Connect with us

INTERNAȚIONAL

EXCLUSIV Interviu cu ambasadorul George Maior: Vom lucra intens pentru o vizită a președintelui Joe Biden în România; Investițiile strategice ale SUA în România vor continua

Published

on

© Ambasada României în SUA

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și Robert Lupițu

Prin Parteneriatul Strategic cu SUA, România are o voce puternică regională și globală, iar această relație strategică va continua și în timpul administrației Biden, a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în care a punctat că va lucra la materializarea unei vizite a președintelui Joe Biden în România, care a efectuat deja două vizite în calitate de vicepreședinte, în anii 2009 și 2014.

George Cristian Maior a subliniat că președintele Joe Biden cunoaște foarte bine realitățile politice și strategice din România și din arealul geografic regional, punctând că se așteaptă ca “această bună cunoaștere din partea noii administrații a SUA să imprime o dinamică și mai substanțială Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale: cea de securitate, cea de cooperare economică și cea de dialog intensificat politic”

“Președintele Biden a vizitat România și a avut, pe lângă discuții importante, substanțiale, la nivel de lideri de atunci ai celor două state, și mesaje puternice pentru procesul de dezvoltare democratică a României, în conexiune strânsă cu prosperitatea sa economică și cu capacitatea de a-și asigura apărarea și securitatea și de a extinde acest concept de stabilitate democratică în alte zone din regiunea noastră. (…) Voi lucra intens la materializarea unei vizite a președintelui american, Joe Biden, în România“, a spus Maior, evocând faptul că în 2021 se împlinesc zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic.

Ambasadorul român a subliniat, în acest context aniversar, că noi borne ale Parteneriatului Strategic vor viza cooperarea în domeniul energiei, proiectele de infrastructură din cadrul Inițiativei celor Trei Mări sau continuarea investițiilor strategice în domeniul apărării a SUA. 

Un alt element în relația Washington – București invocat de George Cristian Maior vizează Republica Moldova. “Vom promova întotdeauna un mesaj solid și în favoarea Republicii Moldova”, a afirmat ambasadorul.

Să nu uităm însă că și prima vizită a președintelui Klaus Iohannis la Washington, în context bilateral, a avut loc în toamna anului 2015, când vicepreședintele Joe Biden de atunci l-a primit foarte călduros și practic s-a dezvoltat o relație foarte bună de comunicare, bazată pe principii, pe onestitate în transmiterea mesajelor legate de interesele ambelor state. Sunt convins că această relație va continua.

CaleaEuropeană.ro: Domnule ambasador, ați acumulat o experiență bogată instituțională și politică în ce privește destinul occidental al României. Atât ca secretar de stat MApN care a coordonat strategic și militar aderarea României la NATO, cât și ca director al SRI și ambasador al României în SUA de aproape șase ani, ați avut oportunitatea de a lucra pentru consolidarea Parteneriatului Strategic și a relației transatlantice. Cum ar fi arătat astăzi România, eliberată de sub dictatura comunistă după Revoluția din 1989, fără Parteneriatul Strategic cu Statele Unite? 

Ambasador George Cristian Maior: Este o întrebare interesantă care predispune la un exercițiu de istorie contrafactuală. Într-adevăr, am muncit enorm pentru aderarea României la NATO, într-un moment în care securitatea națională era expusă unor forțe importante și era greu de realizat în afara unei asemenea alianțe. Și, de aici, vine și răspunsul: consider că dacă România nu ar fi dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA, nu ar fi aderat la NATO, nu s-ar fi integrat în Uniunea Europeană, ar fi avut, în mod cert, și un deficit de securitate important iar calea spre prosperitate economică și spre modernizare, până la urmă, a statului și a societății ar fi fost profund afectate.

Paradoxal ar fi fost vorba, în esență, de o pierdere de suveranitate, așa cum am mai trăit istoric, prinși în blocul sovietic fără voia noastră. În sensul că România ar fi trebuit, într-o situație de izolare, să facă față – vedeți foarte bine ce se întâmplă și acum – unei succesiuni de crize, de la domeniul securității, până la cel economic și până la cel de securitate sanitară, fizică, singură. Ceea ce ar fi pus o presiune imensă pe instituții și ar fi generat, probabil, multă impredictibilitate și volatilitate în evoluția noastră internă și externă.

Prin acest Parteneriat Strategic cu SUA, România are o voce puternică regională și globală. Se poate exprima în legătură cu promovarea intereselor sale semnificative din punct de vedere strategic, economic, din punct de vedere al apărării, și poate să dezvolte – ceea ce și face de altfel  – un rol regional pozitiv important în acest context transatlantic.

CaleaEuropeană.ro: Ați participat la ceremonia de inaugurare a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, Joe Biden, un bun și apropiat cunoscător al realităților politico-strategice ale României și Europei Centrale și de Est. Cât de importantă este astăzi România pentru noua administrație de la Washington și în ce direcții vedeți dezvoltate relațiile dintre cei doi aliați în anii următori? 

Ambasador George Cristian Maior: Într-adevăr, am participat în calitate de invitat la ceremonia de inaugurare a noului președinte american, Joe Biden. El cunoaște bine realitățile politico-strategice ale României dar și pe cele dintr-un areal mai vast: Europa Centrală și de Est, state aflate la frontiera de est a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene. Mă aștept ca această bună cunoaștere din partea noii administrații a SUA să imprime o dinamică și mai substanțială Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale: cea de securitate, cea de cooperare economică și cea de dialog intensificat politic. De altfel, am început într-un ritm bun reluarea unor contacte cu noii membri ai administrației care sunt conștienți de valoarea relației bilaterale cu România și importanța ei. Și care, într-un fel, s-au reangajat să lucreze în continuare pentru o mai bună comunicare între cele două state, o aprofundare a parteneriatului și o gândire inteligentă a unor inițiative noi care să aducă plus-valoare ambelor țări, din toate aceste puncte de vedere.

CaleaEuropeană.ro: Câștigarea alegerilor americane de către Joe Biden și instalarea administrației sale a dat un semnal de speranță, judecând fie și numai după reacțiile europenilor. Cum credeți că va evolua relația transatlantică, pe ansamblu, și pe axa Washington – București într-o nouă eră în care SUA promit să își repare alianțele, iar Europa dorește să își asume mai multă responsabilitate și autonomie strategică?

Ambasador George Cristian Maior: Eu cred că relația transatlantică va fi abordată – într-un context dificil din punct de vedere internațional – va fi abordată foarte intens din punct de vedere al unui narativ care practic afirmă relevanța acestei relații pentru promovarea democrației, a stabilității și a securității într-o lume tot mai complexă. Alianțele se mențin și printr-o comunicare constantă, o împărtășire a problematicilor care în general duce la o bună înțelegere a priorităților și intereselor statelor aflate în asemenea alianțe.

Desigur, Europa este foarte importantă prin vocea sa, prin capacitatea sa diplomatică de a aborda situații sensibile și complicate pe plan internațional, iar America are foarte mare nevoie de Europa în acest sens. După cum și Europa are nevoie de America, într-o lume complexă.

Când vorbim însă de autonomie strategică trebuie să fim foarte atenți la definirea acestui concept, astfel încât dezvoltarea sa firească, naturală, să nu conducă la duplicări inutile și până la urmă contraproductive, în context NATO și în contextul mai larg al întregii relații transatlantice.

CaleaEuropeană.ro: Printre primele vizite ale lui Joe Biden în calitate de vicepreședinte al SUA, în 2009, s-a numărat cea de la București, unde a dat semnalul unei noi borne pentru cooperarea politico-militară dintre România și SUA prin discuțiile privind amplasarea scutului antirachetă în țara noastră. Când ne-am putea aștepta la o vizită a noului președinte american în România, având în vedere că anul acesta marcăm zece ani de la semnarea Declarației Comune a Parteneriatului Strategic?

Ambasador George Cristian Maior: Da, într-adevăr, președintele Biden a vizitat România și a avut, pe lângă discuții importante, substanțiale, la nivel de lideri de atunci ai celor două state, și mesaje puternice pentru procesul de dezvoltare democratică a României, în conexiune strânsă cu prosperitatea sa economică și cu capacitatea de a-și asigura apărarea și securitatea și de a extinde acest concept de stabilitate democratică în alte zone din regiunea noastră.

Să nu uităm însă că și prima vizită a președintelui Klaus Iohannis la Washington, în context bilateral, a avut loc în toamna anului 2015, când vicepreședintele Joe Biden de atunci l-a primit foarte călduros și practic s-a dezvoltat o relație foarte bună de comunicare, bazată pe principii, pe onestitate în transmiterea mesajelor legate de interesele ambelor state. Sunt convins că această relație va continua.

Într-adevăr, marcăm anul acesta zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite. Rețin bine acel moment, pentru că am făcut parte din delegația de atunci, cea care a dezvoltat împreună cu partenerii americani un concept adaptat Secolului XXI, în construirea relației româno-americane, deschizând noi orizonturi de cooperare, în special în domenii importante, precum domeniul economic, în domeniul tehnologiei, al educației, pe lângă cele tradiționale legate de securitate, cooperare militară și dialog politic. Vom marca cum se cuvine acest moment.

Noi punem extrem de repede pe agendă necesitatea unor întâlniri la nivel înalt, între conducătorii celor două state, în funcție, bineînțeles, de programele conducerii și de momentele oportune pentru realizarea de contacte fizice, atât de importante. Voi lucra intens la materializarea unei vizite a președintelui american, Joe Biden, în România. Dar, pe de altă parte, dincolo de un anumit optimism legat de noua administrație și relațiile sale cu aliații tradiționali, trebuie să avem în vedere și importanța pe care o acordă președintele Biden și echipa sa unor probleme stringente de natură internă în evoluția SUA, legate de reforme economice și dezvoltare economică, legate de combaterea mai viguroasă a acestei pandemii care ne afectează viața în sensul cel mai larg, de rezolvarea unor probleme de justiție rasială și surmontarea unor polarizări care au avut loc în societatea americană.

CaleaEuropeană.ro: Împlinirea, în 2021, a zece ani de la Declarația Comună semnată de președinții Obama și Băsescu în Biroul Oval vine la pachet cu câteva certitudini – o nouă foaie de parcurs în domeniul apărării, un angajament financiar al SUA față de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, sprijin pentru proiectele de infrastructură din I3M și alocarea a 130 de milioane de dolari pentru Baza de la Câmpia Turzii. La ce noi borne ne putem aștepta în acest an sub egida Parteneriatului româno-american?

Ambasador George Cristian Maior: Într-adevăr, cooperarea în domeniul energiei face parte, după părerea mea, din conceptul de cooperare și în domeniul securității economice și energetice. După cum se știe, dezvoltarea capabilităților civil-nucleare ale României sunt foarte importante pentru obținerea unei anumite independențe energetice a țării, sau cel puțin a reducerii dependenței de resurse externe. De aceea acest lucru este foarte important pe agenda noastră și sperăm că vom trece de la faza de înțelegeri la nivel strategic, la faza de operaționalizare a proiectelor. Și aici mă refer și la cele de infrastructură, în contextul Inițiativei celor 3 Mări.

Noi, ca ambasadă, am subliniat în repetate rânduri, în discuțiile pe care le avem cu noii oficiali de la Washington, importanța unei continuități din acest punct de vedere, privind implicarea SUA în Inițiativa celor 3 Mări, care va duce, dacă suntem deciși și inteligenți, la o reducere a discrepanțelor economice dintre partea de est a Europei – și aici am în vedere marele areal geografic de la Marea Neagră până la Marea Baltică, pe axa Sud-Nord sau Nord-Sud, cum vreți să îi spuneți – și zona Europei occidentale clasice. Precum și la atenuarea unor tendințe privind interese din afara spațiului euro-atlantic, în legătură cu sectoare strategice din punct de vedere economic din această zonă.

Mă aștept, de asemenea, la o continuare a investițiilor strategice în domeniul apărării a SUA, o creștere necesară a prezenței militare, având în vedere contextul geopolitic volatil în care ne aflăm, în special în arealul Mării Negre, cu dezvoltările destul de periculoase din punct de vedere militar care au loc în această zonă. Mă refer la militarizarea accelerată a Peninsulei Crimeea sau la reizbucnirea unor conflicte calde din zona celor înghețate, așa-zis înghețate. Vedeți chiar recent problema dintre Armenia și Azerbaidjan, pe o linie contiguă cu regiunea mai extinsă a Mării Negre.

Nu în ultimul rând aș vrea să subliniez că vom promova întotdeauna un mesaj solid și în favoarea Republicii Moldova și a eforturilor acesteia de a realiza reforme și de a se apropia mai mult de Europa, de Uniunea Europeană, de zona euro-atlantică în general. Iar sprijinul SUA, în acest context, pentru vecinul nostru cu care avem o relație istorică specială, este foarte important.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

De la Kiev, șeful Pentagonului pledează pentru cooperare între partenerii SUA la Marea Neagră: Vom continua să sporim capacitățile României, Ucrainei, Georgiei și Bulgariei

Published

on

© Ukraine Defense Ministry/ Twitter

Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra aspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecţiile Rusiei faţă de integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Reuters şi Interfax-Ukraina, informează Agerpres.

Austin a insistat că “nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra deciziilor de aderare la NATO”. “Ucraina, aşa cum m-aţi auzit spunând mai devreme, are dreptul de a-şi decide propria politică externă viitoare şi ne aşteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerinţă din exterior”, a adăugat el, în conferinţa de presă comună cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, la Kiev.

Austin a mai declarat că Rusia a început conflictul din estul Ucrainei şi ea a fost un obstacol în calea rezolvării sale paşnice. El a menţionat că SUA vor continua să ofere Ucrainei sprijinul necesar în conflictul cu Rusia.

“Statele Unite cer Rusiei să pună capăt ocupației Crimeei, să nu mai perpetueze războiul din estul Ucrainei, să pună capăt activităților sale destabilizatoare în Marea Neagră și de-a lungul graniței cu Ucraina și să înceteze atacurile sale cibernetice persistente și alte activități maligne împotriva Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Austin într-o conferință de presă după întâlnire, conform Pentagonului.

Secretarul apărării – care a sosit la Kiev din Tbilisi, Georgia – a declarat că dorește să vadă o cooperare regională între aliații și partenerii Statelor Unite la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia.

În sprijinul acestor eforturi, Statele Unite vor continua să ofere asistență pentru a spori capacitățile maritime nu doar ale Ucrainei, ci și ale Georgiei, României și Bulgariei. Am înțeles de mult timp importanța cooperării și a unității între aliații și partenerii noștri pentru a descuraja agresiunea rusă”, a spus el, 

Aflat luni la Tbilisi, secretarul apărării Lloyd Austin a semnat alături de omologul din Georgia un memorandum de înțelegere care va continua sprijinul SUA pentru forțele de apărare georgiene pe parcursul următorilor șase ani.

Lloyd Austin se deplasează de luni până miercuri în Georgia, Ucraina și România, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO, care va fi organizată cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie. În cursul vizitei la Kiev, Austin a fost primit și de președintele Volodimir Zelenski.

În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă. În ce privește țara noastră, el va recunoaște statutul de “aliat model” reprezentat de România la nivel bilateral și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă îl primesc miercuri, la București, pe șeful Pentagonului: Discuțiile vor viza situația de securitate de la Marea Neagră și Parteneriatul Strategic România-SUA

Published

on

© Photo Collage (Official photos Presidency.ro/ Department of Defense)

Președintele Klaus Iohannis și ministrul interimar al apărării Nicolae Ciucă îl vor primi miercuri, la București, pe secretarul apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, vizita înaltului oficial american fiind cea mai importantă prezență politică în România a unui membru al administrației SUA în ultimii ani.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, ministrul Ciucă și secretarul Austin vor discuta despre situația de securitate din zona Mării Negre, despre temele reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Bruxelles, precum și despre evoluția relațiilor militare dintre România și SUA, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

La sfârșitul întrevederii, Nicolae Ciucă și Lloyd Austin vor susține declarații de presă la sediul MApN, începând cu ora 10.15.

Ulterior întâlnirii cu ministrul Ciucă, șeful Pentagonului va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, de la ora 11.00.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, efectuează miercuri o vizită în România, devenind cel mai înalt oficial al administrației președintelui Joe Biden care se va deplasa la București și, totodată, cel mai important membru al administrației americane care vine în țara noastră în ultimii șapte ani. Lloyd Austin se află de luni până miercuri în trei vizite în regiunea Mării Negre – Georgia, Ucraina și România, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO, care se va organiza cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va recunoaște statutul de “aliat model” reprezentat de România la nivel bilateral și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, a informat duminică Pentagonul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

România … face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO, așa că avem ocazia să recunoaștem acest lucru și să apreciem acest lucru”, a declarat un oficial american.

România cheltuiește peste 2% din produsul intern brut pentru apărare, 20% din această sumă fiind destinată modernizării, iar ambele sunt obiective ale NATO, conchide sursa citată.

Vizita lui Austin în România va fi cea mai importantă a unui oficial politic american la București din ultimii ani. Ultima vizită la nivel înalt a unui membru al administrației americane a fost efectuată în 2014, de Joe Biden, când ocupa funcția de președinte al SUA. În același an, România a primit vizita unuia dintre predecesorii lui Austin, Chuck Hagel.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a efectuat mai multe vizite în SUA, fiind primit la Casa Albă de fost vicepreședinte Biden, în 2015, de fostul președinte Donald Trump, în 2017 și 2019. De asemenea, miniștrii români de externe au fost primiți de două ori la Departamentul de Stat, cel mai recent având loc vizita ministrului Bogdan Aurescu la Washington, în octombrie 2020.

Vizita va avea loc în contextul în care România și Statele Unite au marcat, în luna septembrie, un deceniu de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea, o dimensiune specială a acestei relații fiind reprezentată de cooperarea militară și în materie de securitate.

Continue Reading

CHINA

Premierul Boris Johnson transmite că Marea Britanie ”nu va da deoparte” investițiile chineze, dar nu va fi ”naivă” când vine vorba de infrastructura esențială a țării

Published

on

© No.10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, nu intenționează să ”dea deoparte” investițiile chineze în Regatul Unit, dar țara sa nu va fi ”naivă” cu privire la infrastructura sensibilă precum 5G sau energia nucleară, anunță AFP, citând un interviu acordat pentru Bloomberg News, informează Agerpres.

”Guvernul britanic nu va da deoparte” orice investiţie chineză, dar ”aceasta nu înseamnă că ar trebui să fim naivi în ce priveşte infrastructurile esenţiale ale ţării”, a declarat Boris Johnson luni seară, cu o zi înaintea deschiderii unui summit dedicat investiţiilor internaţionale în Marea Britanie.

Johnson a dat asigurări că nu este ”sinofob, foarte departe de aşa ceva. China este o mare ţară, o mare civilizaţie.”

”În pofida tuturor acestor dificultăţi, a discuţiilor dificile despre Dalai Lama sau Hong Kong sau uiguri – în care rămânem fidel principiilor noastre -, comerţul cu China a continuat să se dezvolte”, a mai spus premierul britanic. ”China ocupă o parte uriaşă a vieţii noastre economice, iar aceasta pentru mult timp”, a completat șeful Executivului de la Londra.  

Marea Britanie a decis la mijlocul lunii iulie să excludă complet compania chineză Huawei din rețeaua sa 5G, furnizorii britanici fiind nevoiți să înlăture toate echipamentele 5G ale Huawei din rețelele lor până în 2027.

Răgazul de şapte ani este menit să ajute operatorii britanici din sectorul telecomunicaţiilor, precum BT, Vodafone sau Three, care se temeau că vor pierde miliarde de lire sterline pentru a înlocui mai repede echipamentele Huawei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN17 mins ago

Renew Europe l-a ales pe succesorul lui Dacian Cioloș: Stéphane Séjourné, un influent colaborator al lui Emmanuel Macron, a devenit liderul celei de-a treia forțe din Parlamentul European

POLITICĂ2 hours ago

Klaus Iohannis convoacă o ședință pentru instituirea unor măsuri restrictive, “indiferent cât de nepopulare ar părea”: “Suntem în al doisprezecelea ceas”

U.E.3 hours ago

Pachetul de extindere a UE 2021: Comisia Europeană evaluează și stabilește prioritățile de reformă pentru Balcanii de Vest și Turcia

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE îndeamnă Republica Moldova să continue implementarea reformelor: Alegerile parlamentare au oferit forțelor pro-reformă un mandat puternic pentru a pune în aplicare o agendă ambițioasă

ENGLISH3 hours ago

Romania to negotiate for the first time, at European level, new regulations on patient access to treatments for rare and pediatric diseases

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De la Kiev, șeful Pentagonului pledează pentru cooperare între partenerii SUA la Marea Neagră: Vom continua să sporim capacitățile României, Ucrainei, Georgiei și Bulgariei

ROMÂNIA3 hours ago

România va negocia în premieră la Bruxelles noile reglementări privind accesul pacienților la tratamentele pentru bolile rare și pediatrice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană și-a lansat programul de lucru pentru 2022, care stabilește următoarele etape ale agendei sale către „o Europă mai puternică”

ROMÂNIA4 hours ago

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Viitorul buget pentru sănătate trebuie să includă inițierea unui fond dedicat inovării în medicină

U.E.5 hours ago

Președintele Lituaniei consideră că statul de drept nu trebuie legat de fondurile europene: Din punct de vedere moral este incorect și ar putea afecta unitatea UE

U.E.5 hours ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

U.E.9 hours ago

Premierul Poloniei, mesaj pentru politicienii europeni: Nu permit să șantajați Polonia și nu vom accepta să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Green Deal: UE își unește forțele cu UEFA pentru a promova acțiunile de combatere a schimbărilor climatice

U.E.1 day ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA3 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA4 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA4 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA4 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

Team2Share

Trending