permițând totodată statelor membre flexibilitatea necesară pentru a-și concepe propriile sisteme de taxare rutieră.

Totuși, ca principiu de bază al taxării rutiere, statele membre își păstrează libertatea de a aplica taxe de trecere și taxe de utilizare pentru diferite categorii de vehicule, cum ar fi vehiculele grele, vehiculele grele de marfă, autocarele și autobuzele, vehiculele ușoare, vehiculele utilitare ușoare, microbuzele și autoturismele, în mod independent unele față de altele. De exemplu, statele membre pot decide să nu perceapă deloc taxe pentru autobuze.

În temeiul normelor privind perioadele de valabilitate a vinietelor, vinietele vor trebui, de asemenea, să fie puse la dispoziție pentru o zi, pentru o săptămână sau zece zile ori ambele variante. Statele membre pot însă limita folosirea vinietei zilnice numai în scopul tranzitului.

Înverzirea sistemului de taxare rutieră

Va fi introdus un nou instrument la nivelul UE pentru a varia taxele de utilizare a infrastructurii și taxele de utilizare pentru vehiculele grele în funcție de emisiile de CO2. Variația se va baza pe standardele existente în materie de emisii de CO2.

Inițial, sistemul se va aplica numai camioanelor celor mai mari, dar poate fi extins treptat la alte tipuri de vehicule grele. De asemenea, poate fi adaptat în mod regulat la progresul tehnologic.

Textul include garanții pentru a asigura faptul că vehiculele hibride nu sunt recompensate de două ori și pentru a evita orice posibile suprapuneri ale variației pe baza emisiilor de CO2 cu alte instrumente de stabilire a prețului carbonului.

Variația taxelor de trecere sau a taxelor de utilizare în funcție de performanța de mediu se va aplica camionetelor și microbuzelor începând din 2026, în cazurile în care este posibil din punct de vedere tehnic.

Taxa bazată pe costurile externe

Taxarea costurilor externe pentru poluarea atmosferică va deveni obligatorie pentru vehiculele grele după o perioadă de tranziție de patru ani, în cazul în care se aplică taxe de trecere. Cu toate acestea, statelor membre li se va permite să nu aplice această taxă, după notificarea Comisiei, în cazul în care aceasta ar conduce la o deviere a traficului care ar avea consecințe negative nedorite. Această taxare obligatorie nu va aduce atingere opțiunii statelor membre de a aplica oricum o taxă bazată pe costurile externe pentru emisiile de CO2.

Taxare opțională

Statele membre vor utiliza veniturile generate de taxele de congestionare opționale sau de echivalentul lor ca valoare financiară pentru a soluționa problemele de congestionare sau pentru a dezvolta în general transporturile și mobilitatea durabile. O serie de dispoziții specifice clarifică în ce moment se consideră că această obligație este îndeplinită atunci când astfel de venituri sunt alocate bugetului general.

În plus, noile norme vor permite statelor membre să aplice un supliment mai ridicat (de până la 50%) taxei de utilizare a infrastructurii percepute pe anumite sectoare rutiere unde traficul este foarte congestionat, dacă toate statele membre afectate sunt de acord.

Derogări

Directiva include o serie de derogări de la normele de taxare, referitoare de exemplu la contractele de concesiune existente, la persoanele cu handicap și la zonele slab populate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Published

on

© European Union/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru a răspunde crizei locuințelor din Europa, organizând pe 24 martie o conferință comună la Bruxelles. Evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor europene, guvernelor naționale și regionale, sectorului construcțiilor și societății civile, cu scopul de a dezvolta politici pentru locuințe mai accesibile.

Un plan european pentru locuințe accesibile

În condițiile în care milioane de familii și tineri europeni se confruntă cu dificultăți în a-și permite o locuință, Comisia Europeană pregătește un plan european pentru locuințe accesibile. Acesta va implica dialog extins cu statele membre, autoritățile locale, instituțiile financiare și sectorul privat, pentru a găsi soluții eficiente și sustenabile.

Comisarul european pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen, a subliniat importanța acestui demers:

„Comisia Europeană și Parlamentul European reacționează la preocupările multor cetățeni privind criza locuințelor, care împiedică oamenii și familiile să-și realizeze visele și să-și îmbunătățească viitorul. Într-un dialog deschis cu toate părțile implicate, vom găsi cele mai bune soluții pentru a oferi cetățenilor europeni locuințe mai accesibile și mai durabile.”

De asemenea, în cadrul Forumului Băncii Europene de Investiții (BEI) de la Luxemburg, de la începutul lunii martie, comisarul pentru energie și locuințe și președinta Grupului BEI, Nadia Calviño au anunțat lansarea unei platforme paneuropene de investiții, cu un buget inițial de 10 miliarde de euro în următorii doi anu pentru sprijinirea construcției de locuințe la prețuri accesibile, modernizarea fondului locativ și creșterea eficienței energetice a locuințelor din întreaga Europă.

Evenimentul va fi deschis de Dan Jørgensen și Irene Tinagli, președinta comisiei speciale a Parlamentului European pentru criza locuințelor. După sesiunea inaugurală, vor avea loc dezbateri cu experți și reprezentanți ai instituțiilor europene, în cadrul cărora se vor analiza măsuri concrete pentru facilitarea accesului la locuințe.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Published

on

© European Union, 2022

România s-a situat în top 5 țări europene cu cele mai multe investigații deschise de Parchetul European (EPPO) în 2024, alături de Italia, Germania, Bulgaria și Grecia, potrivit datelor publicate în raportul anual de activitate al organismului. 

În total, EPPO a avut 2.666 de investigații active la nivel european, cu un prejudiciu estimat de peste 24,8 miliarde de euro. Cele mai mari pagube investigate s-au înregistrat în Italia (3,48 miliarde de euro), Germania (2,74 miliarde de euro) și România (2,3 miliarde de euro)​.

Fraudele din România sub lupa EPPO

România a avut 251 de cazuri active la sfârșitul anului 2024, dintre care 12 au vizat fraude cu TVA, iar restul au fost legate de deturnarea fondurilor europene și corupție. În total, procurorii EPPO au investigat 380 de infracțiuni financiare cu implicarea autorităților române​.

În ceea ce privește măsurile judiciare, procurorii EPPO din România au obținut ordine de înghețare a activelor în valoare de 45,17 milioane de euro și au confiscat active de 11 milioane de euro. De asemenea, 7 condamnări definitive au fost pronunțate, iar 11 persoane au fost găsite vinovate de instanțe.

La nivel european, fraudele legate de TVA au reprezentat peste 53% din prejudiciul total investigat, iar EPPO a emis 205 rechizitorii în 2024, în creștere cu 47% față de 2023. În total, au fost înghețate active în valoare de 2,42 miliarde de euro​.

Cele mai multe cazuri din România au vizat fraude din programele de dezvoltare regională și urbană (136 de cazuri), agricultură și dezvoltare rurală (67 de cazuri) și programele de ocupare a forței de muncă și coeziune socială (58 de cazuri)​.

Anchete internaționale cu implicarea României

EPPO a coordonat în 2024 mai multe investigații internaționale, unele dintre ele implicând și România. Un exemplu notabil este „Resilient Crime”, o operațiune în care autoritățile române au colaborat cu cele din Italia, Austria și Slovacia pentru destructurarea unei rețele de fraudă cu fonduri europene din programul NextGenerationEU​.


Rolul Parchetului European (EPPO), condus de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi, este de a proteja interesele financiare ale UE prin intermediul dreptului penal. Acesta investighează fraudele care implică fonduri UE de peste 10 000 de euro și fraudele transfrontaliere în materie de TVA care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro.

Independent de guvernele naționale, de Comisia Europeană și de alte instituții, organe, oficii și agenții ale UE, EPPO, împreună cu Curtea de Justiție a UE, reprezintă pilonul de justiție al UE. Acesta reprezintă și acționează în numele interesului public european.

Continue Reading

U.E.

UE, Islanda, Norvegia, Turcia și Regatul Unit își vor coordona în continuare eforturile pentru întărirea Ucrainei și a securității Europei

Published

on

© European Union, 2025

Pe 21 martie 2025, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Înaltul Reprezentant Kaja Kallas, au avut o videoconferință cu premierii Islandei, Kristrún Frostadóttir, și al Norvegiei, Jonas Gahr Støre, cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și cu premierul britanic Keir Starmer.

Scopul întâlnirii a fost informarea partenerilor non-UE despre concluziile Consiliului European din 20 martie, care s-a concentrat pe sprijinul acordat Ucrainei și pe consolidarea apărării europene.

 

Sprijin masiv al UE pentru Ucraina și securitatea europeană

Liderii europeni și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, subliniind că obiectivul este obținerea unei păci juste și durabile. De asemenea, au salutat disponibilitatea Kievului pentru un armistițiu total, dar au subliniat că pacea nu trebuie să favorizeze agresorul și că presiunea asupra Rusiei trebuie intensificată.

UE a lăudat inițiativa Franței și Marii Britanii de a crea o coaliție internațională pentru susținerea armatei ucrainene și stabilirea unor garanții de securitate pentru Ucraina.

Investiții sporite în apărare și mecanisme de finanțare pentru parteneri

În fața provocărilor actuale, Consiliul European a convenit că Europa trebuie să își intensifice investițiile în securitate și apărare. În acest sens, liderii instituțiilor UE au prezentat planul „Readiness 2030”, o strategie menită să consolideze baza industrială și capacitățile de apărare ale Europei, asigurând astfel un efect de descurajare credibil.

Au fost propuse două mecanisme de finanțare pentru investițiile necesare:

  • Clauza derogatorie națională, care va debloca până la 650 de miliarde de euro în bugetele naționale ale statelor membre pentru investiții în apărare, fără restricții privind originea echipamentelor militare.
  • Programul „SAFE”, care prevede împrumuturi de până la 150 miliarde de euro pentru investiții în consolidarea capacității de apărare a statelor membre. Norvegia și Islanda pot participa direct, fiind membre ale pieței unice a UE. Alte țări, precum Marea Britanie, Canada sau Turcia, pot furniza până la 35% dintr-un produs de apărare fără acorduri suplimentare. Pentru un nivel mai mare de implicare, ar fi necesar un Parteneriat pentru Securitate și Apărare, urmat de un acord de asociere.

Coordonare internațională extinsă

Participanții la întâlnire au convenit să continue coordonarea eforturilor pentru sprijinirea Ucrainei și consolidarea securității europene. Australia, Canada, Noua Zeelandă și Japonia vor fi informate ulterior despre concluziile Consiliului European și despre noile direcții strategice ale UE în materie de apărare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA45 minutes ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.1 hour ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA15 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA20 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA21 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE22 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending