Connect with us

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI

EVZ: Ordonanța 41 ajută fraudarea referendumului

Published

on

Analiza  modificărilor aduse de Guvernul Ponta Legii Referendumului nu poate ajunge la altă concluzie decât că se urmăreşte o fraudă, arată EVZ.ro.

Ce modificări aduce OUG 41 și cum se pot fura voturile:

I. Eliminarea listelor suplimentare, ca la un referendum local .

Efect: nu mai sunt identificați cei care votează în alte circumscripții decât cea de care aparțin.
Scop urmărit: Se pot trece pe listă CNP-uri și semnături fictive în dreptul celor absenți la vot. Cheia fraudei este mult mai ușor de obținut: se adună voturi DA, voturi NU, voturi nule. Listele suplimentare complicau obținerea cheiei finale și au fost scoase.

II.  Eliminarea birourilor electorale locale (comunale sau orășenești) 

Efect: În loc de 60-70 de filtre va fi unul singur pe județ. Consecința este devastatoare: înainte fiecare birou electoral calcula „cheia” (DA, NU, voturi nule) la numai câteva secții (10-15 liste). Acum, toate calculele se fac într-un singur loc. La 3 noaptea, un singur birou electoral trebuie să verifice „cheile” de la 500 de secții.
Scop urmărit:

  • 1. Măsluirea datelor la Biroul Electoral Județean este mult mai simplă de făcut prin eliminarea celor 60-70 de filtre intermediare. Se modifică o singură dată „cheia” voturilor pe tot județul. Tehnic, e foarte greu ca un singur BEJ să verifice corectitudinea a 500 de „chei” la nivel județean.
  • 2. Reclamațiile se depun la un singur birou pe județ, iar fiecare verificare se decide prin votul membrilor. Practic, la minim 100 de reclamații pe fiecare județ, este imposibil ca acestea să mai poată fi verificate.

III. Eliminarea menționării numărului de ștampile predate fiecărei secții

Efect: Nu mai există controlul asupra ștampilelor dispărute în timpul zilei. La sfârșitul votării, absența unei ștampile nu mai atrage nicio responsabilitate legală. Ștampilele pot fi astfel sustrase din secție și folosite pentru ștampilarea unor buletine de vot în afara cabinelor.

IV. Eliminarea menționării stării sigiliului de la urna de vot. 
Efect: Practic, păstrarea nealterată a sigiliului de plastilină nu mai este obligatorie prin lege. Dacă cineva deschide urna și o reînchide, nu mai ești obligat, ca șef de secție de votare, să menționezi acest lucru în procesul verbal.

Sursa articol: EVZ.ro

Foto: atitudini.wordpress.com

POLITICĂ

Victor Ponta: Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale, PSD nu a luat încă o decizie politică

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPresedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marti ca social-democratii nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea demersului initiat de Calin Popescu Tariceanu pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, aratand ca suspendarea presupune o procedura constitutional-juridica si politica si, totodata, “niste implicatii interne si internationale”.

“Noi (PSD, n.r.) nu am luat inca o decizie politica. In ce ma priveste, stiti ca am votat pentru suspendarea lui Basescu si in 2007 si in 2012 si cred in continuare ca, din punct de vedere moral si social, el nu poate pur si simplu sa plece asa din functie, dupa toate lucrurile rele pe care le-a facut la adresa Romaniei si romanilor, fara niciun fel de sanctiune morala. Dar, dincolo de acest lucru, suspendarea presedintelui presupune o procedura constitutional-juridica si politica si niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte este un act de dreptate la adresa romanilor, si pot sa asum responsabilitatea ca prim-ministru si candidat la Presedintie a evaluarii tuturor rezultatelor si efectelor implicatiilor unei asemenea actiuni. Din acest punct de vedere, o sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, le-a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, potrivit HotNews.

Seful Guvernului a mai declarat ca Romania este “cea mai stabila si mai predictibila tara din regiune, atat din punct de vedere politic, cat si economic”. “Orice procedura constitutionala, daca este inceputa, trebuie explicata foarte bine”, a precizat Ponta.

.

 

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

Ponta: Nu declanşez suspendarea preşedintelui dacă CC decide că a încălcat Constituţia

Published

on

pontaPremierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.

Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.

Nu. Dacă CC decide şi eu sper că aşa se va întâmpla, dar nu pot să mă pronunţ eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunţa, eu nu am voie să mă antepronunţ. Pe 21 mai se decide acest lucru. Dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele ţării, aşa cum sunt judecătorii, procurorii, ambasadorii, militarii, înalţii funcţionari, are drept de vot, dar nu are voie să facă campanie electorală, evident că până şi domnul Băsescu trebuie să respecte această decizie a Curţii Constituţionale să nu încalce Constituţia. Dar asta putem să stabilim pe 21, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale, citat de Gandul.info.

.

.

Continue Reading

COABITARE

Ponta: Potrivit INS, la referendumul din 29 iulie a fost cvorum de 50%. Replica lui Traian Băsescu

Published

on

victor ponta traian basescuPremierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la rezultatele Institutului Naţional de Statistică privind recensământul din 2011, că, potrivit acestor date, referendumul privind demiterea preşedintelui a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului. Mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie 2012, data la care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din rămaşii în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte foarte mult acum, însă o să vă rog dl ministru de Interne şi cu ministrul Administraţiei să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră (…) Dacă o dată s-a întâmplat nu mai trebuie să se întâmple şi a doua oară”, a declarat Ponta, citat de Jurnalul.ro.

“Dacă Victor Ponta a făcut asemenea declaraţii, atunci dovedeşte că este acelaşi om lipsit de responsabilitate”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: preisdency.ro

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending