Connect with us

EVENIMENTE

Situaţia din Cipru şi soluțiile redresării economice, discutate în cadrul Forumului European

Published

on

In cadrul celui de-al optulea eveniment din cadrul campaniei de informare şi comunicare „Forum european”, intalnire dedicată temelor economice europene, reprezentanti ai studentilor, profesorilor,  ziaristilor si institutiilor europene au dezbatut actualul context economico-politic din Europa.

SNSPA

La eveniment au participat fostul comisar european, Leonard Orban, decanul departamentului de relatii internationale si integrare europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si profesorul universitar doctor Daniel Daianu. Mesajul de deschidere a fost adresat de rectorul SNSPA, Alina Bargaoanu, iar discutia a fost moderata de domnul Daniel Apostol, director general Money Channel.

Introducerea doamnei Bargaoanu a atras atentia asupra contextului de criza europeana invitandu-i pe cei prezenti sa identifice despre ce criza este vorba. Decanul a continuat vorbind despre diferite crize cum ar fi cea politica, cea economica sau despre criza de model. Referitor la Eurozona, Bargaoanu a vorbit despre o fractura in centrul Europei, explicand cum zona de nord, prezinta totusi o situatie stabila fata de zona de sud care este indatorata si din ce in ce mai saracita.

 

Sudul a devenit o periferie financiara si estul o periferie a periferiei”, a afirmat Alina Bargaoanu.

Niculae Idu, seful Comisiei Europene in Romania a vorbit despre importanta forumului european, explicand cum o astfel de actiune stimuleaza dezbaterea si initiativa cetateneasca. Idu a adaugat ca aceasta campanie face parte dintr-o serie de evenimente care vor fi organizate in 12 orase din Romania. Temele capitale de discutie vor fi cresterea si stabilitatea, oportunitatile si riscurile aderarii Romaniei la zona euro sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 si oportunitatile acestuia pentru Romania.

 

Idu:”Cipru, o economie de cazino”

Reprezentantul Comisiei Europene in Romania a abordat subiectul crizei din Cipru exprimand ingrijorarea si fata de Slovenia si Malta, tari care ar putea sa se prabuseasca din punct de vedere economic in perioada urmatoare. Revenind la Cipru, Niculae Idu a vorbit despre o economie de cazino unde depozitele bancare sunt de 8 ori mai mari decat PIB-ul tarii.

Seful Comisiei Europene din Romania a vorbit despre cele 5 masuri pe care Comisia Europeana le considera prioritati pentru anul 2013. Este vorba de continuarea consultarii fiscale in mod diferentiat, reluarea creditarii, reforma structurala si promovarea unor reforme pe piata muncii luand in considerare situatia specifica a unor tari, necesitatea unui cadru legislativ comun si eficient si adaptarea prin modificare a unor tratate si, nu in ultimul rand , crearea unui mecanism fiscal autonom pritr-o uniune bancara, fiscala si economica completa.

 

Leonard Orban: ”Cipru a amanat cu mai bine de 10 luni implementarea masurilor anticriza”

Fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, in cursul intalnirii, ca nu ar trebui sa ne surprinda situatia actuala a Ciprului, tinand cont de faptul ca autoritatile din aceasta tara au amanat cu cel putin 10 luni luarea unor masuri pentru a limita impactul crizei economice. Orban a continuat spunand ca hotararea de a impozita cu cel putin 30% depozitele bancare este total nefireasca si efectele ar putea sa duca la un fel de Cutie a Pandorei.

Despre cadrul financiar in perioada 2014-2020, Orban a vorbit despre necesitatea consolidarii guvernantei economice in contextul crizei. Tot Orban a exprimat punctul de vedere al Comsiei Europene care este in favoarea unei accelerari rapide si consistente spre un model asemanator ca cel al Statelor Unite ale Americii.

Referitor la bugetul Uniunii, fostul comisar a  afirmat ca este prima oara in istorie cand bugetul adoptat va fi mai mic fata de cel discutat in perioada de programare. Orban a vorbit despre cele 2 tabere care s-au format in timpul negocierii si, mai in detaliu, despre „prietenii politicii de coeziune” si „prietenii cheltuielii de calitate”. Se pare ca politica de coeziune a fost pusa sub semnul intrebarii si grupul „friends of better spending” a avut castig de cauza obtinand o reducere pe aceasta zona de circa 90 de miliarde de euro pentru perioada urmatoare.  Vorbind despre strategiile 2014-2020, Orban a mentionat noutate absoluta, adica conditionalitati macro-economice. Fostul comisar a explicat cum, in perioada urmatoare, vor fi introduse si masuri punitive la nivel de stat membru: ”daca nu ne vom incadra intr-o anume limita de deficit si datorie publica, riscam sa ne trezim cu fonduri suspendate”.

In concluzie, Parlamentele nationale vor fi nevoite sa adopte masuri in prealabil avand deja tinte impuse.

 

Orban despre bugetul acordat Romaniei: „ Au existat presiuni pentru reducerea bugetului”

Leonard Orban a vorbit si despre presiunile facute pentru reducerea bugetului acordat tarii noastre. „Din cauza faptului ca rata de absorbtie a Romaniei a fost mai mare fata de cele din estul Europei, au existat presiuni pentru reducerea bugetul si s-a  ajuns de la propunerea de 47,7 mld de euro la 39.7 mld de euro”.

Totusi, Orban a vrut sa precizeze ca, dincolo de sumele alocate, este esential sa ne gestionam mult mai bine decat ne-am gestionat fondurile pana acum, altfel efectele asupra Romaniei vor fi semnificative.

 

Daianu: „ Cipru nu trebuia primit in UE”

Profesorul universitar doctor Daniel Daianu considera ca Uniunea Europeana prezinta caracteristici similare cu cele ale unei tari emergente. Daianu a spus ca aceasta criza nu se va consuma intr-o perioada scurta de timp, fiind vorba de o criza multipla, de o criza sociala si de concept european.

Referindu-se la situatia Ciprului, profesorul Daianu a declarat ca nu trebuia acceptata in Uniunea Europeana o tara dependenta de Grecia si o tara unde fenomenul off-shore banking este extins.

Daianu a continuat spunand ca o Europa democrata nu poate fi o Europa a bancilor si ca impozitarea depozitelor cu pana la 30% este complet imorala. Tot el a continuat spunand ca integrarea inseamna capacitate fiscala cu resurse puse la bataie.

Daniel Daianu si-a exprimat punctul de vedere si privind rolul Germaniei in aceasta criza. El a afirmat ca daca Germania are forta economica, ar trebui sa foloseasca aceasta situatie pozitiva in favoare Uniunii, in loc sa impuna austeritate.

 

Alexandru Padure

EVENIMENTE

ADR Nord-Est: Inovarea și creativitatea și-au dat mâna la Iași în cadrul Săptămânii Regiunilor Inovatoare din Europa la Conferința WIRE

Published

on

Sub deviza “Explorează. Creează. Inovează în regiunea ta!” Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a organizat la finalul președinției României la Consiliul UE cea de-a X-a ediție a Conferinței internaționale WIRE – “Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, peste 250 de participanți, reprezentând universități, centre de cercetare și inovare, clustere, ministere, agenții guvernamentale, organizații de dezvoltare regională și antreprenori din 33 de țări s-au întâlnit la Iași în perioada 26 – 28 iunie 2019 pentru a identifica soluții în vederea stimulării dezvoltării și consolidării ecosistemelor regionale de inovare și pentru a dezbate viitorul cercetării și inovării în perioada de programare 2021-2027.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată de mesajele reprezentanților țării gazdă, respectiv Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării, Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași, Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Vasile Asandei, Directorul General al ADR Nord-Est, dar și de câteva momente artistice de excepție oferite de studenții Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

“Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre creativitate şi despre faptul că procesul de inovare necesită un aport suplimentar din partea viitorilor specialişti în domeniu. Puţină lume ne spune cum putem deveni mai creativi. La Universitatea Tehnică din Iaşi este un curs de creativitate, unde studenţilor li se predau ore de pictură, teatru şi muzică, astfel încât viitorii ingineri să îşi folosească creierul la întreaga lor capacitate. (…) Ca atare, un viitor inginer, un viitor cercetător nu trebuie să înveţe numai cursuri de specialitate, ci trebuie să îşi dedice o cantitate importantă de timp şi zonei artistice. (…) Recomand viitorilor specialişti care vor să lucreze în domeniul ingineriei să fie activi în zona frumosului”, a spus Nicolae Hurduc, subliniind faptul că mulţi dintre laureaţii premiului Nobel aveau preocupări artistice.

Invitatul special al acestui eveniment, reprezentând Comisia Europeană, Signe Ratso, Director General adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare, a declarat: “Reuniunea informală a șefilor de state de la Sibiu a subliniat că cercetarea și inovarea vor avea o importanță vitală în conturarea unei Europe durabile în viitor. Vom avea nevoie de toți actorii, la nivel european, național și regional, să ne implicăm în acest proces, fructificând întregul potențial de cercetare și inovare, în special potențialul care este în prezent insuficient valorificat. Comisia Europeană a depus mult efort pentru a se asigura că instrumentele sale de finanțare lucrează împreună pentru a sprijini acest demers. Viitorul program Horizon Europe va oferi noi oportunități de sinergie cu Politica de Coeziune, permițând combinarea diferitelor surse de finanțare UE pentru a maximiza impactul. WIRE X 2019 facilitează o mai bună poziționare a actorilor regionali în vederea consolidării și extinderii capacității de cercetare și inovare în Europa.”

“Transformare economică, digitalizare, excelență, piețe globale, ecosisteme regionale de inovare și, bineînțeles, educația sunt doar câteva dintre temele pe care le abordăm anul acesta la conferința WIRE. Dar, așa cum poate observați, nu prea avem noi oportunitatea de alege subiectele, ci ele ne aleg pe noi, pentru că rezultă din realitatea globală și din nevoia noastră de a ne adapta permanent, într-o manieră inteligentă. Recunoștința noastră se îndreaptă către Comisia Europeană, în special Directoratul pentru Cercetare și Inovare și Ministerului Cercetării care ne-au sprijinit în acest efort, partenerilor noștri locali și regionali și lectorilor care au ales să împărtășească cu noi din expertiza lor, din provocări, dar și din lecții-învățate. Sper și cred cu tărie că aceasta nu va reprezenta pentru dumneavostră doar “încă o altă conferință, ci lucrurile pe care le discutăm aici vor avea un impact real în viitorul nostru comun. Mulțumesc că sunteți parte din WIRE 2019!” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Interviuri cu participanții la eveniment

Principalele mesaje transmise au fost legate de nevoia încurajării apropierii dintre cercetare și mediul de afaceri și dezvoltarea de instrumente de stimulare a dezvoltării ecosistemelor regionale de inovare.

De asemenea, printre recomandările și concluziile desprinse se regăsesc următoarele:

o          In viitoarea politică de coeziune, strategiile de specializare inteligentă trebuie să se focuseze mai mult către necesitatea preluării noilor descoperiri tehnologice;

o          Pentru a sprijini integrarea în lanțurile valorice ar trebui să ne concentram pe măsuri de creștere a capacității și eficienței administrației publice locale, dezvoltarea de competențe tehnologice și identificarea de noi soluții pentru finanțarea proiectelor inovative;

o          Educația nu trebuie acuzată pentru eșecurile economice; acestea trec dincolo de educație; dacă vrem să fim pregătiți pentru viitor, instrumentele de învățare propuse de societatea civilă trebuie preluate, stimulând astfel angajarea societății civile, acesta fiind un subiect important pe agenda Comisiei Europene;

o          Trebuie să dezvoltăm ecosistemele regionale de inovare, să reunim toți actorii implicați și să începem dialogul pentru a construi încrederea și angajamentul față de o viziune comună;

o          Toți trebuie să sprijinim schimbarea! Fără angajamentul nostru comun, aceasta nu se poate obține.

Video de prezentare WIRE X

Continue Reading

EVENIMENTE

Consiliul Județean Sibiu și Advisory Hub organizează Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale (LIVE, 28 iunie, ora 11:30)

Published

on

Consiliul Județean Sibiu, alături de platforma Advisory Hub și cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și a Asociațiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România – AMR, AOR și ACOR -, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, organizează vineri, 28 iunie, Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale.

Evenimentul are loc la Muzeul Astra, care a găzduit pe 9 mai Summitul PPE, și va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro de la ora 11:30.


Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare.

“Fondurile europene sunt șansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică și de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deși suntem cu “banii aproape în sac”, absorbția precară și folosirea uneori ineficientă a acestora, ne împiedică să fructificăm această șansă.Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluție pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu” a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

Simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor structurale și de investiții Europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea  infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanțare și a asigura o finanțare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă  2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel național, din contră – complexitatea sistemului de management și control a crescut, generând o scădere a eficienței și impactului fondurilor structurale.

“În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii și aplicanții din mediul public și privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor și să nu fie axați mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înțeleasă și în contextul unei nevoi de creștere a performanței, a eficienței și a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiții care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel național, la nivel de comunități locale, ale IMM-urilor și microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulțumesc atât doamnei Daniela Cîmpean – Președinta Consiliului Județean Sibiu, pentru sprijinul și asocierea în cadrul evenimentului, dar și partenerilor din cadrul asociatiilor publice, autoritatilor locale și din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România” a declarat Bogdan Rogin, inițiatorul platformei AdvisoryHub.

Continue Reading

EVENIMENTE

Societatea liberală și ISP România organizează, la Constanța, a treia ediție a Forumului Antreprenorilor în Administrația Inteligentă

Published

on

Societatea liberală și ISP România organizează în perioada 20-22 iunie, la Constanța, Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă – ediția a III-a, un eveniment organizat alături de partenerii internaționali Martens Centre for European Studies și Fundația Hanns Seidel, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă aduce laolaltă reprezentanți din partea mediului de afaceri, administrațiilor locale, companiilor de consultanță pentru fonduri nerambursabile, organizațiilor neguvernamentale și unităților de educație profesională, fiind centrat pe soluțiile de tip #smartadministration, #smartcity, #smarteducation.

”Când spunem #smart ne gândim la reducerea consumului și implicit a costurilor pentru utilități, la parcări inteligente, managementul traficului, iluminat inteligent, primaria digitală, servicii accesate on-line, cataloage electronice, lecții cu suport on-line etc.. Implementarea unor astfel de proiecte generează bunăstare pentru cetățeni”, a declarat, în context, Violeta Vijulie, director ISP România.

La rândul său, Bogdan Huțucă, deputat și vicepreședinte Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a precizat că ”este absolut necesar ca administrația publică din România să depășească decalajele față de modul în care lucrează administrațiile avansate din Europa. Acest lucru este posibil doar prin digitalizare, prin regândirea relației și spațiului dintre aleșii locali, funcționarii publici și cetățeni. Orașul digital este unul prietenos, care vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și îi face să se simtă valoroși. Aceasta este prioritatea administrației liberale.”

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending