Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, nu a beneficiat de niciun tratament preferențial față de alte guverne proeuropene în negocierile cu Uniunea Europeană din ultimele zile care au condus la prelungirea acordului de finanțare către Grecia cu încă 4 luni, a declarat eurodeputatul PPE/PMP Siegfried Mureșan, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro.
Deputatul european, care deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), a mai spus că rezultatul negocierilor dintre Grecia și zona euro nu este în niciun caz o victorie a Guvernului Greciei în fața Eurogroup-ului, mai ales că miniștrii europeni au respins cu fermitate toate propunerile utopice ale executivului grec.
- Cum evaluați pachetul de reforme înaintat de Grecia? Care au fost punctele care au convins Eurogroup-ul să accepte scrisoarea guvernului grec?
Pachetul de reforme a fost înaintat ca urmare a înțelegerii de principiu de vineri, prin care s-a decis ca Grecia să primească încă un acord suplimentarde 4 luni de finanțare, dacă propune un pachet convingător de reforme. Scopul acestei finanțări temporare este de a oferi timpul necesar ca zona euro șiGuvernul Greciei să cadă la un acord privind o soluție pe termen lung pentru datoria greacă,după expirarea acordului curent, pe 28 februarie.
Scrisoarea înaintată de guvernul Greciei, în care era prezentată lista de reforme, nu a fost și nu trebuia să fie foarte detaliată. Unele lucruri sunt încă generale, nu sunt ținte concrete asumate de către guvernul grec. Eurogroup-ul, de altfel, a și apreciat această scrisoare drept o bună bază pentru discuțiile ulterioare. Trebuie spus că a fost suficient pentru moment, însă, în următoarele săptămâni, Guvernul Greciei trebuie să spună cum va atinge obiectivele respective, să vină cu soluții concrete.
De altfel, împărtășesc critica directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, care spune că documentul este bun pe partea de combatere a evaziunii fiscale, a corupției, însă nu este suficient de detaliat pe partea legată de privatizări, liberalizări, reformă administrativă, reforma pieței muncii și a sistemului de pensii.
Important este că Guvernul Greciei a promis să-și îndeplinească toate angajamentele, să nu ia nicio măsură unilaterală, fără consultarea partenerilor internațioanli, adică Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană, și să-și plătească toată datoria pe care o are față de celelalte state europene integral și la timp.
- Ce urmează acum? Care sunt următorii pași pe care trebuie să îi facă statele din zona euro?
Acest acord temporar trebuie votat de către parlamentele acelor state membre unde legea obligă un mandat parlamentar pentru ratificareaunui astfel de acord. Unul dintre aceste state este și Germania.
Votul parlamentelor naționale trebuie să aibă loc înainte de 28 februarie, pentru a intra în vigoare pe 1 martie. Sunt încrezător că toate statele care trebuie să-l ratifice, care sunt obligate de legislația națională să o facă, o vor face.
- Poate fi considerat acest acord o victorie a prim-ministrului Greciei, Alexis Tsipras?
Nu, categoric nu. Sfatul meu este ca nici Tsipras să nu îl prezinte ca pe o victorie. Acordul de vineri respectă într-o mare măsură solicitările miniștrilor de Finanțe din zona euro și doar într-o măsură foarte mică solicitările guvernuluigrec.
De altfel, toți cei 18 miniștri de de Finanțe ai zonei euro au avut o poziție comună și au făcut front comun împotriva ministrului grec de Finanțe,Yanis Varoufakis, împotriva cererilor populiste, utopice din punct de vedere economic ale acestuia. Uniunea Europeană nu a prezentat acest rezultat drept o victorie împotriva lui Tsipras și de aceea îi recomand și lui, cu atât mai mult cu cât pe substanță s-a impus foarte puțin, să nu prezinte totul ca pe o victorie. Tsipras trebuie să înțeleagă că, de câte ori cooperează cu instituțiile europene, rezultatul care iese la final este pozitiv pentru poporul grec. Sper că prim-ministrul Greciei nu va fi un obstacol în găsirea unui acord între Grecia și instituțiile europene în folosul poporului său.
- Cum credeți că va fi primită înțelegerea în Germania și în celelalte state europene?
După cum am spus, miniștrii de Finanțe au făcut front comun, dar și opinia publică în majoritatea statelor europene a fost extrem de fermă cu privire la solicităriletotal nerealisteale Guvernlui Greciei. De-a lungul ultimelor săptămâni, opinia publică și-a pierdut încrederea în guvernul grec,atât în prim-ministrul Tsipras, cît și în ministrul de Finanțe,Yanis Varoufakis. Pentru a recâștiga încrederea Europei, ei trebuie să dovedească acum că se țin de angajamentele asumate.
- Ce influență credeți că va avea acest acord asupra celorlalte mișcări eurosceptice din UE?
Niciuna.Cel târziu acum, oamenii care erau tentați să voteze partide eurosceptice, mai ales populiste, în speranța că, printr-un vot acordat lor, vor primi un tratament preferențial de la Uniunea Europeană, văd că aceste demers nu este o soluție viabilă. Tsipras nu a primit niciun tratament preferențial față de alte guverne proeuropene. Uniunea Europeană nu i-a dat lui Tsipras nimic ce nu ar fi oferit și unui guvern proeuropean. El este legitim democratic, dar trebuie și el să înțeleagă că și partenerii internaționali ai Greciei, celelalte 18 guverne din zona euro, sunt legitimate democractic în egală măsură.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan este vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, membru în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE – Moldova și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest, precum și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Delegația pentru relațiile cu India.
Totodată, Siegfried Mureșan este purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European și prim-vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară.
.