Connect with us

EVENIMENTE

“Oficiile de transfer tehnologic în universităţile româneşti, o strategie de stimulare, protejare şi transfer al creaţiilor tehnice către industrie”

Published

on

DT__5345Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), împreună cu Academia Europenă de Brevete (EPA) şi Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OHIM), derulează în prezent o campanie de informare în mediul academic românesc, având ca subiect proprietatea intelectuală. Campania a demarat la începutul anului universitar 2011, ca proiect pilot, desfăşurându-se concomitent în patru ţări membre ale Organizaţiei Europene de Brevete: Spania, Republica Cehă, Turcia şi România. Ţara noastră este parte a Convenţiei Brevetului European şi membră în Organizaţia  Europeană de Brevete din anul 2003.

Scopul proiectului, care a continuat şi în acest an universitar, este acela de a creşte gradul de conştientizare şi transfer de informaţie privind importanţa protecţiei şi valorificării proprietăţii intelectuale, de a promova o cultură a acestui domeniu, având ca ţel şi extinderea curriculei universitare cu un obiect de studiu mai puţin cunoscut în special inginerilor – protejarea proprietăţii intelectuale.

Marcarea încheierii campaniei s-a realizat printr-o dezbatere publică naţională cu tema “Oficiile de transfer tehnologic în universitãţile româneşti, o strategie de stimulare, protejare şi transfer al creaţiilor tehnice cãtre industrie”, organizată la Bucureşti, pe data de 12 martie 2013.

Cu această ocazie participanţii au purtat discuţii pe tema inovării, a protejării proprietății intelectuale și a transferului tehnologic, precum și cu privire la elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea viitoare a culturii proprietății intelectuale în universități. La eveniment au participat reprezentanţi ai Academiei Europene de Brevete – domnul Richard Flammer, Principal Director, Patent Information – European Patent Academy şi domnul Noël Campling, Director IP Awareness – domnul Constantin Rânea, Secretar General în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, precum și specialişti din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

“Inovarea porneşte de la o idee, brevetată sau nu, dar valorificată pe piaţă. Universităţile, alături de centrele de cercetare, sunt cele care crează şi aduc plus valoare. Pentru a putea vorbi de inovare, este necesar transferul de tehnologie din institutele de cercetare în mediul economic, iar pentru a sprijini acest proces, am creat reţeaua naţională de cercetare, în cadrul căreia universităţile au trecut printr-o etapă de conştientizare, de consolidare, apoi de creştere în domeniul proprietăţii intelectuale.”, a declarat în dezbatere domnul Constantin Rânea, Secretar General în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

DT__5229Domnul Richard Flammer, Principal Director, Patent Information – European Patent Academy, a spus în deschiderea evenimentului: “Noi oferim sprijin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci pentru a transforma un proiect important în realitate. De ce facem acest lucru? Pentru că specialiştii din orice domeniu nu pot ignora proprietatea intelectuală. Ei se pot afla fie în situaţia de a beneficia, fie în aceea de a plăti pentru dreptul de a utiliza proprietatea intelectuală. Dacă un specialist nu foloseşte proprietatea intelectuală,  alţii o vor face. El este fie utilizator  fie victimă. Nu există alternativă. Din acest motiv trebuie să ne asigurăm că toţi au acces la informaţia despre proprietatea intelectuală.”

“Suntem într-o sinergie de evenimente: 40 de ani de la semnarea Convenției Brevetului European, România aniversează 10 ani de când a devenit la rândul său membră a Convenţiei  Brevetului European. Din 2011 România este şi  partener, alături de alte câteva ţări europene, într-un program dedicat conştientizării importanţei proprietăţii intelectuale. Putem spune că este o ofensivă, în sensul bun al cuvântului, către universităţi, pentru a pune mai bine în evidenţă uriaşul potenţial inovativ al profesorilor, studenţilor, masteranzilor sau doctoranzilor, parcurgând toată calea de la  creaţie la punerea sa în practică, prin transferul de tehnologie.”, a subliniat în timpul discuţiilor domnul Alexandru Ştrenc, Director General Adjunct OSIM.

Concluziile sintetizate pe parcursul dezbaterii vor fi comunicate în cel mai scurt timp tuturor părţilor implicate în susţinerea procesului de inovare prin valorificarea potenţialului creativ al universităţilor româneşti.

Pentru detalii suplimentare vă puteţi adresa doamnei Ruxandra Miuţi, telefon 0735870756, email ruxandra.miuti@porternovelli.ro.

 

Despre Academia Europeană de Brevete (EPA)

Mandatul Academiei Europeană de Brevete, cu sediul la Oficiul European de Brevete din Munchen, reflectă necesitatea de a îmbunătăţi structurile de formare şi de educaţie din Europa referitoare  la proprietatea intelectuală legată de brevete.

Academia Europeană de Brevete (EPA) este o instituţie a Organizaţiei Europene de Brevete, iar misiunea sa este de a promova şi sprijini educaţia şi formarea referitoare  la proprietatea intelectuală legată de brevete. Academia Europeană de Brevete asigură coordonarea generală a educaţiei externe şi activităţilor de formare ale Oficiului European de Brevete.

Despre Organizaţia Europeană de Brevete (EPO)

Organizaţia Europeană de Brevete este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată pe 07 octombrie 1977, având la bază Convenţia Europeană a Brevetelor (EPC), semnată la München în 1973. Organizaţia are două organisme, Oficiul European de Brevete şi Consiliul de Administraţie, care supervizează activităţile Oficiului.

Organizaţia are în prezent 38 de state membre, cuprinzând toate statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Albania,Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveţia şi Turcia. Misiunea sa de acordare a brevetelor europene în conformitate cu EPC este efectuată de către Oficiul European de Brevete. Organizaţia îşi are sediul în München.

Despre Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OHIM)

Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne este organismul oficial al Uniunii Europene pentru mărci comerciale şi modele, cu sediul în Alicante. Acesta lucrează de asemenea în parteneriat strâns cu oficiile naţionale de proprietate intelectuală în statele membre ale UE, cu organisme internaţionale şi cu Comisia Europeană, acoperind o gamă largă de aspecte care privesc proprietarii şi utilizatorii de drepturi de proprietate intelectuală.

Oficiul se implică în activităţi de cooperare şi armonizarea cu oficiile naţionale din cadrul UE, precum şi cu instituţii relevante din domeniul proprietăţii intelectuale din afara UE, inclusiv partenerii săi din Trilaterala şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO). Oficiul menţine, de asemenea, contacte strânse cu organizaţiile de utilizatori importante şi are drept scop să aducă beneficii utilizatorilor de mărci comerciale şi a sistemelor naţionale de mărci, prin promovarea convergenţei dintre birouri, atât în ceea ce priveşte practicile şi instrumentele de proprietate intelectuală.

Despre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)

Bazele Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci au fost puse în 1906, odată cu gestionarea primei legi române privind brevetele de invenţie.

Începând din 1990, OSIM elaborează şi supune spre aprobare Guvernului strategia dezvoltării protecţiei propreităţii industriale în România şi aplică politica în domeniu. O.S.I.M. administrează un set legi şi acte normative care definesc legislaţia română în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

Ca atribuţie de bază, O.S.I.M. înregistrează şi examinează cererile din domeniul proprietăţii industriale, eliberând titluri de protecţie care conferă titularilor drepturi exclusive pe teritoriul României.

EVENIMENTE

Interviu | Medicul Florin Lăzărescu, director asociat și fondator Trident: Noua clinică Trident Herăstrău, parte dintr-un ecosistem perfect integrat care asigură același nivel de excelență stomatologică

Published

on

© Clinica Trident/ Facebook

Noua clinică Trident Herăstrău face parte dintr-un ecosistem perfect integrat, care are la bază o infrastructură la care am lucrat foarte mult și care permite o dezvoltare ulterioară, a transmis medicul stomatolog Florin Lăzărescu, director asociat și fondator Trident, cea mai modernă clinică de estetică dentară din România.

Într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro acordat în contextul ”Trident Herăstrău Opening Week”, acesta a prezentat facilitățile noului punct de lucru, dotat cu tehnologie de ultimă generație, care garantează același nivel de excelență stomatologică.

”Aici este provocarea marea și aici suntem cu un pas înaintea altor colegi. Integrarea clinicilor din punct de vedere funcțional, care asigură același standard de calitate. Avem aceeași echipă de lucru, medicii și profesioniștii sunt aceeași, dar și toată aparatura este aceeași. Totul este la același nivel și la aceeași calitate”, a explicat Lăzărescu.

Punând siguranța pacienților și a angajaților pe primul loc, acesta a spus că majoritatea personalului este vaccinat și că testările pentru COVID-19 sunt efectuate ”de două ori pe săptămână tocmai pentru a preveni orice fel de focar de infecție”,

Dincolo de acest aspect, clinicile Trident au un protocol strict de sterilizare a instrumentalului medical respectat de tot personalul.

”Am implementat sistemul cu partenerii noști de la MELAG, o firmă nemțească ce se ocupă strict de problemele de sterilizare. Am integrat softul lor cu softul de pacienți. Orice trusă folosită este etichetată cu cod de bare, iar acesta scanat la fișa fiecărui pacient și în spatele acelui cod de bare există parametrii sterilizării care sunt importați individual la fișa fiecărui pacient. Putem demonstra în orice moment că ceea ce am folosit la fiecare pacient a fost steril. Am fost primii care au implementat acest sistem”, a detaliat , director asociat și fondator Trident.

Pentru a aduce pacienții mai aproape, clinicile Trident dispun de o aplicație prin care aceșția pot ”să comunice cu noi, pot vedea sloturile libere în timp real, pot plăti online, au foarte multe facilități. Întâlnesc echipa, ne pot da feedback”, a mai spus Lăzărescu, care a conchis că ”pandemia ne-a dat un impuls de a ne digitaliza 100%, care își arată beneficiile deja, dar și le va arăta din ce în ce mai mult în perioada următoare.”

Continue Reading

EVENIMENTE

A IX-a ediție a Forumului EUROSFAT se desfășoară între 25-29 octombrie sub egida Conferinței privind Viitorul Europei

Published

on

© Europuls - Centrul de Expertiză Europeană

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, lansează a IX-a ediție a Forumului EUROSFAT, care se desfășoară sub egida Conferinței privind Viitorul Europei. Forumul va loc în perioada 25-29 octombrie 2021, atât în format fizic, cât și online.

5 zile, peste 55 de vorbitori și 9 sesiuni în care Europuls își propune să ofere cetățenilor români cadrul propice pentru a discuta următoarele direcții strategice ale Uniunii Europene. 

Sesiunea de deschidere reprezintă un dialog între Anca Dragu – Președinta Senatului, Parlamentul României, Ramona Chiriac – Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Iulia Matei – Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, România, Doina Gherman – Deputat, Parlamentul Republicii Moldova și Raimar Wagner – Director de Programe, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate despre importanța leadershipului feminin în conturarea priorităților Europei.

Cele mai importante dezbateri din acest an:

 • Viitorul Europei la feminin (Parteneri: Fundația Friedrich Naumann) – 25 octombrie, 10.00-11.30 AM, Hotel InterContinental, reprezintă o dezbatere despre importanța leadershipului feminin în conturarea priorităților Uniunii Europene,
 • Conturarea viitorului digital al României (Parteneri: UiPath, eMAG, Glovo) – 25 octombrie, 13.00-14.30 PM,  va aborda strategia și reformele cheie necesare, dar și viziunea României pentru respectarea agendei digitale a UE, în conturarea viitorului său digital.
 • Cursa net-zero 2050: Cum va progresa România către neutralitate climatică? – 25 octombrie, 15.00-16.30, va aborda tema asigurării tranziției verzi,  prin mecanismul NextGenerationEU și Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR)
 • Viitorul muncii – Cum să eliminăm bariera competențelor digitale? (Parteneri: UiPath, Fundația Friedrich Naumann) – 26 octombrie, 10.30-12.00 AM, format online va aborda strategia și reformele cheie care vor conduce la un spațiu de muncă de calitate pentru tinerele generații, dar și viziunea României pentru implementarea Planului de acțiune pentru educația digitală (2021-2027), beneficiind de fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
 • Viitorul cooperării transatlantice: provocări și interese comune 27 octombrie, 16.00-17.30 PM, format online, va aborba identificare soluțiilor prin cooperarea transatlantică pentru provocările de zi cu zi
 • Prioritățile societății civile în contextul Conferinței privind Viitorul Europei (Parteneri: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România) 28 octombrie, 10.30- AM -12.00 PM, reprezintă un dialog solid cu reprezentanții de seamă ai societății civile, pentru a contura o serie de priorități ce vor fi înaintate decidenților români și europeni.
 • Tranziția către sustenabilitate și rolul sectorului digital (Parteneri: eMAG, Glovo) 28 octombrie, 16.00- 17.30 PM, format online, oferă o perspectivă complexă a tranziției către sustenabilitate și importanța rolului sectorului digital,
 • Eforturile îndelungate ale României de a reforma sistemul de justiție  29 octombrie,10.30 AM -12.00 PM, format online, aduce în discuție necesitatea reformării a sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și relevanța respectării statului de drept
 • Colocviu –  Lansarea Revistei Europuls Policy Journal – 29 octombrie, 16.00-17.30 PM, format online, reprezintă lansarea primei ediții a Revistei Europuls Policy Journal alături de participanții primului program de fellowship demarat de Europuls

Vă puteți înregistra la Forumul Eurosfat 2021: https://www.eurosfat.ro/#register 

Partenerii Strategici ai EUROSFAT 2021: UiPath, Glovo, eMAG, Fundația Friedrich Naumann, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Președinției Sloveniei la Consiliul Uniunii Europene.


EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și, de asemenea, în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european. Europuls urmărește să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe, în timp ce membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, experți și jurnaliști se întrunesc pentru a discuta temele relevante din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading

EVENIMENTE

Global Shapers Bucharest Hub organizează „Shaping conversations: Industria 4.0, încotro?”, o dezbatere exploratorie despre provocările și oportunitățile revoluției industriale 4.0

Published

on

© Shaping conversations: Industria 4.0, încotro? / Facebook

Global Shapers Bucharest Hub, în parteneriat cu InnovX BCR și România Tech Nation, organizează  marți, 28 septembrie, evenimentul „Shaping conversations: Industria 4.0, încotro?”, o dezbatere exploratorie despre provocările și oportunitățile revoluției industriale 4.0, analizând impactul din sectorul public-privat.

 În cadrul acestei discuții constructive, sunt invitați:

 • Ionuț Stanimir – Director de Marketing & Comunicare al Băncii Comerciale Române (BCR) și co-leader Romania Tech Nation
 • Luiza Drăghicean – fost Coordonator Regional de Comunitate la UiPath și Community Advisor – reprezentant al InnovX BCR.
 • Vlad Cazan – Co-fondator Kfactory.

Discuția va fi moderată de Robert Lupițu, redactor-șef CaleaEuropeană.ro și membru al Global Shapers Bucharest Hub.

Dezbaterea se va desfășura într-un format neconvențional și își propune să aducă în discuție și să răspundă următoarelor întrebări în contextul dimensiunilor celei de-a patra revoluții industriale:

 • Care sunt provocările și oportunitățile pentru lumea prezentului și a viitorului?
 •  Ce impact are asupra mediului de business?
 •  Ce impact are asupra mediului decizional guvernamental?
 • Ce impact are asupra societății, a indivizilor?
 • Cât de (ne)pregătiți suntem și ce măsuri sunt necesare, cât și așteptate în spațiu public-privat pentru a avea un impact societal pozitiv?

Evenimentul este cu prezență fizică, găzduit de Mindspace Business District.

Având în vedere situația sanitară, participanţii trebuie să prezinte certificatul Digital EU COVID-19.

𝗘𝘀𝘁𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗮̆ 𝗶̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗰𝗰𝗲𝘀𝗮̂𝗻𝗱 𝗹𝗶𝗻𝗸-𝘂𝗹 𝗘𝘃𝗲𝗻𝘁𝗯𝗿𝗶𝘁𝗲.

A patra revoluție industrială schimbă modul în care trăim, lucrăm și comunicăm. Reformează și formează guverne, educația, asistența medicală și comerțul; aproape fiecare aspect al vieții. În viitorul apropiat, are potențialul de a schimba lucrurile pe care le prețuim și modul în care le prețuim.

Mai mult, a patra revoluție industrială este un mod de a descrie estomparea granițelor dintre lumile fizice, digitale și biologice. Este o fuziune de progrese în inteligență artificială (AI), robotică, Internetul obiectelor (IoT), imprimarea 3D, ingineria genetică, calculul cuantic și alte tehnologii.

World Economic Forum (WEF) evaluează impactul celei de-a patra revoluții industriale în următorul raport.

Shaping Conversations este un proiect al Global Shapers Bucharest Hub. Comunitatea Global Shapers este o rețea de hub-uri dezvoltate și conduse de tineri care se remarcă prin potențialul lor excepțional, prin realizările lor și prin dorința lor de a contribui la dezvoltarea comunităților lor.

Comunitatea Global Shapers este una dintre mai multe comunități multilaterale din cadrul Forumului Economic Mondial.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
SUA2 hours ago

Secretarul Apărării din SUA: Activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului pare a fi o „repetiție” pentru operațiuni viitoare

RUSIA3 hours ago

Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta telefonic despre masarea forțelor Rusiei la granița cu Ucraina. Casa Albă pregătește o serie de inițiative menite să descurajeze o invazie rusă

U.E.7 hours ago

Liderii partidelor naționaliste și de extremă dreapta din UE nu au reușit să formeze alianța suveranistă în PE după reuniunea de la Varșovia

U.E.9 hours ago

Orașul Luxemburg câștigă premiul “2022 Access City Award” pentru angajamentul său de a fi mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Vlad Nistor23 hours ago

Vlad Nistor: Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse

Vlad Nistor23 hours ago

Vlad Nistor: Din perspectiva guvernanților din Republica Moldova, viitorul poporului de pe ambele maluri are Prutului este în UE

Vlad Nistor1 day ago

Vlad Nistor, concluzii după vizita în R. Moldova: Opțiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară, iar viteza cu care se încearcă schimbările, extrem de mare

U.E.1 day ago

Înaintea părăsirii funcției de cancelar, Angela Merkel face un ultim apel la germani să se vaccineze împotriva COVID-19

U.E.1 day ago

Global Gateway: UE și partenerii din G7 stabilesc o nouă abordare și măsuri concrete pentru reducerea decalajului în materie de investiții în infrastructura de la nivel mondial

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE4 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.6 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending