Connect with us

centrul pentru studii complexe

LIVE. Cafeneaua Complexitatii, luni, 15 aprilie. De la desfrânare la înfrânare: echilibrul interior pe care îl generează o viaţă spirituală

Published

on

 

     De la desfranare la infranare : echilibrul interior pe care il genereaza  o viata spirituala

                        O comparatie intre solutia Occidentului si aceea a Orientului

 Invitat: Cristian Andreescu

1504Continuam seria de prezentari incepute cu hrana vie si fiziologia postului cu o abordare psihologica a postului, una mai putin obisnuita : aceea in explorarea careia a pornit Carl Gustav Jung dupa ce a renuntat sa trateze in maniera stiintifica subiecte care nu mai „incapeau” in acest cadru. Este vorba despre atitudinea spirituala care se degaja din lucrarile lui tarzii : aceea despre Cartea Tibetana a Mortilor si eseul „Raspuns la Iov”.

 

Cristian Andreescu este Director de proiect in cadrul recent infiintatei directii de cercetare exploratorie Studiul Fenomenelor de Cognitie din cadrul Centrului pentru Studii Complexe.

Prezentarea va incerca sa atraga atentia asupra acelor aspecte ale vietii spirituale occidentale si orientale care vizeaza un fond comun al aspiratiilor si starilor interioare. Diferentele in aparenta mari intre cele doua tipuri de cultura vor fi descrise astfel incat sa poata fi reliefat acel fond comun care este al spiritualitatii UMANE si vizeaza apropierea continua de CONSTIINTA UNIVERSALA.

 

Va asteptam luni, 15 aprilie la cafeneaua Complexitatii sa dezbatem ideile surprinzatoare pe care le-a lansat Jung cu peste 70 de ani in urma si care pentru multi sunt socante chiar si in ziua de astazi.

 Live video AICI (luni 15 aprilie, incepand cu orele 19:30).

 

centrul pentru studii complexe

LIVE 29 ianuarie, ora 19.30. Cafeneaua Complexității – Brașovul, promotor în Societatea Cunoașterii

Published

on

Începând din 29 ianuarie 2018, “Cafeneaua Complexitatii” își reia întâlnirile. Sezonul VI al cafenelei se va desfașura la Brașov iar întrevederile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului pentru Studii Complexe (CSC) și pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro. Evenimentul va avea loc la Hotel CUBIX – Brașov, B-dul Saturn, Nr 47, începând de la ora 19.30. Pentru prima întâlnire, accesul este permis în baza invitației, urmând ca detaliile referitoare la următoarele să fie furnizate ulterior.

Foto: Facebook/ Florin Munteanu

Acest eveniment face parte din programul de promovare a științei Complexității în societate, program inițiat și asumat de CSC.

Foto: http://complexity.ro/

Făcând trimitere la faptul că anul 2018 este anul în care celebrăm Anul Centenarului, Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe a precizat că ”în societatea modernă se manifestă acut analfabetismul funcțional, ca urmare a presiunii exercitate de descoperirile din știință și tehnologie, ”o dezvoltare mult prea rapidă care nu i-a permis omenirii să asimileze informația produsă în ultimii 100 de ani”.

”Acest clivaj între societate și mediul academic generează tensiuni și crize pe care politicul, din lipsă de cunoaștere și metodologie, nu le poate gestiona. Limbajul științific s-a îmbogățit substanțial cu noțiuni și concepte dificil de <<tradus>> într-o cumunicare obișnuită. Au apărut meserii și produse noi bazate pe aceste descoperiri, iar piața muncii se află într-o restructurare majoră. Omenirea traverseazî o perioadă critică, ”turbulența”, puțin predictibilă”, a avertizat Florin Munteanu, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Pentru a ieși din acestă criză, președintele Centrului pentru Studii Complexe a sugerat că este nevoie de o ”schimbare majoră de mantalitate”, invocând un citat al lui Albert Einstein, și anume că ”nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire pe care l-am folosit atunci când le-am creat”.

Această schimbare începe prin informarea societăţii cu privire la noua viziune ce fundamentează şi structurează viitorul omenirii, viziune cunoscută sub denumirea de Societatea şi Economia bazate pe Cunoaştere”, stipulează Florin Munteanu.

Cafeneaua Complexității este un eveniment regulat, organizat pentru a comunica publicului larg domeniile de interes și direcțiile de cercetare ale Centrului pentru Studii Complexe. Aceasta creează un loc de intercțiune propice dezbaterilor multidisciplinare, prin atmosfera nonformală și diversitatea profesională a participanților.

Cafeneaua Complexităţii este un loc în care invitaţi de marcă vor descifra complexitatea crizelor multiple pe care omenirea le traversează în prezent, vor prezenta semnificaţia unor noi noţiuni, concepte, teorii şi modele moderne, dar şi implicaţiile şi aplicaţiile practice ale acestora. Aceasta se doreşte a fi un loc în care se naşte, dincolo de năzuinţe şi speranţe, o Sămânţă pentru o altă lume.

Continue Reading

centrul pentru studii complexe

Profesorul Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe, despre viitorul societății românești: ”Ne așteaptă o perioadă cu multe provocări induse de convulsiile economice și sociale globale”

Published

on

Florin MunteanuSocietatea românească de peste un deceniu va arăta ”precum un copil, plin de julituri, cu amintiri ce alternează de la agonie la extaz, dar fericit, transformat”, este de părere profesorul Florin Munteanu, președinte al al Centrului pentru Studii Complexe și membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Într-un interviu acordat România Liberă, Munteanu vorbește despre o metamorfoză a societății românești și anticipează o transformare majoră a acesteia. ”Ne așteaptă o perioadă -foarte grea, cu multe provocări sociale induse de convulsiile economice și sociale globale, dar și de schimbările climatice ce ne vor modifica profund, atât ca indivizi, cât și ca societate”.

”Urmează o perioadă turbulentă și necoerentă, ce ne va provoca prin incertitudinea zilei de mâine, ce ne va dezvolta o mai mare toleranță la nou, la -schimbare. Peste zece ani, omenirea nu va arăta foarte diferit la prima vedere, dar va purta pe umeri atât durerea celor zece ani, cât și scânteia transformării care deja germinează, ieșită din percepția că este doar o utopie. Va fi un cu totul alt drum. Vom ieși din constrângerea dată de energie, spațiu și timp și vom avea de înfruntat, ca niște copii -mici, o altă dimensiune. Un om rațional trebuie să-și mobilizeze energiile să se pregătească pentru această nouă aventură pe un alt palier de Cunoaștere, de Conștiință”, mai consideră acesta.

Interviul integral este disponibil aici.

Florin Munteanu este absolvent al Politehnicii din București, promoția 1976, doctor în științe, specializat în geodinamică, econofizică și mediu, precum şi în politici educaționale pentru implementarea societății Cunoașterii. Inițiator al programelor de cercetare desfășurate sub genericul NEXUS  (proiecte deschise) și coordonator al unor proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă din cadrul programelor naționale și internaționale de cercetare precum: studiul complex al zonei geodinamice Vrancea – România și Reunion – Oceanul Indian, abordarea geostaziei planetare din perspectiva științei Complexității, tehnologii neconvenționale în inginerie și lista poate continua.

.

Continue Reading

centrul pentru studii complexe

Cafeneaua Complexității: Jam Session exploratoriu – Educația în Mileniul III, 25 ianuarie, ora 19:30

Published

on

Sunteti asteptati astazi, 25 ianuarie, la a doua intalnire din acest an a Cafenelei Complexitatii organizata la sediul Mind Evolution Society, din strada Lunei nr.5, sector 2, Bucuresti.

un-child-rights”O buna parte din societatea actuala este constienta de faptul ca scoala, asa cum este ea conceputa azi, nu este capabila sa motiveze noua generatie, sa o pregateasca pentru o realitate ce se schimba continuu. Abandonul scolar este din ce in ce mai frecvent, iar indiferenta, depresia si chiar agresivitatea unor tineri este direct corelata cu nivelul din ce in ce mai scazut de dezvoltare intelectuala, de cunoastere.

Ce trebuie sa cunoasca azi un tanar? Uman sau Real? Matematica este utila? Latina trebuie invatata la gimnaziu? Cum se repartizeaza continutul informational pe ani de studii? Activitatea formala, curriculara mai este utila? Cum sa-i motivam pe tineri? Dar pe profesori? Parintii trebuie sa se implice in scoala? Cum sa sensibilizam mediul de afaceri pentru a determina implicarea activa in actul educational? Cum sa ajungem la un consens intr-o diversitate atat de mare de opinii, dorinte si evident in contextul unei crize cornice de subfinantare a sistemului educational?

La aceste intrebari si la multe altele ce vor aparea pe parcursul intalnirii, vom incerca sa raspunnem luni, 25 ianuarie 2016, la Cafeneaua Complexitati… pe strada Lunei nr. 5, ora 19:30.”

Mai multe detalii pe site.

 

.

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO6 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE7 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO9 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA11 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending