Connect with us

EVENIMENTE

Situaţia din Cipru şi soluțiile redresării economice, discutate în cadrul Forumului European

Published

on

In cadrul celui de-al optulea eveniment din cadrul campaniei de informare şi comunicare „Forum european”, intalnire dedicată temelor economice europene, reprezentanti ai studentilor, profesorilor,  ziaristilor si institutiilor europene au dezbatut actualul context economico-politic din Europa.

SNSPA

La eveniment au participat fostul comisar european, Leonard Orban, decanul departamentului de relatii internationale si integrare europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si profesorul universitar doctor Daniel Daianu. Mesajul de deschidere a fost adresat de rectorul SNSPA, Alina Bargaoanu, iar discutia a fost moderata de domnul Daniel Apostol, director general Money Channel.

Introducerea doamnei Bargaoanu a atras atentia asupra contextului de criza europeana invitandu-i pe cei prezenti sa identifice despre ce criza este vorba. Decanul a continuat vorbind despre diferite crize cum ar fi cea politica, cea economica sau despre criza de model. Referitor la Eurozona, Bargaoanu a vorbit despre o fractura in centrul Europei, explicand cum zona de nord, prezinta totusi o situatie stabila fata de zona de sud care este indatorata si din ce in ce mai saracita.

 

Sudul a devenit o periferie financiara si estul o periferie a periferiei”, a afirmat Alina Bargaoanu.

Niculae Idu, seful Comisiei Europene in Romania a vorbit despre importanta forumului european, explicand cum o astfel de actiune stimuleaza dezbaterea si initiativa cetateneasca. Idu a adaugat ca aceasta campanie face parte dintr-o serie de evenimente care vor fi organizate in 12 orase din Romania. Temele capitale de discutie vor fi cresterea si stabilitatea, oportunitatile si riscurile aderarii Romaniei la zona euro sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 si oportunitatile acestuia pentru Romania.

 

Idu:”Cipru, o economie de cazino”

Reprezentantul Comisiei Europene in Romania a abordat subiectul crizei din Cipru exprimand ingrijorarea si fata de Slovenia si Malta, tari care ar putea sa se prabuseasca din punct de vedere economic in perioada urmatoare. Revenind la Cipru, Niculae Idu a vorbit despre o economie de cazino unde depozitele bancare sunt de 8 ori mai mari decat PIB-ul tarii.

Seful Comisiei Europene din Romania a vorbit despre cele 5 masuri pe care Comisia Europeana le considera prioritati pentru anul 2013. Este vorba de continuarea consultarii fiscale in mod diferentiat, reluarea creditarii, reforma structurala si promovarea unor reforme pe piata muncii luand in considerare situatia specifica a unor tari, necesitatea unui cadru legislativ comun si eficient si adaptarea prin modificare a unor tratate si, nu in ultimul rand , crearea unui mecanism fiscal autonom pritr-o uniune bancara, fiscala si economica completa.

 

Leonard Orban: ”Cipru a amanat cu mai bine de 10 luni implementarea masurilor anticriza”

Fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, in cursul intalnirii, ca nu ar trebui sa ne surprinda situatia actuala a Ciprului, tinand cont de faptul ca autoritatile din aceasta tara au amanat cu cel putin 10 luni luarea unor masuri pentru a limita impactul crizei economice. Orban a continuat spunand ca hotararea de a impozita cu cel putin 30% depozitele bancare este total nefireasca si efectele ar putea sa duca la un fel de Cutie a Pandorei.

Despre cadrul financiar in perioada 2014-2020, Orban a vorbit despre necesitatea consolidarii guvernantei economice in contextul crizei. Tot Orban a exprimat punctul de vedere al Comsiei Europene care este in favoarea unei accelerari rapide si consistente spre un model asemanator ca cel al Statelor Unite ale Americii.

Referitor la bugetul Uniunii, fostul comisar a  afirmat ca este prima oara in istorie cand bugetul adoptat va fi mai mic fata de cel discutat in perioada de programare. Orban a vorbit despre cele 2 tabere care s-au format in timpul negocierii si, mai in detaliu, despre „prietenii politicii de coeziune” si „prietenii cheltuielii de calitate”. Se pare ca politica de coeziune a fost pusa sub semnul intrebarii si grupul „friends of better spending” a avut castig de cauza obtinand o reducere pe aceasta zona de circa 90 de miliarde de euro pentru perioada urmatoare.  Vorbind despre strategiile 2014-2020, Orban a mentionat noutate absoluta, adica conditionalitati macro-economice. Fostul comisar a explicat cum, in perioada urmatoare, vor fi introduse si masuri punitive la nivel de stat membru: ”daca nu ne vom incadra intr-o anume limita de deficit si datorie publica, riscam sa ne trezim cu fonduri suspendate”.

In concluzie, Parlamentele nationale vor fi nevoite sa adopte masuri in prealabil avand deja tinte impuse.

 

Orban despre bugetul acordat Romaniei: „ Au existat presiuni pentru reducerea bugetului”

Leonard Orban a vorbit si despre presiunile facute pentru reducerea bugetului acordat tarii noastre. „Din cauza faptului ca rata de absorbtie a Romaniei a fost mai mare fata de cele din estul Europei, au existat presiuni pentru reducerea bugetul si s-a  ajuns de la propunerea de 47,7 mld de euro la 39.7 mld de euro”.

Totusi, Orban a vrut sa precizeze ca, dincolo de sumele alocate, este esential sa ne gestionam mult mai bine decat ne-am gestionat fondurile pana acum, altfel efectele asupra Romaniei vor fi semnificative.

 

Daianu: „ Cipru nu trebuia primit in UE”

Profesorul universitar doctor Daniel Daianu considera ca Uniunea Europeana prezinta caracteristici similare cu cele ale unei tari emergente. Daianu a spus ca aceasta criza nu se va consuma intr-o perioada scurta de timp, fiind vorba de o criza multipla, de o criza sociala si de concept european.

Referindu-se la situatia Ciprului, profesorul Daianu a declarat ca nu trebuia acceptata in Uniunea Europeana o tara dependenta de Grecia si o tara unde fenomenul off-shore banking este extins.

Daianu a continuat spunand ca o Europa democrata nu poate fi o Europa a bancilor si ca impozitarea depozitelor cu pana la 30% este complet imorala. Tot el a continuat spunand ca integrarea inseamna capacitate fiscala cu resurse puse la bataie.

Daniel Daianu si-a exprimat punctul de vedere si privind rolul Germaniei in aceasta criza. El a afirmat ca daca Germania are forta economica, ar trebui sa foloseasca aceasta situatie pozitiva in favoare Uniunii, in loc sa impuna austeritate.

 

Alexandru Padure

EVENIMENTE

Bucharest Forum 2019: Cel mai amplu eveniment internațional pe tematică geopolitică găzduit de România începe joi cu tema ”Europa emergentă la 30 de ani”

Published

on

Într-o lume în reașezare, oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, experți și jurnaliști din Europa, Asia, Africa și America se reunesc pentru a opta oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2019, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, ce va avea loc la București, între 16-17 octombrie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Evenimentul este găzduit de Palatul Cercul Militar Național și se bucură de prezența a peste 50 de speakeri și 300 de participanți.

Bucharest Forum 2019 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, în parteneriat cu Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Cercul Militar Național și Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Ediția de anul acesta se bucură de sprijinul GLOBSEC, DOHA FORUM și RAND Corporation, în calitate de parteneri strategici. 

“Europa emergentă la 30 de ani” este tema care deschide prima zi a forumului. Despre potențialul țărilor din estul Berlinului si noile perspective pe care le are această regiune, dar și despre tranziția la economia de piață și modelul economic bazat pe investiții în educație, inovație și întărirea instituțiilor statului vor vorbi Matthew Boyse, Deputy Assistant Secretary, Biroul Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al SUA, Rastislav Kacer, Președinte, GLOBSEC, Octavian Ursu, primarul orașului Görlitz, Cosmin Prelipceanu, jurnalist, Steven van Groningen, Președinte și CEO, Raiffeisen Bank România, Daniela Iliescu, CEO, Patria Bank, Mark Davis, Director regional pentru România și Bulgaria, BERD, Clara Volintiru, Profesor asociat, Academia de Studii Economice București, Rogier van der Brink, Economist principal, Banca Mondială și Andrew Wrobel, Partener Fondator, Emerging Europe.

Cea de-a doua zi a evenimentului este deschisă de Ramona-Nicole Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe și Amb. Tacan Ildem, Secretar general adjunct pentru diplomație publică, NATO. Într-un mix de sesiuni plenare și sesiuni paralele, conversațiile se vor axa pe impactul tehnologiei asupra mediului de business și societății, cea de-a 4-a revoluție industrială, găsirea unor soluții la problemele din Orientul Mijlociu, energie și securitate, precum și geopolitica din zona extinsă a Mării Negre. La conversații vor lua parte Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), Violeta Luca, director general Microsoft România, Martine Draulette, director general Roche, Samuel Burke, jurnalist, Claire Casey, Director Global de Politici Publice, The Economist Intelligence Unit, Florin Teleabă, Manager, A.T. Kearney, Henry Olsen, editorialist Washington Post, Lolwah Al-Khater, Director executiv, Doha Forum, Neil Quilliam, Associate Fellow, Chatham House, Mohammed Loulichki, Senior Fellow, Policy Center for the New South, Koert Debeuf, Redactor-șef, EUobserver și expert pe zona Orientului Mijlociu, Kerry Brown, Director al Institutului Lau China, King’s College London, Terry Martin, Senior News Anchor, Deutsche Welle TV, Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale, Enel România, Bobo Lo, Russia Research Fellow, Institutul Francez pentru Afaceri Internaționale, Vasil Sikharulidze, Președinte, Atlantic Council of Georgia.

Bucharest Forum 2019 se bucură de sprijinul a numeroși parteneri:

Knowledge Partner: A.T. Kearney

Sponsori principali: Enel, Microsoft, Roche, Raiffeisen Bank, Mastercard

Sponsori: MOL, Novartis, British American Tobacco, Globalworth Foundation, ENEVO, Coremar, JETFLY HUB,  Exxon Mobil, CEC Bank

Cu sprijinul: Aqua Carpatica

Parteneri media principali: Digi 24, Adevărul

Parteneri media: Emerging Europe, CaleaEuropeană.ro, Energynomics

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Mike Bezos, Yo-Yo Ma, Laura Lauder, Paul Anderson, Mircea Geoană, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Javier Solana.

German Marshall Fund are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

Continue Reading

EVENIMENTE

TAROM, alături de inițiativa ”Brussels Airport Marathon”. INTERVIU cu Mădălina Mezei, CEO-ul companiei: ”Puterea exemplului și iubirea pentru un mod de viață sănătos au definit ziua de astăzi”

Published

on

© Calea Europeana

Astăzi, 6 octombrie, a avut loc cea de-a 16-a ediție a ”Brussels Airport Marathon”, având drept scop strângerea de fonduri pentru a îi ajuta pe cei care suferă de boala degenerativă, Parkinson.

Cu această ocazie, compania Tarom s-a alăturat inițiativei, iar în interviul acordat pentru Calea Europeană, CEO-ul companiei, Mădălina Mezei, a transmis următorul mesaj.

”Puterea exemplului și iubirea pentru un mod de viață sănătos au definit ziua de astăzi. Peste 14.000 de oamneni au participat din întreaga lume și au luptat împreună pentru un singur scop, să fie alături de cei bolnavi, să îi susțină și în același timp să îi sărbătorească pe învingători.”

”Echipa noastră dorește să fie cât mai aproape de oameni, dar mai ales de cei care au o sănătate precară, de aceea, noi susținem alături de Brusselles Airport, strângerea de fonduri pentru îi ajuta pe cei care suferă de boala degenerativă, Parkinson”, a mai adăugat aceasta.

Totodată, în aceeași zi, mii de belgieni s-au alăturat inițiative ”Race for the Cure”, cea mai mare cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume.

Citiți și: Reprezentantul TAROM la Bruxelles, noul CEO al companiei. Mădălina Mezei: Preiau cu mândrie, dar mai ales cu responsabilitate, manșa companiei

Continue Reading

EVENIMENTE

Mii de belgieni se alătură inițiativei ”Race for the Cure” – Cea mai mare cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume

Published

on

© Calea Europeană/ Zaim Diana

Corespondență din Burxelles 

 

Think-Pink, campania națională a Belgiei, care luptă împotriva cancerului la sân, organizează astăzi, 6 octombrie, ”Race for the Cure”, fiind sărbătoarea învingătoarelor în lupta împotriva cancerului și cea mai renumită cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume.

Desfășurat la nivel internațional, Race for the Cure a ajuns la peste 150 de curse, cu peste 1.6 milioane de participanți si reprezintă un prilej de a reaminti femeilor că cel mai bun tratament este prevenția, iar informarea corectă, sportul și optimismul sunt rețeta propriei noastre sănătăți.

Cetățenii belgieni participă deja la cea de-a 16-a ediție și au la dispozițe mai multe maratoane. Cel mai lung maraton este ”Brussels Airport Marathon (42,195 km)”, urmat de Brussels Airport Half Marathon (21,097 km) și Brussels Airport Mini-Marathon (6,5 km). 

Totodată există și o cursă specială pentru copii. de un 1 km.

Organizația națională a Belgiei privind lupta împotriva cancerului, Think Pink, alături de încă patru ONG-uri, dintre care și Fundația ”Renașterea” din România, face parte din organizația, Think Pink Europe, care este condusă de Mihaela Geoană.

Think Pink Europe doreşte să unească, în viitor, peste 500.000 de persoane, învingătoare în lupta împotriva cancerului de sân şi simpatizanţi ai sportului, la nivel european, simbol al solidarităţii în lupta împotriva cancerului de sân.

ONG-ul  Think Pink Europe a fost lansat în anul 2018, în cadrul Parlamentului European.

”Race for the Cure” a fost organizat și în România, iar în cea de-a patra ediție, 29 septembrie 2019, peste 4000 de bucureșteni s-au alăturat inițiativei.

În data de 7 iunie 2015, Fundația Renașterea a organizat prima ediție a Race for the Cure Romania, la care au participat în jur de 1500 de participanți, dintre care peste 100 au fost paciente diagnosticate cu cancer.

Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer în România şi în multe cazuri boala este depistată atunci când se află deja în stadiu avansat.

Potrivit rețelei private de sănătate, Regina Maria, în România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată,  stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. 

Însă în țările în care există un program național de screening pentru cancerul de sân, pentru toate femeile peste 40 de ani, 70-80 % din cancerele de sân sunt diagnosticate în stadii inițiale.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate din decese ar putea fi evitate.

La 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending