Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

Eveniment simbolic de Ziua Pământului: 171 de țări semnează vineri la New York Acordul privind Schimbările Climatice

Published

on

Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 va fi semnat de 171 de țări, a anunțat vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în deschiderea ceremoniei organizate special în acest scop la sediul Națiunilor Unite din New York, informează AFP și EFE, potrivit Agerpres.

onu”Este un moment istoric. Niciodată până acum, un acord internațional nu a mai fost semnat în aceeași zi de un număr atât de mare de state”, a subliniat el, în franceză, subtil omagiu față de eforturile depuse de Franța pentru realizarea acestui acord.

”Este o zi pentru copiii și nepoții noștri și pentru toate generațiile viitoare”, a continuat Ban Ki-moon, subliniind necesitatea ca toate țările ”să-și îndeplinească promisiunile făcute”, asumate prin semnarea acestui acord.

Evenimentul are loc, simbolic, de Ziua Internațională a Mamei-Pământ.

Acest acord istoric are ca obiectiv principal limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creșterii temperaturii medii a atmosferei față de perioada preindustrială. Semnarea documentului este doar un prim pas important pentru intrarea lui în vigoare fiind necesar să fie ratificat de cel puțin 55 de țări care generează mai mult de 55 % din emisiile de gaze de seră de pe glob.În numeroase state ratificarea presupune un proces destul de lung, fiind nevoie de aprobarea parlamentului, dar 15 țări, majoritatea dintre ele state insulare, cu economii în curs de dezvoltare, au anunțat că vor depune instrumentele de ratificare a convenției chiar de vineri.

Citiți și 22 aprilie – Ziua Pământului, moment simbolic în care UE semnează Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice

Adoptat, la 12 decembrie 2015, la Paris, de cele 195 de state participante la Conferința internațională privind schimbările climatice (COP21), după doi ani de negocieri, documentul are 29 de articole și este considerat “un moment istoric de cotitură” în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale. Printre altele, acordul subliniază necesitatea dezvoltării economice durabile cu nivel scăzut al emisiilor de gaze cu efect de seră, ”în așa fel încât să nu se pună în pericol producția de alimente”.

În afară de limitarea creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de 2 grade Celsius, una dintre dispozițiile cheie ale acordului se referă la constituirea unui mecanism voluntar de verificare a respectării angajamentelor naționale. O astfel de verificare se va desfășura la fiecare 5 ani și va “reprezenta o continuare a raportului precedent”. O primă revizie obligatorie ar urma să aibă loc în 2025, după un bilanț colectiv de acțiune prevăzut pentru anul 2023. O primă discuție cu privire la acțiunile întreprinse și măsurile luate între timp este prevăzută pentru anul 2018.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației americane, mesaj de la București: SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei”

Published

on

© [State Department photo by Ronny Przysucha/Public Domain]

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut o conferință de presă la București în urma reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, prilej cu care a trasmis ferm că SUA vor susține în continuare sprijinul colectiv pentru Ucraina, pledând pentru o colaborare consolidată cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei.”

„Vom continua să dovedim că Putin greşeşte. Asta vreau să spun tare şi aşa au spus toate ţările aliate, aici, la Bucureşti, în mod tare şi ferm. Stăm alături de poporul ucrainean. Susţinem Ucraina cu orice preţ pentru aliaţi, pentru că inacţiunea ar avea un cost şi mai ridicat dacă am ceda în faţa agresiunii Rusiei, care vrea să redeseneze frontierele cu forţa, să intervină brutal, ne ameninţă securitatea tuturor, ceea ce va avea consecinţe în Europa şi în întreaga lume”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a subliniat că sprijinul nu va continua doar pe parcursul acestei ierni: „Aşa că mesajul care reiese din întâlnirile noastre de până acum este acesta: hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie de fier acum, pe parcursul întregii ierni şi atât timp cât va fi nevoie până când Ucraina va învinge”.

Totodată, oficialul american a reamintit că rămâne esențial conceptul strategic, adoptat la summitul de la Madrid: „Este proiectul NATO pentru a face față provocărilor unei noi realități de securitate. Colaborăm cu parteneri din întreaga lume pentru a contracara influența malignă a Rusiei și pentru a da putere guvernelor și societății civile să construiască societăți reziliente”, a mai transmis Blinken într-un mesaj pe contul de Twitter. 


Citiți și: Bogdan Aurescu: Vizita lui Antony Blinken în România este “istorică”. Parteneriatul Strategic cu SUA, pilon-cheie al politicii externe și de securitate a României

Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România a fost capitala diplomatică europeană și euroatlantică, în contextul în care Bucureștiul a fost gazdă a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, fiind pentru prima dată când România găzduiește o ministerială de externe a Alianței Nord-Atlantice în timp ce tot pentru prima dată, reuniunea liderilor de la München are loc pe flancul estic al NATO.

Citiți și: Miniștrii de externe din NATO au adoptat Declarația de la București, “aproape de țărmul Mării Negre, reafirmând deciziile summitului din 2008” privind aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei

 

 

Continue Reading

ROMÂNIA

România ”este un model pentru alte țări membre NATO”, a subliniat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al SUA la București

Published

on

© OSCE

România ”este un model pentru alți membri NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcția de ambasador al Statelor Unite la București, marți, în timpul audierii în Comisia pentru Relații Externe a Senatului american, potrivit foreign.senate.gov, citat de Agerpres.

”Astăzi, România reprezintă un model pentru ale țări membre NATO. A alocat 2% din PIB pentru apărare și, recent, s-a angajat să majoreze bugetul apărării la 2,5%, o mare parte din acesta fiind destinat achiziționării de echipamente american în cadrul efortului robust de modernizare. Aceasta găzduiește forțe multinaționale NATO și contribuie de mult timp la misiunile și operațiunile Alianței din întreaga lume”, a precizat Kavalec, asumându-și angajamentul de a consolida această ”cooperare în domeniul securității”.

Aceasta a ținut să puncteze că audierea sa are loc în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, se află la București”, fapt ce ”evidențiază importanța parteneriatului de lungă durată” dintre România și SUA, aspect punctat și de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în timpul conferinței de presă cu omologul său american, prezent în țara noastră pentru a lua parte la prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO organizată pe Flancul Estic de când Rusia a invadat Ucraina.

De altfel,  Kathleen Kavalec s-a arătat hotărâtă să ”colaboreze îndeaproape cu România pentru a menține unitatea împotriva războiului neprovocat, nejustificat și oribil pornit de Kremlin împotriva Ucrainei”.

Ea a lăudat ”poziția fermă” a Bucureștiului în această criză, amintind că țara noastră a primit, ”cu brațele și inimile deschise peste două milionae și jumătate de refugiați ucraineni”.

” În plus, România a susținut sancțiuni fără precedent pentru a slăbi mașina de război a lui Putin și a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte eforturi umanitare și de securitate”, a detaliat Kavalec.

Angajându-se ”să lucreze la aprofundarea şi extinderea cooperării noastre economice cu România”, Kathleen Kavalec a declarat că ”va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investiţiile din SUA” şi că ”va susţine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi a consolida instituţiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere şi independente”.

”Mă voi angaja să extind parteneriatul nostru american de lungă durată cu România. Anul acesta, Statele Unite şi România sărbătoresc 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral. Aştept cu nerăbdare să fac următorii paşi pentru a construi pe baza acestui fundament puternic”, a conchis Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizată de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România, în timpul audierii în Senatul american.

Cu o vastă carieră diplomatică, Kathleen Kavalec a deținut până de curând poziția de șef al Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.

Înainte de poziție la OSCE, a fost secretar adjunct al Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat american, din 2015.

Anterior, a fost directoare a Oficiului pentru cu Rusia (2014-2015) și adjunct al Misiunii SUA pe lângă UNESCO de la Paris.

Ea a coordonat programe majore de asistență ale SUA din poziția de coordonator adjunct pentru asistență la Biroul European și de director pentru prevenirea conflictelor la Oficiul de Coordonare pentru Reconstrucție și Stabilizare (2008-2009).

Aceasta a mai lucrat ca funcționar la Ambasada SUA din România și vorbește cinci limbi străine, printre care și româna.

Continue Reading

SUA

Emmanuel Macron va fi primit de Joe Biden în prima vizită de stat a administrației. Casa Albă: Franța este cel mai vechi aliat al SUA și un partener esențial

Published

on

© Official White House Photo by Erin Scott

Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden vor fi gazdele unei vizite de stat pentru președintele francez Emmanuel Macron și Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron, la 1 decembrie. Evenimentul va sublinia profunzimea alianței dintre SUA și Franța în ceea ce privește dimensiunea politică, economică și de securitate, a declarat presei un înalt oficial al Casei Albe, în cadrul unei teleconferințe pentru pregătirea evenimentului.

Evenimentul, care include și un dineu, va fi prima vizită de stat găzduită de Biden după aproape doi ani de mandat, întârzierea fiind datorată restricțiilor din timpul pandemiei COVID-19. 

Președintele francez a aterizat în cursul nopții de marți la Baza Comună Andrews de lângă Washington și va petrece două zile în capitală înainte de a vizita New Orleans, care a fost cândva un oraș francez.

„SUA! Un moment pentru a celebri prietenia dintre țările noastre. Un moment de a merge înainte împreuna într-o perioadă cu mari provocări”, a afirmat președintele Emmanuel Macron, într-o postare pe Twitter, după sosirea la Washington.

Vizita președintelui Macron este „o oportunitate de a evidenția o componentă fundamentală a abordării administrației în materie de politică externă, consolidarea alianțelor noastre”, a declarat un înalt oficial al Casei Albe jurnaliștilor, în cadrul unei teleconferințe pentru pregătirea evenimentului. Acesta a explicat că „este potrivit ca Franța să fie prima țară care primește o vizită de stat, fiind desigur, este cel mai vechi aliat al nostru”.

„Franța este cu adevărat unul dintre cei mai capabili aliați ai noștri. Este o putere nucleară. Este membră a P3, a Consiliului de Securitate al ONU. Este un partener esențial în cadrul G7. Este un aliat important în cadrul NATO și, de asemenea, un partener important în cadrul Uniunii Europene. Președintele Biden a intrat în funcție foarte concentrat pe importanța alianțelor. Și, cu siguranță, unul dintre cei mai puternici și mai importanți aliați ai noștri este Franța”, a adăugat acesta.

Totodată, oficialul a menționat și istoricul îndelungat de colaborare cu Franța. „Cred că practic fiecare președinte francez a avut la un moment dat o vizită de stat aici, la Casa Albă. Și, cu siguranță, dacă ne uităm la ultimele trei administrații – prima vizită de stat în al doilea mandat al lui Obama, prima vizită de stat a lui Trump și acum vizita de stat a președintelui Biden a fost, de asemenea, cu Franța”, a mai declarat acesta.

Potrivit sursei citate, evenimentele de pe parcursul vizitei de stat vor sublinia atât istoria comună îndelungată ca aliați, cât și parteneriatul profund în confruntarea cu multe dintre cele mai urgente provocări globale cu care se confruntă în prezent ambele țări, precum războiul din Ucraina, asertivitatea Chinei sau provocările din Orientul Mijlociu și Sahel.

„A fost cu adevărat un an incredibil în ceea ce privește parteneriatul, în special ca răspuns la criza din Ucraina, inclusiv prin colaborarea noastră comună în cadrul G7, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ca aliați în cadrul NATO și lucrând în parteneriat strâns cu Uniunea Europeană. Așadar, în primul rând, această vizită este o oportunitate pentru cei doi președinți de a se coordona cu privire la cele mai urgente probleme globale. Mă aștept ca discuțiile despre Ucraina să fie în prim-planul conversațiilor lor, așa cum s-a întâmplat în multe dintre întâlnirile și convorbirile telefonice pe care le-au avut în ultimul an. Mă aștept ca ei să discute, de asemenea, despre provocările reprezentate de China, precum și despre alte provocări în Iran, în Orientul Mijlociu și în Sahel. Și, de asemenea, ne așteptăm ca aceștia să discute despre cooperarea noastră economică comună, despre cooperarea noastră în domeniul energiei”, a declarat înaltul oficial al Casei Albe.

În plus față de aceste elemente de politică externă, oficialul a menționat legăturile puternice economice și interumane dintre SUA și Franța.

„Legăturile noastre economice cuprind sectoare consacrate și de vârf, cu investiții majore în ambele direcții care susțin sute de mii de locuri de muncă în fiecare țară. Iar legăturile noastre culturale rămân o sursă de forță și importanță pentru relația noastră bilaterală, Franța rămânând o destinație de top pentru studenții, creatorii și turiștii americani, precum și viceversa. Și cred că multe dintre bogățiile legăturilor noastre economice și culturale vor fi expuse la dineul de stat de la sfârșitul acestei săptămâni”, a mai spus acesta. 

În cele din urmă, reprezentantul Casei Albe a afirmat că va fi pregătită o declarație comună în urma vizitei, care va prezenta „amploarea și profunzimea relației noastre bilaterale, atât în ceea ce privește prezentarea de informații privind numeroasele domenii în care țările noastre cooperează, de la energia curată și cibernetică la apărare, legături economice și comerciale, precum și spațiu, știință și tehnologie, precum și opiniile noastre comune cu privire la multe dintre problemele urgente de politică externă cu care se confruntă țările noastre în prezent”. 

 

Continue Reading

Facebook

NATO8 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

ROMÂNIA12 hours ago

Bogdan Aurescu: Profilul României în NATO și contribuțiile la contracararea efectelor războiului Rusiei în Ucraina au avut un rol important în discuțiile privind aderarea la Schengen

NATO12 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană alocă 5,5 milioane de euro pentru cazarea în siguranță a persoanelor care fug de război

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Șeful diplomației americane, mesaj de la București: SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei”

NATO12 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO12 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

U.E.13 hours ago

Josep Borrell participă în Polonia la Consiliul ministerial al OSCE, unde va vizita și Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina

CONSILIUL UE13 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, mulțumește președinției cehe a Consiliului UE pentru sprijinul acordat aderării țării noastre la Schengen

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București, o nouă piatră la proiectul unei Românii aflate în centrul și nu la periferia Europei

NATO8 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO12 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO12 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO12 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO13 hours ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL1 day ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO1 day ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO1 day ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending