Connect with us

INTERVIURI

Exclusiv: Interviu cu noul Ambasador al Italiei în România, Diego Brasioli: Noul guvern se va uita cu mare interes către România

Published

on

La aproape patru luni de la inceperea mandatului de sef de misiune diplomatica al Italiei la Bucuresti si la doar cateva zile pana la aniversarea zilei Republicii Italiene, Excelenta Sa Ambasadorul Diego Brasioli a acordat un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro.

Ambasadorul Brasioli continua o cariera diplomatica inceputa in anul 1986, care a vazut misiuni in contexte diferite, pornind de la experienta din Pakistan si Orientul Mijlociu si ajungand la Los Angeles, diego-Brasioliunde a fost consul general, pentru a continua cu intoarcerea la Roma unde a ocupat functii importante in cadrul ministerului afacerilor externe. Brasioli ne-a vorbit despre excelentele relatii intre Romania si Italia, de planuri de viitor si de cooperare, dar si despre sustinerea pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Dupa experientele ca diplomat in Orientul Mijlociu, apoi la Los Angeles si din nou in Italia, cum ati reactionat la numirea in functie ca ambasador in Romania?

In sistemul  italian, cariera diplomatica este recunoscuta ca fiind una care da posibilitatea uneori de a lucra ca diplomat in tari foarte diferite intre ele. In prima parte a carierei mele m-am ocupat de chestiuni politice in zona asiatica si a Orientului Mijlociu. Mai departe, am fost consul general la Los Angeles si m-am ocupat de un birou foarte mare care desfasura activitati comerciale si culturale. Referitor la numirea in functia ca amabasador in Romania, reactia mea a fost extrem de pozitiva. Romania fiind o tara extrem de importanta pentru Italia si viceversa si vazand relatiile deosebite intre cele doua tari, mi-am dorit si am cerut sa fiu trimis in Romania.

Avem o istorie antica, dar si recenta care deseori ne-a apropiat, ca sa nu mai vorbim de originile lingvistice. Exista dificultati in procesul de integrarea a comunitatii italiene din Romania?

Sunt in Romania de aproape patru luni, dar am intalnit foarte multi italieni antreprenori sau implicati in activitati sociale si culturale. Toti acesti oameni au in comun usurinta cu care s-a integrat in Romania. Avem o istorie antica si recenta care ne uneste. Avem multe analogii in caracter si in modul de a gandi. Sunt aspecte care mentin Romania inca foarte atractiva pentru antreprenorii italieni. Bineinteles, exista si dificultati, dar sunt cele specifice oamenilor de afaceri care iau decizia de a lucra in strainatate. Aceste obstacole sunt din ce in ce mai atenuate de apartenenta comuna la sistemul european care ofera oportunitatea de a lucra in Romania dupa standarde europene. In general, situatia este pozitiva.

Comunitatea romanilor din Italia este cea mai numeroasa printre cele prezente. Am trait diverse etape, marcate si de fapte de criminalitate, uneori excesiv mediatizate de presa locala. Ce ar trebui sa faca autoritatile romane pentru a sustine comunitatea romana si pentru a colabora in mod activ cu autoritatile italiene?

Activitatea desfasurata de autoritatile romane impreuna cu ambasada de la Roma este deja un lucru bun. Au existat probleme legate de criminalitate, mai ales in trecut, dar acest fenomen se poate verifica la inceputul unui proces de integrare. In general, comunitatea romaneasca din Italia este bine integrata. Numarul mare de cetateni romani prezenti pe teritoriul Italiei face ca contactul intre italieni si romani sa fie zilnic, fie in domeniul muncii sau in viata de zi cu zi. Colaborarea intre cele doua tari este foarte buna si la nivel politic si politienesc. Autoritatile romane vor avea rezultate si organizand evenimente cu presa prin Ambasada Romaniei sau Institutul Cultural Roman pentru promovarea initiativelor pozitive. De curand am fost la Targu Jiu pentru a lua in custodie un mobilier sacru foarte pretios care a fost furat dintr-o biserica din sudul Italiei. Gratie cooperarii politienesti intre cele doua tari a fost posibila interceptare si identificarea obiectului care acum se va intoarce in Italia. Ambasada Italiei si autoritatile locale au invitat presa sa ia parte la acest eveniment pentru a promova reusita acestei colaborari.

Exista riscul ca autoritatile de la Roma sa adopte un sistem similar cu cel francez si sa expulzeze grupuri masive de straini aflati in ilegalitate pe teritoriul Italiei?

Este evident faptul ca intr-un context de criza financiara, cetatenii unei tari vor suferi din cauza lipsei de locuri de munca. Italia este una dintre tarile care sufera cel mai multa de pe urma crizei economice. De asemenea, daca exista o rata a somajului ridicata este clar ca efectele vor afecta si procesul de integrare a cetatenilor straini. Totusi, nu avem date care sa arate tendinta romanilor de a parasi Italia, probabil din cauza faptului ca lucreaza in domenii care nu au fost inca lovite de criza sau au ocupatii la care nu putem renunta. De asemenea, nici autoritatile nu au manifestat intentia de a implementa un model asemanator cu cel amintit, acesta dovedindu-se ca fiind distant fata de politicile de integrare pe care Italia le-a adoptat.

Noul guvern al Italiei a manifestat deja interes pentru Romania? Exista propuneri sau proiecte pentru tara noastra?

Din punct de vedere al relatiilor comerciale si politice, Romania este o tara extrem de importanta pentru Italia la nivel european. Noul guvern se va uita cu mare interes catre Romania. Ne dorim ca in viitorul apropriat sa se intensifice vizitele intre cele doua tari la nivel de oameni de afaceri, de autoritati centrale si locale. Rolul ambasadei este acela de facilita si de a asista aceste schimburi si confirm ca exista mare interes pentru Romania si vom avea numeroase schimburi comerciale.

Care este pozitia Italiei referitor la aderarea Romaniei la Schengen si ce avantaje ar aduce aceasta aderarea celor doua tari?

Pozitia Italiei este una foarte clara si am exprimat-o, de la bun inceput, presedintelui Basescu si ministrului afacerilor externe Corlatean. Dupa parerea noastra dosarul Schengen al Romaniei a aratat o evolutie extrem de pozitiva si Italia si-a declarat sustinerea pentru aderarea Romaniei deja de cativa ani. Tara dumneavoastra satisface toate criteriile tehnice impuse de Uniunea Europeana. Pentru cele doua tari, aderarea nu va aduce efecte semnificative fiindca relatiile bilaterale sunt deja excelente si nu ne asteptam la un flux de migranti, existand deja o prezenta puternica pe teritoriul Italiei.

Care ar trebui sa fie prioritatile  pentru autoritatile romane in vederea simplificarii activitatii antreprenoriale ale oamenilor de afaceri italieni in Romania?

Antreprenorii nostri lucreaza foarte bine si cu profit in Romania. In general , ei cer un cadru legislativ clar si stabil in echilibru cu legislatia europeana in vigoare. Tot ei au manifestat dorinta de a se implica in lucrari mari de infrastructura, in mod special, in transport. De amintit faptul ca multe firme italiene care produc in Romania, nu produc doar pentru piata celor doua tari, ci si pentru piata mondiala. Recent am participat la inaugurarea unei firme care produce fibra optica la Slatina si a carei productie este destinata in proportie de 95% pietei mondiale si Statelor Unite. Oamenii de afaceri prezenti au transmis primului ministru, de asemenea prezent la eveniment, ca este necesara infrastructura rutiera pentru a transporta bunurile produse. Doresc sa adaug ca guvernul face eforturi vizibile in acest sens si pentru a simplifica birocratia.

Daca ati analiza cele doua tari, ce „calitate” sau „capacitate” italiana ati imprumuta Romaniei si vice versa?

Pentru Romania ar putea sa fie de mare interes „capacitatea” italienilor de a exporta dintotdeauna idea de frumos, de bun gust creand din asta un brand national. Romania e o tara bogata in traditii si in frumuseti naturale. In acest sens, turismul se poate dezvolta foarte mult. O „calitate” a romanilor care mi-ar placea s-o vad in Italia este interesul tinerilor pentru cultura nationala.

Suntem la doar cateva zile de la aniversarea Zilei Nationale a Italiei de pe 2 iunie. Spuneti-ne ceva despre Festivalul Italian.

Festivalul Italian este un proiect inceput acum cinci ani care se consuma intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, in contextul Zilei Nationale. Este extrem de interesant si are ca obiectiv promovarea unei „vitrine a frumosului” italienesc din punct de vedere al culturii, al gastronomiei, al design-ului si al modei sau din punct de vedere al stiintei. Ambasada sprijina in mod oficial artisti italieni si romani care se vor lua parte la acest festival, cum ar fi Andrea Bocelli sau Alexandru Tomescu. Mai multe informatii gasiti pe site-ul www.festivalitalian.ro.

Ce v-ati propus sa realizati impreuna cu staff-ul dumneavoastra?

Cu siguranta cel mai important proiect va fi legat de Presedentia Italiei Uniunii Europene din al doilea semestru al anului 2014. Va fi un moment de maxima importanta si pentru Romania, fiindca deja am inceput sa lucram la proiecte care ne vor apropia si mai mult in perioada respectiva. Pornind de la premiza ca Italia si Romania sunt in momentul de fata pintre cele mai importante tari din tari din Uniune din punct de vedere geografic. Italia este podul care leaga Marea Mediterana cu nordul Europei si Romania este tara cu cea mai lunga frontiera a Uniunii Europene catre tari non-Ue. Ar fi interesant daca pe perioada Presedentiei Italiei a Uniunii Europene aceste aspecte ar veni si mai mult la suprafata si ar imbunatati si mai mult relatiile noastre.

 

Inregistrarea audio, disponibila in lb italiana: Intervista Brasioli

Alexandru Padure

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Preda

INTERVIU Europarlamentarul Cristian Preda: Problema corupției este un obstacol serios pentru Bosnia și Herțegovina în calea dobândirii statutului de candidat în UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul EuropeiProtecție CivilăAcordul de liber schimb dintre UE și SingaporeInvestiții RegionaleAnalizarea atentă a investițiilor străineMicșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euroCombaterea percepției negative la adresa comunității rome.

Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a declarat în interviul acordat redacției Calea Europeană, aspecte importante despre dezbaterea din plenul Parlamentului European și pașii pe care trebuie să îi urmeze Bosnia și Herțegovina ca să dobândească statutul de candidat în UE.

Raportul Bosniei și Herțegovina a fost dezbătut în plen pe 12 februarie din motive de îngrijoare din partea deputațiilor europeni. Îngrijorările s-au referit la încetinirea semnificativă a adoptării reformelor UE, la lipsa de progres în ceea ce privește libertatea presei, dar mai ales funcționarea deficitară a instituțiilor democratice, funcționarea lor fiind o condiție prealabilă în avansarea procesului de integrare în UE.


Această dezbatere a fost  o reacție la evaluarea prezentată: ,,Această țară este singura din Balcani care nu are statut de candidat, dar Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat, am incercat să ii sprijin prin demersurile pe care le-am făcut aici la Bruxelles, prin vizitele pe care le-am făcut în cele trei puncte principale în țara lor.”, a declarat europarlamentarul.

Europarlamentarul Cristian Preda a reamintit principala problemă cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina în aderarea la UE: ,,Le-am spus-o deschis și public, că problema corupției este unul dintre serioasele obstacole în calea reformării Bosniei Herțegovina, care este absolut necesară pentru a deveni un stat membru.”

La dezbaterea raportului Bosniei și Herțegovina a participat și Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care a avut la rândul lui o intervenție în plen: ,,În urma alegerilor din 7 octombrie 2018 și reamintind concluziile din iunie 2018, Consiliul se așteaptă ca liderii Bosniei și Herțegovinei să se angajeze constructiv în formarea guvernului la toate nivelurile, în interesul tuturor cetățenilor, astfel încât țara să avanseze cu reforme și progrese pe calea europeană. Cererea de aderare a Bosniei și Herțegovinei la UE din februarie 2016 reprezintă un angajament strategic pentru avansarea către aderare în UE.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Este rolul Guvernului României, care deține președinția Consiliului UE, să obțină consensul guvernelor pentru creșterea fondurilor în viitorul Buget multianual al UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul EuropeiProtecție CivilăAcordul de liber schimb dintre UE și SingaporeInvestiții RegionaleAnalizarea atentă a investițiilor străineMicșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euroCombaterea percepției negative la adresa comunității rome.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a fost și el prezent în Strasbourg, unde a votat în Parlamentul European pentru creșterea fondurilor UE post-2020 și în același timp a semnalat autoritățile române: Cer Guvernului României să obțină același vot în Consiliul UE, chestiunea fondurilor europene a fost atinsă și în interviul acordat pentru Calea Europeană.

Potrivit comunicatului, remis Calea Europeană,Plenul Parlamentului European a votat ieri poziția proprie privind modificările aduse fondurilor europene structurale și de investiții post-2020. Poziția Parlamentului cuprinde și solicitarea eurodeputatului Siegfried Mureșan, din avizul Comisiei pentru bugete de a crește fondurile de coeziune pentru perioada 2021 – 2027 cu 47,5 miliarde de euro, față de propunerea inițială a Comisiei Europene. Se vorbește de o creștere de la 330,6 miliarde de euro, la 378,1 miliarde de euro. Asta înseamnă mai multe fonduri europene de absorbit pentru statele membre care au decalaj economic față de media UE, cum este și cazul României.

Decizia privind modificările fondurilor structurale și de coeziune se ia în comun de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (UE) ținând cont de acordul politic stabilit în Consiliul European. Cum președinția Consiliului UE este deținută în acest semestru de România, cer Guvernului Dăncilă să susțină și să obțină votul celorlalte guverne pentru această creștere de fonduri benefică pentru România.

Totodată, poziția Parlamentului European cuprinde și o serie de modificări care ar duce la simplificarea absorbției de fonduri europene, precum și la o mai mare transparență a folosirii banilor europeni.

,,Aștept de la Guvernul României să sprijine și aceste modificări votate de Parlamentul European.”, subliniază Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a accentuat faptul că trebuie să existe o cooperare strânsă între instituțiile UE și guvernele statelor membre, ca Uniunea Europeană să răspundă în continuare la toate provocările cu care se confruntă cetățenii europeni, acest lucru se aplică și pentru guvernul României: ,,Este rolul Guvernului României, care deține președinția Consiliului UE în acest moment, să obțină consensul guvernelor pentru creșterea alocărilor financiare în viitorul Buget multianual al UE”

În INTERVIUL acordat pentru Calea Europeană, europarlamentarul a subliniat importanța fondurilor europene și faptul că banii pentru politica de coeziune nu trebuie să fie mai puțini ,,nu poți să faci mai mult, din mai puțini bani”. Din perspectiva europarlamentarului regulile și legislația privind acordarea de fonduri europene, trebuie simplificate.

Având în vedere că în mai puțin de 100 de zile vor avea loc alegerile europarlamentare ,,nu știm cum va arăta Parlamentul European, dar totuși există cateva certitudini, cum ar fi: grupul PPE se află pe primul loc, influența populiștilor s-a prăbușit, iar în urma alegerilor se poate crea o coaliție din trei grupuri politice și nu două, cum s-a obișnuit până acum.”

În ceea ce privește situația actuală din România privind fostul șef DNA, Laura Codruta Kovesi, respectiv actualul candidat cap de listă pentru postul de procuror șef la Parchetul European, Siegfried Mureșan consideră că încercarea de a o împiedica pe Laura Codruta Kovesi în candidatura sa, nu face decât ca guvernul României ,,să piardă și mai multă credibilitate.”

Continue Reading

Cristian Bușoi

INTERVIU Eurodeputatul Cristian Bușoi: PPE va rămâne cea mai importantă forță politică în Europa. Forțele anti-europene vântură iluzii și păcălesc cetățenii

Published

on

Partidul Popular European va rămâne principala forță politică de la nivelul Uniunii Europene după alegerile pentru Parlamentul European și, în pofida creșterii ponderii forțelor anti-europene în co-legislativul european, o coaliție pro-europeană va avea o majoritate clară, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la sesiunea plenară de la Strasbourg.

”Se fac diverse evaluări, știți că există o revistă internațională prestigioasă care evaluează fiecare partid din fiecare țară, dar și la nivelul familiilor politice europene. Există și evaluări interne pe care le avem. PPE va rămâne cea mai importantă forță politică, așa cum cred că va exista o coaliție pro-europeană, care va avea o majoritate foarte clară în Parlamentul European”, a spus Bușoi, referindu-se la recente evaluări care arată că partidele anti-europene și eurosceptice vor câștiga mai multe locuri în Parlamentul European după alegeri.

Cel mai recent studiu ECFR arată că partidele anti-europene se îndreaptă către un drum sigur în câștigarea unui număr cât mai mare de locuri în Parlamentul European, în urma alegerilor europarlamentare din 2019, mai mult de o treime din numărul total de locuri, iar acest lucru ar putea ,,submina și provoca daune ireparabile” în domenii precum comerțul, securitatea și apărarea.

Eurodeputatul român a arătat însă că se așteaptă ”ca în anumite țări forțe deschis anti-europene și eurosceptice să își facă o prezență mai bine simțită în Parlamentul European”.

”Este un lucru care ne poate îngrijora, mai ales că există foarte multă ipocrizie acolo. Este atacată Uniunea Europeană, dar sunt folosite anumite avantaje ale Uniunii Europene, inclusiv prezența în Parlamentul European”, a completat acesta.

”Mai mult decât atât, se vehiculează foarte mult teme și soluții facile greu de pus în practică, pentru că aceste partide și acești politicieni știu că nu vor ajunge să guverneze sau dacă vor guverna, ele vor avea un rol marginal. Nu vor avea niciodată responsabilitatea de a pune în aplicare aceste politici și atunci este foarte ușor să promită că într-o lună de zile termină cu migrația ilegală, deși nu se poate acest lucru, că au soluții pentru mai multe locuri de muncă, că vor opri terorismul. Toate aceste chestiuni la care PPE vine cu soluții mult mai consistente. Aceste forțe vântură iluzii și păcălesc cetățenii europeni”, a mai spus Cristian Bușoi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending