Connect with us

EVENIMENTE

Situaţia din Cipru şi soluțiile redresării economice, discutate în cadrul Forumului European

Published

on

In cadrul celui de-al optulea eveniment din cadrul campaniei de informare şi comunicare „Forum european”, intalnire dedicată temelor economice europene, reprezentanti ai studentilor, profesorilor,  ziaristilor si institutiilor europene au dezbatut actualul context economico-politic din Europa.

SNSPA

La eveniment au participat fostul comisar european, Leonard Orban, decanul departamentului de relatii internationale si integrare europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si profesorul universitar doctor Daniel Daianu. Mesajul de deschidere a fost adresat de rectorul SNSPA, Alina Bargaoanu, iar discutia a fost moderata de domnul Daniel Apostol, director general Money Channel.

Introducerea doamnei Bargaoanu a atras atentia asupra contextului de criza europeana invitandu-i pe cei prezenti sa identifice despre ce criza este vorba. Decanul a continuat vorbind despre diferite crize cum ar fi cea politica, cea economica sau despre criza de model. Referitor la Eurozona, Bargaoanu a vorbit despre o fractura in centrul Europei, explicand cum zona de nord, prezinta totusi o situatie stabila fata de zona de sud care este indatorata si din ce in ce mai saracita.

 

Sudul a devenit o periferie financiara si estul o periferie a periferiei”, a afirmat Alina Bargaoanu.

Niculae Idu, seful Comisiei Europene in Romania a vorbit despre importanta forumului european, explicand cum o astfel de actiune stimuleaza dezbaterea si initiativa cetateneasca. Idu a adaugat ca aceasta campanie face parte dintr-o serie de evenimente care vor fi organizate in 12 orase din Romania. Temele capitale de discutie vor fi cresterea si stabilitatea, oportunitatile si riscurile aderarii Romaniei la zona euro sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 si oportunitatile acestuia pentru Romania.

 

Idu:”Cipru, o economie de cazino”

Reprezentantul Comisiei Europene in Romania a abordat subiectul crizei din Cipru exprimand ingrijorarea si fata de Slovenia si Malta, tari care ar putea sa se prabuseasca din punct de vedere economic in perioada urmatoare. Revenind la Cipru, Niculae Idu a vorbit despre o economie de cazino unde depozitele bancare sunt de 8 ori mai mari decat PIB-ul tarii.

Seful Comisiei Europene din Romania a vorbit despre cele 5 masuri pe care Comisia Europeana le considera prioritati pentru anul 2013. Este vorba de continuarea consultarii fiscale in mod diferentiat, reluarea creditarii, reforma structurala si promovarea unor reforme pe piata muncii luand in considerare situatia specifica a unor tari, necesitatea unui cadru legislativ comun si eficient si adaptarea prin modificare a unor tratate si, nu in ultimul rand , crearea unui mecanism fiscal autonom pritr-o uniune bancara, fiscala si economica completa.

 

Leonard Orban: ”Cipru a amanat cu mai bine de 10 luni implementarea masurilor anticriza”

Fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, in cursul intalnirii, ca nu ar trebui sa ne surprinda situatia actuala a Ciprului, tinand cont de faptul ca autoritatile din aceasta tara au amanat cu cel putin 10 luni luarea unor masuri pentru a limita impactul crizei economice. Orban a continuat spunand ca hotararea de a impozita cu cel putin 30% depozitele bancare este total nefireasca si efectele ar putea sa duca la un fel de Cutie a Pandorei.

Despre cadrul financiar in perioada 2014-2020, Orban a vorbit despre necesitatea consolidarii guvernantei economice in contextul crizei. Tot Orban a exprimat punctul de vedere al Comsiei Europene care este in favoarea unei accelerari rapide si consistente spre un model asemanator ca cel al Statelor Unite ale Americii.

Referitor la bugetul Uniunii, fostul comisar a  afirmat ca este prima oara in istorie cand bugetul adoptat va fi mai mic fata de cel discutat in perioada de programare. Orban a vorbit despre cele 2 tabere care s-au format in timpul negocierii si, mai in detaliu, despre „prietenii politicii de coeziune” si „prietenii cheltuielii de calitate”. Se pare ca politica de coeziune a fost pusa sub semnul intrebarii si grupul „friends of better spending” a avut castig de cauza obtinand o reducere pe aceasta zona de circa 90 de miliarde de euro pentru perioada urmatoare.  Vorbind despre strategiile 2014-2020, Orban a mentionat noutate absoluta, adica conditionalitati macro-economice. Fostul comisar a explicat cum, in perioada urmatoare, vor fi introduse si masuri punitive la nivel de stat membru: ”daca nu ne vom incadra intr-o anume limita de deficit si datorie publica, riscam sa ne trezim cu fonduri suspendate”.

In concluzie, Parlamentele nationale vor fi nevoite sa adopte masuri in prealabil avand deja tinte impuse.

 

Orban despre bugetul acordat Romaniei: „ Au existat presiuni pentru reducerea bugetului”

Leonard Orban a vorbit si despre presiunile facute pentru reducerea bugetului acordat tarii noastre. „Din cauza faptului ca rata de absorbtie a Romaniei a fost mai mare fata de cele din estul Europei, au existat presiuni pentru reducerea bugetul si s-a  ajuns de la propunerea de 47,7 mld de euro la 39.7 mld de euro”.

Totusi, Orban a vrut sa precizeze ca, dincolo de sumele alocate, este esential sa ne gestionam mult mai bine decat ne-am gestionat fondurile pana acum, altfel efectele asupra Romaniei vor fi semnificative.

 

Daianu: „ Cipru nu trebuia primit in UE”

Profesorul universitar doctor Daniel Daianu considera ca Uniunea Europeana prezinta caracteristici similare cu cele ale unei tari emergente. Daianu a spus ca aceasta criza nu se va consuma intr-o perioada scurta de timp, fiind vorba de o criza multipla, de o criza sociala si de concept european.

Referindu-se la situatia Ciprului, profesorul Daianu a declarat ca nu trebuia acceptata in Uniunea Europeana o tara dependenta de Grecia si o tara unde fenomenul off-shore banking este extins.

Daianu a continuat spunand ca o Europa democrata nu poate fi o Europa a bancilor si ca impozitarea depozitelor cu pana la 30% este complet imorala. Tot el a continuat spunand ca integrarea inseamna capacitate fiscala cu resurse puse la bataie.

Daniel Daianu si-a exprimat punctul de vedere si privind rolul Germaniei in aceasta criza. El a afirmat ca daca Germania are forta economica, ar trebui sa foloseasca aceasta situatie pozitiva in favoare Uniunii, in loc sa impuna austeritate.

 

Alexandru Padure

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19 (LIVE 19 mai, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe). Cei trei eurodeputați români vor prezenta exemple concrete de măsuri de sprijin în interesul cetățenilor și importanța combaterii informațiilor și a știrilor false privind lipsa de acțiune a instituțiilor europene.

Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economice și combaterea știrilor false” va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise pe www.sli.do – event code #Europa până la data de 19 mai 2020, ora 11:30.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre și cetățenilor pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiune plenare organizată în perioada 13-15 mai, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție legislativă prin care solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind Cadrul Financiar Multianual până la 15 iunie 2020, subliniind că există riscul ca următorul buget pe termen lung al UE să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2021,. Într-o altă rezoluție politică separată, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

În cadrul sesiunii plenare menționate, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să impună sancțiuni și să oprească plățile de fonduri UE către Ungaria dacă statul de drept nu este respectat. Europarlamentarii au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Totodată, în Parlamentul European a fost discutate eforturile Uniunii Europene privind accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, având în vedere donațiile de 7,4 miliarde de euro strânse de Comisia Europeană la teledonul organizat la 4 mai.

Anterior, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

De asemenea, sediul Parlamentului European din Strasbourg a devenit centru de depistare COVID-19, capacitatea de testare urmând a ajunge la 2.000 de teste pe zi.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind răspunsul coordonat al UE la pandemie (LIVE 29 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).

Evenimentul va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

 

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise începând de luni, 27 aprilie, până pe 29 aprilie (ora 11:00) prin intermediul Sli.do (accesați site-ul www.slido.com și introduceți codul evenimentului #A729).

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

Ulterior, președintele PE David Sassoli a anunțat că sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de depistare și consultanță COVID-19.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

LIVE ora 14:30 – New Strategy Center organizează o conferință online privind provocările COVID-19 la adresa Occidentului. Invitat special: Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München

Published

on

© Munich Security Conference

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 15 aprilie, o conferință online dedicată provocărilor reprezentate de pandemia COVID-19 pentru lumea democratică, invitatul special al dezbaterii fiind ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München.

Dezbaterea intitulată “The Challenges of the Pandemic to the Democratic World” va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, de la ora 14:30.

Evenimentul va fi moderat de ambasadorul Sorin Ducaru, președintele onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center și directorul SATCEN, Centrul satelitar al Uniunii Europene.

Ambasadorul Wolfgang Ischinger este un diplomat și avocat german.

El a deținut mai multe funcții importante în Ministerul german al Afacerilor Externe și a fost ambasador la Washington D.C. și la Londra.

Din 2008, este președintele Conferinței de Securitate de la München. Publicația The Economist l-a descris drept „cel mai bine conectat fost diplomat al Germaniei”.

Anul trecut, în august, ambasadorul Ischinger a lansat la București ediția românească a cărții sale, “Lumea în pericol. Germania și Europa în perioade incerte ”, un proiect editorial realizat în cadrul parteneriatului dintre New Strategy Center și Curtea Veche Publishing.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending